Silányabb élelmiszert hoznak Magyarországra a multik
A hazai hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait - számolt be a Magyar Idők.
A lap azt írja, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrég 24 féle azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát vetett össze érzékszervi tulajdonságaik, összetételük és a jelölésük alapján.
A vizsgálat során a legdurvább különbséget a Knorr levespornál találták: az osztrák és magyar változat szinte semmiben nem hasonlított egymásra. Ugyanennek a gyártónak a FIX Carbonara spagettialapja szintén hatalmas eltérést mutatott:
míg a magyar változatban nem találtak sajtot, az Ausztriában kapható termékben háromfélét is kimutattak.
A NÉBIH szerint az italok közül a Coca-Cola esetében volt szembetűnő a különbség. Azt írják:
A Magyarországon kapható változat illata kevésbé telt, kevésbé összetett, ami a felhasznált aromák minőségének különbségéből eredhet.
A magyar Coca-Coláról az is kiderült, hogy 0,6%-kal még cukrosabb is, viszont az olcsóbb, kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült.
A Coca-Cola HBC Magyarország közleményben ragált a hírre. Ebben írják, hogy a kiváló minőség garantálása valamennyi országban fontos a számukra, ahol a termékeket gyártják és forgalmazzák. "A Coca-Colát ennek megfelelően a világ minden pontján a legjobb alapanyagokból, természetes aromákkal, valamint hozzáadott tartósítószer nélkül állítják elő a híres 130 éves receptúra alapján" - írták.
"Cégünk különböző édesítőszereket (kukoricából készülő fruktóz-glükózszörpöt illetve oldott kristálycukrot) használ üdítőitalaihoz. Mivel mindkét alapanyag kiváló minőségű, ezért technológiai és ellátási szempontok alapján választjuk ki az adott országban használt édesítőszert. Magyarországon - egyezően a Coca-Cola őshazájában, az Egyesült Államokban használt receptúrával - kukoricából készült fruktóz-glükózszörpöt használunk termékeinkhez, amelyet hazai kukoricából, itthon állítanak elő.
A fogyasztók lehető legszéleskörűbb tájékoztatása érdekében termékeink összetételét palackjainkon is feltüntetjük. Ennek megfelelően termékeink címkéin a fruktóz-glükózszörp is szerepel a Coca-Cola összetevői között."

Fotó: Pixabay
A vizsgált tejtermékek, mint a Paula puding, Landliebe tejberizs és az Actimel joghurtital érzékszervi tulajdonságainak mérlege egyértelműen az osztrák minták felé billen - olvasható a portálon.
A magyar puding hígabb, inkább csak édesnek érezhető, mint kakaósnak és vaníliásnak. Az osztrák tejberizs teltebb ízű, tejszínesebbnek, krémesebbnek érződik.
A joghurtnál pedig az aroma különbsége miatt a magyar harsányabb ízű és édesebb, az osztrák változat inkább a valódi gyümölcsre emlékeztet.
Az inkább édes, mint kakaós íz dominanciáját a Nesquick kakaópor magyar változatánál is megfigyelték, míg az osztrák mintát a harmonikusabb, intenzívebb kakaós illat, telt kakaós-csokis íz jellemzi.

Fotó: Pixabay
Az édességek vizsgálatakor kiderült, hogy a közismert márkájú csokoládék mindenhol ugyanolyan minőségben kaphatók, de például az ostyás Manner édességek esetében az osztrák mintákban az ostya állaga kedvezőbb volt.
A Nutellánál pedig már az állag is eltérő volt: az osztrák változatot sokkal kidolgozottabbnak, lágyabbnak ítélték.
Oszd meg a cikket!