Ciprus télen. Megéri? Kipróbáltuk, érdemes-e odautazni főszezonon kívül
Miért dönt az ember úgy, hogy télen látogat meg egy mediterrán szigetet? Kettő alapvető előny van ilyenkor: minden olcsóbb és kevesebb a turista.
Ciprus nyáron a strandolni és napozni vágyók Mekkája. Júliusban és augusztusban olyan nagy a szárazság és a forróság, hogy az már bizonyos embereknek sok is lehet. Nekem például biztosan, így én maximum tavasszal vagy ősszel mentem volna szívesebben.

Egy jó áprilisi vagy májusi napon langyos tenger és 25 fok lehet az ide látogató jutalma. De ahogy haladunk a nyár és a strandidő felé, annál borsosabban vehetjük ki a szállásokat, és foglalhatunk helyet a repülőn.
Persze ha az ember strandolni akar, akkor nincs mit tenni, de ha másféle kalandokra vágyik, akkor sokkal olcsóbban töltődhet fel a holtszezonban.
Szóval mi főként anyagi megfontolásból céloztuk be a telet, de a hőmérséklet is vonzó volt számunkra. 20 fok, míg mások itthon megfagynak. A "tavaszi időjárásban" az egyetlen zavaró tényező a zivatar, ami elég sokszor le is csapott. Ezért, és a távolságok leküzdése miatt is érdemesebb kocsit bérelni, és úgy felfedezni a környéket.
Pafoszon például számtalan hajóronccsal lehet találkozni. Érdemes egy ilyen roncs meglátogatására építeni az egyik kirándulásunkat. Az Edro III nevű hajó, ami St. George közelében futott zátonyra még 2011. december 7-én, leírhatatlanul szép látvány naplementében.

A tengerpart tiszta, a levegő friss. Simán el lehet ücsörögni a parton egy délutánon keresztül. És ebben az időszakban ezek a lassú séták esnek jól igazán. Ha az időjárás nem szól közbe gyalogoljatok, nézelődjetek. A sok turistahülyítő piac és csecsebecseárus ilyenkor nyitva sincs, így tényleg óriási nyugalomban lehet bandukolni a citromfák, a banánültetvények és a különböző partszakaszok mentén.
És majdnem mindenhol lesz egy kedves macska is, aki út közben rátok köszön.
A belvárosban sem ölik egymást ilyenkor az eberek. Van egy gigantikus pláza, ahol nyilván zajlik az élet, de a többi kis utca boltjában gyakran üresség tátong. Az éttermekben is könnyen kap az ember helyet hétköznap.

Az ételekkel mi nagyon meg voltunk elégedve. Sok friss kagylót, rákot, polipot ettünk. Konkrétan tengeri illata volt a herkentyűknek. És sok finom péksüteménybe és édességbe is belefutottunk. A ciprusi utcákon legtovább azok a "pékségfélék" vannak nyitva, ahol levelestésztákból és sziruptól tocsogó finomságokból nincs hiány, úgyhogy hiába is vágytunk volna egy nagy tál salátára..
Kirándulás közben néha elcsentünk 1-1 citrusfélét a nyaralókból az utcákra lógó ágakról. Ez is az az élmény volt, amit nem lehet megvásárolni. Narancsot közvetlenül narancsfáról enni a legjobb!

Beszélhetnénk a negatívumokról, hogy ilyenkor a kihalt utcákon jobban szembejön az emberrel a szemét is és a hanyatlás, de nekünk még mindig többet adott ez, mintha a turistákkal kellett volna verekedni a napozóágyért.
Ha télen kirándultok mediterrán helyre, a séták mellett szánjatok időt a gasztronómiára, térjetek be a helyi boltokba és vízipipázásra is alkalmas kocsmákba. Ilyenkor sokkal könnyebben lehet vegyülni a helyiekkel, és sokkal jobban megmutatja a sziget a valódi, sallangmentes arcát.
10 dolog, amit mindenképpen próbálj ki Cipruson:
- egyél egy doboz Turkish Delight-ot vagy Cyprus Delight-ot (zselés édesség)
- kérj friss tengeri herkentyűt egy étteremben (például a Christos Grill & Seafood-ban, Páfoszon)
- szedj friss mandarint vagy narancsot fáról
- nézz meg egy hajóroncsot közelebbről
- sétálj egy fél napon keresztül
- bámuld a tengert órákig
- ülj be egy shisha bárba és vizipipázz
- reggelizz édes, ragacsos süteményt
- beszélgess egy taxissal vagy egy eladóval
- igyál egy erős, török kávét









