SIKERSZTORIK
A Rovatból

„Mindennel szembe mentünk, ami racionális” – Zeliska „Péklány” Orsival első könyvéről beszélgettünk



- Beszéljünk kicsit a magyar pékkultúráról. Milyen gyökerekből táplálkozik? Egyáltalán létezik a magyar konyha pék megfelelője?

- Ahhoz, hogy erről beszélni tudjak, vissza kell menni magához a gabonához. Magyarország mindig is híres volt a nagyon jó minőségű, acélos búzáról. Ezek nagyon magas sikértartalmú- és minőségű búzák. Nagyon sokat kutattam, hogy kiderítsem, mik azok az ősi sütési módszerek, amiket régen használtak.

A Magyarországra jellemző ősi technikákat manapság leginkább Erdélyben lehet megtalálni.

Az ottani kovászos, kemencében kisütött, vert kenyerek voltak elterjedtek az őseink között a tömegtermelés előtt.

- Kis mellékszál, de megragadom az alkalmat, hogy rákérdezzek. Most fordítottam egy könyvet Dániáról. A dán péksütemények világhírűek, de a szerző szerint osztrák pékek vitték oda ezt a pékkultúrát. Ami azért meglepő, mert ha valahol, Magyarországon egész biztosan hatott az osztrák pékkultúra. Nálunk miért nem lettek olyan jó és híres péksütemények?

- Teljesen jogos kérdés, de én sem tudom a választ. Egyébként, ha megnézed, a kézműves pékségek kínálatában gyakran megtalálhatóak a különböző ízesítésű tekercseket, amik egy része Dániából és más skandináv országokból ered.

A magyar népmesékben egyébként mindig a hamuba sült pogácsa jön elő. Alternatív helyeken találtam arra vonatkozó információkat, hogy milyen ősi hagyományai vannak a kör és spirál, illetve csiga formájú süteményeknek, gondoljunk csak a bejglire. Ezek a népművészetben is gyakori motívumok.

De visszatérve az eredeti kérdésedre, hiába kutattam, sok mindent nem találtam a magyar pékkultúráról. Találkoztam a források között és a tankönyvekben a rongyos kiflivel és a gubarúddal (ez utóbbi kovászos változata az én könyvembe is bekerült), de az a helyzet, hogy amikor megalakultak a nagy, szocialista kenyérgyárak, nem a minőség, hanem a mennyiség volt a lényeg. Nem lehetett hallani igazi jó kenyérről egészen addig, míg körülbelül tíz évvel ezelőtt felmerült a neve néhány olyan péknek, akik újra elkezdtek igazi kovászos kenyeret készíteni lassú technológiával.

Mára talán az egész országban 25-en, 30-an lehetünk, akik így dolgozunk.

- A Péklány egyre ismertebb, rendszeresen szerepeltek az országos sajtóban. Nagy hangsúlyt fektettek a marketingre, vagy egyszerűen, ami jó, annak hamar híre megy?

-Furcsán hangozhat egy marketinges szájából, de ami jó, annak híre megy. Tudom, hogy kell egy brandet felépíteni, de itt direkt nem csináltuk. Egyetlen esetet leszámítva soha senkit nem kértem meg, hogy írjon rólam. Mégis, amikor két éve, októberben megnyitottunk, sorra csörgött a telefonom, címlapokra kerültünk, tévék kerestek. Pedig mi nem akartunk semmit, csak létrehozni egy kis manufaktúrát.

- Még Böjte Csaba is meglátogatott titeket…

- Ha valaki megkérdezné, mire vagyok a legbüszkébb, azt mondanám, hogy erre.

- Egyszer csak beállított? Vagy volt valami előzménye?

