Őszi túrák Magyarország legszebb borvidékein
Magyarország egyike a világ leghíresebb és legrégebbi bortermelő országainak. Szokták mondani, mióta világ a világ, létezik bortermelés, hiszen már a régi öregek is felfedezték, hogy bizony a szőlőből bódító hatású italt lehet készíteni. A magyar bortermelés első virágkorát a XIX. századra datálják, ekkor a szőlőültetvények területe a 430 hektárt is meghaladta. Majd visszaesés következett, az első és a második világháborúnak „köszönhetően”. Az újabb felfelé ívelés a ’70-es, ’80-as években indult el, ami a rendszerváltozás következtében újfent megtorpant, az utóbbi időben viszont megint ott vagyunk az élvonalban világszinten a vörös, és fehér borainkkal egyaránt.
Tokaji borvidék
Hazánk egyik leghíresebb – világszerte is ismert – borvidéke, Északkelet-Magyarországon a Tisza és a Bodrog találkozásánál, 6000 hektáron terül el. A Tokaji borvidéken szokták mondani, hogy mindenki az aszúsodást, azaz a szőlőszemek nemesrothadást várja (az aszúsodás a szőlőnek a Botrytis cinerea nevű gomba által okozott nemesrothadása, aminek az aszúbor előállításában van jelentősége), hogy aztán elkészülhessen belőle a borok királya, az a Tokaji Aszú, amellyel a világ bármely pontján találkozhatunk. Ha Tokajban jártok, azért ne felejtsétek el megkóstolni az Aszú és a Szamorodni mellett az illatos Hárslevelűt, a Furmintot vagy a Sárgamuskotályt. Azok is mennyeiek.
Badacsonyi borvidék
Ha Tokajnak az Aszú, akkor Badacsonynak a Kéknyelű az igazi büszkesége. A Közép-Dunántúlon elterülő vidéken már a rómaiak is szőlőtermesztéssel és bortermeléssel foglalkoztak. Az éghajlatnak és a magas páratartalomnak köszönhetően a terület leginkább a Szürkebarát, az Olaszrizling, Rózsakő és a Kéknyelű fajtájú szőlőknek kedvez. Ez utóbbi kettő kifejezetten csak erre a vidékre jellemző. A kizárólag vulkáni talajon fellelhető kéknyelű – mely 2013-ban hungarikum lett – érdekessége, hogy sehol máshol a világon nem terem meg ez az ősi magyar szőlőfajta. Itt is csupán csak 30 hektáron, így nem csoda, hogy rengeteg borász fáradozik azon, hogy ez az „úri szőlőfajta” fennmaradhasson. Nevét egyébként a kékes-vöröses árnyalatú levélnyeléről kapta. Kóstoltad már? Ha még nem, és szereted a borokat, ezt nem szabad kihagyni, nagyon különleges!
Villányi borvidék
A Duna mentén, a horvát határ mellett található Magyarország legdélebbi bortermelő vidéke. Villányban bármerre járunk, egészen biztos, hogy boros pincékbe és borászatokba botlunk. A magyar borászok legnagyobb szaktekintélyei azt vallják, hogy a XIX. század elején valószínűleg innen indultak hódító „világkörüli” útjukra ezek a nemes italok. Ez a vidék igazi szubmediterrán terület, ami főként a lágyabb, testesebb, zamatosabb, és savasabb borok előállításának kedvez. A Cabernet Franc, a Merlot, és a Portugieser, ezek mind-mind a borvidék zászlóshajói. Híres vörösboruk még az Oportó, a Kadarka, a Kékfrankos és a Zweigelt. Ha testes, intenzív színű és ízű vörösborokra vágysz, akkor mindenképpen Villányban a helyed!
Szekszárdi borvidék
A több mint 2000 éves borvidék kitűnő domborzati-, és talajadottságokkal rendelkezik. A területen – amely mintegy 2600 hektáron húzódik Szekszárd és Báta között – remek vörösborok készülnek. Ez elsősorban a mediterrán jellegű hatásoknak (Enyhe tél, száraz hosszú nyár, kevés fagy.) és a könnyen felmelegedő világos színű löszös talajnak köszönhető. A szekszárdi vörösborokat ízében bársonyosnak, színében gazdagnak nevezik. Legismertebb közülük a Kadarka, az egyre kedveltebb Kékfrankos, valamint a házasításukból megszületendő Szekszárdi bikavér. Ugyanakkor ezen a vidéken kóstolhattok rozét, és mediterrán stílusú fehérborokat is.
AZ ÉV HOTELE múlt heti adásának főszereplői, Dorottya és Dániel abba a szerencsés helyzetbe kerültek, hogy hoteltesztelő hétvégéjük első állomása egy borhotel volt a szekszárdi vidéken. Nevezetesen a közel 82 hektáron gazdálkodó Takler család kúriáját.

