Gourmet Fesztivál: középpontban a paprikás csirke
Ezúttal a pünkösdi hétvégén, május 21-24. között, de idén is a Millenárison rendezik meg a magyar gasztrokultúra legnagyobb rendezvényét, a Gourmet Fesztivált. Idén már csütörtöktől látogatható, hogy a pünkösdkor vidéki utazást tervezők is megnézhessék maguknak mi fán terem a paprikás csirke, ami az idei év témája lesz.
Egy kóstolással egybekötött sajtótájékoztató keretein belül, megkóstolhattuk milyen paprikás csirke formációkat alkotnak a legjobb vidéki éttermek. Az elmúlt években láttuk milyen kreatívak voltak az ország legjobb séfjei a gulyással vagy a rakott krumplival, de az idei téma sokkal komplikáltabbnak ígérkezik.
Első körben megkóstoltuk a Kistücsök Étterem alkotását, ami a leginkább hasonlított arra, amit mi paprikás csirkének hívunk. A legnépszerűbb csirkerészek (mell,comb) Jahni László és csapata rétegezve és vákumozva szép lassan főzte, majd kockára vágta ezzel egy csirkelasagnát alkotva. A tetejére ropogósra sült csirkebőr került. Erre locsoltak paprikás szószt, amivel az összhatás eltéveszthetetlenül adja vissza azt, amire számítunk.
A soproni Erhardt Étteremből Erhardt Zoltán már ennyire nem volt konszolidált. A szocreál ételek rajongóinak rémálma lenne ez a fogás, míg a az egészséges táplálkozás hívei rajonganának érte. Zoltánék konkrétan kihagyták csirkét, és a tojást helyezték a középpontba, mondván abból bújt az is elő. A lágytojás egy sokféle ízű és színű paprikából és paradicsomból készült szószon pihen, valamint a szósz elemei egyenként is képviselik magukat a tányéron. Ezekre a modern éttermi erőfitogtatásának legjobb módjaként paprika levegő és tejföl espumát nyomnak, és zöldség tápiókát, amivel a nagyi biztos nem ütötte fel falun az csirkét. Az összhang olyan mintha, megennénk a nyár legszebb pillanatait, de a paprikás csirke már csak egy kellemes emlékként tűnik elő.
A fesztivál honlapján már megnézhetitek részletes is, hogy mely éttermek milyen menüvel készülnek! Vigyázat, éhesen ne nézzétek meg! :)
A debreceni Ikon csapata Pataky Péter vezetésével nem a fine dining művészi és megosztó hullámain evezgettek amikor kitalálták kreálmányukat. Messziről a sarki gyrosost idézó pita szerű képződményben történik valami, ami olyan messze van a csirke paprikástól, mint metélőhagyma a biciklitárolótól. A pita az egy gőzölt cipő, vagyis knédli és benne liba zúza pörkölt inti rendre a kételkedő ízlelőbimbókat. A zúzára uborkasaláta és zöldfűszeres sajtkrém is kerül, amitől az összhang olyan, mintha köretestül és savanyúságostúl halmoznánk az élvezeteket, csak kézből, harapva. Ez a fogás garantáltan megértésre találna a legmakacsabb tanyasi Pista bácsik és az Erzsébet téri hipszterek között is.
Az encsi legenda, az Anyukám Mondta Dudás testvérpárja tésztába gyúrta a csirkét. Ha még nem lenne ez elég olasz, kapribogyóval, zöldfűszerekkel és napon szárított paradicsommal ragozták az olasz-magyar gasztronómia koalícióját. A tészta földöntúlian jó, a belé töltött alapanyagok pedig abszolút visszaadják a paprikás csirke fogyasztásának érzését, annak ellenére, hogy egy teljesen olaszos tésztát eszünk.
A fesztiválon majd mindenki megkóstolhatja ezeket az ételeket, és természetesen sok más paprikás csirke és nem paprikás csirke variációkat is. Ezek mellett hatalmas bor és sör kínálat is felvonul a Millenárison jövő hétvégén.
Néhány finomság a korábbi fesztiválokról:
2015. május 21-24.
Millenáris Park
Jegyárak:
Bérlet: 7.500 Ft/4 nap
Napi jegy: 3.500 Ft
Ötfogásos lyoni menü borkísérettel (Az Arany Kaviár, Kistücsök, Bock Bisztró, Onyx, Gerbeaud közös menüje): 9.500 Ft
Minden Gourmet belépőjegy tartalmaz...
- Spiegelau borospoharat
- csésze Nespresso kávét
- Electrolux street food falatkát
- kóstolót a Hungaria Rosé Extra Dry pezsgőből
- BBC GOOD FOOF Világkonyha magazint
- számos érdekes programot és kóstolót a Gasztroszínpadon
Részletes programért KATT IDE.
Ha te is kíváncsi vagy a gourmet finomságokra, nyomj egy lájkot!