Ne dobd a szemétbe: egy megmaradt fél adag főtt étel valakinek a túlélést jelentheti
"Jó lenne, ha nem csak karácsonykor szeretnének segíteni az emberek. Mindig nagy szükség van élelmiszerre" - jegyezte meg. Az év két legnehezebb hónapjai tapasztalata szerint a január és a szeptember. Decemberben ugyanis rendszerint túlköltekeznek az emberek, még ha nem telik rá, akkor is megveszik a gyerekeknek az áhított játékot, ruhát, így az új év első hónapja keservesen nehéz számukra. A szeptember szintén kihívást jelent a magyar családok számára, hiszen az iskolakezdés is jelentősen megterheli a családi kasszát.

"Jól mutatja, mennyit jelentenek a dobozok a rászorulóknak, hogy van, aki képes átszelni a várost, és akár órákat utazni, hogy élelemhez jusson" – tette hozzá. Elmondta, télen a megmaradt főtt étel is nagy örömet szerezhet másoknak, az év többi részében azt ugyanis élelmiszer-biztonsági okokból nem lehet a dobozokba tenni.
Egy fél adag maradék paprikás krumpli valakinek az életet jelenti.
Ami viszont nagyon fontos, hogy a főtt ételt tartalmazó tárolón fel kell tüntetni, mit tartalmaz az, és azt is, mikor készült. Ennek hiányában az önkéntesek kidobják azt.
Margit elmondta, sokan szóvá teszik, ugyan mi értelme a főtt ételnek, ha nincs hol megmelegíteni azt. Erre a válasz az, hogy sok családnak ez nem jelent gondot, a hajléktalanok pedig rendszerint a plázákban, az étkezdék közelében kihelyezett mikróban szokta megmelegíteni az ételt.
Épp ezért fontos a csomagolás. Aki szokott otthonra rendelni, annak érdemes eltenni a dobozokat és aztán azokat felhasználva, kiporciózva kitenni a megmaradt főtt ételt. Az Egyesületnek mindig jól jönnek a megmaradt ételhordók, üres befőttes üvegek, így aki szeretne segíteni, már azzal is sokat tesz, ha ezeket összeszedi és felveszi a kapcsolatot az egyesület önkénteseivel.