Így tarthatsz rendet a konyhádban
Legyen szó egészen pici konyháról vagy óriási, mindennel felszerelt séf szentélyről, gyakran gondot okoz, hogy mi hol rejtőzik. Jóval a szavatossági idő lejárta után kerülnek elő hozzávalók vagy éppen a főzést nehezíti meg, hogy folyton nyakig kell túrni a szekrényben. Ahhoz, hogy a rendet fenntarthasd és egy átlátható, praktikus konyhát varázsolj magadnak, nem árt, ha rászánsz pár órát az életedből. Később kamatostul megtérül a belefektetett idő. Ha a lenti ötleteinken kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!
Ki mindennel!
Első lépésként pakolj ki minden élelmiszert a szekrényekből! Válogasd ki, hogy mi az, ami már lejárt és dobd ki, a többit pedig rendszerezd tárolókban. A legpraktikusabb, ha üvegtárolókba vagy régi befőttes üvegekbe öntöd őket, így mindig látni fogod, hogy mikor kell feltölteni a rizst vagy a zabpelyhet. Az üvegek attól is védenek, hogy minden kiszóródjon a polcokra.
Az egyik kritikus pontot általában a fűszerek jelentik: az eredeti csomagolásból könnyen kiszóródnak, kiszáradnak vagy éppen összecsomósodnak. Ezeket is ajánlott kis tartókba tölteni és ha nem vagy biztos benne, hogy melyik-melyik, felcímkézni őket.
A tartókat pedig úgy rendezd el a polcokon, hogy az kerüljön lentre, illetve a kezed ügyébe, amit a legtöbbször használsz, míg a ritkábban használt alapanyagok mehetnek a feljebb is.

A legfontosabb dolgok legyenek a kezed ügyében
Ezt nemcsak a sóra, olajra vagy a lisztre értjük, hanem a különféle konyhai eszközökre is. A mindennap szükséges eszközeidet tartsd a főzőfelülethez legközelebb eső helyen. A tepsiket, serpenyőket lehetőleg a sütő melletti szekrényben tárold és ne a konyha másik felében. A fiókokban is ugyanígy: a fentibe költözzenek a fakanalak, evőeszközök, lejjebb pedig remekül meglesz majd a pizzavágó, a krumplihámozó, süteménydíszítő.
Tárolókat mindenhova!
A már említett fiókokban is nagyban segíti a boldogulást, ha alapból beteszel egy rendszerzőt, így külön kis fakkja lehet a késeknek, villáknak, kanalaknak. A legtöbb konyhaszekrényben az okozza a káoszt, hogy bár nagy a tér, de nincsen benne elég polc. A lábasok, serpenyők pedig egymás tetejére dobálva hevernek és igazi ügyességi trükké válik egy lejjebb szorult tepsi kihalászása. Ehhez jó megoldás ha extra, polcra tehető állványokat szerzel be.
A serpenyőkre, tepsikre, lapos alátétek tárolására jó ötlet lehet, ha vízszintes helyett függőlegesen tartod őket.

A fal is tér
A konyha esetében is igaz, hogy a falon rengeteg a kihasználatlan falfelület. Itt is növelheted a teredet felfúrt polcokkal és különféle akasztókkal. Például egy konyhában rengeteg mindent felakaszthatsz: a konyharuhákat, fogókesztyűket, serpenyőket, bögréket, merőkanalakat lógathatsz le egy tartóról. Így nemcsak a szekrényben szabadítasz fel helyet másnak, de ezeket a tárgyakat a jövőben nem is kell keresgélned, hiszen mindig szem előtt lesznek.
További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!