Ilyen volt a Belga Sörfesztivál
A Mezőgazdasági Múzeum átmenetileg a belga sörök otthona lett. A hangulat jó volt, a kulturált környezetben, míves üvegpoharakban több mint százféle sört kóstolhattunk. A II. Belga Sörfesztiválon jártunk.
Gerlachfalvy Réka cikke, Lintz Gyula képeivel
A belga sörök egyre népszerűbbek hazánkban. Ennek a folyamatnak köszönhető, hogy második alkalommal rendezte meg a Belga Sörök Háza a Belga Sörfesztivált.
Az első rendezvény egy próba volt, a mostani viszont egy nagyon jól szervezett, hangulatos esemény, amely több szempontból is kilóg a gasztronómiai fesztiválok sorából. A patinás helyszín különös hangulatot áraszt, ezen még emelnek a talpas üvegpoharak, amelyeket a belépőhöz adnak.
A zárt hely megosztó lehet, nekünk mégis tetszett, hogy végre nem voltunk kitéve az időjárás szeszélyeinek, illetve nincsenek zsebesek, így biztonságban érezhetjük magunkat.
A nagyfokú érdeklődés már az első napon meglepő volt, feltételezzük, hogy ma még többen látogattok ki. A környezettől pedig nem kell megijednetek, nincs dresszkód, bármiben mehettek, amiben jól érzitek magatokat.
A sörkóstolásnak is megvannak a saját szabályai, amit érdemes alkalmaznotok ezeknél a nemes nedűknél. Elsőként a sör színét tekintsétek meg, majd az állagát, ezt kövesse az illat megállapítása. A sört kis kortyokban ízleljétek meg és nyeljétek le, mert az utóízek is nagyon fontosak. A rendezvényen a kóstolómennyiség egységesen két deciliter.
Mivel a belga sörök jórésze magas alkoholtartalmú, ellenben nagyon itatja magát, ezért öt és tíz közötti mennyiséget ajánlunk nektek, attól függően, mennyire bírjátok az alkoholt. A borokhoz hasonlóan érdemes itt is sorrendet felállítani.
Mi kikértük a szervezők segítségét és a sorrendünk a következőképpen alakult. Elsőként az Orvalt ízleltük meg a hátsó teremben lévő Trappista standon. Ez egy különleges félbarna sör, mely többek között keserűségéről híres. 6,2 % az alkoholtartalma, és a legideálisabb, ha 12-14 fokon fogyasztjátok.
Második a Tripel Karameliet volt, a középen található Bosteels pultnál. Ez egy nagyon elismert ital, aranyszíne van, háromféle gabonából készült, 8,2 %-os az alkoholtartalma, édes és fűszeres. A harmadik szintén egy trappista sör volt, amely kivételesen nem belga, hanem holland sörfőzde terméke 7%-os. Gyönyörű mélyvörös színe van. Erősen pörkölt, fűszeres íz jellemző rá.
A negyedik sör volt a kedvencünk, de nem csak a miénk, hanem ez a fesztivál egyik legnépszerűbb itala: a Kasteel Rouge, amelyet a Kasteel felirat alatt találtok. A rubinvörös sörnek rózsaszín habja van és már az illatából érezhető az intenzív meggy. Hosszú érleléssel készül.
Intenzív, gyümölcsös, karamelles íze becsapós, hiszen 8% erősségű. Télen forró változatban is jó.
Ezt követte a különleges búzasör, amelynek már a jellegzetes, pisilő kisfiút ábrázoló címkéje is elárulta, hogy honnan származik. A Blanche de Bruxelles íze, de színe is a citrusokra emlékeztet, kandiscukrot, narancspelyhet, és koriandert is tartalmaz. Egyáltalán nem radler, alkoholtartalma 4,5 %, a Brassiere Léfebre termékei között leltek rá.
A hivatalos sorrend utolsó tételeként az Arany Sárkány, vagyis a Gulden Draak maradt, ez Van Steenberge gyártmány. Szintén elismert sör, nehéz, édes-csokis íz jellemzi. Nagyon erős: 10,5 %-os.
A felsorolt választékon túl különleges élményt jelentett számunkra a trópusi gyümölcsös búzasör, a Floris Passion, ami csak 3,6%-os. Igazi desszertsör.
A közismert Delirium Red-et és a Satan Red-et sem hagytuk ki, mindegyik 8%-os. A borízű sörökben is pozitívan csalódtunk. Időnként érdemes szünetet tartani és az ételeket is felfedezni.
Az emeleten van finom belga praliné és macaron, az épület előtt pedig belga gyorsételeket és kemencés lángost árulnak. A sült krumpli kihagyhatatlan. Vastagabb, mint a hagyományos hasábkrumpli, és kétszeresen sütik. Különböző mártásokat választhattok hozzá.
A kiszolgálás kedves és udvarias. Hazai kereskedők és a belga partnerek is jelen vannak.
Reméljük, pár év múlva is megmarad ez a barátságos légkör. Ha pedig idén lemaradtok, akkor se csüggedjetek, jövőre valószínűleg folytatódik a hagyomány.
További infoért KATT IDE!
Ha szereted a sört és a kulturált mulatságot, lájkold!