Dorottya és Dániel már hat éve alkotnak egy párt. Egy családi-baráti összejövetelen ismerték meg egymást a Balatonon. A kölcsönös szimpátiából nagyon hamar szerelem és kapcsolat lett. A fiatalok annyira jó megértik egymást, hogy azóta egy közös vállalkozásban is dolgoznak. Azt mondják, nekik sosem okozott gondot külön választani a munkát és a magánéletet, mégis az utóbbi időben nagyobb teret kapott a sok-sok feladat, a felelősség, és a munkahelyen való helytállás. A múlt hétvégén kicsit együtt szerettek volna lenni, munka és kötelezettségek nélkül, ami egész jól sikerült nekik. Ha láttad az adást, akkor azt is tudod, hogy mit szóltak a két dél-dunántúli szállodához, ha viszont lemaradtál volna és érdekel a régió két utolsó versenyzője, akkor mindenképpen nézd vissza AZ ÉV HOTELE legutóbbi epizódját, az RTL Most!-on.
Ez az a két dél-dunántúli szálláshely, mely a héten összeméri erejét:
Takler Kúria
A Szekszárdtól 8 km-re, a Decsi szőlőhegy lábánál fekvő szálláshely az 1700-as évek óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó Takler család tulajdonában van. A romantikus hangulatú, rusztikus stílusban épült kúria elődje egy 1927-ben épült ősi sárközi tanya, mely az elmúlt években folyamatos átalakuláson esett át. 2002-ben kezdődtek meg az építési munkálatok, egy évvel később kialakították a szőlőfeldolgozóként üzemelő szárnyat, majd megépült a palackozó, az irodaszint, a kóstolóterem és a panzió, aztán 2012-ben a 19. századi verandás épületet is hasznosítani kezdték. A kúria jelenlegi formájában négy éve üzemel. A szálláshelyen tágas terekkel, egyedi gyártású bútorokkal és finomabbnál finomabb borokkal, igazi vidéki vendégszeretettel találkozhat az idelátogató. Ha valaki erre jár semmiképpen se hagyja ki a pincelátogatást, a wellnesst és a napfelkeltét. Utóbbi talán a verandáról a legszebb.
További részletek ITT!

Hubertus Ökopark, Bükkösd
A Hubertus Ökopark, a Dél-Zselic és a Nyugat-Mecsek lankáinak találkozásánál, Pécstől és Szigetvártól nem messze, egy 500 hektáros területen fekszik. A szállás a park területén található, aminek közvetlen közelében számos kirándulási lehetőség nyílik. Honos és őshonos magyar állatokon kívül különböző magyarországi nagyvadakkal is találkozhatnak a vendégek. Ezeket az állatokkal már a szálláshely elfoglalásánál is találkozhattok, sőt később meg is etethetitek őket. A vendégházban hat meglehetősen tágas lakosztály található, melyek összesen 24 fő elszállásolására alkalmasak. A szobák mindegyikéből páratlan kilátás nyílik az erdőre, étkezésre pedig a park területén található étteremben van lehetőség. Az ételek minőségét helyi kistermelők és hely saját állatállománya biztosítja. A Hubertus Ökoparkban szauna és jakuzzi, valamint kültéri medence is fellelhető, melyek további garanciát adnak a felhőtlen pihenéshez.
További részletek ITT!

Szavazz és nyerj egy wellness hétvégét!
A www.facebook.com/azevhotele oldalon vasárnap délig szavazhatsz a műsorban bemutatott szállodák valamelyikére. Ugyanis aki szavaz, az nyerhet egy wellness hétvégét abba a szállodába, ahová voksát leadta. Idén is minden szavazat számít, ugyanis ez egy verseny, ahol Te döntheted el, hogy melyik szálloda legyen a régió legjobbja, azaz A HÓNAP HOTELE, majd végül AZ ÉV HOTELE.
Vasárnap most egy adásban megnézhetitek a hat dél-dunántúli szállodát
A hét utolsó napján AZ ÉV HOTELE összefoglaló epizódjában a műsorvezető, Éry-Kovács Zsanna feleleveníti azt a hat novemberben bemutatott dél-dunántúli hotelt, amelyek még mindig versenyben vannak A HÓNAP HOTELE, azaz a régió legjobbja címért. Ha nem emlékszel mindegyik szálláshelyre és biztos akarsz lenni döntésedben, akkor mindenképpen nézd meg AZ ÉV HOTELE legújabb epizódját vasárnap 12:45-kor, az RTL Klubon.
Ez a hat szálloda nem veszítette el a korábban bezsebelt szavazatait. Tehát a szavazatok nem nullázódnak le. Viszont nagyon fontos, hogy annak a hotelnek add oda utolsó voksodat, amelyiknek szerinted helye van a másik öt régiós nyertessel együtt a döntőben. Arra a szállodára essen a választásod, amelyiket szívesen látnád viszont a döntőben.
Voksolni erre a hat szálláshelyre lehet, a https://www.facebook.com/azevhotele oldalon.
Bock Hotel Ermitage**** (Villány)
Donautica Étterem és Hotel (Fadd)
Prestige Luxus Apartmanház (Kaposvár)
Hotel Európa Dombóvár-Gunaras*** (Dombóvár)
Takler Kúria (Szekszárd)
Hubertus Ökopark, Bükkösd (Bükkösd)
Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!
Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye, az RTL Klubon futó AZ ÉV HOTELE közönségszavazás lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az RTL Klubon az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy pár vagy család kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe valamilyen céllal a lánykéréstől a házassági évfordulóig és kipróbálják, illetve értékelik is a bemutatott hoteleket.