Ilyen a bor- és libaünnep a Gellértben
"Már az első Gellértes Márton napi Borfesztiválon is itt voltunk, azóta minden évben jövünk" - válaszolt kérdésünkre a bejáratnál Zoli, aki a barátjával érkezett a fesztiválra. "Jók a borászatok, szép a környezet, nem vészes a belépő és amit nagyon szeretünk, hogy egyáltalán nem feszengős, hanem laza a hangulat" - hangzik az indoklás.
A regisztráció gördülékenyen, sorban állás nélkül zajlik, gyorsan megkapjuk a szép kóstolópoharat is, amelyet a rendezvény végén hazavihetünk. "Mivel kezdjünk?" - kérdezi egy lány a barátjától a ruhatárban. "Előbb a pezsgők, aztán a fehérek, rozék, vörösek és a végén az édesek " - jön a tapasztalt borkóstoló válasza.
"Örülök, ha a rozékig eljutok" - kacsint vissza a fiatal hölgy és felsétálnak az első emeletre, ahol több mint 50 borászati kiállító várja őket, akiket a Bor és Piac magazin hívott meg az eseményre. Ez az a fesztivál, ahol érdemes mindkét nap kilátogatni, hiszen szombaton már teljesen más borászatok kóstoltatnak, őket a Bortársaság hívta meg az eseményre.

Az est folyamán szívesen ittuk a csopaki Szent-Donát Olaszrizlingjét és a tokaji Basilicus pincészet Mestervölgy nevű Furmintját. Természetesen finom rozékat is kóstoltunk: a kunsági Frittmann ebben hagyományosan erős, csakúgy, mint a soproni Taschner pincészet. A habzóborok sem maradhattak ki, a legjobbakat az etyeki Kertész Családi Pincészetnél ittuk: egy Királyleánykából készült fehéret és Pinot noir-ból készült rozét. A Törley standnál egy piaci bevezetés előtt álló újdonságot, a Hungária Viognier szőlőfajtából készült pezsgőjét is volt szerencsénk megízlelni.


Itt kóstoltuk az egész este legszebb, legelegánsabb tételét, a közelmúltban több külföldi elismerést is bezsebelő Francois President Rosé pezsgőt. A Mátrából kevésbé ismert borászatokat fedeztünk fel: tetszett a Pálinkás Pince Kékfrankosa és a Koncsos borház csupa gyümölcs Opal cuvée-je, ami Merlot és Cabernet sauvignon házasítása.


A Balaton-felvidéki Liszkay borokat kár lett volna kihagyni: a rozéban a szép gyümölcsösség mellett kis ásványosságot is felfedeztünk, a vörösborok pedig nagytestűek, szép hordóhasználattal. Liszkay Mihály mindeközben kellemes zongorajátékkal szórakoztatta a nagyérdeműt.
A Borjour szervezői sose fogynak ki a jó ötletekből, ha különleges borkóstoló helyszínekről van szó. Most a Gellért Hotel nagyközönségtől elzárt tetőterébe vittek bennünket, ahol felárultak előttünk a manzárd titkai.
A régi mosoda, a több évtizednyi, vaskos vendégkönyveket rejtő raktár, a történelmi klubszoba és a kupolában található, csodálatos körpanorámát kínáló tetőterasz. A történelmi kalandozáshoz érdekes adalékokkal szolgált az 53 éve a szállodában dolgozó Vásony Mihály vendégkapcsolatért felelős menedzser, aki többek között Nixon amerikai elnök, a perzsa sah, Boris Becker és Paulo Coelho hotelbeli tartózkodásáról is mesélt.
Azt is megtudtuk, hogy amikor beindult a Gellért hullámfürdője, csak két másik ilyen volt Európában: Drezdában és Bécsben. Azokat azóta már bezárták, azonban a budapesti még mindig működik. Ez a különleges bortúra program 2000 Ft-ba kerül, akik pedig a tippjáték végén kitalálják, hogy melyik borvidékről származik a bortúra négy bora, belépőket nyerhetnek a Borjour következő nagyszabású rendezvényére.


A Gellértben nemcsak a borok, hanem a válogatott ételkülönlegességek kóstolgatása is élményszámba megy.
"Életem legjobb húsgolyója" - ezt a véleményt az erdélyi kemencés fasírt kóstolása után fogalmazta meg egyik kollégánk a székelyföldi finomságokat felvonultató Carpaticum standjánál. A fasírt finom fűszerezésű sertéshúsból készül zsömle nélkül, amelyet olaj nélkül sütnek kemencében. Volt itt minden mi szem-szájnak ingere a szarvas szalámitól, a bükkfán füstölt húsokon és a torockói juhtúrón át az érlelt sajtokig, amelyek között két és fél éves akadt. A kóstolótál 1390 Ft-ba kerül.


De nem tudtunk kóstolás nélkül elmenni a Sonkapult és az olajos magvakból készült natúr krémekre szakosodott Donum Terrae közös standja előtt sem, ahol ínycsiklandozó pinchokkal várják a vendégeket. A pincho katalánul színes falatkát jelent, és mondhatjuk, hogy a szín itt nem csak a megjelenésre, hanem a falatka változatos ízeire is utal, amelyek harmonikusan kiegészítik egymást.


Kétfélét is kóstoltunk: a narancsos-almás-kendermagkrémes- 18 hónapos San Daniele sonkásat rukkolával és az aszaltszilvás-diókrémes- spanyol Serrano sonkás változatot madársalátával. Előbbiben a narancs vitte a prímet - hölgyek, ki ne hagyjátok -, az utóbbitól pedig szó szerint leesett az állunk, hiszen ilyen rafináltan mennyei ízekre nem számítottunk egy kis szendvicstől.


A szervezők természetesen az édesszájúakra is gondoltak, hiszen találtok itt különleges süteményeket Raj Ráchel híres torta műhelyéből, vagy kézműves csokoládékat és finom bonbonokat a Csokoládia és a Sokkoládé pultjainál. A különböző édességeket, csokikat borokkal is érdemes együtt kóstolni: az édes fehérborok jó eséllyel a legtöbb süteményhez, desszerthez passzolnak, míg a nagy testű száraz vörösborok meglepően jól harmonizálnak az étcsokival.
Buli van!
A sok finomság után benéztünk a Gellért Fürdő csarnokában megrendezett after partyra, ahol a Fluor Tomival kiegészült Blahalouisiana és az Ocho Macho zenéje tovább fokozta a már addig is kellőképpen oldott és emelkedett a hangulatot. Éjféltől pedig a Quimby egykori dj-je, Miki vitte a prímet és nyomta a talpalávalót. Az after partyn szomjúságot a DiVino Borbár pultjánál lehetett csillapítani, a gasztro kiállítók pedig az éhes bulizókról gondoskodtak. Az after party szombaton is 10 után kezdődik, a program: Honeybeast és Ivan and the Parazol koncert, amelyet után hajnal 2-ig újra DJ Miki keveR. Szóval gyertek, jó lesz!

Aki pedig inkább nyugira vágyik, vasárnap benézhet a Márton napi Sunday Brunch-ra, ahol többek között a 100 éves Café Astoria Restaurant ízeivel is lehet ismerkedni. A borász a zongoránál ismét Liszkay Mihály lesz, az ételeket pedig az ő díjnyertes balaton-felvidéki borai fogják kísérni. A Gellértben a gyerekekre is gondoltak, őket vasárnap animációs programokkal várják.
Napijegy egy kóstolópohárral, ingyenes bor és pálinkakóstolóval és az after party-val:
elővételben 5.490 Ft, a helyszínen 6.490 Ft
Öt szálloda séfjei, ételi, borai ültetett vacsora: 10.990 Ft
A lakosztályétterem limitált számú jegyei: 25.490 Ft
(Utóbbiak magukba foglalják a Márton Napi Borfesztivál belépőjét is a kóstolópohárral, korlátlan bor- és pálinkakóstolókkal és az after party-val.)
Sunday Brunch: 7.990 Ft, korlátlan étel- és italfogyasztással
Bővebb információt a borfesztivál honlapján találhattok.
Ha Ti is megkóstolnátok a Márton napi finomságokat, nyomjatok egy lájkot!