11 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a görögdinnyéről
Nyáron a fagylalt, a főtt kukorica és a jól behűtött dinnye a sláger, ezek nélkül nem is igazi a nyár. A dinnyét, különösen a görögdinnyét rengetegen szeretik, talán nincs is olyan család Magyarországon, amelyik nem vásárol legalább 2-3 darabot a nyár folyamán.
Biztos, hogy mindent tudtok milliók kedvencéről?
1. Először is: a görögdinnye nem gyümölcs
Valójában a tökfélék családjába tartozó növény.
2. Valószínűleg Afrikából származik,
bár azt nem tudjuk pontosan, honnan.
3. Már az ókori egyiptomiak is...
Igen, már ők is ismerték és fogyaszthatták, mivel hieroglifán is megörökítették, sőt, sírokban is találtak dinnyemagot. Az ókorban a görögök és a rómaiak is termesztették.
4. Magyarországra csak a középkorban került a görögdinnye
Először a 16. században említették a görögdinnyét Magyarországon. A törökök közvetítésével több új fajta is ide került, és Evlia Cselebi útikönyvében leírta, hogy Gyula város nevezetességei közé tartozik az ott termő dinnye is.
5. Tényleg sok benne a vitamin és az ásványi anyag, de a cukor is
A görögdinnyét nagyon egészségesnek tartják A és C vitamin tartalma miatt, és azért, mert található benne kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor is. Arról azonban sokan nem tudnak, hogy a cukortartalma és vízhajtó hatása miatt korlátlan mennyiségben nem érdemes fogyasztani.
6. Nem mindenki szereti, és nem is eheti mindenki
A közhiedelemmel ellentétben vannak, akik egyáltalán nem szeretik. sőt, van, akinek kifejezetten ártalmas a dinnye fogyasztása. Aki például allergiás a a parlagfűre, az jobb, ha nem fogyaszt dinnyét, mivel a keresztreakció miatt felerősíti a parlagfű miatt jelentkező tüneteket.
7. Nem muszáj meglékelned ahhoz, hogy eldöntsd: jó-e
Akkor mit kell tenned? Kocogtasd meg, és ellenőrizd a szárát! Ha a szár csonkja elszáradt, akkor érett. Ha pedig a dinnye héját megkocogtatod, és dobhoz hasonló, üresen kongó hangot ad, elég érett ahhoz, hogy jó legyen.


8. A Kalahári-sivatagban víztömlőként funkcionál
A szárazságban folyadékforrásként használják a helybéliek magas víztartalma miatt.
9. A világ körülbelül 100 országában termesztik
10. Egészen máshogy festett egykor a görögdinnye,
a korabeli festményeken jól látszik. A nemesítéssel nyerte el jelenlegi formáját.

11. A görögdinnye szinte minden része ehető
Erre bizonyíték például az is, hogy a kis dinnyéket el lehet tenni savanyúságnak, és egy az egyben el lehet fogyasztani. (A héját egyébként, ahol vannak haszonállatok, nyugodtan oda lehet adni a disznóknak, szeretik.) A magból Afrika egyes részein olajat sajtolnak. Van, aki csodaszernek tartja a dinnyemagot, és a fogyasztását javasolja. Nos, nem csodaszer, de ártani sem árt, egészen nyugodtan elrágcsálhatod.
