Kihalás fenyegeti a híres pécsi szőlőfajtát
Kihalás fenyegeti a pécsi cirfandlit. A pécsi borászatot 150 éve fémjelző szőlővel alig akarnak foglalkozni a szőlészek. Kivágják az ültetvényeket, más szőlőt telepítenek a Mecsekoldalba – mondván sok a gond vele, és a fogyasztók sem méltányolják eléggé.
A sok kihívást jelentő szőlőfajtát most 13 gazda próbálja népszerűsíteni. Céljuk, hogy ne vesszen el a hazai szőlőpalettáról ez a különleges fajta. A Pécsi Hegyközségben, illetve a hozzá tartozó területeken ma kevesebb, mint 25 hektáron terem cirfandli, ebből tavaly körülbelül 15 000 palack bor lett.
A fogyasztók a cirfandliból készült bort Pécsett a vinotékákban és néhány vendéglőben, illetve Budapesten találják meg. Máshol az országban egyáltalán nincs. És bár Pécs és a cirfandli neve összefonódik, itt sem evidens a fajta népszerűsége.
Most azon dolgoznak az érintett termelők, hogy a borvidék zászlósborává váljon a - szakemberek szerint – macerás, kudarcos szőlőfajta.

A cirfandli későn érő fajta, bora fűszeres illatú és zamatú, kemény karakterű, nagy évjáratokban kiemelkedő minőségű. Igazi pécs-baranyai specialitás ez a szőlő- és borfajta, unikum, ezen a borvidéken kívül az országban máshol nem is terem. Ezért roppant fontos megbecsülni, mert a pécsi borvidéknek, régiónak olyan egyedi terméket tud adni, amely máshol az országban nem állítható elő, s egyaránt kötődik a tájhoz, gasztronómiájához, a borturizmushoz. Az ausztriai tapasztalatok alapján elmondható, hogy a cirfandli nagyon sokarcú, ezért roppant nagy érték. Gumpolskirchen környékén több száz hektáron termesztik, s ott készítenek belőle többek között száraz, félédes, késői szüretelésű bort – összesen nyolc-kilencfélét –, sőt borpárlatot, de még pezsgőt is.
Ha még többet akarsz róla tudni, ide kattints!