Palócföldi kalandozások tufa-taxival, laskával, tócsnival és vasalómúzeummal
Látnivalók a faluban:
Tájház - A népi életmód tárgyi emlékeit, a kenderfeldolgozás menetét, és egy "tisztaszobát" lehet megnézni.
Hagyományok portája - A helyi ételek és termékek bemutatója.
Mackó és baba gyűjtemény - Több mint 1000 maci és baba van itt kiállítva.
Palóc Galéria - Palócföld népi kézműves kultúráját, a népi eszközöket, játékokat, bútorokat, és kazári népviseletű babákat mutatnak be.
Bányászház - Az eredeti palóc parasztházban a bányászat kellékeit, egyenruhákat, felszereléseket, eszközöket állították ki.
Kézművesház - A szövéssel, kosárfonással, korongozással, hímzéssel és csuhézással lehet megismerkedni. Csipkéket és szalmafonók munkáit mutatják itt be.
Vasaló- és Öntvénygyűjtemény - A faszenes vasalóktól a villanyvasalókig, az öntöttvas képkeretektől a régi szódásüvegekig sok régi kincs látható.
Magtár Közösségi Ház – Különleges, 100 darabból álló falvédő gyűjtemény látható itt.
Gyűjtemények Háza - Gyufacímkékből és hamutartókból álló gyűjteményt lehet látni.
Római Katolikus Templom - Szent Ilona tiszteletére felszentelt római katolikus templom feltételezések szerint 1398 körül épült. A 1674-es Canonica Visitatio is említést tesz róla.
Szabó István tudós pap emlékszobája - A tudós pap, író és műfordító Homérosz két nagy eposzát, az Iliászt és az Odüsszeiát elsőként ő fordította magyarra.
Bővebb infók ITT
A laska nem gomba – A Kazári Laska Fesztivál és Tócsni Parti
A helyi ételek alapja nagyon egyszerű és kevés hozzávalót igényel. Ám az elkészítés módja nagyon változatos. A fesztiválon rengeteg változatát lehetett megnézni és megkóstolni. Idén 68 főzőhelyen készültek a versenyművek, három kategóriában: laska, tócsni és egyéb ételeket főztek, sütöttek a csapatok. A szakácsok között a helyiek mellett voltak szlovákok, csehek de még finnek is. Az elkészült pályaműveket pedig a zsűrin kívül a vendégek is kiélvezhették, volt olyan hely, ahol egy nap alatt több mint ötszáz laskát sütöttek meg.
Különös látványt nyújtottak az egymás mellé felállított régi tűzhelyek, melyekből kályhacsövek nyúltak az égbe.
Egy érdekesség: a kazári népviseletbe beöltözés kb. háromnegyed órát igényel. Egy teljes ruházat ára pedig eléri a 150 000 forintot. (Az iskolások nagy része az intézménytől kapja kölcsön a fellépéshez a ruhát.)
VIDEÓ: Kazár Laskafesztivál 2015
A Guinness Rekordok Könyve a laskát a tésztafélék közé sorolja, ezért a kazári laskasütőknek egy korábbi, szintén magyar Guinness Rekordot kellett megdönteniük. A győri egyetemisták rekordja 5122 darab palacsinta volt. 2010-ben a magyarországi rekordok regisztrátora hitelesítette, hogy 24 óra alatt, 5679 darab vaslapon sütött laskával Kazár bekerült a Rekordok Könyvébe. A kazári rekordhoz 448 kg nyers burgonyát,110 kg lisztet, 7,6 kg zsírt és 6 kg sót használtak fel.
Néhány palóc recept:
A laska alaptészta:
Azonos a gombóc vagy nudli receptjével. Krumpli, só, liszt, esetleg tojás szükséges hozzá. A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, majd áttörjük. Ehhez jön a só, liszt, zsiradék. Rugalmas tésztát kell gyúrni belőle. A kész tésztából hengert csinálunk, azt daraboljuk, majd kis cipókat csinálunk, amiket palacsinta formára nyújtunk. Ezt kell a hagyományos tűzhelyen, vaslapon mind a két oldalán megsütni. Sütés után olvadt zsírral kell bekenni, erre jön a töltelék.
A töltelék lehet sós és édes. Túró, lekvár, mák kerülhet bele, de vannak különleges töltelékek is.
Töltelék:
Alíz csodafalváról és kis kuktáinak receptje
- Káposztás töltelék: zsíron megkapatjuk kissé a vékonyra felvágott káposztát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen hogy csak el ne lepje, és addig pároljuk fedő alatt még jól megpuhul, sózzuk, borsozzuk és a fedőt levéve készre főzzük.
- Májas töltelék: a májat felvágjuk, zsíron megfonnyasztjuk, az apróra vágott hagymát beletesszük, a májat borsozzuk és készre főzzük. Csak utólag sózzuk!
Krumplilaska recept
Hársi Jánosné Kati néni receptje
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 40 dkg finomliszt, 1 evőkanál só
Elkészítése: A hámozott krumplit feltesszük főni, majd áttörjük krumplinyomóval. Kicsit hűlni hagyjuk (kb. fél órát). Megszórjuk liszttel, sóval és összekeverjük. Az egészet jól összegyúrjuk, henger alakúra (kb. 5 cm átmérőjű) formázzuk és felvagdossuk 5 cm-es vastagságúra. Nyújtófával kör alakúra kinyújtjuk úgy, hogy mindig legyen alatta annyi liszt, hogy ne ragadjon le. A tészta mindkét oldalát masina tetején (gáztűzhelyen vaslapon) közepes tűznél világos barnára sütjük. A kész laskákat egymásra rakjuk, úgy hogy egyik oldalát vékonyan megkenjük olvasztott zsírral. Ízlés szerint tejföllel, túróval, cukorral, lekvárral ízesíthetjük.
Tócsni
Tőzsér Gáspárné Margit néni receptje
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 3-4 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymakrém, 4-5 ek. liszt, 1 tojás, olaj, bors, só, ételízesítő
Elkészítése: A krumplit lereszeljük, a fokhagymát fokhagymaprésen beletörjük, hogy ne legyen darabos. Hozzá tesszük a lisztet, a tojást és ízlés szerint borssal, sóval és pici ételízesítővel ízesítjük, majd jól összekeverjük. A felhevített olajban nagyobb kanállal adagoljuk, egy picit ellapítjuk, formázzuk és jól átsütjük.
Csapatmunka Tócsni tortája
Tócsni alaprecept: 1 kg burgonya, 3 tojás, 15 dkg liszt, 1 közepes fej vöröshagyma, 4-5 nagyobb gerezd fokhagyma, bors, köménymag, majoránna, só vagy vegeta
Elkészítés: A burgonyát lereszeljük, a vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés zsíron megpirítjuk. A hozzávalókat összedolgozzuk. Ha túl híg kevés liszttel még sűríthetjük.
Zöldségtöltelék: Hozzávalók cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika, paradicsom, gomba. A zöldségeket apró kockára vágjuk és a paradicsom kivételével kevés olajon megpirítjuk. A paradicsomot nyersen hozzákeverjük.
Májpástétom töltelék: Hozzávalók 20 dkg csirkemáj, vöröshagyma, fokhagyma, majoránna, bors, mustár, 7-8 dkg vaj. A vajon a vöröshagymát és a tört fokhagymát megpirítjuk, rádobjuk az apróra vágott májat. Borssal, majorannával fűszerezzük, 10 percig pirítjuk. A végén sózzuk. Amikor langyosra hűlt, 1-2 evőkanál csípős mustárt keverünk hozzá és az egészet leturmixoljuk.
Összeállítás:
Hozzávaló: reszelt sajt, lehet többféle vegyesen. Palacsinta sütőben 5-6 db tócsnit sütünk. Tortaformában rétegezzük. Tócsni -> zöldség -> tócsni -> máj -> tócsni -> sajt -> tócsni -> zöldség -> tócsni -> sajt.
Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
Kazári ferentő
Telek Balázsné Rózsi néni receptje
Hozzávalók: 1 kg liszt, pici só, ízlés szerint cukor, 3 dkg élesztő, 3 dl olaj, 1 l tej, 3 db tojás,
A kisült ferentő tetejére: 30 dkg mák (dió is lehet), 0,5 dl tej, 3 csomag vaníliás cukor, 0,5 kg porcukor
Elkészítése: A lisztet, sót, cukrot, tojást, olajat és a langyos tejben futtatott élesztőt bedagasztjuk, mint a buktatésztát és kelni hagyjuk. Amíg a tészta kel a mákot ledaráljuk. Ha a tészta megkelt, három cipóba szaggatjuk. A cipókból kis rudakat sodrunk, a rudacskák egyik oldalát bevagdaljuk, és föltekerjük, mint a darázsfészket, úgy, hogy a bevagdalt oldal a sütemény szélére essen. Sütés után a 0,5 l tejhez hozzátesszük a vaníliás cukrot. Ebben megmártjuk a kisült tésztát, majd megforgatjuk a mákba és porcukorral megszórjuk.
Az ételfotók az idei Laskafesztiválon készültek és illusztrációk, nem a recepthez tartoznak
Ha érdekes volt az összeállítás, oszd meg másokkal is!