Átlép a határokon az idei Gourmet Fesztivál
A magyar gasztrokultúra legmenőbb fesztiválja idén már túllép az ország határain, és a legkiválóbb hazai éttermek mellett a régió legjobbjait is bemutatja.
Hogy mást ne mondjunk, itt lesz a nemrégiben a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, a szlovén Hiša Franko étterem séfje.
Az OTP Bank Gourmet Fesztivál május 18-21. között a megszokott helyre, a Millenáris Parkba csalogatja a kulináris kalandorokat, ahol a rendkívül sokszínű étel- és italkínálat mellett
ezúttal a mangalica és az eper kerül majd a figyelem középpontjába.
Továbbra is ez az egyetlen rendezvény, ahol lehetőség nyílik néhány nap alatt végigkóstolni Magyarország legjobbjainak kínálatát - sőt most már annál is többet.
Alapelvéhez hűen idén is mindenből a legjobbat vonultatja fel a gasztrorendezvények legjobbika, az OTP Bank Gourmet Fesztivál. Az egy időben és egy helyen felsorakozó legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételei mellé a látogatók most is megkóstolhatják az ország legjobb borait, söreit, pálinkáit. A kínálatból most sem maradhatnak ki a legjobb cukrászdák, gourmet-üzletek, sőt a kiemelkedő teljesítményt nyújtó street foodosok sem. A több mint 100 kiállítót felvonultató esemény fókuszába a sokszínűség jegyében már nem egy-egy ikonikus étel, hanem két alapanyag kerül. Idén a mangalicára és az eperre esett a zsűri választása, ezért az éttermekre jellemző specialitások mellett most e két alapanyagból is izgalmasabbnál izgalmasabb fogásokat készítenek majd a sztárséfek.

Ha mindez nem lenne elég ahhoz, hogy ne tervezzetek más programot erre a májusi hétvégére, akkor azt is tudnotok kell, hogy idén már - az ország határait túllépve - a régió legjobbjaiból is jó néhányan bemutatkoznak. Hogy pontosan kik, az az alábbiakból kiderül.
Újdonság: exkluzív menük a legjobbaktól
A Gourmet-n sétálva továbbra is végigkóstolhatjátok a hazai gasztronómia legjavát, miközben sztárok előadásait és bemutatóit nézhetitek meg a színpadon. Azonban, aki ennél is különlegesebb és egyedibb élményre vágyik, az idén már - előzetes regisztráció mellett - a fellépő sztárok exkluzív ebédjeire és vacsoráira is befizethet. Érdemes átnézni a kínálatot, mert nem akárkik főznek majd nektek!
Ott van elsőként a világ legjobb női séfje, Ana Roš, aki Szlovéniából érkezik, hogy egy hatfogásos menüvel kápráztassa el a vendégeket. Étterme, a Hiša Franko, ugyan csak az év néhány hónapjában fogad vendégeket, ám olyankor valódi zarándokhelynek számít a gasztronómiáért rajongók körében. Így nem csoda, hogy pár hónappal ezelőtt Ana Roš-t választották a világ legjobb női séfjének a World's 50 Best Restaurants Awardson.
Hagyományteremtő szándékkal indulnak el idén a legjobb vidéki séfek által közösen prezentált vidéki ebédek. Ezeken évről évre bemutatkoznak a hazai gasztronómia legizgalmasabb vidéki műhelyei. Erős a kezdés, hiszen már az első alkalommal olyan éttermek főznek együtt, mint a közönségkedvenc Anyukám mondta, a Gault&Millau által az év éttermének választott mádi Gusteau, a töretlenül a legjobb balatoni étteremnek számító Kistücsök, valamint a mindenki által nagyra tartott, Pesti István vezette tatai Platán Étterem. Az i-re a pont a legjobb vidéki csokoládéműhely, a soproni Harrer Chocolat tányérdesszertjével kerül fel. Az ételeket természetesen kiváló hazai borok kísérik majd.

Az idei Gourmet egyik külföldi sztárja, Wojciech Modest Amaro, a Michelin-csillagos Atelier Amaro séfje egy különleges vacsorára invitálja a fesztivál közönségét, amelyen ugyanazt a nyolcfogásos menüt szolgálják majd fel, mint amit aznap a varsói éttermében is kínálnak a vendégeknek. Amaro hazájában igazi sztár, aki a legendás El Bulliban kezdte és a Nomában fejezte be európai tanulóéveit, majd hazatérve megnyitotta saját éttermét, amellyel hamarosan megszerezte Lengyelország első Michelin-csillagát is. Az Atelier Amarót jelenleg a World's 50 Best Restaurants Awards az észak-európai régió egyik felfedezettjeként tartja számon.
Az exkluzív programokból nem maradhat ki Széll Tamás és csapatának ötfogásos ebédmenüje sem. Széllt ma már senkinek sem kell bemutatni Magyarországon, a gasztrotörténelmet író séf a Bocuse d’Oron aratott sikereket követően sem pihent túl sokáig, nemrégiben Szulló Szabinával és csapatával megnyitotta a Stand25 bisztrót. A Gourmet exkluzív ebédjére egy, a Bocuse d’Ort is megidéző, különleges menüvel készülnek, amely ebben a formában máshol nem kóstolható.
Izgalmas programnak ígérkezik a "Hungarian Michelin all-star" vacsora is. Az egyedülálló és megismételhetetlen élmény főszereplői hazánk Michelin-csillagos éttermeinek séfjei. Palágyi Eszter (Costes), Mészáros Ádám (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Sabarigo (Costes Downtown), valamint az ország egyik legjobbjának számító cukrászműhelyét vezető Mihályi László (Mihályi Patisserie, Váci Desszertszalon) közös menüjét nagyszerű borok kísérik majd.

Gourmet Workshop by Electrolux
Ha végigkóstoltátok a legnagyobbak ételkülönlegességeit, nem kell elkeserednetek, hogy otthon a konyhában mennyire le vagytok maradva. Az Electrolux jóvoltából ugyanis egy „gyorstalpaló gasztroiskolával” segít a Gourmet, hogy felzárkózhassatok, és ne csak plusz kilókat, de hasznos tudnivalókat is hazavihessetek a fesztiválról.
Stőhr Gréta (Great Bistro) vegán workshopján például kipróbálhatjátok, hogy milyen egy tiszta, gluténmentes tavaszi ebéd elkészítése friss, szezonális, bioalapanyagokból. Nemes Nóra (Dacota), a Nosalty bloggere az égetett tésztával ismertet meg benneteket, és bodzás-epres minifánkot készít. Az ország legjobb pho leveséről híres Funky Pho az egyszerű ázsiai konyhába vezeti be a résztvevőket, és egy otthon is könnyen elkészíthető klasszikust mutat majd be.
Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje és Nagy Zsolt, a Nespresso kávészakértője együtt mutatja meg, miként lesz a kávé tökéletes kiegészítője egy remek fogásnak, a zárónapon pedig Misi, a pék (Jacques Liszt) megtanítja a kovásszal készült friss kézműves kenyér otthoni elkészítésének fortélyait. Végül egy eperdzsem-workshopra vár benneteket Havas Dóra, a TV Paprika séfje, majd Szabadfi Szabolcstól (Panificio il Basilico, Holy Cow) megtanulhatjátok, hogy kell az igazi házi hamburgert készíteni.

Gasztroszínpad programok
A Gourmet gasztroszínpadán is hemzsegnek majd az izgalmasabbnál izgalmasabb előadások és kóstolók, ahol szintén nemzetközi sztárok színesítik majd a programot.
Bernáth Józseftől, a Konyhafőnök című műsor sztárséfjétől például megtudhatjátok, hogyan lehet spárgából desszertet készíteni, majd a szomszédos Burgenland legjobb étterme és legnépszerűbb gasztrozarándokhelye, a Taubenkobel (2 Michelin csillag, 19 GM-pont) nálunk is megmutatja, hogy mitől száguld egy vidéki vendéglátóhely Ausztriában. Lengyelország legjobb étterme, a varsói Atelier Amaro (1 Michelin csillag) bemutatója kötelező mindazoknak, akiket érdekel, hogy miként lehet a helyi alapanyagokra és hagyományokra építve feltámasztani és újragondolni egy ország csúcsgasztronómiáját.
Idén Budapest ad otthont a kávékészítő világbajnokság 5 kategóriájának és a World of Coffee kiállításnak. Ennek apropóján érkezik a Magyar Barista Válogatott, hogy tartson egy kis ízelítőt a versenyből. Magyarország legnépszerűbb vegán szakácskönyvének szerzője, Steiner Kristóf a Gourmet színpadán olyan ételekkel varázsolja majd el a vegánokat és húsevőket egyaránt, mint a vegán "pulled pork", vagy a kesudiós és 'titkos összetevős" sajttorta friss eperrel.
Anna Olson, kanadai sztárcukrász először látogat Budapestre, a Food Network tévécsatornán már a magyar nézők is láthatták sorozatait, amelyekben finomabbnál finomabb édes és sós süteményeket mutat be. A Gourmet színpadán egy angol klasszikust, Viktória királynő kedvenc teasüteményét, a Viktória piskótatortát készíti el, természetesen eperrel.
A Szlovákia legjobb éttermeként számon tartott pozsonyi Fouzoo a kortárs ázsiai konyha mestereként olyan különlegességekkel készül, mint a japán tradicionális gyoza gombóc marhahússal és libamájjal töltve, vagy a jázmin rizses desszert málnával és különféle virágokkal. Szabó Péter osztriga-sommelier bemutatóján egy igazi gourmet alapanyaggal ismerkedhettek meg, a kanadai homárral.
A Babel, a regionális konyhára és a helyi eredetű hagyományokra koncentrál, Veres István kreatív séf és Langer Gábor operatív séf ennek megfelelően egy különc édességet készít majd el. Az idei Gourmet sztárvendége Ana Roš, a világ legjobb női séfje pedig a színpadon egyik ikonikus ételét készíti, amit a többihez hasonlóan természetesen meg is lehet majd kóstolni.
A Gourmet utolsó napján a színpadon Rosenstein Tímea és a kanizsai dödölle nagykövete, Irma néni megismerteti veletek a dödölle eredeti receptjét. Till Attila és Vajda Józsi igazi kovásszal készült kenyeret sütnek, a Milánóban több vendéglátóhelyével befutott Pécsvári Tünde pedig bemutatja a matchát, és persze kóstolót is ad ebből a világszerte egyre trendibb italból.

Az idén 10. születésnapját ünneplő, Michelin-csillagos Onyx étterem egy nem mindennapi, sokszereplős színpadi eseménnyel készül, amelynek főszereplője az étterem saját farmjáról származó fekete lábú csirke és Mészáros Ádám séf lesz. Libamáj, gulyás, Tokaji, mangalica, paprika - talán ezek az alapanyagok jutnak először eszébe egy olasz embernek, ha Magyarország gasztronómiájáról kérdezik. Gianni és Alessandro most túllépve a sztereotípiákon olaszos fogásokat készítenek a legismertebb magyar alapanyagokból. Végül a tatai Platán Restaurant & Café séfje, a korábban a Tantinak Michelin-csillagot is szerző Pesti István egy konkrét étel elkészítésével mutatja majd be, hogy a megismételhetetlen kulináris élményhez miért olyan fontos a látvány, az illat, és az ízek megfelelő kölcsönhatása.
Gourmet szakmai- és közönségdíj
Széll Tamással és a Bocuse d’Or csapattal való beszélgetéssel, majd a végén egy ünnepi eseménnyel zárul vasárnap a gasztroszínpad programja:
– meséli Gerendai Károly, a Gourmet főszervezője.
A díjakat a szakmai zsűrivel közösen Széll Tamás és Bocuse d’Or csapata adja majd át, akik a díjátadót megelőzően nemcsak a közelmúlt sikereiről, de a jövő kihívásairól is beszélnek majd a színpad házigazdáival, Mautner Zsófival és Jókuti Andrással.

Családi- és gyerekprogramok
Az OTP Gourmet Fesztivál évről évre igyekszik többet nyújtani a családdal és gyerekekkel érkezőknek. A fesztiválra a 14 éven aluliak továbbra is ingyen léphetnek be. Ráadásul idén már külön helyszínnel is készülnek a gyerekeknek, ahol a játszótér mellett lesz a legkisebbeknek minden jóval felszerelt babakonyha, a nagyobbacskáknak pedig egész nap kézműves foglalkozás is. Sőt, elindul egy séfsuli is, ahol a Chefparade főzőiskola szakácsaival együtt főzhetnek a gyerekek. A menü idén nem is lehet más, mint ropogós mangalicafalatkák saját készítésű mártogatóssal, valamint eperburger vaníliahabbal.
Az idei OTP Bank Gourmet Fesztivál tehát még magasabbra teszi a lécet. Immár a hazai legjobbak mellett nemzetközi sztárokkal, a közép-európai régió legjobb éttermeinek bemutatóival, a tanulni vágyókat workshopokkal, a legifjabbakat külön gyerek programokkal, a legelszántabbakat exkluzív ebédekkel és vacsorákkal, a kiállítókat pedig szakmai- és közönségdíjakkal várják a szervezők május 18-21. között a Millenáris parkban.

Az OTP Bank a művészet, a kultúra és a gasztronómia fejlődésének elkötelezett támogatójaként évek óta névadó szponzora a fesztiválnak. A már megszokott módon idén is lehet egyérintéses kártyákkal fizetni készpénz használata nélkül.
A megújult és kibővült kínálaton túl, az eddiginél is több és értékesebb ajándék jár a belépőjegy mellé, miközben a jegyek ára változatlan marad.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy változásnak még biztosan mindenki örülne: ha végre az időjárás is kegyesebb lenne a rendezvényhez.
Részletek és bővebb információ: www.gourmetfesztival.hu