SIKERSZTORIK
A Rovatból

Külföldön is csodájára járnak a magyar édesanya fantasztikus tortáinak

Vargáné Orbán Anikó hobbicukrászként kezdte, de azóta szintet lépett: nemrég elnyerte a 'torták Oscar-díját' is. Interjú.


Kastélyt ábrázoló tortát készített tavaly a hobbicukrászból lett szakember, Vargáné Orbán Anikó. Hatalmas sikert aratott vele, és a 125 centiméter magas és 45 kilós tortával elnyerte a torták Oscar-díjának is nevezett Cake Masters Awards díjat Royal Icing, vagyis cukormázas tortadíszítés kategóriában.

Vargáné Orbán Anikót Magyarországon már sokan ismerik a mézeskalácsairól, és egyre többen fordulnak meg a tanfolyamain. Agrármérnök végzettséggel rendelkezik, de tíz éve úgy döntött, hogy családanyaként olyan munkát választ, amelyet otthonról is végezhet, és amely mellett marad elég ideje a három gyermekére.

Mivel a kézművesség mindig is közel állt hozzá, és olyan területen szerette volna kipróbálni magát, amely nem igényel nagy anyagi befektetést, és nincsen egészségkárosító hatása, a mézeskalács-készítést választotta. Egy évtized alatt hatalmas utat járt be, és ez a tanulással és gyakorlással töltött út vezetett a rangos nemzetközi díj elnyeréséhez.

- Híres kastély-tortája nem mindennapi teljesítmény. Nem érezte azt, hogy túl nagy fába vágta a fejszéjét amikor hozzákezdett?

- Dehogynem. Korábban ekkora munkát még soha nem készítettem. A díszítés volt a legkellemesebb része, mert az eddigi gyakorlatból és tapasztalataimból építkezve azt könnyebben, gördülékenyebben meg tudtam valósítani.

Ennél nehezebb volt a háromdimenziós épület megtervezése. Viszonylag könnyű elképzelni az alaprajzot, az elölnézetet, a hátulnézetet, ám az, hogy ezt a viszonylag bonyolult épületet hogyan lehet a térben jól, méretarányosan elkészíteni, elég nagy feladat volt. Ráadásul végig ott volt a veszély, ha valamire nem gondolok előre, vagy utóbb már nem lesz lehetőség valamit már megvalósítani, vagy esetleg sérülhet a már elkészült munka is.

kastelytorta_ekesedes_3kastelytorta_ekesedes_2kastelytorta_ekesedes_4kastelytorta_ekesedes_5

- Honnan merített inspirációt a kastély megtervezéséhez és felépítéséhez?

- Eleinte üvegpalotákat, valós épületeket kerestem a neten, azok alapján próbáltam ötleteket meríteni, de nem találtam olyan jellegűt, amelyik meglódította volna a fantáziámat. Így lassan átkerültem a fantasy világába, ahol gyönyörű rajzokat találtam. Nekem a gótika alapvetően tetszik, úgyhogy rengeteg fotót néztem át, ami a palota szint két tornyú templomához volt segítség. Több fotót el is mentettem, majd ezekből kiindulva készült.

a végeredmény: olyan épület, amely egyiknek sem a másolata, hanem a látottakból és a saját ötleteimből összegyúrt munka.

Ha a segítségről van szó, akkor azt hozzá kell tennem: ahhoz, hogy az elképzelésből háromdimenziós alkotás legyen, a férjem segítsége is kellett. Ő adott ötletet arra, hogy hogyan lehetne a terveim alapján modellezni. Ő oldotta meg a torta szállíthatóságát és egyáltalán, hogy ekkora építmény szétbontható és összerakható legyen. Különleges ledes világítást is tervezett bele.

- Az eredeti foglalkozása könyvelő, ha jól tudom.

- Igen, középfokon könyvelő és statisztikusként végeztem, és ezt követően agrármérnökként. Úgyhogy teljesen más területeken tanultam, szereztem diplomát. Három gyermekem született, és amikor a második óvodába ment, akkor tudtam a munka világába elhelyezkedni. Nem éreztem igazán jól magamat, mert kiderült, hogy amit tanultam, nem is biztos, hogy nekem való. Amikor a harmadik gyermek megszületett, és igény volt arra, hogy itthon maradjak, el kellett gondolkodnom azon, hogy ezt szeretném-e folytatni, vagy esetleg valami mást, amit itthon is lehet csinálni, és ami az én egyéniségemnek vagy tehetségemnek is jobban megfelelne.

- Hol tanulta a tortadíszítést, illetve a mézeskalácsok készítését?

- Tíz évvel ezelőtt, harmincévesen kezdtem mindezt. Szerettem volna az otthonomban végezhető elfoglaltságot találni, és a mézeskalács készítésre esett a választásom: nem volt nagy befektetési igénye, nem kellett hozzá sok eszköz, és rengeteg fantáziát láttam benne.

Az első pillanattól fogva nem a hobbit, hanem a hobbiból kiinduló kereseti forrás volt a cél. Önállóan kezdtem a mézeskalács készítését, mivel annak idején nem volt sem ezt oktató iskola és nem találtam mentort, egy népművészeti egyesületet sem, amelyik szívesen nyújtotta volna felém a kezét, emiatt arra kényszerültem, hogy egyedül vágjak bele. Azonban élveztem a kisérletezést, az összefüggések feltérképezését, megtalálni a legjobb megoldásokat.

Azt gondolná az ember, hogy mézeskalácsot sütni egyszerű, csak otthon nekiáll az ember, és kész.

Magasra tettem a lécet, magas elvárásoknak kellett megfelelnie a mézeskalácsaimnak. Tartósság, változatosság, kiválóan szép tészta, egyre kifinomultabb díszítés, magyaros de azon belül sajátos stílus kialakítása. Nagyon sok receptet kipróbáltam, mert ki kellett választanom azt, ami minden szempontból megfelel a kívánalmaknak. Gyakorlatilag két évig kísérletezgettem, próbálgattam, csiszoltam a technikát, ennyi idő kellett ahhoz, hogy szép, minőségi, változatos, úgymond értékes dolgot tudjak készíteni. Hosszú, de élvezetes folyamat volt.

Az ezt követő három évben 45.000 db mézeskalácsot készítettem megrendelésekre. A megrendelőim a férjemmel közösen készített honlapomon keresztül találtak meg. Ez alatt az idő alatt igen nagy gyakorlatot, és tapasztalatokat szereztem mézeskalács sütés, és annak a cukormázas díszítésében. Öt évvel ezelőtt derült ki számomra, hogy Angliában, illetve az angolszász nyelvterületeken már 178 éve foglalkoznak cukormázas tortadíszítéssel, akkor óriási távlatok nyíltak meg előttem. Láttam, hogy az általam jól ismert anyag nagyon sokféleképpen tud megnyilvánulni a tortákon. Ez hatalmas kaland és új felfedezés volt, amiben kipróbálhattam magam.

ekesedes_diszitesekesedes_mezeskalacs2ekesedes_mezeskalacsekesedes_diszites

- Így jutott el a cukormázas technikáig, a royal icing-ig, amelyben díjat nyert 2017-ben. Mit jelent pontosan a royal icing?

- Ha nem ragaszkodunk a szó szerinti fordításhoz, akkor én azt mondanám: a királyi krém. Gyakorlatilag egy az egyben a cukormázat takarja technikailag és összetételében is. Most egyébként hívják ezt itthon kicsit divatosabban glazúrnak is.

A cukormáz roppant érdekes, mert bár olyan egyszerű alapanyagokból áll, mint a tojásfehérje, a porcukor, esetleg valamilyen sav: citromsav, ecetsav, vagy egy pici keményítő, ezek arányától függően sokféle típusú anyag kikeverhető belőle az egészen lágy, folyós állagtól a nagyon jó formatartó habig.

Ebből fakadóan sokféle technológia kialakult az ezzel történő díszítéshez. Nálunk a mézeskalácson használják, tehát vannak hagyományai a magyar háztartásokban is az 1980-as évek óta.

- Miért alakulhatott ki ennek a fajta díszítésnek ilyen nagy hagyománya? Miért szeretik ennyire, hogy ilyen régen foglalkoznak vele Angliában?

