SIKERSZTORIK
A Rovatból

Máshol a disznóvágásra néznek úgy, mint mi a sült rovarokra

Jókuti Andrással, a Világevő bloggerével külföldi gasztronómiai élményeiről és a magyar konyha megítéléséről beszélgettünk.
Láng Dávid - szmo.hu
2015. december 13.



A Világevő különleges színfolt a hazai gasztroblogok között: a többséggel ellentétben kevésbé a receptekre vagy főzési tippekre fókuszál, inkább csúcskategóriás éttermeket mutat be az olvasóknak a világ minden tájáról. De úgy, hogy azok is rögtön kedvet kapnak hozzájuk, akik addig maximum a sarki kifőzdébe jártak le vasárnaponként. Az igazi életművész ötletgazdát, Jókuti Andrást arról kérdeztem, mitől lett hirtelen annyi Michelin-csillagos hely Magyarországon, hol áll szerinte a konyhánk nemzetközi szinten, és van-e olyan dolog, amit még ő se enne meg.

– Honnan indult a gasztroérdeklődésed?

– A családi sztori szerint egészen a születésemig megy vissza. Akkoriban, a '70-es évek elején még nem volt szokás, hogy rögtön odaadják az anyának a gyereket. Engem is csak odavittek megmutatni, de ezt kihasználva rögtön szoptam is úgy 100 grammot, ami egészen durva mennyiségnek számít. Szóval már ott kiderült, hogy alapvetően érdekel a téma... (mosolyog)

Az első igazi gasztroélményem talán akkor történt, amikor nyolcéves koromban családilag elmentünk étterembe (ez nem túl gyakran fordult elő). Mindenki a szokásos egyszerű kedvencét rendelte az étlapról, amit otthon is enni szokott, én viszont láttam, hogy van vaddisznó. Na mondom, akkor én azt kérem!

Azóta is alapfilozófiám, hogy minél több izgalmas dolgot kipróbáljak. Ahogy fejlődött az ízlésem, egyre fontosabb helyet töltött be az életemben az evés, nagyjából öt-hat éve pedig az elsődleges munkámmá is vált.

jokuti6

– Milyen gyakran jársz étterembe?

– Szinte mindennap. Persze azért nagyon szeretek otthon is enni, akár a feleségem főztjét, akár a sajátomat. Ilyenkor a nagyon egyszerű dolgokat is szeretem, például egy jó rántott húst, káposztás tésztát, vagy sült kolbászt. Ezek egyébként hiányoznak is néha, elvégre tulajdonképpen egyfajta agymunka, intellektuális erőfeszítés, ha az ember folyton top éttermekbe jár.

Ebből a szempontból lényegében pihenés, amikor hagyományosabb ételeket eszem. Zenei hasonlattal élve nem hiszek abban, hogy aki egyébként az operát szereti, az időnként nem hallgathat könnyedebb műfajokat. A legjobb, ha kialakul egy egészséges egyensúly a kettő között.

Nyilván én azért erőteljesen el vagyok tolódva a csúcsgasztronómia irányába, de ettől még ugyanolyan jó étvággyal megeszek bármilyen egyszerű fogást.

Belegondolva minden étkezés mögött ugyanaz van: élményt keresünk. Ezt pedig miért ne adhatná meg egy felső kategóriás étterem mellett az is, ha kapsz egy olyan kolbászt, hogy az ujjaid között fröccsen ki a zsír?

jokuti7

Névjegy

Jókuti András 1973-ban született Budapesten. A Toldy Ferenc Gimnázium után az ELTE bölcsészkarán tanult német nyelvészet és irodalom szakon. Sokáig szabadúszó újságíróként dolgozott főleg gazdasági magazinoknak, és 8 éven keresztül (egészen annak megszűnéséig) vezetett élő műsorokat a radiocafén, többek között utazós és gasztronómiai témákban.

Társalapító-szerzője a Népszabadság étteremkalauzának, szerkesztette a Time Out Budapest magazin Enni&Inni rovatát is. A Világevő blogot 2010 őszén indította, ezen kívül külsősként olykor más lapokban is publikál. Az evés mellett másik szenvedélye a futás, eddig öt maratonon indult, többnyire külföldi gasztrotúráival összekötve. Korábban harminc évig vízilabdázott is.

Nős, egy gyermek apja. Idén szeptemberben, fia születésének örömére Világetető néven egy másik blogot is elkezdett, amiben a gyerekneveléssel kapcsolatos élményeit és gondolatait osztja meg.

jokuti2

Csoportkép a Világevő Séfverseny után

– Szerinted kik számítanak Magyarországon a fine dining helyek célközönségének?

– Név szerint soroljam fel őket? (nevet) Ezzel nagyjából össze is foglaltam a probléma lényegét. Nyilván ennek anyagi okai is vannak, bár szerintem a legdrágább étkezés az, ha közepes vagy akár még gyengébb ételért adunk ki bármennyi pénzt.

"
Inkább élek egy hétig vajas kenyéren, majd elmegyek enni egy tényleg jót, aminek megkérik az árát, minthogy olcsóbban (és arányosan több alkalommal) egyek középszerűt.

Ezt egyszerűen nem viselem már el. Szerencsére manapság már elérhető árú csúcséttermek is léteznek. Budapesten ilyen az Olimpia és a Nu Bisztró, ahol ebédmenüben 3 ezer forint alatt meg lehet kóstolni három fogást – olyan minőségi kivitelben, amiért más helyeken ennek a sokszorosát kérik. Tehát nemcsak pénzkérdés a dolog, mindazonáltal az igazán komoly degusztációs menük Magyarországon ma legfeljebb pár ezer ember számára elérhetők.

Ráadásul sokan vannak olyanok is, akiknek lenne pénzük rá, de még nem nőttek fel arra a szintre, hogy értékeljék a csúcsgasztronómiát. Pedig jó lenne, ha legalább sznobizmusból rászoknának, hiszen ezeknek az éttermeknek azért nem egyszerű a fenntartásuk. Rengeteg költséggel jár, ami nehezen térül meg, csak turistákra legalábbis biztosan nem lehet alapozni hosszútávon.

jokuti8

– Mi változhatott meg a szakmában, ami miatt öt éven belül négy hazai étterem is Michelin-csillagot kapott, míg előtte nem volt egy sem?

– Úgy gondolom, nem nálunk történt fordulat, inkább a Michelin figyelme irányult ránk. Addig inkább csak kötelező szinten foglalkoztak velünk, bár ajánlottak pár helyet, de azok mögött jó eséllyel valódi tesztelés sem állt. Nyilván a régió és az ország fejlődése is kellett hozzá, hogy komolyan vegyenek minket, de annyira jelentős fordulópontot én nem tudnék mondani.

Ha már korábban is meglett volna a figyelem, a Lou Lou például biztosan kapott volna csillagot. Sokáig egyértelműen ez volt az egyik legjobb magyar étterem, de aztán több évre bezártak, nemrég nyitottak csak újra. Tehát messze nem a csillagok száma az egyedüli fokmérője egy ország gasztronómiájának, de persze azért nagyon sok külföldi figyelmét ránk irányítja, tehát lebecsülni sem szabad.

– Hogy kutatod fel a helyeket, amiket akár itthon, akár más országokban meglátogatsz?

– Itthon egyszerűbb, hiszen ritka a meglepetés: annyira kicsi a szakmai kör, ahová az igazán jó séfek tartoznak, hogy szinte mindenkit személyesen ismerek. Így pedig eleve tudok róla, ha bárki új helyet készül nyitni, amit érdemes lesz kipróbálnom. Külföldön adná magát a Michelin-kalauz, de ahogy mondtam, nem szabad feltétel nélkül csak erre hagyatkozni. Többször ért már csalódás akár két-, vagy háromcsillagos helyeken is.

Én személy szerint nagyon sokat tájékozódom blogok alapján, valamint segítségemre van egy titkos Facebook-csoport is, aminek hozzám hasonló gasztrofanatikusok a tagjai a világ minden tájáról. Ez az úgynevezett "foodie" közösség folyamatosan megosztja egymással az élményeit és kölcsönösen tippeket ad a többieknek. Asztalfoglalásokban is segítenek, nekik köszönhetően jutottam be például a világ egyik legjobb éttermének tartott koppenhágai Nomába, ahová előtte évekig hiába vágyakoztam, annyira kiváltságos hely.

jokuti9

René Redzepivel, a Noma séfjével

András jelenlegi kedvenc éttermei

"Örök kedvenc Párizs, Lyon, Japán és Vietnam, de itthon is azért vannak helyek, ahova rendszeresen visszatérek. Egy gyors hétköznapi ebédre nagyon gyakran ugrok be a KIOSK-ba, nagyon stimmel a hangulata és a dizájn is, ott mondjuk üzleti tárgyalásokra is ott szoktam ragadni. A fent említett ebédmenükön kívül szeretem még a LaciKonyha főztjét, ha kicsit formálisabb, akkor pedig a Borkonyha a nagy kedvenc, ahol Sárközi Ákos nagyon érti a módját, hogy bisztrós stílusban hogy kell magas szinten dolgozni.

Ha még elegánsabb, akkor is bőven vannak szuper jó lehetőségek, a teljesség igénye nélkül a franciásan elegáns Lou Lou, a modern magyar Salon, vagy akár a regionális témákat feldolgozó, nagyon kreatív Babel. Ha pedig rusztikusabb ízekre vágyom, akkor nagy kedvenc a Belvárosi Piac, egy Vörösmarty marha vagy egy rántott hús is tökéletes élményt ad. Szerencsére nagyon dinamikusan bővül a kínálat Budapesten, de vidéken is, ott a legnagyobb kedvenc az encsi Anyukám mondta és a balatonszemesi Kistücsök."

jokuti10

A Bocuse d'Or szakácsverseny győztesének járó szobrocskával

– A Világevő blogból van annyi bevételed, hogy fedezni tudd az utazásaidat?

– Nehéz megmondani, sosem voltam egy Excel-táblás, részletes üzleti terveket készítő típus. Végső soron nem is annyira magából a blogból van pénzem, inkább azon keresztül jön sok más lehetőség. Az online felületet szándékosan nem szeretném kiárusítani, mivel az ilyesmi könnyen visszaüthet, és túl sok munkám van benne ehhez. A legfontosabb a hitelességem megőrzése. Ha elő is fordul szponzorált tartalom, a posztban mindig jelzem, ha valakivel együttműködésben készült. De ilyenkor is csak olyat írok le, ami a saját véleményem.

A fő hangsúly viszont nem ezen van. Moderálok beszélgetéseket, előadásokat és főzőbemutatókat tartok céges rendezvényeken, szórakoztatok. És mivel hitelesen, jó visszajelzésekkel tudom csinálni, így megkérhetem ezeknek a szerepléseknek az árát. Ezzel együtt általában nem merem összesíteni a kiadásaimat. Például a Nomában tett látogatásomról írt cikket eladtam egy magazinnak, és kevesebbet kaptam érte, mint amibe az ebédnek az étel része került. Az italokról, utazásról, szállásról ne is beszéljünk. De

"
mivel amúgy is ezt csinálnám a saját szórakozásomra, úgy vagyok vele, hogy nem tud ráfizetéses lenni.

Építkezésnek kell tekinteni, ami folyamatosan növeli a presztízsemet, ez a kulcs.

Közös főzés Mautner Zsófival:

jokuti1

Istvánnal, a birkapásztorral (András hamarosan induló sorozatában fog szerepelni a TV Paprikán

– Mi volt eddig a legextrémebb dolog, amit megettél?

– Nem ez a fő irányvonalam, de azért kóstoltam már sok furcsaságot. A legutóbbi vietnami túrámon például a helyi barátaim kocsiba ültettek, mondván mutatnak nekem egy szuper helyet.

"
Kiderült, hogy ez egy kígyóétterem, és hát akkor már illendőségből sem mondhattam azt, hogy "bocs, a diétám miatt nem ehetek kígyót".

Túlzás lenne állítani, hogy azóta is visszasírom, mindenesetre érdekes élmény volt.

Ettem fugut (japán gömbhal, ami mérgező, ha nem jól készítik el - a szerk.), de maga az íze annyira nem volt különleges. Nyilván a japánoknak sem ezért izgalmas, hanem a veszélyessége miatt. Vannak ennél sokkal finomabb halak is. Ugyanez igaz a mindenféle rovarokra és pókokra: általában olyan ízük van, mint az olaj, amiben kisütik. Leginkább a tudat és a látvány az, ami az embert rossz irányba befolyásolhatja.

Egyébként ha már itt tartunk, hatalmasok a kulturális különbségek azon a téren, hol mi számít bizarrnak. Oké, nekünk mondjuk a kígyók, bogarak, pókok.

A világ másik fele viszont azt nézi értetlenül, hogy emberek hajnalban elkezdenek bivalyerős alkoholos italokat inni, majd levágnak egy disznót, leégetik a szőrét, megeszik a vérét hagymával, betöltik a ledarált húsát a belébe, abból is esznek, és ettől boldogok.

Szóval célszerű mindig magasabbról tekinteni ezekre a dolgokra.

jokuti12

– Azért van olyan étel, amire még te sem vállalkoznál?

– Így hirtelen semmiről nem jelenteném ki, hogy biztosan nem kóstolnám meg. Eleve soha nem voltam válogatós, úgy vagyok vele, hogy ha valami elsőre nem ízlik, azt is megpróbálom megszeretni. Az állatkínzással és értelmetlen vallási rítusokkal vagy babonákkal összefüggő ételek nyilván nem annyira vonzanak, de amit az élvezet kedvéért fogyasztanak (és nem mondjuk a vélt csodatévő hatásáért), azt sehol nem utasítom vissza.

– Hová helyeznéd el a magyar konyhát nemzetközi szinten?

– Annyi biztos, hogy jobb az imidzse itthon, mint a világ többi részén. Aki megkóstolja, általában jó véleménnyel van róla, de sokat kéne még fektetni abba, hogy minél többen megismerjék. Nem ártana finomítani a rusztikus jellegén: ezért van szükség szofisztikáltabb éttermekre, ahol nem sertészsírt szolgálnak fel krumplival, meglocsolva még egy kis zsírral. Persze elsőre ez is érdekes élmény lehet, de aztán lefekszik szegény turista a szállodában, és csak forgolódik egész éjjel, ami biztos nem javítja a konyhánk hírnevét.

jokuti11

– Milyen éttermeket tervezel meglátogatni a közeljövőben?

– Jövő év elején a már említett Noma leköltözik pár hónapra Ausztráliába, hogy ott főzzenek helyi alapanyagokból. Viszik a teljes személyzetet, a koppenhágai étterem addig bezár. Bő ötezer férőhely volt erre az időszakra, ami a foglalás megnyitása után nagyjából 90 másodperc alatt be is telt. Nekem viszont sikerült bekerülni, úgyhogy már csak azt kell kitalálnom, hogy jutok el oda a megfelelő időpontban.

Még ezelőtt, januárban pedig egy japán túrára megyek. Voltam már ott korábban, de ha minden jól alakul, ezúttal igazi csúcskategóriás helyekre is sikerül majd bejutnom. Nagyon várom, biztosan rendkívüli élmény lesz, Japánban nem lehet csalódni.

Ha tetszett az interjú, oszd meg!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Legnépszerűbb

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Oroszlánokkal alszik a magyar Maugli, aki már gyerekként rögtön egy anakondát vett magának
Flaskay Dániel jelenleg egy zanzibári vadállatmentő központ állatgondozási igazgatója, és napi rutinjai között szerepel az elefánt-pedikűr és a majompelenkázás is. Nemrég megtámadta egy oroszlán, és végül egy gepárd nyalogatása mentette meg a lábát.
Tóth Noémi - szmo.hu
2024. június 16.



A csillogó szemű, kisportolt testű fiatal srác régen nem gondolta volna, hogy végül a világ számos országában ismert állatszakértő lesz, aki tigriseket nevel és gepárdokat ment. Flaskay Dániel, azaz a magyar Maugli 9 évesen már tudta, hogy állatokkal fog foglalkozni, de mivel hiperaktív gyerek volt, szülei beíratták vízilabdára – ami ugyan jól ment neki, de érezte, hogy valami hiányzik.

Aztán 12 évesen megvette első állatát, amely nem a szokásos aranyhörcsög volt, hanem konkrétan egy 3 méteres anakonda. Egy magazin apróhirdetésében látta meg az eladó óriáskígyót, és a szüleinek csak annyit mondott, hogy kimegy a kanálishoz a gyáli otthonuk közelében. Ott találkozott az eladóval, aki egy zsákban adta oda neki az anakondát. Dani izgalmában meg sem nézte az állatot, csak hazaszaladt vele, és az apjának annyit mondott, hogy fogott egy vízisiklót – de persze az apját nem tudta becsapni. Az újdonsült szerzemény ráadásul nem sokat teketóriázott, rögtön két helyen is megharapta a kisfiút, és bár az anakonda nem mérgeskígyó, Dani tudta, hogy az állat nem maradhat nála. Elvitte hát egy állatkeresekedésbe, ahol az eladó nézett nagyokat, de felajánlotta, hogy becseréli neki egy bébi tigrispitonra és egy vörösfarkú boára. Ezt követően már átgondoltabban viszonyult az állatokhoz, kígyótenyésztő vált belőle, és egyre inkább érezte, hogy ez az ő útja.

17 évesen kijutott New Yorkba, egy speciális zoológia képzésre, de mielőtt elkezdte volna a tanulmányait, meg akart tanulni rendesen angolul. Összekötötte a kellemeset a hasznossal, ezért eleinte egy állatkertben önkénteskedett, ahol magabiztos nyelvtudásra tett szert. A kint töltött évek alatt beteljesítette a saját amerikai álmát, és saját állatkereskedést nyitott a spórolt pénzén New Jersey-ben. Csupa szokatlan jószágot, például kígyókat, büdösborzot (amely állítása szerint nem is büdös, viszont jófej) és cukormókust árult, de hét év után eladta az addigra felkapott kereskedést, mivel erős honvágya lett. Amikor hazajött, eléggé depressziós lett, nem tudott magával mit kezdeni, míg végül a felsőlajosi magán ZOO-ban találta meg a boldogságot, ahol olyan szerencséje volt, hogy egy nemrég született fehér tigriskölyköt nevelhetett fel. Nem zavarta a kevés fizetség, hiszen úgy érezte, hogy végre hazatalált.

Onnan a debreceni állatkertbe ment dolgozni, kizárólag a szakmai előrelépés miatt, hogy új fajokkal, például zsiráfokkal és vízilovakkal dolgozhasson. Dani elmondása szerint az utóbbi állat ugyan évi ötezer ember halálát okozza Afrikában, de ugyanannyi idegvégződése van, mint az embernek, és az egyik idős víziló egyenesen imádta, ha a nyelvét vakarta. Flaskay Dániel fontos vezérelve, hogy olyan kapcsolatot alakítson ki a rábízott állatokkal, hogy azok ne féljenek az embertől, hiszen a stressznek sok negatív hatása van – például ezért bújnak el gyakran az állatok az állatkertekben a látogatók elől. Amikor arról kérdezem, hogy mi a titka annak, hogy „állatokkal suttogó” lett, azt feleli, hogy „én őszintén azt gondolom, hogy ez egy velem született tehetség, hogy engem ilyen jól megértenek az állatok, és közel engednek magukhoz, ezt nem lehet megtanulni könyvekből. Természetesen rengeteg türelem és kitartás kell, mire egy állatnak teljesen elnyerem a bizalmát. Hiszem, hogy ha egy állat közel áll a gondozójához, és nem csak a takarmányt dobják be neki, az neki is sokkal jobb!

A következő állomás Görögország volt, ahová az igazgató kiküldte egy konferenciára, mivel annyira bevált az ottaniaknak, hogy maradásra bírták. A tréning egyébként arról szólt, hogy hogyan lehet altatás nélküli vizsgálatra trénelni állatokat: például ha egy vadmacskának meg kell vizsgálni a lábát, akkor ahhoz ne kelljen kockázatos altatást végrehajtani rajta. Az motiválta arra, hogy Görögországban maradjon egy helyi állatkertben, hogy újabb sokféle fajt ismerhet meg alaposabban, a pingvintől a gibbonon át az orrszarvúig és az elefántig. Utóbbiról tudni kell, hogy alapból rengeteget sétálnak a természetben, ezért fogságban muszáj a körmeiket ápolni. Dani megtanította arra az elefántokat, hogy feltegyék a lábukat, és zokszó nélkül tűrjék, hogy reszelik és flexelik a lábkörmeiket. Az itt töltött 3 és fél év után azonban betört a Covid, de ez sem jelentette a pályája végét.

A magyar Maugli – már eleve hihetetlen – karrierje akkor lépett egy új szintre, amikor kapott egy levelet egy Zanzibáron működő menhelytől, hogy pont ilyen tapasztalatú embert keresnek igazgatónak. Először nem vette komolyan a felkérést, de a vadállatmentő központ kitartóan ostromolta őt, és két hónap tárgyalás után Dani végül Zanzibáron találta magát, ahol zsiráfok, elefántok és leopárdok között folytathatta kalandos életét. Teljesen más kultúrához és körülményekhez kellett szoknia ott, infrastruktúra nélkül, de megérte, mert élete legszebb pillanatait ott élhette át.

Pont akkor született ott is két fehér oroszlán, amiket ő nevelhetett fel – mivel az anyjuk elpusztult –, és teljesen egyedül nevelhette fel az ő kis „tündérét”, Zafirát is, a pumakölyköt. Mivel ez a faj is a kipusztulás szélén van, végül őt visszaengedték a vadonba, amitől Dani szabályosan lelkibeteg lett, és máig könnyekig hatódik, ha a közös fotóikat nézi.

Amikor arról kérdezik, hogy mit csinál pontosan Zanzibáron, elmondja, hogy gyakorlatilag egy edukációs túrát vezet az állatok megismerésével és megérintésével, de etikus módon, azaz nála nincsenek begyógyszerezett meg kikötözött állatok. Olyan állatokkal is foglalkozik, amelyek kizárólag Zanzibáron élnek – ilyen a vörös kolobusz majom, amelyet babaként még pelenkázik is –, és olyanokkal is, amelyeket gazdag arab sejkek „selejteznek le” hozzájuk, amikor rájönnek, hogy gepárd nem eléggé domesztikálható cicus.

Egyszer egy elefánt két méterrel odébb repítette a vízbe az agyarával, olyan ereje van, úgyhogy Dániel előszeretettel emlékezteti több százezres rajongótáborát arra, hogy ezek a csodálatos lények mindig vadállatok maradnak – és sajnos egy pár hónappal ezelőtti oroszlántámadás őt is élénken emlékeztette erre. Az történt ugyanis, hogy amikor Dani bement a fehér oroszlánokhoz, csak a nősténnyel foglalkozott, a hím pedig féltékenységből ráugrott hátulról, és belefúrta a karmait, valamint a lábát is elkapta. Ahogy gondozója nem tudott megmozdulni, és megérezte a kétméteres állat erejét, elfogta a rémület, de aztán látta az állat testbeszédén, hogy nem akarja megölni, ezért szép lassan kihátrált a ketrecből.

Az igazán abszurd történet azonban csak ezután kezdődött, mivel Dani félt, hogy elfertőződnek a sebei, a zanzibári kórház felé vette az irányt, amely egy ablak és tető nélküli, rozoga épület volt, az állítólag orvos pedig egy konyhai sütőben fertőtlenített tűvel és cérnával, érzéstelenítés nélkül varrta össze őt öt helyen. A borzalmasan fájdalmas beavatkozás végén az „orvos” adott neki 20 tablettát bármiféle instrukció nélkül, hogy vegye be, de Dani inkább a józan eszére hallgatott, és szerzett antibiotikumot. Attól a háta ugyan helyrejött, de a lába sajnos a gyógyszer ellenére elfertőződött, amitől a legjobban tartott. Ekkor jött neki az a mentő gondolat, hogy a gepárdok nyála sebgyógyításra alkalmas lehet, és bement megnyalogattatni a sebes lábát a gepárdokhoz (amely egyébként állítólag kifejezetten kellemetlen érzés, mert rendkívül érdes a nyelvük felülete). A blöff működött, a lába pedig egy héttel később valóban meg is gyógyult. Utána visszament az oroszlánokhoz, akik ugyanúgy fogadták, mint azelőtt, és az életük visszaállt a régi kerékvágásba.

Arra a kérdésre pedig, hogy ennyi extrém élmény és különféle egzotikus faj gondozása után milyen céljai vannak még, azaz mi van még a bakancslistáján, a magyar Maugli így reagált: „Ez egy olyan szakma, ahol mindig van hova fejlődni, tehát mindig azon leszek, hogy fejlesszem magam, és még többet tudjak segíteni az állatoknak. És nekem is van egy nagy álmom, amivel minden nap nyugovóra hajtom a fejem: egy saját vadállatmenhelyet létrehozni, ahol a világ egész területéről menteni fogjuk az állatokat, és ha lehetséges, vissza is fogjuk őket vadítani, hogy visszakerülhessenek a vadonba! Természetesen lesz olyan állat is, akivel ezt nem lehet majd megtenni, számukra mi leszünk az Utolsó Menedék, ahol stresszmentesen, nélkülözés nélkül élhetik le az életüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Richárd egy balesetben elveszítette a lábát, teste 70 százaléka megégett – az orvosok már lemondtak róla, ő viszont világbajnokságra készül
Egy tragikus, kis híján végzetes nap az egész életét megváltoztatta, annak ellenére, hogy a sport már korábban is az élete része volt.


Egészen hihetetlen történet Fejes Richárdé, a tizenöt éves fiúé, aki egy brutális balesetet élt túl.

Richárd motoron ütközött egy autóval, mindkét jármű kigyulladt, a benzin pedig ráfolyt a ruhájára, ami miatt teste hetven százaléka megégett. Az orvosok alig láttak esélyt a túlélésére, de valami csodával határos módon mégis felépült – idézi vissza a balesetet a Blikk.

Fejes Richárd, aki egyik lábát elvesztette és testét máig hegek borítják, mégis próbál pozitívan gondolkodni és élvezni az életét. A sportban találta meg a vigaszt, amit a tragédia után sem hagyott abba.

„A barátaimmal fürödtünk egy tóban, és hazafelé tartottam, amikor a növényzettől nem vettem észre egy táblát, és a kereszteződésben egy kilencven kilométer/órás sebességgel közlekedő autó elütött. Harminc métert repültem, a motor pedig kilencven méterre állt meg onnan” – mesélte Richárd a drámai pillanatokat.

„Felkeltem az árokban, tudtam, hogy nagy baj van, de fájdalmat nem éreztem. Még a szüleim telefonszámát is le tudtam diktálni. A tűzoltók kiérkezése után ájultam el, és csak három héttel később ébredtem fel.”

Richárd édesapja, Fejes István éppen akkor ért a helyszínre, amikor fiát ásványvizekkel oltották el. A kocsiban ülő nő, a sofőr felesége locsolta le.

Az aggódó apuka elmondta, hogy fia sarka leszakadt, a sípcsontja, a combcsontja, a keresztcsontja és a szeméremcsontja eltörött, a csuklója pedig megrepedt. Az orvosok szerint az égési sérülések az élettel összeegyeztethetetlenek voltak.

Richárdot először a kecskeméti kórházba vitték, majd négy órával később már Budapesten, a Honvédkórházban volt.

Tízórás műtét során eltávolították a megégett bőrt, amputálták a lábát, és vasakat tettek az ép végtagjába.

Nyolc hétig életveszélyben volt, összesen tizennégyszer operálták meg. Az elviselhetetlen fájdalmak miatt három hétig mesterséges kómában tartották, és csak felébredése után szembesült azzal, hogy elvesztette a lábát.

„Gyorsan elfogadtam, a lényeg az volt, hogy túléljem, nem a lábam számított” – mondta a fiatalember, aki ötévesen kezdett el küzdősportolni, és tizenhárom éves koráig versenyzett. Brazil jiu-jitsuban hat bajnoki címet, diákolimpián első helyezést ért el, és összesen hetvenkét érmet szerzett.

A tragédia óta Richárd felvette a kapcsolatot az őt elgázoló autóssal, akire egyáltalán nem haragszik. Inkább a jövőre koncentrál. Az édesapjával kezdte meg a rehabilitációt és a kemény edzéseket. Majdnem egy évet Kanadában éltek, ahol elkészítettek számára egy méregdrága, speciális protézist.

Azóta több mint negyven kilót szedett magára és kiváló parasportolóvá vált. Fekvenyomásban tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot, Grúziában négy aranyérmet szerzett, most pedig már a világbajnokságra készül.

„Több mint százötven kilót ki tudok nyomni, és minden második nap edzek. Nyilván nem kell mindenkinek versenyeznie, de engem a tréningek segítettek átlendülni a mélypontokon”

– tette hozzá.

Nemcsak magára gondol azonban, amikor edz: „Szeretnék erőt adni azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek” – fogalmazta meg másik célját Fejes Richárd.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tanárnak nézték az osztálytársai az ország legidősebb, 71 éves frissdiplomását
Szegedi Dezsőt 68 évesen vették fel a Miskolci Egyetemre. A színművész határozottan emlékszik az első napjára is.


Szegedi Dezső, az ország legidősebb egyetemistája az iskolai élményeiről számolt be az RTL-nek.

A 71 éves Szegedi arról is mesélt a tévécsatornának, hogy milyenek voltak az egyetemi évek, amit ráadásul nappali tagozaton végzett el.

Szegedit 68 évesen vették fel a Miskolci Egyetemre. A színművész határozottan emlékszik az első napjára.

"Első szemeszter, első óra. Mentem a folyosón végig, és fiatalok nézték, hogy ki ez az öreg és következő: jónapot tanár úr, azt hitték, hogy tanár vagyok"

- emlékezett vissza a színművész, aki azt is elmondta: volt, amikor éjszaka kettőig írt beadandót munka mellett.

Szegedi egy ma már nem létező miskolci városrészről, Gordonról írta a szakdolgozatát. Ezzel a kutatómunkával nemcsak emléket szeretetett volna állítani a miskolci roma muzsikosoknak, hanem meg szerette volna azt is mutatni a fiataloknak, hogy tanulni sohasem késő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Megvan a következő magyar űrhajós, az autóiparból emelkedik a csillagok közé Kapu Tibor
44 évvel Farkas Bertalan után megvan a következő magyar űrhajós. Nemsokára a NASA-nál fejezi be kiképzését Kapu Tibor és a tartalékos Cserényi Gyula.


Megvan a végleges döntés a következő magyar űrhajósról – derül ki a külgazdasági és külügyminisztérium közleményéből. A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát.

A kiválasztott Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott.

Vele azonos kiképzést kap a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula, aki szükség esetén helyettesíti őt, máskülönben a Földről segíti majd a küldetését.

240-en jelentkeztek a küldetésre, akik közül a szakértők végül kiválasztottak négy jelöltet. Ők mindannyian komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig. Végül közülük választották ki Kaput és Cserényit. Ők ketten hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát.

Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtt vált az első magyar űrhajóssá, és most küszöbön áll a következő magyar küldetés – magyarázta a bejelentés apropóján Szijjártó Péter miniszter –, a kormányzat ugyanis a tudományos és ipari fejlesztések, vívmányok tökéletesítése érdekében nemzeti kutatóűrhajós programot indított. A magyar űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik Szijjártó szerint, a tesztek pedig nagymértékben segíteni fogják a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődését.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk