Így szenvedett vereséget a „magyar Meki”, a City Grill
8 év előny a Mekivel szemben
Ha valakit megkérdeznénk, hogy melyik volt az első gyorsétteremlánc Magyarországon, akkor valószínűleg rávágná, hogy a McDonald’s. Pedig koránt sincsen így.
Az amerikai hálózat megjelenése előtt 8 évvel már egy magyar hálózat kezdte el bontogatni a szárnyait, amit úgy neveztek City Grill.
Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a lánc szinte egy az egyben másolata volt a McDonald’s felépítésének és működésének, sőt még a franchise elveiket is tőlük „kölcsönözte”. A dologban annyi a volt a csavar, hogy a City Grill igyekezett a magyaros igényekhez közelebb álló ételeket árusítani, gyorsétkezde formájában.

Azért kellett azt írnunk, hogy a „magyar meki” előnye nyolc évnyi volt, mivel
a Belvárosi Vendéglátó Vállalat már 1980-ban nyitott egy City Grill büfét a Kálvin téren, ám ez még alig hasonlított a későbbi lánc üzleteihez.
Maga a büfé egy bódé volt (olyan amilyenből legtöbb helyen a buszjegyeket árusították akkoriban) és az ételkínálat is kiforratlan volt még. Árultak itt gombával töltött rántott palacsintát, húsos, májas, gombás, velős meleg szendvicseket, hamburgert, hot dogot, és magyaros lángost is lecsóval, vagdalt sonkával, reszelt sajttal. Az ételeket nem is lehetett helyben elfogyasztani, hiszen asztalok nem voltak a bódé körül.
Bár ez a hely nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket és folyamatosan szinte csak vegetált, ez nem szegte kedvét a vállalatnak és – valószínűleg pár külföldi „tanulmányi út” nyomán – tovább tökéletesítették az elvet.
Az első kísérleti étterem, mely már a leendő hálózat összes elemét magán viselte négy évvel később, 1984. január 1-én nyitotta meg a kapuit a Jászai Mari téren.
Itt már megjelent a továbbiakban alapot jelentő ételkínálat vagyis az amerikai- és a magyar mintájú (cityburger) hamburger sima és sajtos változatban, a sült kolbász, a sültkrumpli, a fasírtgolyók és a rétesek is. Ahogyan ezt akkoriban is hangsúlyozták, az első éttermet elsősorban kísérletnek szánták és így hagytak kellő időt a tapasztalatok begyűjtésére és elemzésére.
Amikor még április 4-én nyitott meg minden fontos intézmény
Ennek megfelelően
a második üzemegység csak 1985. április 4-én nyílt meg a volt Márka étterem helyén, Bajcsy-Zsilinszky úton.
Ekkorra a vállalat már kiépítette a beszállítói körét is az ételekhez és minden egyébhez egyaránt. A jellegzetes habosított műanyag hamburgeres dobozkákat például a Hungária Műanyagfeldolgozó Vállalat, a bútorzatot a KERIPAR, a pékárut a Rákóczi Sütő- és Édesipari Szövetkezet, míg a jellegzetes narancssárga formaruhákat a Budapest Divatszalon szállította. A második bolt megnyitása igazi mérföldkőnek bizonyult, ugyanis ezután jócskán felpörögtek a dolgok.
Pár hónappal később, ’85 szeptemberében megnyílt a Vásárcsarnokkal szembeni étterem a Tolbuhin (Vámház) krt. 6 szám alatt, majd novemberben a Váci utcában, a Taverna szállodában a talán legismertebb vendéglő is. Ekkortól a vállalat nevében is megjelent a Taverna név, így legtöbben talán már ekként emlékezhetnek a City Grill tulajdonosára. 1986-ban még két egységgel bővült az akkor már hivatalosan is láncnak nevezett City Grill a volt Berlin és Pódium étkezdék helyén, majd 1987-ben teljessé vált a hét üzemegységet tartalmazó névsor.
Ekkor azonban már gyűltek a fekete fellegek, mert a rajtvonalon már ott toporgott a McDonald's.
VIDEÓ: Flipper Öcsi is reklámozta