- Egyrészt azért, mert a cukoripar fejlődése lehetővé tette ezt, a cukor bekerült az élelmiszerek közé. Egyébként a királyi krém elnevezés innen is fakad: annak idején nagyon drága anyag volt a cukor, sokáig csak a nemesség engedhette meg magának. Maga a technika Franciaországból származik, majd az angol viktoriánus királyi udvarban teljesedett ki és onnan hódította meg a világot.

Széles körű elterjedésének egyik oka az, hogy könnyen beszerezhető anyagokból áll. Amíg ma egy cukrász nagyon sokféle, ipari eredetű termékkel dolgozik, a cukor és tojásfehérje, mint alapanyag nagyon régóta elérhető, és sokféle és sokszor művészi értékű díszítés elkészítésére alkalmas.

- Azt írta a Facebookon, amikor elnyerte ezt Cake Masters Awards díját Angliában, még korainak érezte, mert annyi mindent nem csinált még meg cukormázból. Ezen pontosan mit értett?

- Az elmúlt öt évben alapvetően már oktatással foglalkozom, és eléggé háttérbe szorult az alkotás, ami most igazán csak hobbi, amire kevés idő marad. Sok-sok minden van a fejemben, amit szeretnék még tortákon elkészíteni, nem csak a mintákkal, egyedi stílus alakításával kísérletezek, de az anyag másféle, szokatlanabb felhasználásával is.

Amikor a versenyen már jelölt voltam, vagyis a kategória négy jelöltje közé kerültem, akkor tíz munkáról vártak fotókat tőlem. Nem nagyon mondtam el ezt még nyilvánosan, de igazából nem találtam tízet, ami szerintem oda való lett volna, így csak nyolc magas szintű minőségi munkának a fotóit tudtam beküldeni. Nincsen még olyan nagy számú kifogástalan cukormázas tortám, amely kifejezetten ezzel az anyaggal díszített, illetve nincsen annyi, amennyit szeretnék, amiben tényleg ki lehetett volna teljesen bontakozni a cukormázas technikákkal.

Mi mindent lehet készíteni ebből az egyszerű alapanyagból, a cukormázból?

"A cukormáz két két fajtája a terülőmáz, és az írómáz, amit a legtöbben ismernek.

A terülőmáz felületek bevonására, vagy önmagában megálló panelek, majd azokból összeállítható építmények létrehozására alkalmas.

Az írómázzal írókázunk, vonalas díszítéssel rajzolhatunk.

A felülírásos díszítés azt jelenti, hogy többféle mintázatú csövekkel nyomva egymásra építünk jobb tartású, habos máz rétegeket, és ettől térbeli díszítés alakulhat ki. Gyönyörű szegélydíszeket lehet belőle készíteni, a tortámon például ilyen a legalján a legkülső szegélydísz, mely kifejezetten angol stílusú felülírásos díszítés. Ami érdekesebb és igazán egyedi a tortámon, az alsó szint elülső és hátsó központi magyaros felülírásos virágdíszítése. Ilyen központi minták készítésére nem szokták alkalmazni a royal icing tortadíszítésben hagyományosan.

Az extension work, vagyis az úgynevezett kiterjesztett munka, amivel a fizika törvényeivel dacolni látszó térben álló csipkéket, szálakat lehet készíteni. A tortámban a lépcsőt és korlátját ezzel a technikával készítettem.

A féldomborműves munka, a síkból kiemelkedő teljes háromdimenziós, élethű motívum. Ez alkalmas akár emberi alakok, vagy növények, állatok, rajzfilm hősök, illetve mindenféle figura térbeli megjelenítésre.

Ezen kívül jó tartású mázból, díszítőcsövek használatával kiválóan lehet térben építeni például stilizált, vagy szinte élethű virágokat – például rózsát, akár liliomot, vagy orchideát. A marcipánrózsához, hasonló ez a virág, amit mi készítünk, cukormázból viszont sokkal gyorsabban megy, hiszen nem kell megfogni és formázni a szirmokat egyenként, mert a térben rajzolva pár másodperc alatt el lehet készíteni egy egész virágot.

Akár festhetünk is cukormázas felületre, ez megint egy újabb lehetőség, ami alapvetően egy külön művészeti ág."

ekesedes_virgadiszes_tortaeljegyzesi_mezeskalacs_sziv4ekesedes_torta

- Milyen visszhangja volt a díjnak? Külföldön is ismertté vált?