- Most már több éve szokás, hogy Böjte Csaba körbejárja a Balaton környékét a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarral. Ez a Csillagösvény. Egyszer láttam, hogy itt, a Koloska-völgyben is lesz szabadtéri mise. Felhívtam a szervezőket, hogyha erre jár a Böjte atya a gyerekekkel, van-e lehetőség adománnyal segíteni vagy valamivel támogatni őket. Végül uzsonnára és reggelire sütöttünk nekik péksüteményt. A következő évben már tudatosan készültünk a sütésre, és adománygyűjtő ládát is kiraktunk. Amikor beszéltem a szervezővel, megkérdeztem, átadhatjuk-e személyesen az atyának az adományt.

De mint kiderült, már benne is volt a programtervben, hogy meglátogat minket.

Mondanom sem kell, hogy egészén délután tűkön ültünk, míg megjött. Nagyon közvetlen, igazán tiszta ember, akit remek humorérzékkel áldott meg a jóisten. Ugyanakkor nagyon határozott, nagyon következetes és nagyon karakán. Hatalmas megtiszteltetés volt a látogatása.

- Beszéljünk a könyvedről. Ebben a blogodon megjelent írásokat gyűjtötted össze, vagy egészen más van benne?

- Egészen más, és annál sokkal több. A pékség két éve nyitott meg, és annyi jó sztori kötődik hozzá, amit egy ilyen interjúban nem lehet visszaadni. Ezért a könyv első része tulajdonképpen egy 60 oldalas regény, ami arról szól, hogyan lettem Péklány. Beleírtam minden kis történetet. Például, hogy milyen érzés volt, amikor még senki nem sejtette semmit, és mi esténéként Csabával titokban Balatonfüredre jártunk szétnézni. Vagy volt olyan, hogy letettük a foglalót a házunkra, de ahogy hazaértünk, meggondoltuk magunkat, és azt mondtuk, hogy mégis Leányfalun akarunk maradni. Nem ment minden olyan egyszerűen, mint ahogy az utólag kívülről látszott.

Igazából mi mindennel szembementünk, ami racionális. A szívünkre hallgattunk.

Az is megtörtént, amikor a pékséget rendeztük be, hogy már minden gép megvolt, csak a kemence hiányzott. Megjött a szállító csapat, de kiderült, hogy a kemence nem fér be az ajtón. Maradt az ablak és a 450 kilós kemence, és 5-6 erős fiú. Nem kívánom senkinek azt az érzést, amikor az új kemence az ablakban fityeg, és egy gerenda tartja alulról. Most már nevetünk rajta, hogy erre hogy nem gondoltunk, de túlságosan gyorsan történt minden. Április közepén döntöttük el, hogy költözünk, és október első napjaiban már nyitottunk.

- És mi lett a megoldás?

- Erősek voltak a fiúk...Az ilyen pillanatokról werkfotók is kerültek a könyvbe, és persze ez a történet is le van írva ennél részletesebben. Sok ilyen vicces és nem vicces történet van a könyvben nem csak Balatonfüredről, hanem Leányfaluról is.

- Az egész könyv 264 oldal. A regény ebből 60...

- Amikor házi pékként elindultam, nagy szükségem lett volna egy jó könyvre, ami leírja a tradicionális kovászos kenyerek és hagyományos péksüteményék készítését, és bemutatja a házi őrlést. Az évek alatt sok tudást gyűjtöttem össze ezekről, és úgy vettem észre, hogy személyes beszélgetésekben és a blogon nem sikerül mindent elmondani, átadni. Ezért a könyv második részében részletesen bemutatom a kovászos és élesztős technológiát és kitérek a háziőrlésre is. Ezután pedig négy évszak szerint összeszedtem 33 kedvenc receptemet. De nem csak leírom az elkészítést, hanem

a legnehezebb munkafázisokhoz videókat is készítettünk, amiket egy QR-kód beolvasásával lehet megtekinteni.

Nem kell végignézni az egész recept elkészítését, hanem mindig csak az adott fázist. Mert én magam is sokszor szembesültem vele, hogy bármilyen alapos is egy leírás egy könyvben, sokszor az ember nem tudja elképzelni, hogy kell azt a konkrét fogást vagy mozdulatot megcsinálni. A könyvhöz a Balaton legjobb fotósa, Szabó Miklós készítette a képeket és a fázisvideókat is. Nemcsak a kenyerekről és a péksüteményekről, hanem Balatonfüredről is. Mert hogy a könyvben azt is bemutatom a kis történeteken és képeken keresztül, hogy milyen itt élni.

- Mik a hosszú távú tervek? Megelégedtek azzal, hogy Balatonfüred kedvenc péksége vagytok, vagy akartok terjeszkedni?

- Képzeld el, ez a kérdés szinte rögtön már a nyitás után felmerült, mert bő fél év alatt kiderült, hogy a helyet kinőttük. Minden szempontból. De úgy döntöttünk, hogy nem terjeszkedünk. Ez egy szeretet-vállalkozás. Persze, szeretnénk belőle tisztességesen megélni, de nem arról szól, hogy még nagyobbat, még többet akarunk. Nem akarjuk elveszíteni a személyességet. Szeretem, hogy minden vásárlómat név szerint ismerem, és tudom mi a kedvence. Nem akarunk mindenfelé Péklány pékségeket nyitni annak ellenére, hogy sok a megkeresés. Azt el tudnám képzelni, hogy az üzlet nagyobb legyen, de nem akarunk sem üzletláncot, sem franchise rendszert.

Nagyon sokat jelent ebben az egyre személytelenebb világban, ha az ember tudja, ki készíti a kenyerét, adott esetben meg is nézhetem, hogy csinálja.

Az igazi kovászos kenyerek 4-5 napig ugyanolyan finomak, nem száradnak ki, nem penészednek meg, és nem puffad tőle senki föl. Azt szoktam mondani, hogy nálunk egyetlen adalék van: a szeretet. Mi minden jó szándékunkat és törődésünket beletesszük abba a kenyérbe. Fizikusok is bizonyítják, hogy az én rezgésszámom, az én energiám az bekerül abba a sütésbe. A kenyér ilyen értelemben összeköti az embereket. Ő az én vevőm, és én vagyok az ő péke. Vagyis Péklánya. Egymásért vagyunk, és ez így jó.

Péklány lettem

Zeliska Orsi első könyvének bemutatójára 2019. november 9-én, 14 órától kerül sor a Füredi Gasztróban.

További információk a Péklány Facebook oldalán!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Legnépszerűbb

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Oroszlánokkal alszik a magyar Maugli, aki már gyerekként rögtön egy anakondát vett magának
Flaskay Dániel jelenleg egy zanzibári vadállatmentő központ állatgondozási igazgatója, és napi rutinjai között szerepel az elefánt-pedikűr és a majompelenkázás is. Nemrég megtámadta egy oroszlán, és végül egy gepárd nyalogatása mentette meg a lábát.
Tóth Noémi - szmo.hu
2024. június 16.



A csillogó szemű, kisportolt testű fiatal srác régen nem gondolta volna, hogy végül a világ számos országában ismert állatszakértő lesz, aki tigriseket nevel és gepárdokat ment. Flaskay Dániel, azaz a magyar Maugli 9 évesen már tudta, hogy állatokkal fog foglalkozni, de mivel hiperaktív gyerek volt, szülei beíratták vízilabdára – ami ugyan jól ment neki, de érezte, hogy valami hiányzik.

Aztán 12 évesen megvette első állatát, amely nem a szokásos aranyhörcsög volt, hanem konkrétan egy 3 méteres anakonda. Egy magazin apróhirdetésében látta meg az eladó óriáskígyót, és a szüleinek csak annyit mondott, hogy kimegy a kanálishoz a gyáli otthonuk közelében. Ott találkozott az eladóval, aki egy zsákban adta oda neki az anakondát. Dani izgalmában meg sem nézte az állatot, csak hazaszaladt vele, és az apjának annyit mondott, hogy fogott egy vízisiklót – de persze az apját nem tudta becsapni. Az újdonsült szerzemény ráadásul nem sokat teketóriázott, rögtön két helyen is megharapta a kisfiút, és bár az anakonda nem mérgeskígyó, Dani tudta, hogy az állat nem maradhat nála. Elvitte hát egy állatkeresekedésbe, ahol az eladó nézett nagyokat, de felajánlotta, hogy becseréli neki egy bébi tigrispitonra és egy vörösfarkú boára. Ezt követően már átgondoltabban viszonyult az állatokhoz, kígyótenyésztő vált belőle, és egyre inkább érezte, hogy ez az ő útja.

17 évesen kijutott New Yorkba, egy speciális zoológia képzésre, de mielőtt elkezdte volna a tanulmányait, meg akart tanulni rendesen angolul. Összekötötte a kellemeset a hasznossal, ezért eleinte egy állatkertben önkénteskedett, ahol magabiztos nyelvtudásra tett szert. A kint töltött évek alatt beteljesítette a saját amerikai álmát, és saját állatkereskedést nyitott a spórolt pénzén New Jersey-ben. Csupa szokatlan jószágot, például kígyókat, büdösborzot (amely állítása szerint nem is büdös, viszont jófej) és cukormókust árult, de hét év után eladta az addigra felkapott kereskedést, mivel erős honvágya lett. Amikor hazajött, eléggé depressziós lett, nem tudott magával mit kezdeni, míg végül a felsőlajosi magán ZOO-ban találta meg a boldogságot, ahol olyan szerencséje volt, hogy egy nemrég született fehér tigriskölyköt nevelhetett fel. Nem zavarta a kevés fizetség, hiszen úgy érezte, hogy végre hazatalált.

Onnan a debreceni állatkertbe ment dolgozni, kizárólag a szakmai előrelépés miatt, hogy új fajokkal, például zsiráfokkal és vízilovakkal dolgozhasson. Dani elmondása szerint az utóbbi állat ugyan évi ötezer ember halálát okozza Afrikában, de ugyanannyi idegvégződése van, mint az embernek, és az egyik idős víziló egyenesen imádta, ha a nyelvét vakarta. Flaskay Dániel fontos vezérelve, hogy olyan kapcsolatot alakítson ki a rábízott állatokkal, hogy azok ne féljenek az embertől, hiszen a stressznek sok negatív hatása van – például ezért bújnak el gyakran az állatok az állatkertekben a látogatók elől. Amikor arról kérdezem, hogy mi a titka annak, hogy „állatokkal suttogó” lett, azt feleli, hogy „én őszintén azt gondolom, hogy ez egy velem született tehetség, hogy engem ilyen jól megértenek az állatok, és közel engednek magukhoz, ezt nem lehet megtanulni könyvekből. Természetesen rengeteg türelem és kitartás kell, mire egy állatnak teljesen elnyerem a bizalmát. Hiszem, hogy ha egy állat közel áll a gondozójához, és nem csak a takarmányt dobják be neki, az neki is sokkal jobb!

A következő állomás Görögország volt, ahová az igazgató kiküldte egy konferenciára, mivel annyira bevált az ottaniaknak, hogy maradásra bírták. A tréning egyébként arról szólt, hogy hogyan lehet altatás nélküli vizsgálatra trénelni állatokat: például ha egy vadmacskának meg kell vizsgálni a lábát, akkor ahhoz ne kelljen kockázatos altatást végrehajtani rajta. Az motiválta arra, hogy Görögországban maradjon egy helyi állatkertben, hogy újabb sokféle fajt ismerhet meg alaposabban, a pingvintől a gibbonon át az orrszarvúig és az elefántig. Utóbbiról tudni kell, hogy alapból rengeteget sétálnak a természetben, ezért fogságban muszáj a körmeiket ápolni. Dani megtanította arra az elefántokat, hogy feltegyék a lábukat, és zokszó nélkül tűrjék, hogy reszelik és flexelik a lábkörmeiket. Az itt töltött 3 és fél év után azonban betört a Covid, de ez sem jelentette a pályája végét.

A magyar Maugli – már eleve hihetetlen – karrierje akkor lépett egy új szintre, amikor kapott egy levelet egy Zanzibáron működő menhelytől, hogy pont ilyen tapasztalatú embert keresnek igazgatónak. Először nem vette komolyan a felkérést, de a vadállatmentő központ kitartóan ostromolta őt, és két hónap tárgyalás után Dani végül Zanzibáron találta magát, ahol zsiráfok, elefántok és leopárdok között folytathatta kalandos életét. Teljesen más kultúrához és körülményekhez kellett szoknia ott, infrastruktúra nélkül, de megérte, mert élete legszebb pillanatait ott élhette át.

Pont akkor született ott is két fehér oroszlán, amiket ő nevelhetett fel – mivel az anyjuk elpusztult –, és teljesen egyedül nevelhette fel az ő kis „tündérét”, Zafirát is, a pumakölyköt. Mivel ez a faj is a kipusztulás szélén van, végül őt visszaengedték a vadonba, amitől Dani szabályosan lelkibeteg lett, és máig könnyekig hatódik, ha a közös fotóikat nézi.

Amikor arról kérdezik, hogy mit csinál pontosan Zanzibáron, elmondja, hogy gyakorlatilag egy edukációs túrát vezet az állatok megismerésével és megérintésével, de etikus módon, azaz nála nincsenek begyógyszerezett meg kikötözött állatok. Olyan állatokkal is foglalkozik, amelyek kizárólag Zanzibáron élnek – ilyen a vörös kolobusz majom, amelyet babaként még pelenkázik is –, és olyanokkal is, amelyeket gazdag arab sejkek „selejteznek le” hozzájuk, amikor rájönnek, hogy gepárd nem eléggé domesztikálható cicus.

Egyszer egy elefánt két méterrel odébb repítette a vízbe az agyarával, olyan ereje van, úgyhogy Dániel előszeretettel emlékezteti több százezres rajongótáborát arra, hogy ezek a csodálatos lények mindig vadállatok maradnak – és sajnos egy pár hónappal ezelőtti oroszlántámadás őt is élénken emlékeztette erre. Az történt ugyanis, hogy amikor Dani bement a fehér oroszlánokhoz, csak a nősténnyel foglalkozott, a hím pedig féltékenységből ráugrott hátulról, és belefúrta a karmait, valamint a lábát is elkapta. Ahogy gondozója nem tudott megmozdulni, és megérezte a kétméteres állat erejét, elfogta a rémület, de aztán látta az állat testbeszédén, hogy nem akarja megölni, ezért szép lassan kihátrált a ketrecből.

Az igazán abszurd történet azonban csak ezután kezdődött, mivel Dani félt, hogy elfertőződnek a sebei, a zanzibári kórház felé vette az irányt, amely egy ablak és tető nélküli, rozoga épület volt, az állítólag orvos pedig egy konyhai sütőben fertőtlenített tűvel és cérnával, érzéstelenítés nélkül varrta össze őt öt helyen. A borzalmasan fájdalmas beavatkozás végén az „orvos” adott neki 20 tablettát bármiféle instrukció nélkül, hogy vegye be, de Dani inkább a józan eszére hallgatott, és szerzett antibiotikumot. Attól a háta ugyan helyrejött, de a lába sajnos a gyógyszer ellenére elfertőződött, amitől a legjobban tartott. Ekkor jött neki az a mentő gondolat, hogy a gepárdok nyála sebgyógyításra alkalmas lehet, és bement megnyalogattatni a sebes lábát a gepárdokhoz (amely egyébként állítólag kifejezetten kellemetlen érzés, mert rendkívül érdes a nyelvük felülete). A blöff működött, a lába pedig egy héttel később valóban meg is gyógyult. Utána visszament az oroszlánokhoz, akik ugyanúgy fogadták, mint azelőtt, és az életük visszaállt a régi kerékvágásba.

Arra a kérdésre pedig, hogy ennyi extrém élmény és különféle egzotikus faj gondozása után milyen céljai vannak még, azaz mi van még a bakancslistáján, a magyar Maugli így reagált: „Ez egy olyan szakma, ahol mindig van hova fejlődni, tehát mindig azon leszek, hogy fejlesszem magam, és még többet tudjak segíteni az állatoknak. És nekem is van egy nagy álmom, amivel minden nap nyugovóra hajtom a fejem: egy saját vadállatmenhelyet létrehozni, ahol a világ egész területéről menteni fogjuk az állatokat, és ha lehetséges, vissza is fogjuk őket vadítani, hogy visszakerülhessenek a vadonba! Természetesen lesz olyan állat is, akivel ezt nem lehet majd megtenni, számukra mi leszünk az Utolsó Menedék, ahol stresszmentesen, nélkülözés nélkül élhetik le az életüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Richárd egy balesetben elveszítette a lábát, teste 70 százaléka megégett – az orvosok már lemondtak róla, ő viszont világbajnokságra készül
Egy tragikus, kis híján végzetes nap az egész életét megváltoztatta, annak ellenére, hogy a sport már korábban is az élete része volt.


Egészen hihetetlen történet Fejes Richárdé, a tizenöt éves fiúé, aki egy brutális balesetet élt túl.

Richárd motoron ütközött egy autóval, mindkét jármű kigyulladt, a benzin pedig ráfolyt a ruhájára, ami miatt teste hetven százaléka megégett. Az orvosok alig láttak esélyt a túlélésére, de valami csodával határos módon mégis felépült – idézi vissza a balesetet a Blikk.

Fejes Richárd, aki egyik lábát elvesztette és testét máig hegek borítják, mégis próbál pozitívan gondolkodni és élvezni az életét. A sportban találta meg a vigaszt, amit a tragédia után sem hagyott abba.

„A barátaimmal fürödtünk egy tóban, és hazafelé tartottam, amikor a növényzettől nem vettem észre egy táblát, és a kereszteződésben egy kilencven kilométer/órás sebességgel közlekedő autó elütött. Harminc métert repültem, a motor pedig kilencven méterre állt meg onnan” – mesélte Richárd a drámai pillanatokat.

„Felkeltem az árokban, tudtam, hogy nagy baj van, de fájdalmat nem éreztem. Még a szüleim telefonszámát is le tudtam diktálni. A tűzoltók kiérkezése után ájultam el, és csak három héttel később ébredtem fel.”

Richárd édesapja, Fejes István éppen akkor ért a helyszínre, amikor fiát ásványvizekkel oltották el. A kocsiban ülő nő, a sofőr felesége locsolta le.

Az aggódó apuka elmondta, hogy fia sarka leszakadt, a sípcsontja, a combcsontja, a keresztcsontja és a szeméremcsontja eltörött, a csuklója pedig megrepedt. Az orvosok szerint az égési sérülések az élettel összeegyeztethetetlenek voltak.

Richárdot először a kecskeméti kórházba vitték, majd négy órával később már Budapesten, a Honvédkórházban volt.

Tízórás műtét során eltávolították a megégett bőrt, amputálták a lábát, és vasakat tettek az ép végtagjába.

Nyolc hétig életveszélyben volt, összesen tizennégyszer operálták meg. Az elviselhetetlen fájdalmak miatt három hétig mesterséges kómában tartották, és csak felébredése után szembesült azzal, hogy elvesztette a lábát.

