Szegeden már felbukkant a húsvéti nyuszi – lefotózták, mit hozott
Ennél szebb időt kívánni sem lehet. Ragyogó napsütés, kék ég, élénk színek, pompás virágok... Igazán ünnepi hangulatban várja Szeged a húsvétot.







„A Lánchíd oroszlánjai elutaztak a hosszú hétvégére, de a kőnyúl figyelme húsvétkor sem konyul” - írja Facebook-oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
A közlekedési vállalat szerint a kőnyúl éberen őrzi a pesti hídfőt és még egy találós kérdést is intézett az ünneplőkhöz:
A húsvéti készülődés központi kérdése a tojás mellett a sonka. Sokan elintézik ezt a témakört a nagybevásárlás közben a szupermarketben, ahol sajnos megannyi rossz minőségű, és egészségre káros termék található.
A Husszabóság hentesének, Szabó Ferencnek a segítségével most összefoglaljuk, hogy mire érdemes figyelni, és mit nem érdemes betenni a kosarunkba.
A kötözött sonka a nagy klasszikus, de a darabolt comb, a tarja vagy szívsonka is megállja a helyét a húsvéti asztalon. Fontos azonban, hogy jó minőségű, hagyományos technikával készült terméket válasszunk, mert nemcsak az íze és az állaga lesz jobb ezeknek a termékeknek, hanem az egészségünkre gyakorolt hatása is kedvezőbb.
Egy hagyományos, füstölt sokának az előkészülete már jóval a húsvéti szezon előtt megkezdődik. Nagyjából egy hónapon keresztül tart a pácolás, majd kemény fával, lassan füstölik a húsokat, míg meg nem keményedik a külseje, és át nem járja a természetes, füstös aroma.
Ezzel szemben a gyorspáccal egy hét alatt kész lesz a sonka, de ez a folyamat távolról sem mondható természetesnek.
A gyorsan pácolt sonka sok esetben tartalmaz természetes fűszer helyett aromát, emulgeálószert, ízfokozót és glükózszirupot, és a füstölés helyett is csak füstaromát vagy füstkivonatot.
A hagyományosan füstölt sonkának van ideje kiszáradni, és így a megfelelő mennyiségű víz magától távozik belőle. Ha ennek a folyamatnak nem adnak elég időt, akkor a vizet nagyüzemi körülmények között kénytelenek valamilyen vízmegkötő anyaggal (di- vagy trifoszfát) megkötni.
Az ár mindig nagyon árulkodó. A gyorspácolt sonkának 3000 - 4000 forint körül mozog kilója, míg egy hagyományos, minőségi sonkánál ez az ár 5000 forintnál kezdődik.
A gyorspácban érlelt sonkának a csomagolásán fel van tüntetve, hogy ilyen technikával készült. És ha azt olvassuk, hogy "füstölt ízű", akkor szintén kezdhetünk gyanakodni, hogy nem természetes füstölést kapott a hús.
Az összetevőket átnézve minél több furcsa kifejezésre bukkanunk, annál nagyobb az esély rá, hogy nem a jó sonkát tartjuk a kezünkben. Ha könnyen összenyomható, pépes állagú a hús, az is intő jel, vagy ha a vákumcsomagon belül folyik a leve.
Alapból téves megnevezés egy ilyen sonkára az, hogy "nyers".
De persze teljesen más lesz az íze és a textúrája is, ha puhára főzzük. A recept egyszerű:
Fűszerezhetjük is a főzővizet, de sokat nem fog változtatni a hús ízén. Fokhagymát, borsot és babérlevelet sokan adnak hozzá. Akkor jó a hús, ha könnyed szalad benne a kés. Ha pedig igazán szép szeleteket szeretnénk vágni belőle, először hagyjuk kihűlni.
Pro Tipp: A sonka főzővizét ne öntsük ki. Akár le is lehet fagyasztani, és szuper alaplé lesz belőle későbbre.
Szabó Ferenc elmondta, hogy a különböző sonkák és a szabadtartású tyúktojás mellett a tejes bárány a szezon sztárja. Itt is érdemes a minőséget, és a megbízható hentest keresni.
HúsSzabóság
Noha a HúsSzabóság fiatal vállalkozás, már több mint hét éve szolgálja ki ügyfeleit a legjobb húsokkal. Szépvölgyi úti kisboltként indult, ma már saját üzletekkel, bevásárlóközponti jelenléttel, önálló raktárral rendelkező cég.
A vállalkozás ügyvezetője Szabó Ferenc hentesmester, aki szakmáját családi indíttatásra választotta. Elve, hogy amit csinál, azt a lehető legjobban teszi, ezért döntött úgy, hogy a minőségi szegmensben építi üzletét. A hazai hentesképzés sajnos kihívásokkal küzd, ezért a szakma csínját-bínját munka közben, a vágóhidakon sajátította el a mester, aki szerint az önképzés folyamatosan szükséges. Így lehet csak a teljes, az állattól a takarmányozáson, feldolgozáson, kereskedelmen át az értékesítésig zajló folyamattal tisztában lenni, ami elengedhetetlen a színvonalas szolgáltatás nyújtásához.
Termékeikkel már három üzletben is megtalálhatóak Budán: a Rózsakert- és a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, valamint a GOBUDA Mall-ban. Online, pedig a Kifli.hu oldalán.
*Forrás: Guardian
Húsvétkor változik a MÁV-Volán-csoport járatainak közlekedési rendje - közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága szerdán az MTI-vel.
Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt április 6-án 10 órától április 10-én éjfélig vehetik igénybe.
A reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz idén is a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően.
A Volánbusz járatainak közlekedési rendje is módosul a tavaszi szünet és a húsvéti ünnepek idején.
A tájékoztatás szerint április 11-én a hét első tanítási szünetes munkanapjának, míg 12-én a munkanapnak és a hét első tanítási napjának megfelelő menetrend lesz érvényben.
Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A további részletek, valamint az áruházakat érintő járatok közlekedésének változásai a Volánbusz honlapján érhetők el.
A HÉV-vonalakon a munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben 7-étől 10-éig, kivéve a H7-es HÉV-en, amely április 8-án szombati menetrend szerint jár - olvasható a közleményben.
Nagypéntektől húsvéthétfőig sokféle programmal, többek között látványetetésekkel, állattréningekkel és -bemutatókkal, családi tojásvadászattal és kreatív kézműveskedéssel várja a közönséget a Fővárosi Állat- és Növénykert – olvasható a városligeti intézmény szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A húsvéthoz kapcsolódó programok részeként a Varázshegyben például a kreatív kézműveskedésben próbálhatják ki ügyességüket a gyerekek, de lesz családi tojásvadászat is, amely a főbejáratnál lévő információs pavilontól indul. Ugyancsak a főbejáratnál közös fotót is lehet készíteni a Nyuszival és a Tavasztündérrel.
Külön figyelmet szentelnek a felelős állattartásnak is, ebben a témában mind a négy napon lesz két-két előadás a Varázshegy Darwin-termében, 13 óra 30 perctől, majd 15 óra 30 perctől.
Az Állatkert háziállatokat bemutató zónájában, ahol az állatsimogató is található, több állat is született az elmúlt hetekben. A közönség már most megtekintheti Kucu, a Szabó Lőrinc-i ihletésű nevet viselő mangalica koca tíz kismalacát, valamint a törpekecskéknél növekedő tizenöt gidát. Húsvétra már a nemrégiben született gyimesi racka bárányokat is kiengedik a karámba.
A Budapesti Állatkert kezelésében működő Margitszigeti Kisállatkertben is lesznek programok, méghozzá mind a négy napon, a pónisétáltatástól a kézműves sátorig. Minden nap 13 órától a kisállatkert dolgozói egy külön program részeként mutatják be az itt lakó állatokat, köztük a mentett madarakat is.
Húsvétkor a családok gyakran vásárolnak élő nyulat házikedvencnek. E szokás kapcsán arra hívja fel a figyelmet a budapesti állatkert, hogy csak az tartson nyulat, aki hosszabb távon is felelősséggel gondját tudja viselni. Az Állatkert, amellett, hogy az állattartáshoz való felelős hozzáállásra buzdít, hivatalos honlapján a nyulak tartásával kapcsolatos tanácsokkal is segíti a kezdő nyúltartókat.
A városligeti intézmény 2008 óta már nem fogad be megunt nyulakat. A felelős állattartás mellett valójában nem is lenne szabad léteznie a megunt nyulak fogalmának, hiszen a házikedvenc iránti felelősség egy életre szól, ami egy nyúl esetében akár tíz esztendő is lehet.