Gasztrovásár a Millenárison
A WAMP gasztronómiai hétvégével nyitotta meg a karácsonyi szezont, ma estig különleges programokkal várnak titeket. Nehéz eldönteni, hogy a sörös trüffel, a mangalica sonka, a chililekvár vagy nagypapa tortája ízlik a legjobban. Egy biztos különleges ízekből nincs hiány, mindez némi dízájnal ötvözve.
Gerlachfalvy Réka írása, Huszár Boglárka fotóival
Az a tény, hogy a gasztronómia és a művészet közel áll egymáshoz, nem újdonság. Sőt, van olyan kultúra, ahol nagyobb szerepe van a tálalásnak vagy a formának, mint az íznek. Jóval nagyobb kihívás azonban ízben és külalakban egyedit produkálni, mindezt egy hangulatos helyen, magyar forgalmazóktól, nagyrészt magyar árukkal.
A WAMP vásárain eddig is láthattatok gasztronómiai termékeket, most azonban önálló gasztrovásárral, a Spájzzal álltak elő.
A rendezvény vasárnap estig vár titeket. A helyszín nem változott, most is a Millenáris B épületében rendezték be az egyedi kamrát.
Egyből a bejáratnál található az Édes Szekció, amelynek egyszerűen nem lehet ellenállni. A részleg vezetője a nemzetközileg elismert Rózsavölgyi Csokoládé, akiknél üveggolyóhoz hasonló, egzotikus teás bonbonok várnak titeket.
Itt találjátok az ismert Keserédes, a ChocoMe és Szántó Tibor csokoládéit is. A Shambala standjánál nem csak különleges bonbonokat, hanem magyar eperbort is kóstolhattok, Bobojkájéknál megismerhetitek, hogyan passzol a sör, az indiai fűszerek és a kecskesajt a csokival.
Az Abrakadabrakánál mennyei kézműves csokis sütemények ejthetnek rabul, a CUKORKA pedig színes, klasszikus cukorkákkal vár titeket. A hideg idő ellenére finom fagylaltot is ehettek a Fragolánál.
Az édességek sorából nem hiányozhatnak a mézek, torták és kekszek sem. Ha ismerted a fenyőmagos, olasz nagymama tortát, akkor most megtudhatod, milyen a nagypapa torta. Az ország tortáját pedig ezúttal muffin formájában fogyaszthatjátok.
Kekszet több helyen ropogtathattok, a kiállítók olyan ízpárokkal rukkoltak elő, amelyek szinte hajmeresztőnek számítanak. Igazi előnye ennek a terméknek, hogy hosszabb ideig eltartható.
A hús és sajtkedvelők sem éheznek: csodás mangalica sonkákat, kolbászokat, pisztrángokat és termelői sajtokat is ehettek. A kitömött mangalicát itt is megsimogathatjátok.
Üvegbe zárt dolgok nélkül nincs spájz. Az Axi’s Kitchen különleges chutney-i és lekvárai, a JamBori borlekvárai, a Herbatea manufaktúra mézei és gyógyteái mellett a Tokaji Borecet Manufaktúra termékeivel, különleges olajokkal is találkozhattok.
Ahogy minden háztartásban, itt is van egy vegyespolc. Fűszerek, olajok, kávék, könyvek, kerámiák, textilek kaptak itt helyet, és minden olyan árus, aki vegyesen kínálja portékáit.
Híres gasztrobloggerekel és szakácsokkal is találkozhattok. Makinál például egyedi japán csecsebecsékre leltek, Lantos Juditnál díszes kerámia citrusfacsarót és fokhagymareszelőre is beszerezhettek. Bereznay Tamás, Havas Dóra és Vrábel Krisztina új könyveit pedig kedvezménnyel megvásárolhatjátok, és a szerzők a helyszínen dedikálják könyveiket.
Ráaádásul Dolce Vita nem csak dedikál, hanem egyedi standdal települt ki, ahol élő olajfa alatt jó minőségű olasz olívaolajak, nagyszemű olajbogyó, jóízű kapribogyó, díszes sütőformák, és tésztagép közül válogathattok.
A vásár egyaránt jó arra, hogy új ismeretekre tegyetek szert, és arra is, hogy itt vásároljátok meg a karácsonyi ajándékokat. Több árus külön karácsonyi portékát is kínál.
Természetesen szomjaznotok sem kell, a Szalonspicc részlegen minőségi borokat, pálinkákat, kézműves söröket kortyolhattok. A nagysikerű Főzdebusz is jelen van és többek között Köleses sört csapolnak benne. Látvány tekintetében az ágyas pálinkák tetszettek a legjobban.
A legkisebbeket játszóházban tölthetik szabadidejüket, ti pedig különleges programokon szórakozhattok a délután folyamán.
Aki erről lemarad ne keseredjen el, a WAMP karácsonyig vár titeket és gasztrotermékekkel a következő hétvégeken is találkozhattok.
Ha mindez tetszik, nyomj egy lájkot! :)


























