Megőrülnek a külföldiek is a Mézesmanna fantasztikus mézeskalácsaiért
Őrületes sikert aratott 2016 elején egy magyar videó. A felvételen egy mézeskalács díszítésének folyamatát láthattuk, a szemünk előtt vált a sütemény művészi igénnyel dekorált ajándéktárggyá.
A Mézesmanna videója villámgyorsan terjedt a közösségi oldalon, néhány nap alatt eljutott külföldre is, és aki csak megnézte, áradozott róla. Azóta 56 millióan látták.
A csodaszép darabok készítőjét, Czinkné Poór Juditot a Bored Panda a sütemények Leonardo Da Vincijének nevezte.
Sőt, a szórakoztató oldal azt ajánlotta, hogy aki a Magyarországra érkezik, keresse fel a Mézesmannát, ahol gyönyörű süteményeket találhatnak. Mára a Mézesmanna nem csak itthon, hanem külföldön is fogalommá vált. Kíváncsiak voltunk, kiknek köszönhetők ezek a különleges, egyedi darabok.
„Megtisztelő volt, hogy az elsők között Győri Enikő, a madridi magyar nagykövet reagált a videóra és gratulált hozzá. Rengeteg visszajelzést kaptunk, sokan üzentek a külföldön élő magyarok közül is” - mondja Papp Zsanett Odett, a Mézesmanna projektmenedzsere. Ő volt az, aki a kezdő lökést adta a Mézesmanna alapításához.
A barátnője, Czinkné Poór Judit évek óta sütött mézeskalácsokat, de az eredeti szakmája porcelánfestő volt. Az első, különlegesen díszített mézeskalácsok úgy készültek, hogy Papp Zsanett Odett rendelt a barátnőjétől egy nagyobb adagot, külföldi üzletfelek számára. Miután a mézeskalácsok hatalmas sikert arattak, megkérdezte Juditot, nem akar-e ezzel foglalkozni. A Mézesmanna 2012 decemberében indult, a Facebook-oldala 2013-ban. A két barátnő pedig ma már együtt dolgozik.
Sokakat érdekel, hogy a videón látható technikával valójában mennyi idő alatt készül el egy mézeskalács. „Mivel több folyamatból áll egy díszes mézes mézeskalács elkészítése, többször is hagyni kell állni. Kisütés és alapmázazás után a dekorálás egy órát vesz igénybe - árulja el Papp Zsanett Odett.

Győri Enikő Nagykövet asszonnyal

Czinkné Poór Judit alkotás közben




Amikor azt kérdezem, miért választotta Judit a kalocsai mintát a videó elkészítéséhez, kijavít: ezek ugyanis nem kifejezetten kalocsai minták - csak a laikusok számára tűnnek annak - inkább a színvilágát és egyes elemeit emelte át Judit. „Amikor megalkotta ezt a típusú mézeskalácsot, magyaros ihletésű díszítést tervezett.
"Idősebb hölgyek szokták kérdezni, hogy mezőkövesdi, matyó vagy kalocsai mintánk van-e. Mi egyik mintát sem alkalmazzuk tisztán, úgy, ahogyan az a népművészeti alkotásokon látható. Inkább ezeknek a díszítőelemeknek a keverékéről beszélhetünk."
A porcelánokhoz hasonlóan poralapú, vagy gélalapú festéket használ. A legnagyobb különbség az, hogy a mézeskalácsokat ételfestékkel színezi, így azok ehetők.
A díszítéshez Judit nem használ előre gyártott sablonokat.
Bár a Mézesmanna darabjai elvileg ehetőek, arra azért kíváncsi lettem, hogy van-e szíve bárkinek is megenni ezeket a gyönyörű sütiket? „A külföldiek számára újdonság a magyar hagyomány, az, hogy mi mézeskalácsot ajándékozni szoktunk egymásnak” - válaszolja Papp Zsanett Odett. „Többször tapasztaltuk már, hogy elsősorban a tengerentúlon élők számára ez a mézeskalács nem ajándéktárgy, hanem egy süti, és megeszik. Ám a legtöbbe ember, aki nálunk vásárol, kifejezetten ajándéknak szánja.
A világ szinte minden tájáról érdeklődnek a Mézesmanna iránt. Mivel a cégnek jelenleg kevesebb a kapacitása a gyártásra, az oktatásra helyeznek hangsúlyt. Rengetegen akarják elsajátítani a ezt a fajta díszítőművészetet. vásárlók, a rendelések elsősorban Kanadából és az Egyesült Államokból érkeznek, de Kínából is voltak megkeresések. Judit tavasszal töltött három hetet Kínában, ahol a díszítést oktatta; Moszkvába is eljutott útja során.
„A legjobban spanyol nyelvterületen kedvelik ezeket a mintákat, nagyon kreatív nép, szeretik az ilyen dizájn tárgyakat.”
Az arab térségből is vannak jelentkezők, de ők egyelőre nem vásárolni szeretnének, hanem megtanulni a díszítési technikákat. Sokan érkeznek Judithoz tanulni, mézeskalács-készítők, külföldi cukrászok is. Az oktatáson, tanfolyamokon részt vevő magyarok többsége nem szakmabeli, kikapcsolódásképp választják a kurzust. Egy 15 éves lányt például az édesanyja küldött a Mézesmannához, hogy a sok tanulás után egy kicsit lazítson.


Az oktatás alapképzés, rendszerint két naposak, és az alaptechnikák elsajátítását foglalja magában. Tésztagyúrást egyelőre nem tanítanak a Mézesmannánál, erre 2017-től kerül sor, ha meglesz a a műhelyük Veszprémben.
A képzésen elsősorban a díszítési technikákat lehet megtanulni: például az ételfestékek használatát, az alapmáz elkészítését. A haladó kurzuson már bonyolultabb festés, illetve a 3D technika jelenik meg. Tematikus kurzusokat is tartanak, például karácsony előtt a mikulásvirág készítése volt a téma.
A díszítéshez Judit sok helyről merít inspirációt, de soha nem másol másokat. „Kitalálja, és megcsinálja” -mondja Papp Zsanett Odett, majd hozzáteszi:
A legszebb a Mézesmannánál végzett munkában az alkotótevékenység, ez szerintük kikapcsolja az embert. Ami feltölti őket, az, amikor a kurzus után a résztvevők elmondják, milyen jó érzés volt részt venni rajta, és mi mindennel lettek gazdagabbak.
Sokszor művésznőnek szólítják Juditot. És sokan úgy tartják: amit ő csinál, azt már valóban művészetnek lehet nevezni.




Ha csak a hasonló cikkek érdekelnek, kövess bennünket itt: