SIKERSZTORIK
A Rovatból

A Mercedes is imádja az újragondolt magyar büféebédet

A két magyar fiatal szerette volna megteremteni a pogácsa és a szendvics alternatíváját céges rendezvényeken. Mára önálló catering céggé nőtt a Mártogatós.
Szegedi Éva - szmo.hu
2018. január 31.



A Mártogatós ötlete hirtelen pattant ki Prauda Gergő és Takács Gergő fejéből. Egyikük sem vendéglátós, egyáltalán nem foglalkoztak előtte gasztronómiával, egészen más volt a foglalkozásuk. Viszont mindketten ugyanannak a pantomim társulatnak voltak a tagjai.

Eleinte a mozik sajtszószos-salsás nachos kínálatát szerették volna megreformálni – a kiindulóötlet az volt, hogy ehhez kellene újhullámosabb vonalat kitalálni. Így maradtak a szószoknál, mártásoknál.

A Mártogatós ötlet szintjén már 2015-ben létezett, ám eleinte csak úgynevezett pop-up kísérleteik voltak, többek közt az Alap kávézóban lehetett megkóstolni a mártogatós fogásaikat. A valódi indulás két éve, 2016-ban történt.

Céljuk az elején könnyen fogyasztható, glutén- és laktózmentes opciókat is kínáló egészségesebb street food elkészítése volt – innen jutottak el a cateringig. Mára üzleti vállalkozássá nőtte ki magát a Mártogatós, és olyan vállalatoknak szállítottak már, mint Mercedes vagy a Fujitsu. Úgy gondolják, van élet a kaszinótojáson és a sonkatekercsen túl is, és újszerűen közelítik meg a büféebédet, az irodai cateringet. Prauda Gergővel, az egyik alapítóval beszélgettünk a Mártogatósról.

767A0978

- Az utóbbi években rengeteg új, street foodot vagy újhullámos ételeket kínáló hely nyílt Budapesten. Nem tűnt őrültségnek még plusz egy gasztronómiai vállalkozást indítani?

- Ha néhány havonta alaposabban körülnézünk a Belvárosban, mi is látjuk, hogy erős a fluktuáció. Emiatt, és mert nem vendéglátós berkekből érkeztünk, óvatosan álltunk ehhez. Féltünk, hogyan állnánk meg a helyünket ismeretlenként a nagy budapesti gasztropiacon.

Nagy kérdés volt, nyissunk-e új helyet, ódzkodtunk ettől – ezért is csináltunk az elején inkább kísérleti, egy napos éttermeket, úgy, hogy kávézókba kéredzkedtünk be, hogy lássuk, milyen visszajelzéseket kapunk, mi lesz ebből, melyik lesz a jó irány. Így nem éttermet nyitottunk, hanem cateringgel foglalkozó háttérüzemet létesítettünk.

A cég alapfilozófiája az, hogy ezek a mártogatós fogások nem feltétlenül csak az előételek között szerepelhetnek, és nem csak kiegészítenek egy-egy étkezést, hanem egymagukban is megállhatják a helyüket. Éppen ezért egy-egy alkalomra komplett menüsort terveznek.

Az alapkoncepciójuk pedig az, hogy a bevált, mainstream catering mellett alternatívát nyújtsanak azoknak, akik valami másra, a szokásostól eltérőre vágynak.

767A0727

- Mit tart az első jelentősebb sikerüknek?

- Azt, hogy még a kísérletezési fázis alatt, amikor még mindketten a főállásunkban dolgoztunk, a Vodafone keresett meg bennünket, és ebből végül közös munka lett. Biztató jel volt, hogy rögtön az elején egy ilyen jelentős cégtől kaptunk megrendelést.

Mivel a szolgáltatásunkat 90 százalékban a vállalati szektorba értékesítjük, és jellemzően ők azok, akik kiemelt figyelmet fordítanak a külső és belső márkaépítésre, a Mártogatós részben ilyen szerepet tölt be náluk. Minőségre, egészségesebb étkezésre, márkaépítésre, illetve a dolgozói elégedettség növelésére használják azt, hogy tőlünk rendelnek.

- Ha visszatekintenek az utóbbi 2-3 évre, akad, amit másként csinálnának?

- Sok mindent, de önmagában nem ez a fontos, hanem inkább az, hogy

ha vállalkozásba kezd az ember, döntések szülessenek, elinduljon, történjen valami, elmozduljon a holtpontokról.

Nagyon sok rossz, és ezek közt több nagyon rossz döntést is hoztunk ez alatt a néhány év alatt, de ez még mindig jobb, mintha még mindig azon gondolkodnánk, hogy mit kellene csinálnunk.

- Ezek szerint nem osztják azt a nézetet, hogy mindent hosszú ideig és alaposan át kell rágni?

- Bár hajlamos vagyok hosszasan morfondírozni lényegtelennek tűnő kérdéseken, úgy vélem, valójában az a lényeges, hogy egy-egy döntés megszülessen. Nyilván nem lehet teljesen átgondolatlanul meghozni bizonyos döntéseket, fontosabb, hogy elinduljon valami, mintsem egy helyben toporogjon az ember.

Ugyanis annyira felgyorsult a világ, hogy gyakran még csupán kísérleti stádiumban lévő termékekkel, béta verziókkal is piacra lépnek a cégek, hogy azonnali vásárlói visszajelzést szerezzenek.

Az már a múlté, hogy hosszú éveken át a háttérben fejlesszenek termékeket, hogy aztán hatalmas marketingköltséggel piacra dobják, és utána azt vizsgálják, érdekes-e az emberek számára.

Business Break és faládás display

- A hazai piacon hol helyeznék el a Mártogatóst?

- Álszerénység lenne, ha azt mondanánk, hogy nem vagyunk szakmabeliek, mert már két éve csináljuk a Mártogatóst. Viszont hiányzik az évtizedes tapasztalat és ismertség a catering piacon, ezért nehéz meghatározni, hová tartozunk; ha van egészséges office catering kategória, leginkább oda.

Azt látjuk, vannak a nagy, régi múlttal rendelkező cateringes cégek, és vannak új vendéglátóhelyek, mondjuk valahol a belvárosban, amelyek bisztróként működnek, de vállalnak cateringet is. Ezekkel nem tudjuk magunkat összehasonlítani, mivel egészen más, amikor az egész koncepció arra épül fel, hogy nem nálunk, helyben fogyasztják el az ételeket, hanem például egy irodai workshopon, vállalati rendezvényeken.

A Mártogatós kezdetektől a Felelős Gasztrohős Alapítvány minősítési rendszerének segítségével fejlesztette a vállalkozást. Teljesítik a fenntarthatóság érdekében a 7 alapkritériumot, csomagolásaik 95 százalékban komposztálhatók, de jövőbeni céljuk, hogy elérjék a 100 százalékot.

- A fenntarthatóság mellett az is fontos, hogy hazai kistermelőket és környékbeli őstermelőket is bevonjanak a munkába?

- Természetesen, és az utóbbi két évben is nagy változások történtek ezen a területen, jó az irány, amerre haladunk. Egyre több olyan kistermelő jelenik meg, amelyik jó minőségű terméket készít, és aki nem csak úgy kijár a piacra a terményeivel vagy termékeivel, és csak úgy mellesleg nagyobb mennyiséget állít elő, ha arra van szükség, hanem aki szívesen dolgozik együtt vendéglátóhelyekkel. Vannak, akik mára kifejezetten csak éttermeknek dolgoznak. Ugyanakkor még mindig hiány van ezen a területen, még mindig nem tudunk mindent kistermelőkön keresztül beszerezni.

- Mit gondol, mi volt a legnehezebb az eltelt 2-3 évben?

-Talán az, hogy olyan nevet és stabil vevőkört szerezzünk magunknak, amely önfenntartóvá teszi a vállalkozást. Ez részben azért volt nehéz, mert hiányzott ebben a szektorban a kapcsolatrendszerünk.

Részben pedig azért, mert háttérüzemet működtetünk, és hozzánk nem lehet csak úgy az utcáról bejönni, nem vagyunk a kirakatban, nem lehet beülni hozzánk ebédelni, és így nyilván lassabban terjed a hírünk.

A catering eleve háttérben maradó világ. Ahhoz képest egyébként, hogy elég nehéz tőlünk rendelni – például csak 10 főtől vállalunk el megrendelést és minimum 2-3 nappal a kiszállítás előtt –, azt mondhatom, túl vagyunk a kezdeti nehézségeken, és egyre többen ismerik a Mártogatóst.

_67A6475

- Mi volt a legszebb pillanat a Mártogatós eddigi pár évében?

- Meghívott bennünket Svájcba az Európai Catering Szövetség, az EPCAS az éves gyűlésére 2017 nyarán, és beválogattak bennünket a leginnovatívabbnak tartott fiatal európai vállalkozások közé. Nagyon nagy megtiszteltetésnek érezzük. A meghívásos eseményen való részvételre ugyanis összesen 5 gasztronómiával kapcsolatos vállalkozás kapott lehetőséget egész Európából.

- Milyen terveik vannak 2018-ban?

- Szeretnénk minél több, hazai kistermelőktől érkező alapanyagot használni. Folyamatosan keressük azokat, akikkel együttműködhetünk.

A kínálatot is szeretnénk bővíteni, és új termékeket bevezetni. Lehet, hogy elsőre meglepőnek tűnhet, hogy a Mártogatós nem csak krémeket, szószokat szeretne kínálni, hanem mondjuk salátákat is, de mostanra a nevünk sokak számára egyre inkább az egészséges catering vonallal kapcsolódott össze, és ebbe a jelenleginél jóval szélesebb termékpaletta fér bele.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Legnépszerűbb

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Oroszlánokkal alszik a magyar Maugli, aki már gyerekként rögtön egy anakondát vett magának
Flaskay Dániel jelenleg egy zanzibári vadállatmentő központ állatgondozási igazgatója, és napi rutinjai között szerepel az elefánt-pedikűr és a majompelenkázás is. Nemrég megtámadta egy oroszlán, és végül egy gepárd nyalogatása mentette meg a lábát.
Tóth Noémi - szmo.hu
2024. június 16.



A csillogó szemű, kisportolt testű fiatal srác régen nem gondolta volna, hogy végül a világ számos országában ismert állatszakértő lesz, aki tigriseket nevel és gepárdokat ment. Flaskay Dániel, azaz a magyar Maugli 9 évesen már tudta, hogy állatokkal fog foglalkozni, de mivel hiperaktív gyerek volt, szülei beíratták vízilabdára – ami ugyan jól ment neki, de érezte, hogy valami hiányzik.

Aztán 12 évesen megvette első állatát, amely nem a szokásos aranyhörcsög volt, hanem konkrétan egy 3 méteres anakonda. Egy magazin apróhirdetésében látta meg az eladó óriáskígyót, és a szüleinek csak annyit mondott, hogy kimegy a kanálishoz a gyáli otthonuk közelében. Ott találkozott az eladóval, aki egy zsákban adta oda neki az anakondát. Dani izgalmában meg sem nézte az állatot, csak hazaszaladt vele, és az apjának annyit mondott, hogy fogott egy vízisiklót – de persze az apját nem tudta becsapni. Az újdonsült szerzemény ráadásul nem sokat teketóriázott, rögtön két helyen is megharapta a kisfiút, és bár az anakonda nem mérgeskígyó, Dani tudta, hogy az állat nem maradhat nála. Elvitte hát egy állatkeresekedésbe, ahol az eladó nézett nagyokat, de felajánlotta, hogy becseréli neki egy bébi tigrispitonra és egy vörösfarkú boára. Ezt követően már átgondoltabban viszonyult az állatokhoz, kígyótenyésztő vált belőle, és egyre inkább érezte, hogy ez az ő útja.

17 évesen kijutott New Yorkba, egy speciális zoológia képzésre, de mielőtt elkezdte volna a tanulmányait, meg akart tanulni rendesen angolul. Összekötötte a kellemeset a hasznossal, ezért eleinte egy állatkertben önkénteskedett, ahol magabiztos nyelvtudásra tett szert. A kint töltött évek alatt beteljesítette a saját amerikai álmát, és saját állatkereskedést nyitott a spórolt pénzén New Jersey-ben. Csupa szokatlan jószágot, például kígyókat, büdösborzot (amely állítása szerint nem is büdös, viszont jófej) és cukormókust árult, de hét év után eladta az addigra felkapott kereskedést, mivel erős honvágya lett. Amikor hazajött, eléggé depressziós lett, nem tudott magával mit kezdeni, míg végül a felsőlajosi magán ZOO-ban találta meg a boldogságot, ahol olyan szerencséje volt, hogy egy nemrég született fehér tigriskölyköt nevelhetett fel. Nem zavarta a kevés fizetség, hiszen úgy érezte, hogy végre hazatalált.

Onnan a debreceni állatkertbe ment dolgozni, kizárólag a szakmai előrelépés miatt, hogy új fajokkal, például zsiráfokkal és vízilovakkal dolgozhasson. Dani elmondása szerint az utóbbi állat ugyan évi ötezer ember halálát okozza Afrikában, de ugyanannyi idegvégződése van, mint az embernek, és az egyik idős víziló egyenesen imádta, ha a nyelvét vakarta. Flaskay Dániel fontos vezérelve, hogy olyan kapcsolatot alakítson ki a rábízott állatokkal, hogy azok ne féljenek az embertől, hiszen a stressznek sok negatív hatása van – például ezért bújnak el gyakran az állatok az állatkertekben a látogatók elől. Amikor arról kérdezem, hogy mi a titka annak, hogy „állatokkal suttogó” lett, azt feleli, hogy „én őszintén azt gondolom, hogy ez egy velem született tehetség, hogy engem ilyen jól megértenek az állatok, és közel engednek magukhoz, ezt nem lehet megtanulni könyvekből. Természetesen rengeteg türelem és kitartás kell, mire egy állatnak teljesen elnyerem a bizalmát. Hiszem, hogy ha egy állat közel áll a gondozójához, és nem csak a takarmányt dobják be neki, az neki is sokkal jobb!

A következő állomás Görögország volt, ahová az igazgató kiküldte egy konferenciára, mivel annyira bevált az ottaniaknak, hogy maradásra bírták. A tréning egyébként arról szólt, hogy hogyan lehet altatás nélküli vizsgálatra trénelni állatokat: például ha egy vadmacskának meg kell vizsgálni a lábát, akkor ahhoz ne kelljen kockázatos altatást végrehajtani rajta. Az motiválta arra, hogy Görögországban maradjon egy helyi állatkertben, hogy újabb sokféle fajt ismerhet meg alaposabban, a pingvintől a gibbonon át az orrszarvúig és az elefántig. Utóbbiról tudni kell, hogy alapból rengeteget sétálnak a természetben, ezért fogságban muszáj a körmeiket ápolni. Dani megtanította arra az elefántokat, hogy feltegyék a lábukat, és zokszó nélkül tűrjék, hogy reszelik és flexelik a lábkörmeiket. Az itt töltött 3 és fél év után azonban betört a Covid, de ez sem jelentette a pályája végét.

A magyar Maugli – már eleve hihetetlen – karrierje akkor lépett egy új szintre, amikor kapott egy levelet egy Zanzibáron működő menhelytől, hogy pont ilyen tapasztalatú embert keresnek igazgatónak. Először nem vette komolyan a felkérést, de a vadállatmentő központ kitartóan ostromolta őt, és két hónap tárgyalás után Dani végül Zanzibáron találta magát, ahol zsiráfok, elefántok és leopárdok között folytathatta kalandos életét. Teljesen más kultúrához és körülményekhez kellett szoknia ott, infrastruktúra nélkül, de megérte, mert élete legszebb pillanatait ott élhette át.

Pont akkor született ott is két fehér oroszlán, amiket ő nevelhetett fel – mivel az anyjuk elpusztult –, és teljesen egyedül nevelhette fel az ő kis „tündérét”, Zafirát is, a pumakölyköt. Mivel ez a faj is a kipusztulás szélén van, végül őt visszaengedték a vadonba, amitől Dani szabályosan lelkibeteg lett, és máig könnyekig hatódik, ha a közös fotóikat nézi.

Amikor arról kérdezik, hogy mit csinál pontosan Zanzibáron, elmondja, hogy gyakorlatilag egy edukációs túrát vezet az állatok megismerésével és megérintésével, de etikus módon, azaz nála nincsenek begyógyszerezett meg kikötözött állatok. Olyan állatokkal is foglalkozik, amelyek kizárólag Zanzibáron élnek – ilyen a vörös kolobusz majom, amelyet babaként még pelenkázik is –, és olyanokkal is, amelyeket gazdag arab sejkek „selejteznek le” hozzájuk, amikor rájönnek, hogy gepárd nem eléggé domesztikálható cicus.

Egyszer egy elefánt két méterrel odébb repítette a vízbe az agyarával, olyan ereje van, úgyhogy Dániel előszeretettel emlékezteti több százezres rajongótáborát arra, hogy ezek a csodálatos lények mindig vadállatok maradnak – és sajnos egy pár hónappal ezelőtti oroszlántámadás őt is élénken emlékeztette erre. Az történt ugyanis, hogy amikor Dani bement a fehér oroszlánokhoz, csak a nősténnyel foglalkozott, a hím pedig féltékenységből ráugrott hátulról, és belefúrta a karmait, valamint a lábát is elkapta. Ahogy gondozója nem tudott megmozdulni, és megérezte a kétméteres állat erejét, elfogta a rémület, de aztán látta az állat testbeszédén, hogy nem akarja megölni, ezért szép lassan kihátrált a ketrecből.

Az igazán abszurd történet azonban csak ezután kezdődött, mivel Dani félt, hogy elfertőződnek a sebei, a zanzibári kórház felé vette az irányt, amely egy ablak és tető nélküli, rozoga épület volt, az állítólag orvos pedig egy konyhai sütőben fertőtlenített tűvel és cérnával, érzéstelenítés nélkül varrta össze őt öt helyen. A borzalmasan fájdalmas beavatkozás végén az „orvos” adott neki 20 tablettát bármiféle instrukció nélkül, hogy vegye be, de Dani inkább a józan eszére hallgatott, és szerzett antibiotikumot. Attól a háta ugyan helyrejött, de a lába sajnos a gyógyszer ellenére elfertőződött, amitől a legjobban tartott. Ekkor jött neki az a mentő gondolat, hogy a gepárdok nyála sebgyógyításra alkalmas lehet, és bement megnyalogattatni a sebes lábát a gepárdokhoz (amely egyébként állítólag kifejezetten kellemetlen érzés, mert rendkívül érdes a nyelvük felülete). A blöff működött, a lába pedig egy héttel később valóban meg is gyógyult. Utána visszament az oroszlánokhoz, akik ugyanúgy fogadták, mint azelőtt, és az életük visszaállt a régi kerékvágásba.

Arra a kérdésre pedig, hogy ennyi extrém élmény és különféle egzotikus faj gondozása után milyen céljai vannak még, azaz mi van még a bakancslistáján, a magyar Maugli így reagált: „Ez egy olyan szakma, ahol mindig van hova fejlődni, tehát mindig azon leszek, hogy fejlesszem magam, és még többet tudjak segíteni az állatoknak. És nekem is van egy nagy álmom, amivel minden nap nyugovóra hajtom a fejem: egy saját vadállatmenhelyet létrehozni, ahol a világ egész területéről menteni fogjuk az állatokat, és ha lehetséges, vissza is fogjuk őket vadítani, hogy visszakerülhessenek a vadonba! Természetesen lesz olyan állat is, akivel ezt nem lehet majd megtenni, számukra mi leszünk az Utolsó Menedék, ahol stresszmentesen, nélkülözés nélkül élhetik le az életüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Richárd egy balesetben elveszítette a lábát, teste 70 százaléka megégett – az orvosok már lemondtak róla, ő viszont világbajnokságra készül
Egy tragikus, kis híján végzetes nap az egész életét megváltoztatta, annak ellenére, hogy a sport már korábban is az élete része volt.


Egészen hihetetlen történet Fejes Richárdé, a tizenöt éves fiúé, aki egy brutális balesetet élt túl.

Richárd motoron ütközött egy autóval, mindkét jármű kigyulladt, a benzin pedig ráfolyt a ruhájára, ami miatt teste hetven százaléka megégett. Az orvosok alig láttak esélyt a túlélésére, de valami csodával határos módon mégis felépült – idézi vissza a balesetet a Blikk.

Fejes Richárd, aki egyik lábát elvesztette és testét máig hegek borítják, mégis próbál pozitívan gondolkodni és élvezni az életét. A sportban találta meg a vigaszt, amit a tragédia után sem hagyott abba.

„A barátaimmal fürödtünk egy tóban, és hazafelé tartottam, amikor a növényzettől nem vettem észre egy táblát, és a kereszteződésben egy kilencven kilométer/órás sebességgel közlekedő autó elütött. Harminc métert repültem, a motor pedig kilencven méterre állt meg onnan” – mesélte Richárd a drámai pillanatokat.

„Felkeltem az árokban, tudtam, hogy nagy baj van, de fájdalmat nem éreztem. Még a szüleim telefonszámát is le tudtam diktálni. A tűzoltók kiérkezése után ájultam el, és csak három héttel később ébredtem fel.”

Richárd édesapja, Fejes István éppen akkor ért a helyszínre, amikor fiát ásványvizekkel oltották el. A kocsiban ülő nő, a sofőr felesége locsolta le.

Az aggódó apuka elmondta, hogy fia sarka leszakadt, a sípcsontja, a combcsontja, a keresztcsontja és a szeméremcsontja eltörött, a csuklója pedig megrepedt. Az orvosok szerint az égési sérülések az élettel összeegyeztethetetlenek voltak.

Richárdot először a kecskeméti kórházba vitték, majd négy órával később már Budapesten, a Honvédkórházban volt.

Tízórás műtét során eltávolították a megégett bőrt, amputálták a lábát, és vasakat tettek az ép végtagjába.

Nyolc hétig életveszélyben volt, összesen tizennégyszer operálták meg. Az elviselhetetlen fájdalmak miatt három hétig mesterséges kómában tartották, és csak felébredése után szembesült azzal, hogy elvesztette a lábát.

„Gyorsan elfogadtam, a lényeg az volt, hogy túléljem, nem a lábam számított” – mondta a fiatalember, aki ötévesen kezdett el küzdősportolni, és tizenhárom éves koráig versenyzett. Brazil jiu-jitsuban hat bajnoki címet, diákolimpián első helyezést ért el, és összesen hetvenkét érmet szerzett.

A tragédia óta Richárd felvette a kapcsolatot az őt elgázoló autóssal, akire egyáltalán nem haragszik. Inkább a jövőre koncentrál. Az édesapjával kezdte meg a rehabilitációt és a kemény edzéseket. Majdnem egy évet Kanadában éltek, ahol elkészítettek számára egy méregdrága, speciális protézist.

Azóta több mint negyven kilót szedett magára és kiváló parasportolóvá vált. Fekvenyomásban tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot, Grúziában négy aranyérmet szerzett, most pedig már a világbajnokságra készül.

„Több mint százötven kilót ki tudok nyomni, és minden második nap edzek. Nyilván nem kell mindenkinek versenyeznie, de engem a tréningek segítettek átlendülni a mélypontokon”

– tette hozzá.

Nemcsak magára gondol azonban, amikor edz: „Szeretnék erőt adni azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek” – fogalmazta meg másik célját Fejes Richárd.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tanárnak nézték az osztálytársai az ország legidősebb, 71 éves frissdiplomását
Szegedi Dezsőt 68 évesen vették fel a Miskolci Egyetemre. A színművész határozottan emlékszik az első napjára is.


Szegedi Dezső, az ország legidősebb egyetemistája az iskolai élményeiről számolt be az RTL-nek.

A 71 éves Szegedi arról is mesélt a tévécsatornának, hogy milyenek voltak az egyetemi évek, amit ráadásul nappali tagozaton végzett el.

Szegedit 68 évesen vették fel a Miskolci Egyetemre. A színművész határozottan emlékszik az első napjára.

"Első szemeszter, első óra. Mentem a folyosón végig, és fiatalok nézték, hogy ki ez az öreg és következő: jónapot tanár úr, azt hitték, hogy tanár vagyok"

- emlékezett vissza a színművész, aki azt is elmondta: volt, amikor éjszaka kettőig írt beadandót munka mellett.

Szegedi egy ma már nem létező miskolci városrészről, Gordonról írta a szakdolgozatát. Ezzel a kutatómunkával nemcsak emléket szeretetett volna állítani a miskolci roma muzsikosoknak, hanem meg szerette volna azt is mutatni a fiataloknak, hogy tanulni sohasem késő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Megvan a következő magyar űrhajós, az autóiparból emelkedik a csillagok közé Kapu Tibor
44 évvel Farkas Bertalan után megvan a következő magyar űrhajós. Nemsokára a NASA-nál fejezi be kiképzését Kapu Tibor és a tartalékos Cserényi Gyula.


Megvan a végleges döntés a következő magyar űrhajósról – derül ki a külgazdasági és külügyminisztérium közleményéből. A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát.

A kiválasztott Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott.

Vele azonos kiképzést kap a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula, aki szükség esetén helyettesíti őt, máskülönben a Földről segíti majd a küldetését.

240-en jelentkeztek a küldetésre, akik közül a szakértők végül kiválasztottak négy jelöltet. Ők mindannyian komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig. Végül közülük választották ki Kaput és Cserényit. Ők ketten hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát.

Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtt vált az első magyar űrhajóssá, és most küszöbön áll a következő magyar küldetés – magyarázta a bejelentés apropóján Szijjártó Péter miniszter –, a kormányzat ugyanis a tudományos és ipari fejlesztések, vívmányok tökéletesítése érdekében nemzeti kutatóűrhajós programot indított. A magyar űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik Szijjártó szerint, a tesztek pedig nagymértékben segíteni fogják a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődését.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk