Megvalósította az álmát – íme az első magyarországi teaültetvény
"A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik" - mondta Muhammad Ali, a huszadik század egyik legnagyobb bokszolója.
A lehetetlen nem létezik - gondolta Varga Marianna teaszakértő, amikor úgy döntött, élete álmát valósítja meg, és létrehozza Magyarország első teaültetvényét. Vele beszélgettünk.
- Ahogyan a honlapodon olvasom , egy álom vált valóra. Mi késztet egy fiatal, magyar édesanyát arra, hogy egy olyan növényt, vele együtt egy kultúrát honosítson Magyarországon, amelyet eddig azért zömmel Kínával vagy Indiával kapcsoltunk össze?
- Kertészmérnökként érdekelt a szakmai kihívás, ez számomra is egy fejlődési lehetőség.

A boros világból váltottam teákra, van termesztési tapasztalatom, szőlészként dolgoztam friss diplomásként. Nagyon örülök annak a tendenciának, ami a magyar borkultúrára jellemző manapság: ahogy egyre népszerűbb a minőségi borfogyasztás, úgy egyre keresettebbek a magyar borok is. Gondoltam, miért ne lehetne ez így a teakultúrával is.
Évek óta igyekszem népszerűsíteni az otthoni teafogyasztást workshopjaimon, és szeretném, ha ezen a területen is megvalósulhatna a fogyassz helyit, termelj magadnak teát elképzelés.
Fontosnak tartom szakmámból eredően a környezetvédelmet is, az ökológiai lábnyom csökkentését. És bár az ázsiai tea mindig az eredeti marad, jó lenne, ha a hosszú szállítási út és magas költségek miatt legalább a teafogyasztásunk egy részét helyben meg tudnánk termelni. A felnőtt lakosság 80%-a fogyaszt teát heti rendszerességgel, tehát az igény megvan rá.
A munkahely teremtés lehetősége pedig hab a tortán: mióta koordinálom a teaprojektet, számos termelővel ismerkedtem meg, akiknek kiváló minőségű földjük van parlagon, jelenleg nem termelnek semmit, mert amivel régen foglalkoztak, dohány-, paprika-, fűszerpaprikatermesztés, stb… már nem éri meg. Ez engem is ledöbbentett. Úgy gondolom - bár benne van a kockázat -, a teatermesztés egy új lehetőség, remény a földterülettel rendelkező termelőknek, őstermelőknek. Csak egyetlen példa: mondj még egy olyan terményt, amelyikre már az ültetéskor megvan a vevőd és a felvásárlási árát is tudod?
- Mennyire gondolod fogékonynak a magyarokat, hogy beépüljön a mindennapjainkba a különböző féle teák fogyasztása? Hogyan tudod, vagy egyáltalán kell-e leszoktatni bennünket a "nagy bögrébe filter, víz, méz, citrom és igyuk" stílusról?
- Én úgy látom, sokan fogyasztunk teát, ezzel nincs gond. A szokásokon viszont nehéz változtatni, pedig a teának, ha jól van elkészítve, jó íze van, egészséges, finom, tiszta ital. Szívem szerint minden családba bevezetném a tiszta, ízesítés nélküli tea fogyasztását:
nagyon sok vitamin, ásványi anyag, antioxidáns van benne, jótékonyan hat a szervezetünkre, bőrünkre, emésztésünkre is.
Problémának érzem viszont, hogy az óvodákban még ma is cukrozott, olcsó, aromásított filteres teát készítenek a kicsiknek. Szerencsére sok édesanya jár a workshopjaimra, de talán az intézményekben kellene kezdeni a változást. Ez viszont még számomra is kihívás, hogy hogyan…
- Felmerül a kérdés: hogyan kell a teát inni? Azt tudjuk, hogy az angolok számára micsoda rituálé: az öt órai tea pici vajas sütivel, tejjel fellocsolva számukra szent és sérthetetlen. De ismerjük a japánok szokásait is: a földre csüccsenve icipici csészékben, natúran szeretik élvezni a tea ízét. Egész más ez a szokás az arab országokban, bár ott is eszpresszókávénak megfelelő méretű csészékben szolgálják fel a zömmel fekete teát, de ehhez a pici italhoz négy-öt teáskanálnyi cukrot tesznek és úgy isszák. Hogyan igyuk mi a teát?

- Valóban, sok országnak megvan a maga teafogyasztási kultúrája, amit tiszteletben is tartok, de nálunk nincs ilyen. Régen azért ittuk sok cukorral a teát, mert nem lehetett jó minőséget kapni, és nem is igazán tudtuk elkészíteni. Ez manapság már nem így van. Fantasztikus a teakínálat, kár lenne az áldozatos munkával megtermelt, majd magas költségeken a világ túlvégéről ideszállított tealevelek ízét cukorral, citrommal elnyomni. Ez kicsit a növény és a teaszedők munkájának tisztelete, vagy tiszteletének hiánya is.
- Milyen fajta teák vannak az ültetvényen?
- A Camellia sinensis, vagyis a Kínában őshonos teanövény minden teának az alapja, az eredete. Ennek a Hollandiában nemesített, hidegtűrő változatát ültettük, hiszen az eredeti, kínai teanövény nem érezné jól magát ezen a klímán, illetve télen elfagyna. Elsősorban
kínai típusú zöld tea készül majd belőle, hiszen pont az a lényege, hogy frissen tudjuk majd fogyasztani, nem kell hónapokig/évekig tárolni, utaztatni, hiszen a közelben van.
- Folyamatos-e a termelés, vagy kell adott esetben majd téli szünetet tartani?
- A szedési szezon áprilistól októberig fog tartani, télen pihentetjük a növényt, nem szedjük. Így évi 10-12 szedést tervezünk, körülbelül 3 hetente.
- Jelenleg hol tart a magyar teaprojekt?
- Júliusban elültettük az első 1300 tő teát. Sok feladat, kísérletezés áll még előttünk, de nagyon szépek az ültetvények, egyelőre jól érzik itt magukat a növények. Büszke vagyok arra a 7 másik fiatal termelőre is, akik csatlakoztak hozzám, és kisebb-nagyobb területet bevállaltak. Az első tél valószínűleg kritikus lesz, de jövő tavasszal már együtt kezdjük a teaszüretet.
Ha valaki pedig termelőként nem tud, de valamilyen formában szeretne csatlakozni a projekthez, örökbe fogadhat egy teacserjét, az állatkerti örökbefogadáshoz hasonlóan.
Egy évig lesz teatulajdonos jelképesen, de egy év után természetesen megajándékozzuk a saját teájáról származó kóstolócsomaggal is. Nagyon menő a saját teádat kóstolni vagy a vendégeidet megkínálni vele, én már próbáltam.
- Vannak-e további álmaid? Hogyan néz ki a jövőd mondjuk tíz év múlva, ha minden úgy halad, ahogyan te most megálmodod?
- A jövőben szeretnék egy olyan teaültetvényt, ami látogatható is az érdeklődők, tearajongók számára, bemutatóteremmel, kis teakóstoló szobával. Fogadnék csoportokat, cégeket is. Most is tartok rendszeresen teakóstolókat és csapatépítőket is, de mindig teaházban, kávézókban vagy irodaházakban. Mennyire hangulatos lenne ugyanez a teaültetvény szélén, akár a szabad ég alatt?