„Gyorsan elfogadtam, a lényeg az volt, hogy túléljem, nem a lábam számított” – mondta a fiatalember, aki ötévesen kezdett el küzdősportolni, és tizenhárom éves koráig versenyzett. Brazil jiu-jitsuban hat bajnoki címet, diákolimpián első helyezést ért el, és összesen hetvenkét érmet szerzett.

A tragédia óta Richárd felvette a kapcsolatot az őt elgázoló autóssal, akire egyáltalán nem haragszik. Inkább a jövőre koncentrál. Az édesapjával kezdte meg a rehabilitációt és a kemény edzéseket. Majdnem egy évet Kanadában éltek, ahol elkészítettek számára egy méregdrága, speciális protézist.

Azóta több mint negyven kilót szedett magára és kiváló parasportolóvá vált. Fekvenyomásban tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot, Grúziában négy aranyérmet szerzett, most pedig már a világbajnokságra készül.

„Több mint százötven kilót ki tudok nyomni, és minden második nap edzek. Nyilván nem kell mindenkinek versenyeznie, de engem a tréningek segítettek átlendülni a mélypontokon”

– tette hozzá.

Nemcsak magára gondol azonban, amikor edz: „Szeretnék erőt adni azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek” – fogalmazta meg másik célját Fejes Richárd.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tanárnak nézték az osztálytársai az ország legidősebb, 71 éves frissdiplomását
Szegedi Dezsőt 68 évesen vették fel a Miskolci Egyetemre. A színművész határozottan emlékszik az első napjára is.


Szegedi Dezső, az ország legidősebb egyetemistája az iskolai élményeiről számolt be az RTL-nek.

A 71 éves Szegedi arról is mesélt a tévécsatornának, hogy milyenek voltak az egyetemi évek, amit ráadásul nappali tagozaton végzett el.

Szegedit 68 évesen vették fel a Miskolci Egyetemre. A színművész határozottan emlékszik az első napjára.

"Első szemeszter, első óra. Mentem a folyosón végig, és fiatalok nézték, hogy ki ez az öreg és következő: jónapot tanár úr, azt hitték, hogy tanár vagyok"

- emlékezett vissza a színművész, aki azt is elmondta: volt, amikor éjszaka kettőig írt beadandót munka mellett.

Szegedi egy ma már nem létező miskolci városrészről, Gordonról írta a szakdolgozatát. Ezzel a kutatómunkával nemcsak emléket szeretetett volna állítani a miskolci roma muzsikosoknak, hanem meg szerette volna azt is mutatni a fiataloknak, hogy tanulni sohasem késő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Megvan a következő magyar űrhajós, az autóiparból emelkedik a csillagok közé Kapu Tibor
44 évvel Farkas Bertalan után megvan a következő magyar űrhajós. Nemsokára a NASA-nál fejezi be kiképzését Kapu Tibor és a tartalékos Cserényi Gyula.


Megvan a végleges döntés a következő magyar űrhajósról – derül ki a külgazdasági és külügyminisztérium közleményéből. A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát.

A kiválasztott Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott.

Vele azonos kiképzést kap a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula, aki szükség esetén helyettesíti őt, máskülönben a Földről segíti majd a küldetését.

240-en jelentkeztek a küldetésre, akik közül a szakértők végül kiválasztottak négy jelöltet. Ők mindannyian komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig. Végül közülük választották ki Kaput és Cserényit. Ők ketten hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát.

Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtt vált az első magyar űrhajóssá, és most küszöbön áll a következő magyar küldetés – magyarázta a bejelentés apropóján Szijjártó Péter miniszter –, a kormányzat ugyanis a tudományos és ipari fejlesztések, vívmányok tökéletesítése érdekében nemzeti kutatóűrhajós programot indított. A magyar űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik Szijjártó szerint, a tesztek pedig nagymértékben segíteni fogják a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődését.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk