Havi egymillióért is dolgozhat egy szakács a Balatonnál
A Népszava azt írja riportjában felmérésekre hivatkozva, hogy a balatoni vendéglátóipar nyolcvan százalékából hiányoznak az emberek, pedig vendégből tényleg nincs hiány. Van olyan étterem, amely az interneten legalább húsz helyen hirdeti az üres állásokat, de nincs jelentkező.
Egy étteremtulajdonos azt nyilatkozta a lapnak, hogy a családjából állnak be többen dolgozni, mert csak így lesz meg náluk a szükséges létszám, de olyat éttermet is találtak, ami hétfőnként valószínűleg nem is nyit ki, mert egyszerűen nincs elegendő alkalmazottjuk az egész heti folyamatos üzemeltetéshez.
Sok vendéglátós arra számít, hogy az iskola és a vizsgaidőszak végével könnyebben találnak dolgozót, ezért azt tervezik, hogy június közepéig még várnak a nyitással.
Egy falatozót üzemeltető vállalkozó azt mondta, a környéken mindenki 1000-1200 forintos órabért kínál a dolgozóinak akár képzettség nélkül is, ennek ellenére sem jelentkezik senki.
A cikkben az áll, hogy
a nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra, plusz szállást és ellátást is. A szakképzett pincérek 500-700 ezer forintra számíthatnak jobb helyeken.
A legtöbb helyen egyébként már a papír sem elvárás, annál inkább a tapasztalat. A vendéglátóhelyek még szezon közben is konkurálnak egymással: előfordul, hogy megpróbálják egymás dolgozóit átcsábítani magukhoz, párszáz forinttal jobb órabérrel kecsegtetve.