„Mindennel szembe mentünk, ami racionális” – Zeliska „Péklány” Orsival első könyvéről beszélgettünk

Zeliska Orsit egészen prózai körülmények között ismertem meg: egy óvodába jártak a gyerekeink. Aztán mire észbe kaptam, már ő volt a Péklány, akit az egész ország ismer.
- Azt talán elárulhatjuk, hogy ismerjük egymást, hiszen nem olyan rég még Te is Leányfalun laktál. Mikor, és miért döntöttetek úgy a férjeddel, hogy saját pékséget nyittok, ráadásul Balatonfüreden?
- Néhány éve a férjem meglepett a születésnapomra egy házi malommal. Akkor kezdtem otthon lisztet őrölni és sütni. De be kell vallanom, hogy kifogott rajtam a dolog. Nálunk a családban senki nem sütött kenyeret, sőt, süteményeket is csak ritkán. Életemben először találkoztam azzal, hogy hiába próbálok valamit újra és újra, mégsem sikerül.
Tulajdonképpen a kudarc vitt előre.
Főleg kenyerekkel próbálkoztam. Autodidakta módon kezdtem utánaolvasni a témának. Könyveket rendeltem, blogokat olvastam, a Facebookon keresgéltem. A sok-sok próbálkozás árán, 4 hónap elteltével végre lett egy olyan kenyerem, ami nagyon finom volt.
- Amit ti megléptetek, ahhoz azért nem kevés bátorság kell. Mindketten jó állásokat hagytatok ott, és átköltöztetek az ország másik felébe. Azt mondtátok, próba-szerencse, vagy egyszerűen annyira biztosak voltatok a tervetek sikerében?
– Ebből Ti, ismerősök nem láttatok semmit, hivatalosan én voltam a Pöttyös Túró Rudi senior marketing-menedzsere. De a színfalak mögött odáig fejlődött a dolog, hogy a hobbim szenvedéllyé, és végül hivatássá nőtte ki magát.
Munka és család mellett elvégeztem a pékiskolát, és elég komoly dilemma elé kerültünk. Számunkra teljesen egyértelmű volt, hogy az az élet, amit addig folytattunk, nem mehet tovább. A férjem hamarabb, előttem másfél évvel kiugrott a multivilágból.
Az a bizonyos házi malom nem csak a pékség szempontjából volt mérföldkő. Azt úgy adta át nekem, hogy ez mindent meg fog változtatni.
Nem sokkal utána otthagyta a szuper jó állását, és házi malmokkal kezdett foglalkozni.
Mi tényleg hiszünk benne, hogy sorsszerűen alakult minden. Nem tudatosan, de mégis egyértelműen követte egyik dolog a másikat. Amikor beiratkoztam a pékiskolába, elkezdtem blogot írni azzal a céllal, hogy másoknak, akik otthoni sütésre adják a fejüket, ne nulláról kelljen összeszedni az információkat. Azt gondoltam, azzal, hogy a blogon átadom a tudásomat az őrlésről, a gabonákról, a sütési módokról, azzal megkönnyítem egy csomó háziasszony dolgát, és az én receptemből megtudják majd sütni a kalácsot vagy a kenyeret. Pillanatok alatt a semmiből hatalmas olvasottsága lett ennek. Ahogy haladtam az iskolában, és új ismereteket szereztem, új sikerek értek, azt mindig feltettem a blogba.
Talán ennek is köszönhető, hogy amikor megnyitottuk a pékséget, már sokan várták.
- Na és miért pont Balatonfüred?
- Magunk sem tudjuk, hogy miként kerültünk pont ide. Valahogy elkezdtünk egymásnak füredi hirdetéseket küldeni, egymásra néztünk, és nem volt kérdés, hogy ide fogunk jönni. A mai napig nem tudjuk megmagyarázni. Viszont attól a perctől, hogy leköltöztünk, itthon érezzük magunkat. Annyira sikerült beilleszkedni, annyira természetesen alakult minden. Nagyon sok ismerősünk és barátunk lett, befogadtak. Az első perctől kezdve nagyon nagy szeretettel fordultunk a helyiekhez.
Azt ugyanis tudni kell, hogy mi elsősorban a helyieknek szolgáltatunk, egyáltalán nem a turistákra építünk.
Épp ezért, nem is az alsó városrészbe mentünk, a Tagore-sétány környékére, hanem a felső városrészbe, a Vörös templomhoz jöttünk. Egész évben nyitva vagyunk, éjjel-nappal dolgozunk, sütünk, és nagyon jól érezzük magunkat.



- Az első perctől nyilvánvaló volt, hogy ennek a vállalkozásnak Te leszel az arca?
- Sokan azt gondolják, hogy a pékséget egyedül én csinálom, mert az én nevemet viseli a pékség is, a blog is és most a könyv is. De az első perctől kezdve minden közös szellemi termék a férjemmel. A könyvben egyébként le is írom, hogy volt közöttünk egyik este egy beszélgetés, pont a pékiskolába való beiratkozás előtt, ahol nevetve megállapítottuk, hogy ezek szerint marketingesből pék leszek. Jó, de a pékek általában fiúk, és én lány vagyok.
Ebből a sima szójátékból jött, hogy mi lenne, ha én volnék a Péklány.
Akkor indítottam a blogot, és ezért lett ez a neve. A pékségnél nem volt ez ennyire egyértelmű, több név is felmerült. Csak addigra már mindenki Péklánynak hívott, úgy is mindenki azt mondta volna, hogy „megyek a Péklányhoz.”
Nem bántuk meg, szeretjük, és tetszik, hogy annyira egyszerű. Annak ellenére, hogy Csabával mindketten bonyolult személyiségek vagyunk, szeretjük az egyszerűséget. A kenyérsütésben is ez a vonzó. Maga a kenyér a világ egyik legelemibb, legősibb és legegyszerűbb dolga. Ezt az is tudja, aki vallásos, és az is, aki nem. Minden visszavezethető a kenyérre. Mi is szeretünk visszanyúlni a gyökerekhez, az alapokhoz úgy, hogy közben nagyon modern gondolkozású emberek vagyunk. Ez az üzleten is látszik. A pékség tele van modern bútorokkal, modern berendezéssel, modern eszközökkel, de a lényeg az a fajta tisztaság és ősiség, amit a kovászos kenyér sütése ad. Mi úgy szoktuk ezt mondani, hogy szentháromság: víz, liszt, só, és semmi több.
- Mi a munkamegosztás köztetek? A férjed is felzárkózott kicsit a sütés tudományából, vagy mindenkinek megvan a maga jól behatárolt feladatköre?
- Nem, ő egyáltalán nem tud sütni, ez már nem fog változni, és ez így nagyon jó. Ő objektívan meg tudja ítélni, hogy egy sütés jó, vagy lehetne édesebb, lehetne szebb. Született oroszlán vezető. Ő látja el a cég ügyvezetését. Ő felel a cég összes jogi dolgáért is – ezt azért is hangsúlyozom, mert képzeld, most már védjegy lett a Péklány. Én a marketinget és az üzemet viszem. Hozzám tartozik a termelés és a termékfejlesztés. Minden, ami a sütéssel kapcsolatos. Illetve én posztolok a Facebookon, én reprezentálok. Extrovertált személyiség vagyok, nagyon szeretek kommunikálni, nagyon szeretem megmutatni magamat. A pékségben is kimegyek a vendégekhez, beszélgetek a vásárlókkal, ha az utcán megismernek, azt is nagyon szeretem.