A legjobb kézműves sörök
A müncheni sörfesztiválhoz hasonló hangulat köszöntött be csütörtökön a Palotanegyedbe. A gyors lehűlés sajnos meggátolta a folyamatos szabadtéri mulatozást, az elszánt sörivók az éttermekbe szorultak. A választék változatlan: 26 sörfőzde 60 sörét kóstolhatjátok meg ma estig. Képes beszámolónkból megtudhatjátok, milyen volt a szabadtéri hangulat.
Gerlachfalvy Réka írása Huszár Boglárka képeivel
Hirdetés
A tavaszi sikerre való tekintettel, csütörtöktől ismét megnyitotta kapuit a Főzdefeszt, a kézműves sörök fesztiválja. A terület ezúttal jóval nagyobb, a Lőrinc Pap tértől a Kálvin térig tart a rendezvény.
A vendégkiállítók nagy részének a helyiek biztosítanak teret, de van, aki saját busszal érkezett. Már csütörtökön délután megteltek a terek és a környező utcák, nagyon sokan voltatok kíváncsiak az egyedi sörökre. Igazi vidám hangulatban sem volt hiány.
Az érdeklődök csoportja nagyon vegyes volt: kisgyerekes családok, egyetemisták és üzletemberek, az idős korosztály tagjai is megfordultak itt. Szabad ülőhely nem maradt, még a virágágyás szegélyei is elkeltek.
A sörfőzők ennek ellenére nem voltak egyöntetűen lelkesek, többen arra panaszkodtak, hogy egy-egy csoport megrekedt itt, vagy ott és nem látogatták meg a többi standot. Ezt mi nem éreztük problémának, inkább csak azt bizonyítja, hogy sokan bevált helyükhöz ragaszkodnak.
Az is igaz, hogy mindenki legalább kétféle sörrel készült, de a legtöbb helyen ennél jóval nagyobb a választék, ami mindenképpen maradásra csábít.
Sajnos azóta beköszöntött a gyors lehűlés, de az érdeklődés töretlen, az elszánt sörivókat a hideg sem állíthatja meg. Ha rendszeresen jártok gasztronómiai fesztiválokra, akkor több terméket már ismerhettek, ugyanakkor vannak teljesen újak is, amelyek eddig még sehol nem mutatkoztak be.
Mi elsősorban a szervezők által ajánlott helyeket kerestük fel, de nyitott szemmel jártunk-keltünk. A vonyarcvashegyi Blondernél fekete színbe hajló barna sört kóstoltunk, kamionjukon két 900 l-es hordó van, így élőben is megnézhetitek, miben tárolják a sört.
A Reviczky utcában az Armando standját kerestük fel, a pesti forgalmazóknál üveges termékeiket is megtalálhatjátok, itt mi a búzasört részesítettük előnyben.
Továbbhaladva a Brandeckernél ittunk narancsos sört, amit már a Budavári Fesztiválról ismertünk, de ott annyira megkedveltük, hogy újra meg kellett ízlelnünk. Ők egyébként a Vörösmarty Mozihoz tartoznak jelenleg.
A Fiktívnél a csepeli Rizmáyer gyömbéres sör került sorra. A készítőjétől megtudtuk, hogy a gyömbért belefőzik, így az íze nem direkt, hanem utóízként jelenik meg, miután már lenyeltük az italt.
Legnagyobb élményünk a Kamránál lévő Bauer főzde volt, ahol megismerkedtünk a meggyes-karamellás sörrel. Az alapanyagok utólag kerülnek bele, majd együtt érnek a sörrel. Édeskés íze ellenére magas alkoholtartalma van, nyolc százalékos, hasonlít a belga sörökhöz.
Továbbá ajánljuk még nektek a Fóti Sörfőzde, a Főzdebusz, a Kaltenecker, a Köleses sör, a Palóc sör, a Stari kínálatét és természetesen mindent, ami jólesik.
Sörmenükből sincs hiány, az éttermek külön választékkal készültek, emellett megtalálhatjátok a hagyományos vásári termékeket, mint a töki pompos, a pogácsa és a perec, a Twist&Chips sült krumpliját.
A helyszínen szakácskönyveket és söröskupakokból, sörösdoboz alkatrészekből készült ékszereket is vásárolhattok, sőt, a Magyar Sörgasztronómiai Egyesülettel is megismerkedhettek.
A Szabó Ervin Könyvtárban pedig „A magyar sörfőzés története” címmel egy rövid plakátkiállítás vár rátok. A belépés díjtalan, a sörök ára viszont tíz-húsz százalékkal drágább, mint alapesetben, de a legtöbb még így is elérhető.
A kézműves sörök legfontosabb jellemzője, hogy kis tételben készülnek, természetes alapanyagokból és rövid ideig állnak el, ezért igazán jó minőséget képviselnek.
Ha tehetitek, válasszátok ezeket. Nagyon reméljük, hogy tavasszal újra lesz Főzdefeszt és a napsütésben négy napon át sörözhetünk veletek.
Helyszín: a Mikszáth tér környéke
Belépő: nincs
Ha mindez tetszik, nyomj egy lájkot!



















