Környezetszennyezőbb a kapszulás kávé, mint a kotyogós?
Meglepő lehet, de a válasz egyértelműen az, hogy a megfelelő rendszerben működő kapszulás kávé egyáltalán nem környezetszennyezőbb megoldás egy kotyogós kávénál. A Nespresso a körforgás elvére és az innovációra összpontosítva úgy tervezi meg a termékeit, hogy azokban és csomagolásukban egyre nagyobb legyen az újrahasznosított és újrahasznosítható anyagok aránya.
A kapszulák alumíniumból készülnek, amely tökéletesen védi a kávét a levegőtől, a nedvességtől és a fénytől, így a kiváló minőségű pörkölt, őrölt kávé a lehető legfrissebb marad. Emellett az alumínium további fontos előnye, hogy korlátlan alkalommal újrahasznosítható; az alumínium a világ egyik legnagyobb mértékben újrahasznosított anyaga.

A körforgásos szemlélet megerősítése érdekében a márka világméretű kapszula-gyűjtőrendszert épített ki, amely mára már 70 országban elérhető, és van, ahol az állami szelektív gyűjtőrendszer keretén belül is gyűjtik a kapszulákat.
A Nespresso Magyarországon 2012 óta gyűjti a használt kapszulákat Boutique-jaiban, 2017-től pedig vásárlóik a megrendeléseik kézbesítésekor a futárszolgálattal is visszaküldhetik a használt kapszulákat, illetve leadhatják őket az átvételi pontokon is.
Minden visszajuttatott Nespresso kapszulát újrahasznosítanak!
A kapszulák Debrecenben alakulnak át
A Magyarországon visszagyűjtött kapszulákat a debreceni feldolgozópartnerhez szállítják. Itt beérkezéskor a használt kapszulák súlyát lemérik, ezután egy helyre gyűjtik őket. A kapszulákat kiöntik a gyűjtőzacskókból, és a kézi válogatás következik, mely során eltávolítják az idegen anyagokat.
Miután kiszárították a kapszulákat, azok egy speciális gépbe kerülnek, amely kisebb darabokra vágja a kapszulákat. Innen egy rázódobba érkeznek, amely szétválasztja az alumíniumot és a kávézaccot. Utóbbi tárolókba kerül, míg az alumíniumot összepréselik vagy zsákokba gyűjtik, és alumíniumkohóba szállítják, ahol beolvasztásra kerülnek.
Az alumínium különböző használati tárgyak formájában születik újjá, a kávézaccot pedig komposztálás során hasznosítják.
A kávézacc többi részét Debrecen környékén, komposztálás során újra felhasználják.





Az újrahasznosítás fontos része tehát a körforgásos szemléletnek, azonban nem csupán ezt kell figyelembe venni. Egy termék környezetre gyakorolt hatása nem csupán ebből áll.
A Quantis által készített életciklus-elemzés arra a következtetésre jutott, hogy:
Az egy csésze Nespresso kávéra számított környezeti hatás 41 százalékát a felhasználási szakasz teszi ki, ezt követi a zöldkávé-ellátás 32 százalékkal, és a csomagolás csupán a harmadik helyen áll a maga 13 százalékával. Annak érdekében, hogy a zöldkávé-ellátás környezetre gyakorolt hatásait is csökkentse, a Nespresso erőfeszítéseit erőteljesen a regeneratív mezőgazdaságra összpontosítja az újrahasznosítás, a környezettudatos termékfejlesztés és -tervezés, a megújuló energiaforrások használata, valamint a logisztika optimalizálása mellett.
További érdekes információk a cég törekvéseiről ebben az anyagban érhetők el: Közös Értékteremtés Összefoglaló

Papíralapú, otthon komposztálható kapszulák
Novemberben pedig jött egy bejelentés, ami még egy lépés a fenntarthatóbb irány felé: három év kutatás és fejlesztés után a Nespresso megalkotott egy otthon komposztálható, papíralapú kapszulát.
"A nagy precizitású papírpép-formázó eljárást egy biológiailag lebomló réteg alkalmazásával egészítettük ki, ami megóvja kávénkat az oxidációtól a szállítás és a tárolás során, és a nagy nyomású kávégépeinkben történő kapszulahasználat közben is."
Az új termék otthoni és ipari komposztálhatóságát egy nemzetközi testület, a TÜV Austria tanúsítványa igazolja.

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!