- Az a helyzet, hogy már az elmúlt években is folyamatosan kaptam meghívásokat külföldi tortastúdiókba tanítani, ez nem változott, nem lett nagyobb a kereslet, sőt, valójában kicsit ez nehéz is volna, mert három gyerek mellett nem szívesen vállalnék külföldi utakat.

Annál is inkább, mert itthon a stúdió jól megy, és itthon is elegendő igény mutatkozik a munkámra. Viszont sokan járnak hozzám külföldiek is tanulni. Van például Japánban licences tortastúdió, ahol jóváhagyásommal és együttműködésemmel oktatják a saját technikáimat.

Természetesen vannak külföldi kapcsolataim, és például szeretnék majd a díjat adományozó magazinnak cikket írni.

Ami viszont nagyszerű és nagyon szép, hogy erre a díjra itthon felfigyeltek, nagy visszhangja volt. Sokfelé meghívtak, többen is jártak a stúdiómban rádiótól, televíziótól, újságoktól, magazinoktól, és az érdeklődés a mai napig tart.

Nagyszerű dolog, hogy ezáltal jobban megismerték itthon ezt a tortadíszítést,

mert míg a mézeskalácsnak régi hagyománya van Magyarországon, a cukormázas tortadíszítést nem igen használják.

Remélem, sok inspirációt és ötletet tudtam adni a hobbi cukrászoknak is, hiszen a glazúrozó díszítést nem csak ebben a művészi és bonyolultnak tűnő formában lehet alkalmazni, hanem otthon bár különleges, de mégis gyors díszítési lehetőség is lehet ez. Nem utolsó sorban nagy előnye, a cukormázas technikáknak, hogy számos alkalmazási területén előre lehet dolgozni. Alkothatunk bármikor, amikor csak szeretnénk, függetlenül a tortadíszítéstől. Hiszen a cukormázas díszek nagyon hosszú ideig romlás nélkül eltarthatóak, s ha jön tortakészítés, csak kiválasztjuk az egyik kedvencünket és kisebb energia és idő befektetéssel rádolgozhatjuk a frissen készült tortánkra.

- Mi az, amit a legjobban élvez a munkájában?

- Az alkotási folyamatot, amikor nem kell kapkodni, csend vesz körül, és csak a belső sugallatra koncentrálhatok. Ilyenkor megihletett állapotban elindul egy áramlat és körvonalazodik, majd kibontakozik egy ötlet nyomán valami új, ami addig nem volt. Szinte látom magam előtt a még nem létező művet, és csak oda kell tennem, írnom, kennem, nyomnom “ahova való”. S ha valóban elég idő áll rendelkezésre, ki lehet finomítani a részleteket, átgondolni a megvalósítást és létrehozni egy új, minden részletében arányos és harmonikus munkát. Ami persze soha sem lehet tökéletes, mert az ember ritkán elégedett a teljesítményével, de azért törekedni kell rá. Szeretném, ha az általam kedvelt anyag használatában egyre jobb és sokoldalúbb, stílusosabb lehetnék.

Az a legszebb része, amikor az alkotó egy kicsit el tud mélyülni ebben az alkotói folyamatban.

Erre viszonylag ritkán jut már időm.

Nagyon szeretem az oktatást is, hiszen ezeket a technikákat tanítom a saját műhelyemben is. Remek dolog emberekkel foglalkozni, és látni az örömüket, majd utána látni azt a sikert, amit el tudnak érni azzal, amit tanultak. Ez olyan pozitív folyamat, ami sok energiát ad.

Úgyhogy nagyon szerencsés vagyok, mert a munka, amit végzek, rengeteg pozitív visszacsatolást, örömet ad. És úgy tűnik “kis” segítségem is lesz hamarosan, mert kislányom is hacsak teheti velem tölti az idejét a stúdióban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Legnépszerűbb

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Oroszlánokkal alszik a magyar Maugli, aki már gyerekként rögtön egy anakondát vett magának
Flaskay Dániel jelenleg egy zanzibári vadállatmentő központ állatgondozási igazgatója, és napi rutinjai között szerepel az elefánt-pedikűr és a majompelenkázás is. Nemrég megtámadta egy oroszlán, és végül egy gepárd nyalogatása mentette meg a lábát.
Tóth Noémi - szmo.hu
2024. június 16.



A csillogó szemű, kisportolt testű fiatal srác régen nem gondolta volna, hogy végül a világ számos országában ismert állatszakértő lesz, aki tigriseket nevel és gepárdokat ment. Flaskay Dániel, azaz a magyar Maugli 9 évesen már tudta, hogy állatokkal fog foglalkozni, de mivel hiperaktív gyerek volt, szülei beíratták vízilabdára – ami ugyan jól ment neki, de érezte, hogy valami hiányzik.

Aztán 12 évesen megvette első állatát, amely nem a szokásos aranyhörcsög volt, hanem konkrétan egy 3 méteres anakonda. Egy magazin apróhirdetésében látta meg az eladó óriáskígyót, és a szüleinek csak annyit mondott, hogy kimegy a kanálishoz a gyáli otthonuk közelében. Ott találkozott az eladóval, aki egy zsákban adta oda neki az anakondát. Dani izgalmában meg sem nézte az állatot, csak hazaszaladt vele, és az apjának annyit mondott, hogy fogott egy vízisiklót – de persze az apját nem tudta becsapni. Az újdonsült szerzemény ráadásul nem sokat teketóriázott, rögtön két helyen is megharapta a kisfiút, és bár az anakonda nem mérgeskígyó, Dani tudta, hogy az állat nem maradhat nála. Elvitte hát egy állatkeresekedésbe, ahol az eladó nézett nagyokat, de felajánlotta, hogy becseréli neki egy bébi tigrispitonra és egy vörösfarkú boára. Ezt követően már átgondoltabban viszonyult az állatokhoz, kígyótenyésztő vált belőle, és egyre inkább érezte, hogy ez az ő útja.

17 évesen kijutott New Yorkba, egy speciális zoológia képzésre, de mielőtt elkezdte volna a tanulmányait, meg akart tanulni rendesen angolul. Összekötötte a kellemeset a hasznossal, ezért eleinte egy állatkertben önkénteskedett, ahol magabiztos nyelvtudásra tett szert. A kint töltött évek alatt beteljesítette a saját amerikai álmát, és saját állatkereskedést nyitott a spórolt pénzén New Jersey-ben. Csupa szokatlan jószágot, például kígyókat, büdösborzot (amely állítása szerint nem is büdös, viszont jófej) és cukormókust árult, de hét év után eladta az addigra felkapott kereskedést, mivel erős honvágya lett. Amikor hazajött, eléggé depressziós lett, nem tudott magával mit kezdeni, míg végül a felsőlajosi magán ZOO-ban találta meg a boldogságot, ahol olyan szerencséje volt, hogy egy nemrég született fehér tigriskölyköt nevelhetett fel. Nem zavarta a kevés fizetség, hiszen úgy érezte, hogy végre hazatalált.

Onnan a debreceni állatkertbe ment dolgozni, kizárólag a szakmai előrelépés miatt, hogy új fajokkal, például zsiráfokkal és vízilovakkal dolgozhasson. Dani elmondása szerint az utóbbi állat ugyan évi ötezer ember halálát okozza Afrikában, de ugyanannyi idegvégződése van, mint az embernek, és az egyik idős víziló egyenesen imádta, ha a nyelvét vakarta. Flaskay Dániel fontos vezérelve, hogy olyan kapcsolatot alakítson ki a rábízott állatokkal, hogy azok ne féljenek az embertől, hiszen a stressznek sok negatív hatása van – például ezért bújnak el gyakran az állatok az állatkertekben a látogatók elől. Amikor arról kérdezem, hogy mi a titka annak, hogy „állatokkal suttogó” lett, azt feleli, hogy „én őszintén azt gondolom, hogy ez egy velem született tehetség, hogy engem ilyen jól megértenek az állatok, és közel engednek magukhoz, ezt nem lehet megtanulni könyvekből. Természetesen rengeteg türelem és kitartás kell, mire egy állatnak teljesen elnyerem a bizalmát. Hiszem, hogy ha egy állat közel áll a gondozójához, és nem csak a takarmányt dobják be neki, az neki is sokkal jobb!

