A legszebb magyar borvidék
A világ egyik legszebb szőlőtermő vidékének tartják Tokaj-Hegyalját – joggal. Ha felmegyünk a környék valamelyik magaslatára, és körbenézünk, lenyűgöző látvány fogad bennünket: a dűlők gyönyörűen megművelt szőlői szinte geometrikus rendben sorakoznak a domboldalakon, a verőfényes napsütésben élesen elkülönülnek egymástól a szomszédos ültetvények.




Tokajban és környékén mindenki az aszúsodásra vár. Ittunk itt kiváló furmintot, illatos hárslevelűt, tökéletes sárgamuskotályt és sok más helyi bort, de a gazdák és a nagy pincészetek mind az aszúszemekre várnak, no és a Botrytis cinerea nevű gombafajta támadására.
Az aszúsodás a szőlőnek a Botrytis cinerea nevű gomba által okozott nemesrothadása, aminek az aszúbor előállításában van jelentősége.
Az aszúsodáshoz három alapvető feltételnek kell teljesülnie:
- a gombafertőzést előidéző nedves időjárás (eső, köd) a szőlőt teljes érésben érje,
- a bogyók sérülésmentesek legyenek,
- ezt követően hosszú, száraz időszakra van szükség.
Az esőzések idején felrepedt szőlőszemekbe behatol a Botrytis cinerea nevű gomba, amely ezután a száraz napokon a szőlőszemek aszúsodását, töppedését eredményezi. Ekkor a szőlőszem vizet veszít, savtartalma, cukortartalma nő, abszolút glükóztartalma viszont csökken (a glükóz egy része átalakul glicerinné és glükonsavvá). (Forrás: Wikipedia)


Ebből lehet majd az érett szőlő, amely aszúszemmé válik
Az elmúlt években nem volt kegyes Tokajhoz az időjárás, azt mondják a legtöbben, hogy igazán jó és nagy mennyiségű aszút nemigen sikerült készíteni. Épp ezért reménykednek, hogy talán az idén minden összejön majd, eddig ugyanis tökéletes volt az időjárás, még egy kis szeptemberi esőre várnak majd, és akkor jó évjárat lehet a 2013-as.
Az ide látogatók szempontjából is fontos ez, hiszen túlnyomó részük borturista, ennek megfelelően főként azért jön ide, hogy jó borokat igyon. Természetesen a nemes nedűk köré számos vonzó programot és egyéb szabadidős elfoglaltságot kell számukra biztosítani, no meg jó éttermeket, hiszen a gasztronómia összetett dolog: a jó bor csak kiváló ételek mellett élvezhető igazán.
Ma már eljutottunk oda, hogy néhány egészen kiváló konyha kínál a borok mellé hasonlóan kiemelkedő színvonalú ételeket. A Szent Tamás Pincészet és a Degenfeld-kastély konyhája semmilyen kívánnivalót nem hagy maga után, pontosan tudják, hogy a Tokaj-környéki borok mellé mit érdemes kínálni, és azt egészen komoly színvonalon el is készítik.

Az Andrássy-hotel

A Degenfeld-kastély
A környéket érdemes bejárni egy-egy nagyobb borozás és ebéd vagy vacsora előtt. Akár nagyobb kirándulásokat, túrákat is tenni, bérelhetünk kerékpárt is, noha részint a kamionforgalom, részint a kerékpárutak hiányosságai miatt még mindenhová nem tudunk elkerekezni, de rövidesen annak sem lesz akadálya, hogy akár Szlovákiába is áttekerjünk.
A Bodrogon a borhajót is feltétlen érdemes kipróbálni, gyönyörű a folyó ilyenkor ősszel, és ahogy megérkezik a Tiszához, ahogy a két folyó egyesül, az pedig egyenesen páratlan látvány.

A Bodrog

Tokaj

Az ősz a szüret időszaka, és ez az aszú miatt errefelé hosszabb a máshol megszokottnál. Lesz is számos rendezvény, amely október végéig szórakoztatja az ide látogató turistákat. A hétvégén már Mádon meg is kezdődött a Furmint Ünneppel a sorozat, de jön a Tokaji Ősz, a Szüreti Napok és nem utolsósorban a borkirálynő-választás.
Tokaji Ősz – szeptember 20-22. Részletes program itt található.
Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok – Október 4-6. Részletes programok a Facebook-oldalon
Országos Borkirálynő-választás Tarcalon – Október 11-13. Részletekről itt tájékozódhattok









