Ettél már rántott koviubit és vodkás céklalevest? – Kipróbáltuk a lakáséttermet, amelyet Budapest legjobbjának választottak
Kezdjük egy ténnyel: az V. kerületi Zincenco Kitchen 2019 októbere óta első helyen áll a Tripadvisor több ezer éttermet felsorakoztató budapesti listáján. Ebben az a különösen megtisztelő, hogy nem egy kisujjfeltartós szakmai zsűri, hanem a vendégek visszajelzései alapján kerültek a dobogóra, holott mindössze 2018 decemberében nyitottak.
A Zincenco Kitchen ötlete úgy született meg, hogy minden szerda este meghívták magukhoz a barátaikat, és pazar lakomát rittyentettek nekik. Akkora sikere volt ezeknek a vacsoráknak, hogy a visszajelzéseken felbuzdulva hazaköltözésük után egy lipótvárosi lakásétteremben folytatták a hagyományt.

Innentől már csak vélemény következik, amely bővelkedik nyálelválasztásban és lelkesedésben.
A házigazdák direkt csak hat asztalra terítenek esténként, hogy legyen minőségi idejük mindegyik vendégre. A negyedévente változó, 6 fogásos menüsor ezúttal az orosz-magyar ízek fúziójára koncentrált. A fogásokat gondos tervezés előzi meg, hiszen átbeszélik a szezonális alapanyagokat, a lehetséges párosításokat, és Zaida sokszor le is rajzolja papíron, hogyan tálalná az adott kompozíciót. Van, hogy öt-hat alkalommal lefőzik és újratesztelik az ételeket, mielőtt rábólintanak a végeredményre, mert mindig akad, hogy az egyiket ropogósabbra, a másikat savasabbra szeretnék. Valamint addig nem nyugszanak, ameddig meg nem találják a tökéletes borpárosítást hozzájuk.
Bárki odamehet és kérdezheti őt a folyamatokról, vagy csak nézheti, ahogy előveszi a hűtőből az ételdobozokat, vágja a fűszereket, szedegeti a virágszirmokat, vagy rákeni a tányérokra a krémet.





A welcome drink után megkezdődött a gasztronómiai utazás az ételekkel, amelyeket egy szentendrei keramikus Zincenco-logózott tányérjaiban szolgáltak fel. Már a hivatalos menüsort megelőző falatkáknál lehetett érezni, hogy orrbavág a minőség, amikor megkaptuk a minilángos-céklás minifasírt-kőrözöttes szentháromságot. Aztán letaroltak minket a házilag faszénen füstölt és bazsalikomos vajjal, valamint a háromféle házi sütésű kenyérrel.
Ezt követte az extrém ízkombinációval felvértezett céklaleves, amelytől szabályosan féltem, hogy nem bírom majd letuszkolni a torkomon, mert nem vagyok egy cékla-rajongó. Ehhez képest én lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire jól működött a vodkás-kefíres sorbet-val, uborkával, retekkel és kaporral tuningolt őrület a számban.
A laza hangulat átragadt az összes vendégre, a kóstolók között elismerő összepislantások, nevetgélések és beszélgetések zajlottak. Ki gondolta volna, hogy egy luxusétteremben majd a Pantera koncertjéről fogok csevegni a szomszéd asztalnál ülő házaspárral?
Öröm volt nézni, hogy Zaida keze alatt nem a Gordon Ramsay-féle frusztrált zsibongásban, hanem higgadt precizitással került az üres vászonra az ehető Mona Lisa, minden egyes körben. Kemény belegondolni az egész este logisztikájába, ahogy észrevétlenül összeálltak a szemet gyönyörködtető kompozíciók a séf keze alatt. A nyár kvintesszenciája volt egy tányérra sűrítve a grillezett makrélafilé cukkinispagettivel, roppanós tökbéllel és tökpürével, de ugyanezt a légiesen könnyed vonalat hozta a koszorúként tálalt házi tészta spárgával és kecskesajt habbal.
Ekkor érkezett számomra az este csúcspontja, amikor a nyelvemen – akár egy vörös szőnyegen – sétált végig a 24 órán keresztül szuvidált marhalábszár-rolád kelkáposztába tekerve, egy rózsaszínű bélszín kíséretében. Nos, ez a pörkölt-mutáció annyira pofátlanul omlós és szaftos volt, amennyire perverz volt hozzá a rántott kovászos uborka. Kaptunk hozzá házi dödöllét is, pörköltszafttal. Ezen a ponton felszálltam a gasztro Valhallámba: nos, így is lehet orálisan kielégíteni egy nőt.




Innentől kezdve számomra nem volt feljebb, főleg, hogy a soron következő magyar sajttál nem hozott lázba, bár azért a hozzá kapott mákos ostyát én is élvezettel tunkoltam a dióhabba. Annál boldogabban falta fel a kollégám az én sajt-adagomat is a szőlőszemekkel, hozzátéve, hogy utoljára Dániában evett ilyen minőséget, és örül, hogy ezek szerint itthon is van élet a Pannónián túl.
A terülj-terülj asztalkám édes záróakkordja egy Hattyúk tavát idéző pavlova volt, azaz habcsók-kompozíció fehércsoki mousse-szal, rebarbarával és eper sorbet-val. Bár hazánkban tartja magát az általános közvélekedés, hogy egy ilyen jellegű étteremben nem lehet jóllakni, de azért összesen nyolc kistányér étel után már nem érheti a tulajdonosokat az a vád, hogy a kiéheztetésre játszanak.
Az este végjátékaként, amikor a desszertet is eltüntette mindenki a tányérjáról, Igor begurított egy csokornyi exkluzív alkoholos üveget, mondván, szívesen koccintanának egyet a vendégeikkel. Ezen a ponton én – az alkoholra egyébként legkevésbé sem gerjedő tesztalany – olyan jóízűen nyaltam be a Nutella-illatú olasz mogyorólikőrt, mint jómunkásember a kőműves-Actimelt, és átéléssel szagolgattam fotósunk brutálerős, tölgyfában füstölt whiskey-jét.
Mindenki úgy lépett ki a küszöbön, mintha vendégségből, nem pedig vendéglőből távozott volna. Azóta is azon kattogok, hogy mivel érték el, hogy egy szimpla vajas kenyértől ennyire elöntsön az endorfin.
Aktuális menüsor
LEVES
hideg céklaleves, uborka, kefír
MAKRÉLA
nyári tök, kapor
HÁZI TÉSZTA
kecskesajt, spárga, tojás
MARHAPÖRKÖLT
dödölle, kovászos uborka
MAGYAR SAJTVÁLOGATÁS
szőlő, dió
“PAVLOVA”
rebarbara, eper, mandula