A következő állomás Görögország volt, ahová az igazgató kiküldte egy konferenciára, mivel annyira bevált az ottaniaknak, hogy maradásra bírták. A tréning egyébként arról szólt, hogy hogyan lehet altatás nélküli vizsgálatra trénelni állatokat: például ha egy vadmacskának meg kell vizsgálni a lábát, akkor ahhoz ne kelljen kockázatos altatást végrehajtani rajta. Az motiválta arra, hogy Görögországban maradjon egy helyi állatkertben, hogy újabb sokféle fajt ismerhet meg alaposabban, a pingvintől a gibbonon át az orrszarvúig és az elefántig. Utóbbiról tudni kell, hogy alapból rengeteget sétálnak a természetben, ezért fogságban muszáj a körmeiket ápolni. Dani megtanította arra az elefántokat, hogy feltegyék a lábukat, és zokszó nélkül tűrjék, hogy reszelik és flexelik a lábkörmeiket. Az itt töltött 3 és fél év után azonban betört a Covid, de ez sem jelentette a pályája végét.

A magyar Maugli – már eleve hihetetlen – karrierje akkor lépett egy új szintre, amikor kapott egy levelet egy Zanzibáron működő menhelytől, hogy pont ilyen tapasztalatú embert keresnek igazgatónak. Először nem vette komolyan a felkérést, de a vadállatmentő központ kitartóan ostromolta őt, és két hónap tárgyalás után Dani végül Zanzibáron találta magát, ahol zsiráfok, elefántok és leopárdok között folytathatta kalandos életét. Teljesen más kultúrához és körülményekhez kellett szoknia ott, infrastruktúra nélkül, de megérte, mert élete legszebb pillanatait ott élhette át.

Pont akkor született ott is két fehér oroszlán, amiket ő nevelhetett fel – mivel az anyjuk elpusztult –, és teljesen egyedül nevelhette fel az ő kis „tündérét”, Zafirát is, a pumakölyköt. Mivel ez a faj is a kipusztulás szélén van, végül őt visszaengedték a vadonba, amitől Dani szabályosan lelkibeteg lett, és máig könnyekig hatódik, ha a közös fotóikat nézi.

Amikor arról kérdezik, hogy mit csinál pontosan Zanzibáron, elmondja, hogy gyakorlatilag egy edukációs túrát vezet az állatok megismerésével és megérintésével, de etikus módon, azaz nála nincsenek begyógyszerezett meg kikötözött állatok. Olyan állatokkal is foglalkozik, amelyek kizárólag Zanzibáron élnek – ilyen a vörös kolobusz majom, amelyet babaként még pelenkázik is –, és olyanokkal is, amelyeket gazdag arab sejkek „selejteznek le” hozzájuk, amikor rájönnek, hogy gepárd nem eléggé domesztikálható cicus.

Egyszer egy elefánt két méterrel odébb repítette a vízbe az agyarával, olyan ereje van, úgyhogy Dániel előszeretettel emlékezteti több százezres rajongótáborát arra, hogy ezek a csodálatos lények mindig vadállatok maradnak – és sajnos egy pár hónappal ezelőtti oroszlántámadás őt is élénken emlékeztette erre. Az történt ugyanis, hogy amikor Dani bement a fehér oroszlánokhoz, csak a nősténnyel foglalkozott, a hím pedig féltékenységből ráugrott hátulról, és belefúrta a karmait, valamint a lábát is elkapta. Ahogy gondozója nem tudott megmozdulni, és megérezte a kétméteres állat erejét, elfogta a rémület, de aztán látta az állat testbeszédén, hogy nem akarja megölni, ezért szép lassan kihátrált a ketrecből.

Az igazán abszurd történet azonban csak ezután kezdődött, mivel Dani félt, hogy elfertőződnek a sebei, a zanzibári kórház felé vette az irányt, amely egy ablak és tető nélküli, rozoga épület volt, az állítólag orvos pedig egy konyhai sütőben fertőtlenített tűvel és cérnával, érzéstelenítés nélkül varrta össze őt öt helyen. A borzalmasan fájdalmas beavatkozás végén az „orvos” adott neki 20 tablettát bármiféle instrukció nélkül, hogy vegye be, de Dani inkább a józan eszére hallgatott, és szerzett antibiotikumot. Attól a háta ugyan helyrejött, de a lába sajnos a gyógyszer ellenére elfertőződött, amitől a legjobban tartott. Ekkor jött neki az a mentő gondolat, hogy a gepárdok nyála sebgyógyításra alkalmas lehet, és bement megnyalogattatni a sebes lábát a gepárdokhoz (amely egyébként állítólag kifejezetten kellemetlen érzés, mert rendkívül érdes a nyelvük felülete). A blöff működött, a lába pedig egy héttel később valóban meg is gyógyult. Utána visszament az oroszlánokhoz, akik ugyanúgy fogadták, mint azelőtt, és az életük visszaállt a régi kerékvágásba.

Arra a kérdésre pedig, hogy ennyi extrém élmény és különféle egzotikus faj gondozása után milyen céljai vannak még, azaz mi van még a bakancslistáján, a magyar Maugli így reagált: „Ez egy olyan szakma, ahol mindig van hova fejlődni, tehát mindig azon leszek, hogy fejlesszem magam, és még többet tudjak segíteni az állatoknak. És nekem is van egy nagy álmom, amivel minden nap nyugovóra hajtom a fejem: egy saját vadállatmenhelyet létrehozni, ahol a világ egész területéről menteni fogjuk az állatokat, és ha lehetséges, vissza is fogjuk őket vadítani, hogy visszakerülhessenek a vadonba! Természetesen lesz olyan állat is, akivel ezt nem lehet majd megtenni, számukra mi leszünk az Utolsó Menedék, ahol stresszmentesen, nélkülözés nélkül élhetik le az életüket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Richárd egy balesetben elveszítette a lábát, teste 70 százaléka megégett – az orvosok már lemondtak róla, ő viszont világbajnokságra készül
Egy tragikus, kis híján végzetes nap az egész életét megváltoztatta, annak ellenére, hogy a sport már korábban is az élete része volt.


Egészen hihetetlen történet Fejes Richárdé, a tizenöt éves fiúé, aki egy brutális balesetet élt túl.

Richárd motoron ütközött egy autóval, mindkét jármű kigyulladt, a benzin pedig ráfolyt a ruhájára, ami miatt teste hetven százaléka megégett. Az orvosok alig láttak esélyt a túlélésére, de valami csodával határos módon mégis felépült – idézi vissza a balesetet a Blikk.

Fejes Richárd, aki egyik lábát elvesztette és testét máig hegek borítják, mégis próbál pozitívan gondolkodni és élvezni az életét. A sportban találta meg a vigaszt, amit a tragédia után sem hagyott abba.

„A barátaimmal fürödtünk egy tóban, és hazafelé tartottam, amikor a növényzettől nem vettem észre egy táblát, és a kereszteződésben egy kilencven kilométer/órás sebességgel közlekedő autó elütött. Harminc métert repültem, a motor pedig kilencven méterre állt meg onnan” – mesélte Richárd a drámai pillanatokat.

„Felkeltem az árokban, tudtam, hogy nagy baj van, de fájdalmat nem éreztem. Még a szüleim telefonszámát is le tudtam diktálni. A tűzoltók kiérkezése után ájultam el, és csak három héttel később ébredtem fel.”

Richárd édesapja, Fejes István éppen akkor ért a helyszínre, amikor fiát ásványvizekkel oltották el. A kocsiban ülő nő, a sofőr felesége locsolta le.

Az aggódó apuka elmondta, hogy fia sarka leszakadt, a sípcsontja, a combcsontja, a keresztcsontja és a szeméremcsontja eltörött, a csuklója pedig megrepedt. Az orvosok szerint az égési sérülések az élettel összeegyeztethetetlenek voltak.

Richárdot először a kecskeméti kórházba vitték, majd négy órával később már Budapesten, a Honvédkórházban volt.

Tízórás műtét során eltávolították a megégett bőrt, amputálták a lábát, és vasakat tettek az ép végtagjába.

Nyolc hétig életveszélyben volt, összesen tizennégyszer operálták meg. Az elviselhetetlen fájdalmak miatt három hétig mesterséges kómában tartották, és csak felébredése után szembesült azzal, hogy elvesztette a lábát.

„Gyorsan elfogadtam, a lényeg az volt, hogy túléljem, nem a lábam számított” – mondta a fiatalember, aki ötévesen kezdett el küzdősportolni, és tizenhárom éves koráig versenyzett. Brazil jiu-jitsuban hat bajnoki címet, diákolimpián első helyezést ért el, és összesen hetvenkét érmet szerzett.

A tragédia óta Richárd felvette a kapcsolatot az őt elgázoló autóssal, akire egyáltalán nem haragszik. Inkább a jövőre koncentrál. Az édesapjával kezdte meg a rehabilitációt és a kemény edzéseket. Majdnem egy évet Kanadában éltek, ahol elkészítettek számára egy méregdrága, speciális protézist.

Azóta több mint negyven kilót szedett magára és kiváló parasportolóvá vált. Fekvenyomásban tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot, Grúziában négy aranyérmet szerzett, most pedig már a világbajnokságra készül.

„Több mint százötven kilót ki tudok nyomni, és minden második nap edzek. Nyilván nem kell mindenkinek versenyeznie, de engem a tréningek segítettek átlendülni a mélypontokon”

– tette hozzá.

Nemcsak magára gondol azonban, amikor edz: „Szeretnék erőt adni azoknak, akik hasonló helyzetbe kerültek” – fogalmazta meg másik célját Fejes Richárd.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Tanárnak nézték az osztálytársai az ország legidősebb, 71 éves frissdiplomását
Szegedi Dezsőt 68 évesen vették fel a Miskolci Egyetemre. A színművész határozottan emlékszik az első napjára is.


Szegedi Dezső, az ország legidősebb egyetemistája az iskolai élményeiről számolt be az RTL-nek.

A 71 éves Szegedi arról is mesélt a tévécsatornának, hogy milyenek voltak az egyetemi évek, amit ráadásul nappali tagozaton végzett el.

Szegedit 68 évesen vették fel a Miskolci Egyetemre. A színművész határozottan emlékszik az első napjára.

"Első szemeszter, első óra. Mentem a folyosón végig, és fiatalok nézték, hogy ki ez az öreg és következő: jónapot tanár úr, azt hitték, hogy tanár vagyok"

- emlékezett vissza a színművész, aki azt is elmondta: volt, amikor éjszaka kettőig írt beadandót munka mellett.

Szegedi egy ma már nem létező miskolci városrészről, Gordonról írta a szakdolgozatát. Ezzel a kutatómunkával nemcsak emléket szeretetett volna állítani a miskolci roma muzsikosoknak, hanem meg szerette volna azt is mutatni a fiataloknak, hogy tanulni sohasem késő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Megvan a következő magyar űrhajós, az autóiparból emelkedik a csillagok közé Kapu Tibor
44 évvel Farkas Bertalan után megvan a következő magyar űrhajós. Nemsokára a NASA-nál fejezi be kiképzését Kapu Tibor és a tartalékos Cserényi Gyula.


Megvan a végleges döntés a következő magyar űrhajósról – derül ki a külgazdasági és külügyminisztérium közleményéből. A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát.

A kiválasztott Kapu Tibor 32 éves gépészmérnök, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott.

Vele azonos kiképzést kap a 35 éves villamosmérnök, Cserényi Gyula, aki szükség esetén helyettesíti őt, máskülönben a Földről segíti majd a küldetését.

240-en jelentkeztek a küldetésre, akik közül a szakértők végül kiválasztottak négy jelöltet. Ők mindannyian komoly kiképzésen estek át az űrdinamikától kezdve a könnyű repülőgépes pilótakiképzésen át a különböző fizikai tesztekig és tudományos munkákig. Végül közülük választották ki Kaput és Cserényit. Ők ketten hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát.

Farkas Bertalan 44 évvel ezelőtt vált az első magyar űrhajóssá, és most küszöbön áll a következő magyar küldetés – magyarázta a bejelentés apropóján Szijjártó Péter miniszter –, a kormányzat ugyanis a tudományos és ipari fejlesztések, vívmányok tökéletesítése érdekében nemzeti kutatóűrhajós programot indított. A magyar űripar a fejlett nemzeti iparágak közé tartozik Szijjártó szerint, a tesztek pedig nagymértékben segíteni fogják a magas hozzáadott értékű, high-tech szektorok, például az egészségtudomány fejlődését.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk