Ilyen volt a Borfesztivál
Az ország legismertebb borfesztiválja bebizonyította, hogy több mint két évtized után is képes megújulni. Az idei rendezvény középpontjában a bor és a nő állt. Ez a koncepció több szinten is megnyilvánult. Egyrészt megismerhettétek a hazai női borászok kiváló borait, másrészt a Pannónia Női Borrend színpadán: az Oroszlános udvarban változatos programok mutatták be a nők és a bor kapcsolatát.
A szintén az Oroszlános udvarban található Bor és Nő standon egy helyen gyűjtötték össze a 24 borásznő tételeit, valamint külön jelzést tettek azokra a házakra, ahol a női termelők borait kínálták, ezekből közel 40 van. Az összes kiállító száma egyébként meghaladta a kétszázat.



A rendezvényen a hazai 22 borvidék és a magyarlakta határon túli borrégiók is jelen voltak. Akadt olyan régió, ahonnan csak egy-két pincészet érkezett, de népszerű borvidékek esetében ez a szám megközelítette a harmincat.
A belépőhöz továbbra is járt a borospohár és egy nyakba akasztható tartó, ami segített abban, hogy ne hagyjuk el a poharat. A kóstolóadagok fél deciltert takartak. Ez a mennyiség 200-300 forintnál kezdődik. A kóstolójegyeket idén eltörölték, így minden standnál készpénzzel fizethettünk.



Az idei vendégország Portugália volt, ahol a szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek több évezredes múltja van. Mivel Magyarországon is egyre népszerűbbek a portugál borok, ezért gondoltak arra a szervezők, hogy meghívják a portugál pincészeteket.
A magyar forgalmazón kívül tíz híres pincészet kínálta a portugál borokat. Az ismert portóiak mellett a fehérborokat is érdemes volt megkóstolni. A borokon túl kiváló ételeiket és kultúrájukat is bemutatták a portugál vendégek.



Természetesen a gasztronómiának kiemelt szerep jutott. A hagyományos fesztiválételek mellett számos új étel, különleges fogás szerepelt a kínálatban. Jól elfért itt egymás mellett a Gerbeaud Cukrászda és a kürtőskalács-készítő is.
A sajtválasztékban a magyar és a külföldi kiválóságok is helyet kaptak. Sőt, szeptember 14-én a Budavári Borfesztiválon tartották a Nemzetek Sajtversenyének eredményhirdetését is.
A fesztivál ideje alatt a Tablefree együttműködésnek köszönhetően tizenkét budapesti étterem borokhoz komponált menükkel várt bennünket. A menük ára egységesen 8000 Ft volt.



A badacsonyi Borbély Gabriellától a Gabriella Muscat Ottonel 2012 bort kóstoltuk. Kiderült, hogy ez a ház asszonyának legkedvesebb bora. A Csobánc hegy déli lejtőin termett, a muskotályszőlőre jellemző parfümös illatú és fűszeres zamatú, diszkrét savtartalmú bor egyértelműen a női fogyasztóknak kedvez.
A neszményi borászat hölgy tagjának: Székelyné Szöllősi Ágnesnek a Magnus 2011 névre hallgató cuvée-je is nagyon tetszett nekünk. A két nagy fehérbor fajta házasításából készített kiemelkedő minőségű reduktív ital, testes karakteres bor.
Roséfronton a Gál Pincészet hölgy tagjainak, Gálné Dignisz Évának és Gál Zsuzsannának a remekműve volt maradandó számunkra. A számos elismeréssel kitüntetett bor igazi nyári ital. A pinot noir, zweigelt és kékfrankos alapú száraz rosé kellemesen gyümölcsös illatú, üde, hűsítő nedű.
Vörösbor tekintetében a Jumrdzsák fantázianévvel ihletett syrah már a neve miatt is emlékezetes. A kiváló bor az Egri Korona Borház női borászának, Rácz Kingának köszönhető. A titokzatos, fűszeres italban visszaköszön a málna, az áfonya és a meggy. A 14%-os bor a férfiak ízlésének is kedvez, új fahordós érleléssel készült.





Szept. 14–15. szombat-vasárnap: 10.00–23.00
Jegyek:
Napijegy: 2800 Ft
A jegy a következőket tartalmazta:
1 db kristály kóstolópoharat
1 kényelmes, könnyen használható pohártartó szütyőt
ingyenes belépést a Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállításaira
A hölgy látogatóknak kedveskedve az első 2000 hölgy kényeztető ajándékot kapott a Helia-D jóvoltából a Borfesztivál mind az öt napján.
További infóért katt fesztivál honlapjára!
Ha tetszett, nyomj egy lájkot!