Magyar ízeket kóstoltunk
Vasárnapig vár a II. Kézműves Magyar Ízek Vására a Millenárison, ahol kizárólag természetes alapanyagokból készült élelmiszereket és italokat kóstolhattok hazai és határon túli magyar kiállítóktól. Vannak szürkemarhából készült ételek, erdei termésekből készült lekvárok, és ott az ország kolbásza.
Gerlachfalvy Réka cikke, Mervai Márk fotóival
A hazai termékekre az utóbbi időben megnőtt a kereslet, ennek a folyamatnak köszönhető, hogy ebben az évben másodszor rendezik meg a Kézműves Magyar Ízek Vásárát. A rendezvény elsődleges célja, hogy megismertesse veletek a tradicionális ízeket, az adott termék készítőjével együtt.
Minden természetes alapanyagból van, a technológiában sokszor komoly eltérés mutatkozik, az eredmény azonban meggyőző. A több mint százhúsz kiállító meghívásos alapon érkezett, és a hasonló fesztiválokkal ellentétben nem kellett helypénzt fizetniük.
A vásár kétszintes, alul főként az élelmiszerek, a felső szinten pedig az italok és az étterem kapott helyet. A kínálat bőséges, nagyon sokoldalú, ízekben és színekben gazdag gasztronómiát mutat be, olyat, ami egész Európában megállná a helyét.
Az elfeledettnek hitt termékek is nagy szerepet kapnak: ez részben a határontúli kiállítóknak köszönhető, akik Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és a Muravidékről érkeztek. Szívünk szerint azt tanácsolnánk nektek, hogy mindent kóstoljatok meg, de ez sajnos lehetetlen, így kiemeljük a mi kedvenceinket.
Mindjárt a bejáratnál található az erdélyi szekció. A fatüzelésű kemencében készült mézeskalácsok nem csak szépek, hanem finomak is. A Legendás portékáit ugyanígy érdemes felfedezni, a szövetség kínálata között többek között fenyőszörp, homoktövis-szörp, természetes ételízesítők, teakeverékek, pálinkák találhatóak.
Külön élmény, hogy a kincsesládát is feltölthetitek, sőt, legendákkal teli játékot is vásárolhattok. Szemben pedig megkóstolhatjátok az erdélyi töltött káposztát, ami lé nélkül készül.
Továbbhaladva a húsbarátok élvezkedhetnek. Nem csak megízlelhetitek, de meg is nézhetitek, hogyan néz ki egy mangalica. A békési kolbászok, a szürkemarhából és a vadból készült készítmények is kecsegtetőek, nem beszélve a haltermékekről.
A legtöbb helyen kóstolófalatkákkal várnak titeket, így a gyomrotokat is kényeztethetitek, nemcsak a szemeteket. Középen kaptak helyet a sajtok. A számunkra bevált márkák mellett, mint például a Fuchs, a Cserpes és a Bükki Sajtok, Gulyás Mihályné füstölt sajtermékeit ajánljuk nektek.
A juhturó, a gomolya és a parmezán jellegű sajtok nem csak finomak, hanem különleges az alakjuk is. A színpad mellett kiállító kávémanufaktúrán elsőként meglepődtünk, ugyanakkor megtudtuk, hogy a győri termelők maguk pörkölik a kávébabot, és olyan külföldi cégtől importálnak, ami magyar tulajdonban van.
Itt nem csak folyékony, hanem babformában is megismerkedhettek a kávával. Egyéb tartós termékeket is ezen a soron találhattok. Gyümiéknél különleges zöldség-, és gyümölcslével olthatjátok a szomjatokat, a Herbateánál színes teakeverékeket és gyógynövényes mézeket vásárolhattok.
Az őrségi Batha-portánál megtudhatjátok, hogyan készül a tökmagolaj. A Tokaji Borecet Manufaktúránál borecetes uborkát falatozhattok, sőt, nagyobb vásárlás esetén szakácskönyvet is kaptok ajándékba. A méz és lekvárárusokat is keressétek fel. Az erdélyi csipkebogyó lekvár, a rózsalekvár és a galagonya lekvár nem csak egyedi, hanem finom is. A sort a desszertek zárják, kézműves csokikban itt sincs hiány.
Ha kifújtátok magatokat, kortyoljatok finom pálinkákat és borokat az emeleten. Egyedi dolgokban itt is lesz bőven részetek, hogy csak egy párat említsünk: a Szicsek Pálinkafőzde sütőtök pálinkája, mézárus kaptárral, nyírfacukorból készült - cukorbetegek számára is fogyasztható - lekvárok és fagylaltok.
Az ország kolbászát az átkötő hídon át találjátok. A kolbász szürkemarhából és mangalicából készült, kápia paprikával és csomborral ízesítették. Sárgabarackos mustárral és köleses bucival tálalják.
Ha még ennél is komolyabb ételre vágytok, az elegánsan berendezett étteremben is ehettek. Az ételek és italok mellett szórakoztató programok zajlanak, a legkisebbeket pedig játszóház várja. Az árak a helypénzmentesség ellenére közepesen magasnak és magasnak mondhatóak, a legtöbb standnál azonban van kóstoló.
Nyitvatartás: szombat 9-23 h-ig, vasárnap: 9-20 h-ig
Belépő: 1900 Ft/ nap, 12 év alatt ingyenes
Ha megjött az étvágyad, nyomj egy lájkot! :)






























