Könnyű és gyors nyári ételek – akár főzés nélkül is
Kánikula idején legszívesebben csak hűtött italokért lépünk be a konyhába, és igyekszünk elkerülni mindenfajta főzési-sütési tevékenységet. Enni azonban akkor is kell valamit, s bár a nyár nem a töltött káposzta időszaka, a mindennapi fagyinál azért néha többre vágyunk. A forró napokra ajánlunk pár gyorsan elkészíthető ételt, amelyekkel főzés nélkül vagy minimális főzéssel is változatossá teheted az étkezéseket. Ha ezen kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!
1. Mentás őszibarackleves
Ha rád mosolygott a piacon néhány érett, napsütötte barack, akkor itt az ideje, hogy elkészítsd ezt a rendkívül egyszerű hideg őszibaracklevest. Ideális esetben a kertedben vagy a balkonon már illatozik a saját nevelésű menta is, bevetésre készen.
Hámozz meg 5-6 db nagy, puha, lédús barackot, a húsát darabold fel, és egy tálban botmixerrel alaposan keverd pépesre. Adj hozzá 2 dl 20%-os tejszínt, 1-1,5 dl vizet, hogy a sűrűségét beállítsd, és ha nagyon édesszájú vagy, egy kiskanál porcukrot vagy édesítőszert. Végül apríts fel 4-5 mentalevelet, és bolondítsd meg vele a krémes levest. Ha van türelmed nem enni meg azonnal, érdemes 1-2 órára behűteni, így még jobban összeérnek az ízek.
Tipp: piríts meg serpenyőben egy kevés durvára vágott dióbelet vagy mandulát, és tálaláskor szórd a csészékbe porciózott leves tetejére. Végül díszítsd 1-1 friss mentalevéllel.
2. Petrezselyemleves
A petrezselyem nem éppen arról híres, hogy leves készüljön belőle – ő amolyan mellékszereplője étkezéseinknek. Pedig ennél többre érdemes – ahogy a következő recept is bizonyítja. S bár ez az ajánlatunk kizárólag melegen finom, meglátod, hogy üde ízeivel jól fog esni még egy meleg júliusi napon is.
Két-három nagy csokor petrezselyem zöldjét mosd meg és vágd apróra. Melegíts 3 evőkanál olívaolajat egy lábosban, dobd rá a felaprított petrezselymet, és pár perc kevergetés után szórj rá egy evőkanál lisztet is. Újabb néhány perc pirítás elteltével engedd fel 1,2 l vízzel, tegyél bele 2 zöldségleveskockát, és forrald fel a levest. Közben egy hőálló tálban keverj össze 2 dl tejfölt 1 tojás sárgájával, és a tűzről lehúzott levest állandó kevergetés közben óvatosan merd rá. Kóstold meg, és ha szükséges, még adj hozzá pici sót.
Tipp: tálald natúr vagy ízesített levesgyönggyel vagy pirított kenyérkockával.

3. Kuszkusz saláta
Frissen, melegen azonnal vagy kihűlve másnap fogyasztva egyaránt népszerű lesz a kuszkusz saláta, amely nemcsak köretként, de önálló ételként is fogyasztható.
50 dkg közepes szemű kuszkuszt keverj össze 5 dl vízzel és 2 dl frissen csavart citromlével. Adj hozzá 10-12 apróra vágott mentalevelet. Hagyd állni 30 percig, közben néhányszor keverd át. Egy apróra vágott vöröshagymát futtass meg 3 evőkanál olívaolajon és adj hozzá 5 db kockákra vágott paradicsomot. Ízesítsd sóval, csipet borssal és friss bazsalikommal, majd 10 percig főzd kis lángon. Végül keverd hozzá a megpuhult kuszkuszhoz.
Tipp: tedd színesebbé a salátát apróra vágott kígyóuborkával és díszítsd vékonyra szeletelt kaliforniai paprika csíkokkal.
4. Petrezselymes paradicsomsaláta
Tálalhatod grillhúsok mellé, de remek egyszerű vacsora is válhat belőle néhány szelet pirított barnakenyér vagy pita kíséretében.
6-8 szem érett, megmosott paradicsomot vágj kis kockákra. Locsold meg egy evőkanál extra szűz olívaolajjal. Vágj apróra hozzá egy közepes méretű lilahagymát és egy nagy csokor petrezselymet. Keverj össze minden hozzávalót, végül, ha igényled, enyhén sózd meg.
Tipp: készíts gyrost és zöldség helyett a hús mellé töltsd ezt a salátát a pitába.
5. Zabpelyhes joghurt
Ennek a hidegen elkészíthető édességnek a lelke a sűrű, krémes, jó minőségű görög joghurt. Érdemes nyáron tartani belőle a hűtőszekrényben pár adagot.
Két nagy pohár joghurthoz keverj hozzá egy tálban 25 dkg nagy szemű natúr zabpelyhet és 1-2 almát vagy egyéb idénygyümölcsöt apróra vágva. Végül adj hozzá ízlés szerint 1-2 evőkanál mézet – ezzel állítod be az édességét. Lefedve tedd be a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy a zabpehely megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.
Tipp: tálaláskor reszelj rá étcsokoládét és díszítsd színes gyümölcsökkel.
További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!
Fotók: Pixabay; Silviarita, Ctowner