A világ legjobb sajtjai
Nyolcadik alkalommal rendezte meg Francia Sajtfesztiválját a La Méridien Szálló. Gérard Poulard mesterszakácsból lett sajtmester tizenkét éve járja a világot 360 féle sajtból álló kollekciójával, most mi is megkóstolhattuk a különlegességeket.
Gerlachfalvy Réka írása a Gasztro Réka blogon
A hagyományokhoz híven a ceremóniamester idén is Gérard Poulard nemzetközileg elismert sajtszakember volt. A formagier első számú feladata, hogy a világ legjobb sajtjait velünk is megismertesse, fejlessze a sajtfogyasztási kultúránkat.
A sajtvacsorák további fénypontja, hogy a tételek mellé magyar borokat kínálnak. Igazán jó kooperáció ez, amely egy kicsit minket is felemel.
Óriási sajtpult fogad, ahogy a belépek az étterembe. Gondolom magamban, hogy ez még Magyarország összes egerének is sok lenne. Több mint százféle sajt, egyenesen Franciaországból. Apró kézműves sajtok, különleges kéksajtok, óriás sajttömbök. Nézegetek és hevesen kattintgatok.
A pult mögött Gérard Poulard mosolyogva emeli a tömböket, majd kedvesen invitál birodalmába pár fotó erejéig.
Kis idő múlva pedig lelkesen állítja össze nekem az első fogást. A sajtvacsorának szigorú rendje van. Kizárólag sajtból, bagettből, vajból és nagyon apróra darált mákból áll.
A főpincér külön felhívja a figyelmet arra, hogy a büféasztalról a sajtok fogyasztása előtt vagy utána falatozzunk, hiszen a sajtokat önmagában érdemes kóstolni, hogy az ízüket rendesen kiérezhessük.
Mázás István pastry chef desszertkülönlegességei a büféasztalon
Kézműves kecskesajtokkal kezdek, és gyorsan megtudom, hogy az óramutató járásával megegyezően kell elfogyasztani a falatokat.
1. tányér: Sainte-Maure de Touraine, Rove, Letrefle, Macowai, Chabichou du poitou, La feuille du Limousin
A legemlékezetesebb számomra az első és az utolsó tányér, hihetetlenül érezni a fokozatosságot a fogások között. Ahogy az ember eljut a lágy, hamuborítású, diós illatú kecskesajttól a Sainte-Maure de Touraine-től – egyedisége, hogy szalmaszál húzódik a közepén- az enyhén csípős hatású, sós Bleu d'Auvergne kéksajtig, igazi körutazáson megy keresztül.
A jellegzetes ízek mindegyike egy-egy külön állomás a sajtok titokzatos birodalmában.
Az utolsó tányér: Bleu d'Auvergne, Fourme d'Ambert, Salers, Roquefort
Az ízutazás hosszúra nyúlik, közben kortyolgatom a Tűzkő és a Béres Pincészet borait. Sőt egy kicsit izgulok is, hiszen rájövök, hogy ugyan már kiszakadtunk a trappista sajt kötelékéből, de messze vagyunk még a profi sajtfogyasztóktól.
Szerencsére Gérard Poulard, Mázás István, Endrédi Zsolt és a főpincér is kedvesen segít abban, hogy a legjobban érezhessem magam, és átéljem azt a különleges harmóniát, amelyek a sajtok és a borok nyújtanak.
Összesen négy tételben, tizennyolcféle sajtot kóstolok. (Kecskesajtok, camambert és brie sajtok, kemény kérgű lágy tehénsajtok, kéksajtok követik egymást.) Szépen lassan, mert hihetetlenül telít.
Az est folyamán az étterembe Laurent Vandenameele vezető chef is befut, és meglepődöm, hogy valóban milyen fiatal, nagyon kedves ember. Ennél franciább nem is lehetne az este!
Ahogy a zárás körül járunk, és Gérard Poulard-nak kevesebb dolga akad, egy asztalt készít elő, rendezkedik. Megtudom, hogy feleségével érkezett, és együtt vacsoráznak. (Gérard általában fiával Oliver Poulard-ral járja a világot, hiszen mind a ketten sajtmesterek, de erre az útra felesége kísérte el.)
Borzasztóan jól lakom a sajttálaktól. Ekkor jön még a meglepetés: a chef urak fényképeken is megmutatják az új étlap kínálatát. (Negyedévente változik az étlap, a mostani kínálat engem nagyon levett a lábamról.)
Mázás István desszerttel is kedveskedik. Kellemesen ropogós, vajas pálmatekercset kapok, mascarponés kávékrémmel,narancsos, grillázs szerű cukordísszel.
Bevallom a mascarponés süteménykrémektől kicsit félek, de ismét meg kell győződnöm arról, hogy ez is lehet nagyon finom, ha jól van elkészítve.
Mázás István pastry chef pálmadesszertje, kávés mascarpone krémmel
Az étterem lassan kiürül, és én is távozom. Az élmény felejthetetlen marad. Gyorsan megfogadom, hogy mélyebben beleásom magam a sajtok rejtelmes világába.
Kedves Olvasók, Bloggerek és Bloggerinák azt ajánlom, ha még nem ismeritek a rendezvényt, jövőre feltétlenül látogassatok el! Soha nem késő megismerni a sajtokat.
Ezúton mondok köszönetet Mázás Istvánnak és Endrédi Zsoltnak a meghívásért!



















