UTAZZ

Minden íz, ami fontos egy horvát nyaraláskor

Több százezer honfitársunk készül Horvátországba, akiknek segíteni szeretnénk a legfinomabb falatok kiválasztásához.
A Felelős Gasztrohős blog cikke - szmo.hu
2014. június 07.



Bár sokan szerintem saját magunk is tapasztaltuk már - illetve számtalan cikk is rámutatott -, hogy a nyaralás, szállodai tartózkodás során egy átlag ember jóval több szemetet termel, több vizet fogyaszt, és úgy általában pazarlóbb, mint a napi rutinnal töltött mindennapok során. Tudom, tudom, a nyaralás arra van, hogy elengedjük magunkat és ne foglalkozzunk olyan apróságokkal, mint hogy a szemetet jó kukába dobjuk vagy hogy visszaváltsuk az üvegeket - pedig a kettő nem kell, hogy kizárja egymást.

Szerencsére ma már eléggé elterjedt a fenntartható turizmus elve, miszerint az utazás nem egy, a természetesből teljességgel kiragadott állapot, amikor mindent megengedhetünk magunknak; hanem pont azáltal lesz valódi és maradandó élmény, hogy az adott hely, az ott élő emberek, a kultúra és a környezet tiszteletét szem előtt tartva pihenjük ki magunkat. Persze nem elhanyagolható szempont a hulladéksziget előtt való ismerkedés lehetősége sem!

Kik is azok a Felelős Gasztrohősök?

Judit és Saci írja a blogot a környezetbarát étkezési kultúra elterjesztésére céljából. Zöld éttermeket, hazai termelőket és a "zöld" étkezés alapjait mutatják be belföldön és külföldön.

Ha megfogadjátok tippjeiket és a finom falatok mellett a környezetre is gondoltok, ti is Felelős Gasztrohősök lehettek.

Íme tehát néhány tipp azoknak, akik a horvátországi útjuk során sem szeretnék levetni a Felelős Gasztrohős köpenyt, hanem inkább azt tervezik, hogy nyaralás közben is igyekeznek környezeti hatásaikat is minimalizálni!

Horvátországban étkezés szempontjából szerencsére könnyű dolgunk van, pláne, ha nem félünk egy időre mellőzni a magyar ételeket. Európa új csillagát úgy tűnik, még nem érte el a nemzetközi éttermek áradata, és az olyan nagyobb városokban is, mint Split, alig találunk gyorséttermet vagy egyéb “egzotikus” kínálatot. (Splitben konkrétan egy darab kínai étterem van, egy mexikói és egy sushi bár, de Dubrovnik vagy Zagreb sem bővelkedik más nemzetek ételeinek kínálatában.)

horvat (1)

horvat (12)

Fotó: Ebolty Photography

Az egyetlen kivételt az olaszos ételek képezik, amelyek viszont úgy beleolvadtak a helyi gasztronómiába, hogy szerintem kirepítenék az embert az étteremből, ha azt mondaná, hogy a pizza nem helyi étel. (Ha valaki kipróbálja, feltétlenül írja meg nekem, mi történt!) Van viszont számtalan Konoba (a horvát csárda) tele friss hallal, omlós báránnyal, a tészta és pizzakedvelők pedig hetedik mennyországban érezhetik magukat a kínálat láttán (és főleg kóstolván!).

Számomra megdöbbentő - jó értelemben -, hogy az országot körbejárva mennyi helyi ételkülönlegességre bukkan az ember. Az általánosan elterjedt különlegességek (ćevapčići, fekete rizottó, dalmát pršut, stb.) mellett az egymástól alig egy-egy órányira lévő szigetek is szinte mind kínálnak valamilyen helyi különlegességet, amiről máshol még nem hallott az ember.

Csak szemléltetésképpen néhány példa a szigetek kínálatából:

Brač szigete:

- smutica (4/5 rész friss kecsketej+1/5 rész vörösbor - sajnos nemrég betiltották a friss kecsketej árusítását, úgyhogy össze kell barátkozni egy helyivel, hogy megkóstolhassa az ember)

- vitalac (bárány belsőségek nyárson, báránybélbe csomagolva)

Vela Luka, Korcula szigete:

- “A szegény farmer eledele” (bab-kukorica-csicseriborsó/lencse főzelék, sózott szardíniával)

Korcula város:

- számos bio étterem!

Ston (Dubrovnik közelében):

- friss, helyi osztriga (kb. 400 HUF/darab)

horvat (3)

Vis:

- homár (gondolom nem meglepő, hogy ezt nem kóstoltuk?

Ahogy azonban sajnos itthon is jellemző, csak azért, mert vízparton vagyunk, az étlap kínálata nem feltétlenül a helyi halászok kemény munkáját dicséri. Ha azonban a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt akarjuk tartani és a helyi hagyományok megőrzése is célunk (hiszen fagyasztott ázsiai halat bármelyik szupermarketben vehetünk otthon is), a helyi finomságokat keressétek.

horvat (6)

Amivel vigyázzunk - mert sokszor nem helyi:

a rák/scampi (Horvátországban tavasszal van szezonja)

a tintahal,

a polip

Legtöbbször (főleg a turistákból élő éttermekben) bizony Thaiföldről, Vietnámból, Skóciából, vagy a világ egyéb tájairól érkeznek több ezer kilométert megtéve. Az adriai tintahalat és polipot onnan lehet megkülönböztetni a fagyasztott versenytársától, hogy kb. kétszer annyiba kerül, és finomabb.

Ha otthon főzünk, egyszerűbb dolgunk van, mert a boltban vásárolt termék csomagolásán illetve a hűtőpultban minden hal, gyümölcs és zöldség származási helyét fel kell tüntetni (ráadásul halat és kagylót gyorsan és könnyen főzhetünk meg finomra). Az éttermek előtt sokszor látunk hűtőpultot, ahol az aznap fogott halak láthatóak - ezekből választhatunk magunknak vacsorát. És persze kérdezősködjünk nyugodtan, a horvátok mindig büszkén elmondják, hogy melyik alapanyaguk helyi!

horvat (4)

horvat (5)

Reggelire a turistáknak kínált ham&eggs helyett menjetek el pékségbe és válogassatok az édes és sós péksütemények között. A honvágyat érzők túrós rétessel (stukli) nosztalgiázhatnak, a kalandra vágyok pedig ehetnek egy húsos, sajtos vagy zöldséges bureket. A péksütemények nagy része egyébként leveles tésztából készül, és a pékségek kínálatában sok édes falat szerepel. (Több strandon találkozhatunk péksüteményeket áruló nénikkel is.)

Lehet, hogy mi magyarok jók vagyunk borban, a horvátok viszont meglepően jók sajtban: erős vagy gyenge, kemény vagy puha, nem csalódunk benne. A Pag szigetéről származó sajt kihagyhatatlan az érett fajtát kedvelőknek, a hvari kecskesajt pedig a lágyabb ízekért rajongóknak.

horvat (2)

Érdemes megkóstolni a helyi zöldségeket, gyümölcsöket: sokszor látni akár az út szélén, akár a tereken egy-egy hirtelen felállított asztalt, amelyen az éppen aktuális termést árulja egy család (sokszor a vásárlás bizalmi alapon megy, és nem is áll ott eladó, csak be kell dobni a pénzt egy perselybe).

Persze a legjobban akkor járunk, ha kimegyünk a helyi piacra és végigkóstolunk mindent vásárlás előtt. Van itt például sárga színű szilva, füge, és az elengedhetetlen blitva, vagyis mángold, amelyet főtt krumplival és olíva olajjal keverve szinte mindenhol kérhetünk köretként.

Szomjúság ellen

Csapvizet megfigyeléseink szerint az északi tengerparti városokban kevésbé, délebbre viszont szinte probléma nélkül kapunk bárhol. Ha mégis kudarcba fulladna a csapvizes próbálkozásunk, a tengerparti hőségben javasolt a megemelt folyadékbevitel megoldására a friss narancslé és citromlé iszogatását ajánljuk, amelyeket a legtöbb vendéglátóhelyen fel is szolgálnak, cukor nélkül, vízzel hígitva. Ezek nem csak egészségesebbek, de egyúttal megspóroljuk a szénsavas üdítők csomagolását is.

Korábban sosem gondoltam úgy a horvátokra mint nagy kávéivó nemzetre, így meglepetéssel tapasztaltam, hogy hány kávézó van tele a forró italt szürcsölő vendégekkel a nap bármely szakában . A horvátok állítólag közel 23.000 tonna kávét isznak meg egy évben (vagyis kb. 5 kilót fejenként). A kávékínálat is ehhez alkalmazkodik: a szokásos espresso-cappuccino-latte triumvirátus mellett számtalan választási lehetőségünk van még: kis vagy nagy kávé tejszínnel, nescafe különböző kombinációkban, “fehér kávé”, stb. Sajnos azonban a fair trade kávé és tea nem igazán elterjedt még.

Azoknak, akik folyékony kenyérre és társaira bízzák a szomjoltást, a következő munícióval tudunk szolgálni:

Sörök (zárójelben a készítés helye és, hogy melyik sörgyárhoz tartozik)

Velebitsko (Gospic, horvát tulajdon)

Karlovacko (Karlovac, Heineken)

horvat (13)

Ozujsko, Tomislav (Zagreb, AB InBev - Starbrew)

Pan (Koprivnica, Carlsberg)

Lasko (Lasko (Szlovénia) és Split, Szlovén tulajdonos)

Elkényeztetett magyarként - vagyis hozzászokva ahhoz, hogy bárhol ihat az ember egy helyi, finom de mégis egész olcsó pohár bort - Horvátországban kicsit rizikósabb a talaj e téren. Saját tapasztalatom szerint a tengerparti városok északi felében a házi bor (ami valószínűleg nem palackozott) a szörnyűtől a nem rosszig terjed, én itt javasolnám a palackozott, kicsit drágább borok megkóstolását.

A déli városokban azonban (ahogy közeledünk a nagyszerű borkészítő vidék, Hvar sziget felé), egyre kevésbé kell félni a literes áron meghatározott nedűktől. Split környékén egy deci házi bor 20-35 kuna között mozog egy átlag helyen, viszont elég lazán bánnak a “deci” mértékegységgel. A VHK/vadász itt Bambus névre hallgat, a Speci a bor fantával (kiráz a hideg!), a fröccs pedig Gemist (mali=kicsi, veliki=nagy).

horvat (7)

Van, hogy a bort csak sima vízzel hígítják - ez talán a régi rómaiaktól itt ragadt szokás.

A röviditalok fogyasztásakor is érdemes szem előtt tartani a környezetvédelmet, és a helyi kínálatot előnyben részesíteni: ne hagyjuk ki például a Rakija-t, a helyi pálinkát, amelyet - hozzánk hasonlóan - megszámlálhatatlan ízben készítenek. Sok étteremben kellemes meglepetésként meg is hívják a betérő turistát, hogy kóstolja meg a ház különlegességét.

A pálinkakedvelőknek akkor sem kell megijedniük, mikor a felszolgáló a “de ez nagyon erős” jellemzővel írja le a rendelt rakiját - ha megemlítjük, hogy magyarok vagyunk, elszáll az aggodalmuk. A felszolgálás “mérete” egyébként 0,3 deci, és a rakiján kívül például helyi gint vagy vodkát is találunk.

Nyomj egy lájkot, ha hasznos volt a cikk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Legnépszerűbb

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Négy új városba indít járatokat a Wizz Air októbertől
A légitársasággal 62 millióan utaztak a március 31-gyel véget ért pénzügyi évben.


A Wizz Air négy új járatot indít az ősszel a budapesti géppark bővítésének köszönhetően:

októbertől közvetlenül elérhető lesz repülővel Genova, Girona, Marrákes, decembertől pedig Memmingen,

írja az MTI a légitársaság közleménye alapján.

Emellett a Wizz Air több népszerű útvonalon is növeli járatai gyakoriságát, egyebek mellett Tel-Aviv, Isztambul, Milánó, Berlin, Madrid, Athén és Glasgow irányába bővülnek a járatok.

Közleményük szerint a bővítés következtében a téli szezonban a légitársaság budapesti kapacitása az előző év azonos időszakához képest több mint 30 százalékkal nő. Ennek eredményeképpen a Wizz Air piaci részesedése 41 százalékkal emelkedik, erősítve a légitársaság piacvezető szerepét Magyarországon.

A hamarosan 17-re bővülő budapesti gépparkkal az idén összesen csaknem 7 millió utast szállíthatnak Budapestre és Budapestről. A közlemény idézte Valeria Bragarencot, a Wizz Air kommunikációs menedzserét, aki szerint a folyamatos hálózatbővítés bizonyítja, hogy a cég továbbra is elkötelezett a magyar piac iránt.

A Wizz Air jelenleg 220 Airbus A320 és A321 típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet. A légitársaság 62 millió utas preferált választása lett a március 31-gyel véget ért 2024-es pénzügyi évben.

A Wizz Air korábbi közlése szerint bevétele 134 százalékkal, 3,896 milliárd euróra emelkedett a tavaly március 31-én zárult üzleti évében. A kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) 134,3 millió eurót ért el, míg a megelőző üzleti évben 23,3 millió eurós veszteséget könyveltek el. A cég nettó vesztesége a 2021/2022-es 642,5 millióról 535 millió euróra csökkent.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
UTAZZ
A Rovatból
Rejtett gyöngyszem Budapest közelében - a zsámbéki Szépia Bio & Art Hotel****-ben jártunk
Ebben a festői szépségű környezetben igazi élmény feltöltődni.


Városnéző túrákra nemcsak Budapesten mehetünk, hanem a fővároshoz közeli helyeket is érdemes akár több napra felkeresni.

Az egyik ilyen a festői szépségű Zsámbék, ami valódi ékszerdobozként bújik meg a Zsámbéki-medence északnyugati szélén.

Budapestről alig 30-45 perc alatt érhetsz oda autóval, de Kelenföld vasútállomásról és a Széll Kálmán térről tömegközlekedéssel is jól megközelíthető hely, így az autóhiány sem állhat a kirándulás útjába.

A város tele van látnivalóval, kulturálisan gazdag, békés-romantikus hangulatú utcáin felüdülés volt a séta. Leghíresebb látnivalója a Zsámbéki Romtemplom, amit rövid ott tartózkodásunk okán mi sem szerettük volna kihagyni. A premontrei kolostort még a 13. században építették, és az évek során a pálosok is megfordultak itt, de török kézen is volt, majd a 17. század végén a Zichy család tulajdonába került, végül az 1763-as földrengés során teljesen leomlottak a falai. A templomrom műemlék, de bárki által látogatható és fantasztikus élmény.

Teljesen magába szippantja az embert a történelem, ahogy a monumentális falak, tornyok között sétál.

Habár a látványosság talán az egyik legszebb nevezetesség egész Magyarországon, a látnivalók sorának itt nincs vége. Nekünk most csak egy kisebb délutáni sétára volt lehetőségünk, de miután eltöltöttünk az évszázados romok között egy kis időt és kirándultunk kicsit a városban rájöttünk, hogy egy teljes nap is kevés lenne, hogy felfedezzünk mindent. Éppen emiatt is fogunk még megannyiszor visszalátogatni ide!

Szépia Bio & Art Hotel****

Pihenni és feltöltődni érkeztünk a városba, emiatt esett a választásunk a térség első számú 4 csillagos wellness és konferencia szállodájára, a Szépia Bio & Art Hotel****-re, ami Zsámbék központjában található. 2009 májusában nyitotta meg kapuit és az M1-es autópályától mindössze 5 km-re található szálloda azóta a régió kedvelt tréningszállodájává vált. Hét konferenciatermének adottságaiból adódóan ideális helyszín konferenciák, tréningek, bankettek, állófogadások, bálok, esküvők és egyéb céges illetve családi rendezvények megtartására. Az emeleten külön bár áll a vendégek rendelkezésére és az erkélyről gyönyörű kilátás nyílik a zsámbéki Romtemplomra. Nemrég egy projekt keretében új szárnyat alakítottak ki, ezáltal 27 szobával bővült a hotel, ezzel is lehetőséget adva a nagyobb társaságok elszállásolására.

Persze nem csak társaságok részére ajánlott itt a pihenés! Szuper kikapcsolódás párok, családok részére is, hiszen a sokszínű wellness és a rengeteg sportolási lehetőség a család minden tagja számára felejthetetlen élményeket ígér.

 

Művészet

A szállodához érve az első pillanattól fogva érezni lehet a sajátos hangulatát. Az épület modern és stílusos, mégis otthonos atmoszférával rendelkezik. A belső terekben a művészet és a design szerves egységet alkotnak, és minden sarokban inspiráló alkotásokra bukkanhatunk. A hotel egyfajta élő művészeti galériává válik, ahol a vendégeknek lehetőségük van megcsodálni és belesimulni a kreatív kavalkádba. Látogatásunk során kiderült, hogy a művészeti vonalat többek között a tulajdonos család művészettel is foglalkozó tagjainak festményei, műalkotásai biztosítják. Állandó és időszaki kiállítások is vannak itt és a szálloda üzletében megvásárolhatók a helyi képzőművészek alkotásai.

Szobák

A környezettel és design elemeivel azonnal elvarázsolt a szálloda, de engem a szobába lépve ért az igazi meglepetés. Minket az újonnan kialakított szárny egyik Deluxe szobájában szállásoltak el, ami a modern berendezésével, hangulatos színvilágával és kényelmes ágyával azonnal elnyerte a tetszésünket. Az erkélyünkről pedig csodás kilátás nyílt a kültéri medencére és a több hektárnyi zöld területre.

Az egész évben könnyen megközelíthető hotel, 65 db két ágyas szobával rendelkezik, melyből 26 db deluxe, 18 db standard, 14 db standard plusz, 4 db bio komfort, 1 db superior, valamint 2 db mozgáskorlátozott vendégek számára van kialakítva.

Aktív kikapcsolódés és sokszínű wellness

Én az aktív pihenők táborát erősítem, emiatt izgatottan vártam házon belül milyen sportolási lehetőségek tárháza nyílik meg előttem. Nem ért csalódás, annyi lehetőség volt, hogy ott tartózkodásunk alatt ki se tudtam próbálni mindent. Ha edzeni támadt kedvünk használatba vehettük a wellness részlegben található fitnesz termet. Emellett a szálloda kertjében található négy salakos teniszpálya is rendelkezésünkre állt, amelyből egyébként kettő a téli szezonban fűtött légsátor alatt üzemel. Itt található a füves futballpálya is, ahol éppen kisgyerekek játszottak. Bent két squash pálya, az első emeleten pedig két bowling pálya és egy csocsó várja a sportolás szerelmeseit. A szálloda bárja itt található a bowling pálya mellett, ez a Bowling Bár, ahonnan üdítőt, kávét és alkoholos italokat is tudtunk kérni.

Mivel azért mégiscsak pihenni érkeztem, az úszómedencéket sem hagytuk ki. A szálloda sokféle lehetőséget kínál a testi-lelki felfrissülésre is. Található a komplexum külső területén egy 21-23 fokos kültéri medence, amely a nyári időszakban üzemel. Továbbá egy 10 méter hosszú beltéri medence (28-30 fokos), jacuzzi, merülő medence, finn szauna, gőzkabin, infrakabin és sószoba is kialakításra került.

Nyárfás Étterem

A vacsorát és a másnapi reggelit is a szálloda éttermében, a hangulatos Nyárfás Étteremben töltöttük, illetve volt szerencsénk, hogy érkezésünk során az ebédet is itt fogyasszuk. Nem győztük végigkóstolni a svédasztalos kínálatot. Semmit nem akartunk kihagyni, hiszen már az első fogás után világossá vált, mennyire precízen összeállított, finom ételekről van szó.

A Nyárfás Étterem 130 fő befogadására alkalmas, mely kibővül még a külső terasszal, ami további 60 fő számára biztosít helyet. Az étterem tágas belső tere már önmagában kedvet csinál az étkezéshez. Jó idő volt, így kihasználtuk, hogy tavasszal már a teraszon is elfogyaszthattuk az ételeinket. Volt választék, mind a reggelinél, mind pedig a vacsoránál, és ez abszolút nem ment az ízek rovására. Érezhető volt, hogy kiemelt figyelmet szenteltek az egészséges táplálkozásnak, a reform konyhát kedvelőknek, a vegetáriánus életmód követői, sőt a vonalaikra vigyázó vendégek is bátran fogyaszthattak.

A Szépia Bio & Art Hotelben eltöltött nap tökéletes egyensúlyt teremtett a kényelem, a kényeztetés és az aktív kikapcsolódás között. A szálloda modern felszereltsége, a barátságos személyzet és a festői környezet mind hozzájárultak ahhoz, hogy teljesen feltöltődve és elégedetten távozzak. Ha egy különleges élményre vágysz Budapest közelében, Zsámbék és a Szépia Bio & Art Hotel kihagyhatatlan úti cél.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
A Rovatból
Antalyai rémálomjárat: így várt 39 órát egy anyuka két kisgyerekkel Ferihegyen a Törökországba induló repülőgépre
Az első becsekkolás még rendben zajlott. Nem tudják viszont, hogy hogyan térítik majd meg a taxiköltségeket, a szállást és a késés miatti egyéb kellemetlenségeket.


Mint már mi is beszámoltunk róla, 39 órás késéssel indult egy repülőgép a Liszt Ferenc Repülőtérről Törökországba.

Az utasok között ott volt Katalin is, aki két fiával indult nyaralni, és most, hogy végre megérkeztek az antalyai hotelbe, a Blikknek mesélt a nem mindennapi utazásról.

Katalin, valamit öt és tízéves fia először látják a tengert. Egy szokványosnak mondható nyaralásra indultak az ITAKA Utazási Iroda szervezésében, amikor elkezdődtek a problémák.

Az első becsekkolás rendben zajlott, de hamarosan kiderült, hogy hosszú várakozás vár rájuk.

Az első órákban a feszültség fokozódott, a harmadik óra után az utazók utalványokat kaptak, amiket a reptéren válthattak be. Katalin így emlékszik vissza:

„Elkezdték osztogatni ezeket a kis papírokat, de alig 1-2 üzletben lehetett ezt levásárolni, amik egyébként este 9-kor vagy 10-kor zártak, és nyilván le voltak rabolva. Tehát ott álltam este fél kilenckor, és a gyerekeimnek tudtam venni vacsorára egy kis kekszet, meg csokit.”

A műszaki meghibásodás híre hamar elterjedt, de biztos információt senki sem kapott. Az indulási időpontot folyamatosan tolták, és Katalin a bőröndök kirakodásánál már tudta, hogy aznap nem repülnek:

„Mondtam a férjemnek, hogy ez a repülő ma már nem megy velünk sehova. Akkor közölték is velünk, hogy mindenki szedje össze magát, és mehet vagy egy szállodába, vagy ha akar, akkor haza. Másnap 11:20-kor indulna a repülő, így szombaton 9:20-ra legkésőbb ismét kint kellett lenni a reptéren, hogy újra becsekkoljunk.”

Katalinék másnap felkészültebben érkeztek a reptérre, de az utasok száma már csökkent, sokan feladták az utazást.

„A hangulat folyamatosan nagyon ingadozó volt, mindenkit feszültté tett ez a helyzet, azonban a gyerekek kezelték a legjobban”

– mesélte Katalin. Fiai meséket néztek és összebarátkoztak a többi várakozó gyerekkel.

Katalin egy másik Antalyába induló géphez ment, ahol látta, hogy egy óra késéssel ugyan, de az utasokat beszállítják:

„Ott megkérdeztem »ez meg mi«? És mondták, hogy hát egy órát késnek, de mennek Antalyába. Azt is hozzáfűzték, hogy úgy tudják, mindegyik utas szintén az ITAKA Utazási Iroda szervezésében érkezett. Ekkor gurult el a gyógyszer mindenkinél...”

Vasárnap délelőtt 11-ig adtak maguknak időt, hogy ha nem indulnak, alternatív nyaralást keressenek. Végül vasárnap 7:01-kor már a gépen ültek és várták az indulást. A család épségben megérkezett és már élvezik a hotel kényelmét. Bár a nyaralás csak négy napig tart, örülnek, hogy végre ott vannak.

Katalin azonban már előre izgul a pénteki visszaút miatt,

nem tudják, hogyan térítik meg a taxiköltségeket, a szállást és a kellemetlenségeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

UTAZZ
Kalandok földön, vízen, levegőben – a Mátrában, az Oxygen Adrenalin Parkban jártunk
Gyakran fejtörést okoz a családoknak, hogy milyen helyen tudnának egy programdús, kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes napot eltölteni. Gondoltunk egyet, és felkerekedtünk, hogy leteszteljük a Mátra hegyeinek ölelésében, Sástón található Oxygen Adrenalin Park attrakcióit. Spoiler: nem csalódtunk!


Különleges környezetben, egy volt kőbánya helyén terül el az Oxygen Adrenalin Park, aminek már a neve is árulkodó – itt ugyanis bőven akad izgalom. Első utunk rögtön a canopy-hoz vezetett. Az oda-vissza 230-230 méter hosszan átívelő alpesi csúszdán kb. 30 m magas drótkötélen csúsztunk a szakadék fölött, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a tájra. Aki inkább a szomszédos függőhídról csodálná meg ezt a kilátást, az ezt is megteheti, de vigyázat, a híd kissé mozog!

A legnagyobb adrenalinlöketet egészen biztosan az óriáshinta szolgáltatja. A 20 méteres szabadesés után percekig a katlan felett hintázhatunk. Ez a Közép-Európában egyedülálló játékelem semmihez nem hasonlítható élmény, mindenképpen érdemes kipróbálni.

Ha ezek után sem untuk meg a pörgést, és még mindig szeretnénk egy kis sebességet magunkénak tudni, akkor irány Magyarország legmagasabban fekvő bobpályája, ahol a panorámát is megcsodálva, majd az erdőben kanyarogva csúszhatunk le a majd’ 1 km-es pályán, akár párban, akár egyedül.

Az Oxygen Adrenalin Parkban a víz közelségét sem kell mellőzünk, a fákkal szegélyezett tavon nem csak a tavirózsák kaptak helyet, hanem számos játékelem is: elektromos jetski, kalózhajó, vízi akadálypálya, tutaj és sokak kedvence, a water roller.

A kisebbek olyan további élményelemekkel is szórakozhatnak, mint a quad, a toronycsúszda vagy a légvár, de ez közel sem minden – ide ki sem fér az a sok-sok játék, ami a gyerekek rendelkezésére áll.

Az étteremben elfogyasztott finom ebéd után még felültünk az Oxygen Expressre, a félóránként közlekedő kisvonatra, hogy egy utolsó pillantást vessünk a Parkra.

Végül stílszerűen a libegővel távoztunk, így újfent a panorámában gyönyörködve ereszkedtünk le a közeli Sástóhoz.

Tipp: Július 13-án, szombaton immáron már kilencedik alkalommal rendezik meg a Libegők Éjszakáját, így ekkor a Mátra Libegő meghosszabbított nyitvatartással, 10-24 óráig üzemel. Részletek a Facebook eseményben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk