Birsünnep Noszvajon - gasztrofesztivállal, vásárral, programokkal
Eger szomszédságában, Noszvajon idén is megrendezik a birsalma ünnepét. A birs az egyik neves gyümölcse a vidéknek, a szilva mellett sokan kedvelik nem csak az illatát, hanem a belőle készített finomságokat is. Ebben pedig a helyiek igencsak jeleskednek.
Az október 20-án megrendezendő 8. Birsünnepen gasztrofesztivállal és vásárral várják a látogatókat. A rendezvénynek egyre nagyobb a híre, hiszen a birses ételek mellett van lehetőség lekvárt kóstolni, kézműveskedni, a gyerekeknek külön programokkal, báb előadással készülnek és táncház is lesz. A rendezvény a Rákóczi vendégháztól az iskoláig tart, 10.00-16.00 óráig.
A vásárban számos birsalapú terméket is lehet majd kóstolni, vásárolni. Érdemes a készítőkkel beszélgetni, vagy megtudakolni a helyiek néhány különlegességének, a birsesbabnak és a birsalmasajtnak a receptjét.
Bővebb információk ITT.

A birs a rózsafélék családjába tartozó Cydonia nemzetség egyetlen növényfaja, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos. A magyar „birs” szó („vastag héjú almaszerű növények neve”) ismeretlen eredetű.
Április végén, május elején virágzik, így a fagyok ritkán tesznek kárt benne. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, melyek késő őszre ledörzsölődnek. Az érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés általában 7–12 cm hosszú, 6–9 cm széles.
Termése nyersen édeskés, savanykás ízű. Finom almabor és pálinka is készíthető belőle: 2016-ban Magyarországon az Év Pálinkáját különböző birspálinkák összeházasításából készítették. Kemény állaga miatt azonban több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá.
Fogyasztható megsütve is, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el. Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere.
Termése pektinben gazdag, nyákoldó hatású. Természetes pektinforrásnak is használják. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere.