GASZTRO

VinCE Budapest Wine Show

A VinCE Budapesten minden a jó borokról és élvezetekről szól. 3 nap, rengeteg felejthetetlen élmény.


A február 28-ai hétvégén ismét részt vehettünk a VinCE Magazin által immár ötödszörre megrendezésre kerülő rendezvényen, amelyről bizton állíthatjuk, hogy Magyarország legnívósabb borrendezvénye.

A 3 nap alatt rengeteg különleges bort és pezsgőt bontottak fel, amelyeket a szakma legnevesebb képviselői prezentáltak az egybegyűlteknek. Mi a vasárnapi napon jártunk kint a rendezvényen, ahol két különleges programon is részt vettünk.

Mivel aznap este tartották az Oscar-díjak átadóját, stílusosan a délelőtt folyamán az 'Oscar Gala Masterclasson' kezdtük a napot. Ezen a masterclasson 6 bort kóstolhattunk meg, amelyek mind sztárokhoz - filmcsillagokhoz, sportolókhoz - köthetőek. Sőt, ők maguk is részt vesznek a borok elkészítésében.

oscar A borok balról jobbra, felső sor: Sofia Blanc de Blancs Coppola pezsgő méthode traditionelle, Sanoma, Kalifornia; Corazón Loco Blanco, Bodeges Iniesta, 2013, Castilla, Spanyolország; Jolie Pitt & Perrin Provence Rosé, 2013, Franciaország; alsó sor: The King of Rock 'n Roll, Elvis Wines, 2011, Kalifornia; When We Dance, Il Palagio, 2012, Toscana, Olaszország; Fernando Alonso Selección Especial, Calzadilla, 2007, La Mancha, Spanyolország

Ezek a borok szintén különlegességek, azon túl, hogy készítőiket mindenki ismeri a televízióból, mozikból, a borok (sajnos) hazai kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak. A borok kóstolásánál segítségünkre volt Elizabeth Gabay MW, R. Kárpáti Péter színművész, Horti Gábor sportriporter és Romsics László borszakértő (AIWS).

Ön szerint kik a Master of Wine-ok?

Kielmayer Krisztián: Ők a világ bornagykövetei, akiket leginkább a globális látásmódjuk emel ki a borral foglalkozó szakemberek közül. Naprakészen tudják, hogy mi zajlik a világban. Mindegy, hogy borászként, kereskedőként vagy éppen újságíróként dolgozik egy MW, egyik fontos feladata, hogy vigye a borok, egyes borvidékek hírnevét a világban – ugyanakkor hiba lenne prófétáknak tekinteni őket. Nemcsak hatalmas elméleti tudásanyag birtokában vannak, hanem azt képesek is a gyakorlatban alkalmazni. Az átfogó ismeretanyag hozzásegítik őket, hogy az egyes borokat globális összefüggésekben lássák és értékeljék. Ahogy a cím megszerzéséhez szükséges vizsgán is, az elméleti tudás segíti őket a gyakorlati munkában, azaz egy adott bor objektív értékelésében. Persze ettől még nagyon sok olyan szakember van, aki nem MW, és mégis rendelkezik ezzel a tudással és képességgel.

(Forrás: BorBoy blog)

R. Kárpáti Péter bevezetőjében elmondta, hogy mindig is nagyra becsülte a borkészítőket, és hogy ő ezt egy szakrális mesterségnek, remekműnek tartja. Felolvasott egy humoreszket is a magyar "borkultúráról", amely megadta a borkostó jó alaphangulatát.

A gyönyörű Sofia Coppola 2009-es évjáratú pezsgőjével kezdtünk, amely a szakemberek szerint egy üde, jó savú, könnyen fogyasztható pezsgő, apró buborékokkal a közepes árkategóriából. A Coppola család butikpincészete a Rubicon nevet viseli.

Az "őrült szív" nevű Iniesta bor egy kiváló ár-érték arányú (3-4 euró) könnyed fehér - most ez következett. Aki a friss, gyümölcsös borokat kedveli, annak nagyon jó választás. Iniesta előszeretettel nevez el borokat feleségéről és gyermekeiről is. A bor kapcsán Horti Gábor beszélt a sportolók és a bor kapcsolatáról. Szerinte külföldön a sportolók nagyon odafigyelnek a karrierjükre és mellette építik a jövőjüket, sokan látnak fantáziát a borokban. Ez a magyar sportolókra még sajnos nem jellemző.

A harmadik borról Elizabeth Gabay beszélt, aki éppen most tette át székhelyét Franciaországba, hol a Jolie-Pitt házaspár borospincéje is található, a Château Miraval. A 20 eurós rozét a Wine Spectator beválasztotta a TOP 100 bora közé. Felmerült a kérdés, hogy a sztárok neve jelent-e ilyen sokat vagy a bor tényleg ennyire jó? De nyitva is hagytuk. Mindenesetre a borhoz nem könnyű hozzájutni, a borhoz a VinCE-re is egy olyan borkereskedőtől került, aki luxusjachtokra árusít borokat.

A soron következő bor egy kakukktojás volt, mert ez az egyetlen, amelynek névadója nem vesz részt a borok elkészítésében. Egy nagy Elvis rajongó hozta létre a pincészetet, akinek a szakértők szerint nem teljesen sikerült átültetni a borba rajongása tárgyát, a bor nem lett olyan dinamikus, újító, mint a zenész. Ennek ellenére a bor jól elkészített, kissé édeskés, könnyen fogyasztható. Az ára 15-20 euró körül mozog.

Ezek után Sting 'When We Dance' című száma csendült fel, amelyhez a vele megegyező nevű bort töltötték a poharainkba. Ez volt talán az legjobb pillanata a borkóstolónak. Sting feleségével, Trudy-val közösen viszi a toszkánai organikus pincészetet, ahol a boron kívül olívaolajat és házi lekvárokat is értékesítenek. Itt készítik ezt a nagyszerű bort is, amely egy jól elkészített, friss, cseresznyés, könnyen fogyasztható bor. Romsics László szerint "ez egy olyan bor, amit most kell elfogyasztani, és most okoz örömet".

A sort pedig Fernando Alonso borával zártuk, amely a borsor legkomplexebb bora volt. Alonso nem folyik bele olyan részletesen a borok készítésébe, mint Sting, de természetesen ő is rajta tartja a szemét. A borban minden szőlőfajtát érezni, magasabb (jobb szerkezetű) tanninnal rendelkezik.

A masterclass végeztével volt időnk körbenézni a VinCE Budapest 160 kiállítója között, akik közel 1000 tételt mutattak be. A nagy borexpókhoz képest ez a szám nem túl kiemelkedő, azonban csak azok a pincészetek állíthatnak ki, akik a VinCE magazin valamelyik tesztjén négy- vagy ötcsillagos minősítést szereztek. Így garantálva a látogatóknak a magas színvonalat. A borok mellett természetesen párlatokat és gourmet-termékeket is kóstolhattunk.

_DSC0799

_DSC0805

_DSC0809

_DSC0814

Mi az a VinCE Budapest?

Ahogy a név is jelenti, a rendezvény elsősorban a borról szól (vin), és Közép-Európában várja vendégeit (CE=Central Europe). A rendezvényen 160 kiállító állít ki, magyar és szomszédos országbeliek, illetve néhány távolabbi borászat is kóstoltatja borait.
A borok mellett a pálinkák is jelentős szerepet kapnak, a legjobb pálinkafőzdék termékeivel is megismerkedhetnek a látogatók. Egyéb gourmet-termékek – sajtok, olívaolajak, különleges kolbászok és sok más – ugyancsak helyet kapnak a rendezvényen. 
A kiállítás mellett ültetett borkóstolókon – mesterkurzusokon – és interaktív workshopokon kóstolhatnak, tanulhatnak a borkedvelők, naprakész információt és hatékony segítséget kaphatnak a borászatok.

Kiknek szól?

Mindazoknak, akik értékelik a kiváló minőségű borokat, akik pedig ennél fogva minden termékben a különleges minőséget keresik, legyen az péksütemény vagy ásványvíz. A VinCE páratlan élményt kínál az értő borszeretőknek.
Ugyanakkor kihagyhatatlan rendezvény a szakma minden szereplőjének.

– A sommelier találkozhat a borásszal, vele együtt kóstolhat, az így szerzett „sztorikat” pedig hasznosíthatja majd vendégei asztalánál.

– Az éttermek tulajdonosai a legjobbak közül válogathatnak, az egész borlapjukat könnyedén összeállítják egy helyen.

– A borról tanulóknak ez maga a tudás fellegvára.

– A borászok étteremtulajdonosoknak, sommelier-knek, érdeklődő borszeretőknek mutathatják meg boraikat.

– A kereskedők egy helyen találhatják a legjobb minőségű hazai borokat, különös tekintettel az újdonságokra.

– A borimádók számára pedig ez maga a paradicsom, ahonnan nem akarnak majd hazamenni!

(Forrás: VinCE Budapest weboldala)

_DSC0770

_DSC0772

_DSC0781

_DSC0783

Akik a borkóstolás mellett a szerencséjüket is próbára szerették volna tenni, az alsó szinten található borkaszinóban ezt is megtehették. De nem a hagyományos játékokra kell ám gondolnunk. Borruletten és édességpókeren játszhattak. Az én figyelmemet a borok mellett most inkább az édességpóker keltette fel. A játéknál kitettek négyféle édességet, amelyből minden játékos kapott kóstolót. A feladat, hogy ki kell találni az édességeket és a megfelelő sorrendbe kitenni a kártyákat. Izgalmas játék volt, finomságokkal fűszerezve.

1780742_10152198160453213_951707450_n

1959762_10152198159963213_830336504_n A borkaszinós fotók a VinCE Budapest Facebook oldaláról.

Este pedig egy Magyarországon ritkaságnak számító eseményen, a Kazinczy Boraukción vettünk részt. A borok árverése külföldön már teljesen elfogadott, sőt nagy aukciósházakban, mint például a Shoteby's-ben rendszeresen kerülnek kalapács alá különleges tételek. Az itthoni boraukció gondolata 2013 nyarán fogalmazódott meg Kazinczi Zsuzsi fejében, amikor felkérték egy 3000 tételből álló pince rendszerezésére. Ekkor merült fel az ötlet, hogy számos értékes hazai bor van, amely gyűjtők vagy akár a különlegességekre fogékony hétköznapi fogyasztók számára is érdekes lehet.

Ez volt a második eseményük, ahol 240 tételt kínáltak a licitálóknak, amelyek között magyar és francia borok találhatóak. Az aukció neve a kezdeményezők különleges nevéből könnyen jött, azonban az arisztokratikus 'y' végződést választották az eseményhez. Szerintem nagyon találó. Az angolszász aukciós formát használják, azaz van egy meghatározott becsérték, amelyet az egész világon elérhető árakból kalkulálnak. Ebből számítják a kikiáltási árat, amelyről a licit indul az aukciós limitekkel, amelynél a licitlépcső az ártól függően változik.

Az aukció során természetesen kóstoltunk is, a borsor a személyes kedvencekből alakult ki, amely a magyar borpiacon megtalálható jó ár-érték arányú tételekből állt. Itt is egy pezsgővel kezdünk, méghozzá egy Ferrari-val. A pezsgő teltebb, gyümölcsös aromájú darab, igazán élvezetes.

1979635_269900949840297_1033980538_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

A második tétel egy Masciarelli Trebbiano d'Abruzzo DOC 2011 - trebbiano volt. A pincészetet 1978-ban alapították San Martinóban, mi pedig egy friss, gyümölcsös tételt kóstolhattunk tőlünk a 2011-es évből. Zöldessárga színű italban a szakértők az írisz jegyeit vélték felfedezni.

1979729_269900943173631_1017477346_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

Magyar vizekre evezve Tóth István 2006-os Bikavér Válogatása következett, amely annak ellenére, hogy 8 éves bor, még teljesen egyben van. Színében kicsit áttetsző, még pár év múlva fog a hordó teljesen beleilleszkedni. 3000 Ft/palack áron kapható.

1653934_269820963181629_782676915_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

Ismét francia bor következett. E. Guigaltól, aki 1924-ben, 14 évesen érkezett a borvidékre és 1946-ban alapította meg a pincészetét. A bor 1,5 évet töltött tölgyfahordóban, színében átlátszatlan, fűszeresség és piros bogyós gyümölcsök jellemzik.

1979723_269820989848293_45625040_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

A következő magyar bor készítője, Török Csaba a jelenlétével is megtisztelte az eseményt, így még különlegesebb élmény volt megkóstolni a borát, a 2HA pincészet 2011-es Tabunellóját. Csaba nem készült borásznak, eredetileg "csupán" lovagolni szeretett volna a Badacsonyban, de a borok és készítésük elvarázsolta őt.

2HA-Courage

Végezetül pedig egy 9 literes Gere Kopárt bontottak fel 2003-ból. Az képen az egyik szervező, Szokolai Máté lábánál láthatjuk a palackot, amely jól illusztrálja a méretét.

gere kopar (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

Ez a két program csak egy kis ízelítő volt, még rengeteg élvezetes előadást szerveztek a VinCE magazin kiváló szakembere, mint például a Moët & Chandon champagne kóstolója vagy a 10 Master of Wine kedvenc boraiból álló kóstoló. 3 nap, rengeteg tartalmas előadás, kiváló emberek, borok, pezsgők, párlatok és ételek. Ez az amiről a VinCE Budapest szól. Mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik ezek iránt, szívből ajánljuk a rendezvényt, hiszen jövőre is lesz VinCE! Már most jegyezzük fel és szorítsunk helyet a naptárunkba!

Ha Te is szereted a bort, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Legnépszerűbb

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Mit tudtunk enni 2500 forintból a Campus fesztiválon?
Vajon maradtunk a pizzaszeletnél, vagy jól is lakhattunk ennyiből?


Vasárnap hajnalban véget ért a 16. Campus Fesztivál Debrecenben. Magyarország egyik legnagyobb nyári kulturális eseményére összesen mintegy 121 ezren látogattak ki, a legtöbben a pénteki napon Dimitri Vegas, illetve Majka fellépésén tomboltak.

A fesztiválra kollégánk is kilátogatott, hiszen a legtöbb hazai fesztiválon jelen vagyunk. A koncertek szünetei között volt ideje kicsit szétnézni, hogy megnézze idén milyen a kínálat étel fronton. Gyros, hot dog, kenyér- vagy krumplilángos, sült krumpli, kolbász, wrap, palacsinta, gofri: csak néhány a legnépszerűbb ételek közül, ezek mind megtalálhatóak voltak. A választásnak már csak az étvágy és a pénztárca szabott határt.

A célunk az volt, hogy 2500 forintból hozza ki a napi étkezését, ekkor futott bele a Lidl FesztMarket néven kitelepülő üzletébe, ami egy alternatív lehetőséget kínál azoknak, akik az étellel próbálnának spórolni. A Campuson felállított Lidlben zöldséget, gyümölcsöt, pékárut, felvágottat és rágcsálnivalót is lehetett kapni. Emellett pedig voltak előre fűszerezett grilltermékek, amelyeket a bolt grillteraszán meg is lehetett sütni.

Ide belépve bolti árakkal, valamint az éppen aktuális napi akciókkal kínált termékekkel találkoztunk.

Ráadásul a Lidl Plus applikációnak köszönhetően a fesztiválra szabott kedvezményre jogosító kuponokkal tovább csökkenthettük kiadásainkat, így a kitűzött 2500 forintos ár alatt maradtunk a költésben!

Bevásároltunk náluk és kipróbáltuk a grillteraszukat is! Nézd meg TikTok videónkat róla és próbáld ki te is az augusztus utolsó napjaira időzített SZIN-en:

@szeretlekmagyarorszag.hu Lehet olcsón is fesztiválozni! #campusfesztivál #lidl ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

A Lidl programjai az idei Campuson

Az áruházlánc izgalmas játékokkal és programokkal kedveskedett a kikapcsolódásra vágyó családok, fiatalok és bulizók számára, akik különböző nyereményjátékokban is megmérettethették magukat.

Az érdeklődők az áruházlánc HR-aktivitásaival is találkozhattak, ahol az edukáció és a „töltődés” állt a középpontban. A pályaválasztás, vagy munkahelyváltás előtt állók játékos formában, de mégis edukatív módon sajátíthatták el a tökéletes önéletrajz elkészítésének lépéseit egy TOUCH TV-s játék segítségével, amely után az elkészült CV-t egy QR kóddal le is tudták tölteni.

Az interaktív játék mellett jelen voltak a fesztivál ideje alatt a Lidl toborzásért felelős kollégái is, akik az aktuális nyitott pozíciókról meséltek és mutatták be a vállalatot. Minden aktivitásban résztvevő a FesztMarketben beváltható ajándékban részesült. A Lidl chill zónában pedig kihelyezett napágyakkal és babzsákokkal várták a buliban elfáradt pihenni vágyókat, ahol a lemerült telefonokat is fel tudták tölteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Ma nyit újra a világ egyik legszebb McDonald’s étterme a Nyugati téren
Az 1,8 milliárd forintos felújítás a hazai étteremátalakítási program utolsó állomása.


Ma délután újra megnyitja kapuit a Nyugati téri McDonald’s, melyet több mint fél évig tartó felújítási munkálatok után adnak át a közönségnek. Az étterem, amelyet már többször is a világ egyik legszebb McDonald’s egységeként ismertek el, most a műemléki épület különleges belsőépítészeti elemeit megőrizve, természetes anyagok felhasználásával, mintegy 1,8 milliárd forintos költséggel újult meg teljesen.

Az eredetileg 1990-ben megnyitott McDonald’s különleges belső tere most a hazai étteremátalakítási program utolsó állomásaként kapott új életet.

Az átalakítás során különös figyelmet fordítottak arra, hogy a Nyugati pályaudvarral közös főfalon álló épület megőrizze a neoreneszánsz és neoromantikus stílusjegyeket, amelyek a vasútállomás építészeti stílusát is meghatározzák.

Az épület kívülről, a felújítás előtt

A Nyugati téri McDonald’s múltja

A Nyugati pályaudvart, Budapest legrégebbi állomását közel 150 évvel ezelőtt az Osztrák Államvasút Társaság építtette. Az állomás terveit August W. De Serres osztrák építész és a francia Eiffel Iroda készítette.

A mai McDonald's helyén mindig is étterem üzemelt, ami eredetileg csak az első és másodosztályú utasok számára volt elérhető.

A XX. század első felében a híres vendéglős, Démusz János irányítása alatt működött itt egy népszerű és elegáns étterem.

Az épülő Nyugati pályaudvar (Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

Démusz Vendéglő (Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

A 40-es évek végén a MÁV Utasellátó Vállalata vette át az étterem üzemeltetését. A színvonal azonban maradt, a konyhát elismert szakemberek vezették.

A Nyugati téri McDonald’s 1990-ben nyitotta meg kapuit, az ország második McDonald’s éttermeként.

Az első Régiposta utcai egység volt.

Az étterem külső és belső megjelenése is hűen őrizte az eredeti stíluselemeket: az antik lámpákat, kovácsoltvas kaput, festett stukkós mennyezetet és oldalfalakat. Ennek köszönhetően tartja számon az éttermet a világ az egyik legszebb McDonald’s egységeként.

1990 és 2010 között

A 2010-es felújítás után2024.02.10

2024, a teljes megújulás éve

Az új belső kialakítás a McDonald’s rendszer alapítójáról elnevezett RAY-design koncepció alapján készült, amelyet egyedi

tükrös üvegfelületek, rézburkolatú lámpatestek és speciális bútorelemek tesznek különlegessé.

Az étterem belső tereinek kialakítása során valódi, természetes anyagokat használtak fel, ami ritkaságnak számít a gyorséttermek világában. Az új belső tér öntött terrazzo padlót kapott, és számos helyen fa-, bőr- és rézburkolatokkal gazdagították a környezetet.

A belső terek és pillérek díszítő festését restaurátorok végezték, hogy megőrizzék az épület eredeti miliőjét és korszellemét.

Fotó: Vass Adrienn

Fotó: Vass Adrienn

Fotó: Vass Adrienn

Az étterem vendégélményének fokozása érdekében a felújítás során a „Jövő Élménye” koncepció modern megoldásai is megjelentek. Ennek részeként érintőképernyős kioszkokat telepítettek a hagyományos kasszák mellé, és lehetőség nyílik a rendelésre a McDonald’s mobilalkalmazáson keresztül is, amelyet akár az asztalhoz is kérhetnek a vendégek.

Az étterem különleges látványossága az ételszállító szalag, amely a konyha két szintje között szállítja a termékeket,

lehetőséget biztosítva a vendégeknek, hogy egy üvegdobozon keresztül nyomon követhessék a szendvicsek útját.

Fotó: Vass Adrienn

Fotó: Vass Adrienn

A felújítás során a korábbi lépcsőzetes elrendezés megszűnt, de a jellegzetes galériás elrendezést megtartották.

A vendégek továbbra is az épület közepén található kétoldali lépcsősoron keresztül juthatnak fel a mezzanin szintre.

A külső területen is jelentős változások történtek: a szabadtéri rész teljesen új formát öltött, új bútorokkal és lounge-hangulatú terasszal várja a vendégeket.

Az étterem enteriőrjét az ausztrál Landini dizájn stúdió tervei alapján alakították ki, amelyeket Sass Géza magyar belsőépítész adaptált az épület adottságaihoz. A kivitelezési munkálatokat a Market Építő Zrt. végezte.

A Meki hamarosan további különlegeségekkel is készül majd az ikonikus étteremben, de ennek részleteit csak a későbbiekben osztják majd meg.

Ha arra jártok, a legújabb pisztáciás fagyival mindenképpen tegyetek egy próbát.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Málnás tiramisu, fagylalt ízű puncskocka és modern Rákóczi túrós - újragondolt desszertek Budapesten
Ezek az édességek a hagyományok tisztelete mellett új élményt is nyújtanak.


Az "újragondolt desszert" kifejezés azt jelenti, hogy egy klasszikus vagy hagyományos desszertet modern megközelítéssel, kreatív módon készítenek el újra. Ez gyakran magába foglalja a szokatlan összetevők használatát, innovatív tálalási módokat vagy a hagyományos recept teljes átalakítását.

Az ilyen desszertek célja, hogy a hagyományok tisztelete mellett új élményt nyújtsanak

a megszokott ízek és textúrák mellett vagy akár helyett.

Például egy újragondolt somlói galuska lehet, hogy mousse formájában jelenik meg, vagy a piskótát más típusú tésztával helyettesítik, esetleg a klasszikus csokiöntetet egy másik összetevő váltja fel. Az újragondolt desszertek azok érdeklődését is felkelthetik, aki az alapreceptbe szerettek bele, és azokét is, akik valami különlegességre vágynak.

Most következő válogatásunkban olyan budapesti éttermeket és cukrászdákat mutatunk be, ahol több újragondolt desszert is található. Jöhet egy extra Dobos torta, egy Rákóczi vagy egy modern Eszterházy?

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café elegáns környezetben, a Városligeti tó partján található, ahol vendégeit a békebeli idők hangulatával és ízeivel várja. Az étterem különlegességei közé tartoznak a tradicionális magyar ételek modern tálalásban. Az élő zenei programok pedig tovább fokozzák az étkezés élményét.

Bár a Városliget Café alapvetően egy étterem, egy saját pörkölésű kávéra vagy egy sütire is érdemes benézni hozzájuk, mert egyszerűen hibátlan a kínálatuk.

Kapcsolat:

1146, Budapest, Olof Palme sétány 5.

+36308691426

[email protected]

varosligetcafe.hu

Városliget Sacher (3390 Ft)

Teljesen őszinte leszek: én még életemben nem ettem ennyire finom Sacher-tortát!

Piskótája marcipánnal készül, a hagyományos Sacher helyett pedig csokoládémousse van a piskótarétegek között. A tetejére helyben főzött baracklekvár kerül, amiből határozottan kiérződik, hogy madagaszkári vaníliával készül.

Máglyarakás (2890 Ft)

A desszert egy karamellás - diós - almás középpel rendelkezik. Ez foglalja össze a hagyományos máglyarakás ízvilágát. Ezt öleli körbe a vaníliás mousse, amelybe házi kalácsdarabokat kevernek. Ennek íze a madártejre emlékeztet. A borítása csokoládébársony, a tálalás pedig magáért beszél.

Málna-licsi mousse (3190 Ft)

Igaz, ez a málnás-licsis finomság nem kifejezetten az újragondol desszertek kategóriájába tartozik, de annyira csinos, hogy nem tudtam kihagyni a felsorolásból.

A desszert alapja egy rizsliszttel készült sablé. Az egész igazán nyárias ízvilág, licsis középpel, körben málnás mousse-val, amit egy liofilizált málnás, roppanós réteg tör meg.

Spoon The Boat

A Spoon The Boat egy exkluzív étterem és rendezvényhelyszín Budapest szívében, a Lánchíd mellett. A helyszín különlegessége a 360 fokos panoráma, amely a város lenyűgöző látképét kínálja. Az étlap nemzetközi fine bistro vonalon mozog, és a hangulatot olykor élő zene fokozza.

A csúcsidő náluk naplemente környékén és este van, pedig egy délutáni kávéra, koktélra vagy desszertre is abszolút megfelelő a hely.

Kapcsolat:

1052, Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

+36 30 493 3949

[email protected]

spoonboat.hu

Spoonmisu (3190 Ft) és Spoon Caffé (2990 Ft)

A Spoon Caffét egyszer kell kikérni, és az ember örökre a rabja lesz. A liofilizált málnaszórás miatt fantasztikusan néz ki, a tonkabab pedig ad egy kis magos-vaníliás plusz ízt neki.

Ez a kávé inspirálta a már eredetileg is újragondolt Spoon tiramisut, azaz a Spoonmisut, ami immáron sokkal gyümölcsösebb formában kerül elénk.

Őket lehet külön is kérni, de nem érdemes!

Digestive Dream (8900 Ft)

A Spoon nyári kínálatában kapott helyet a Digestive Dream, ami egy újragondolt Pavlova és egy koktél találkozása. A koktélba és az édességbe is belecsempészték a Tubit, ami miatt extra citrusos és gyömbéres az egész. A pavlovában pedig a nyár másik nagy slágere, a bodza is megjelenik.

A koktél összetevői: Tubi 60, Lillet Blanc, Toinc biter, citrom, tojásfehérje, Jázmin-Lime parfüm

A Degestif Dream kérhető alkoholmentes koktéllal is!

Rákóczi túrógombóc (3190 Ft)

A Spoon egyik ikonikus desszertje a Rákóczi túrógombóc, ami a Rákóczi túrós és a túrógombóc szerelemgyermeke.

A Rákóczi túrósra a desszert közepén elhelyezkedő barack gél utal, amit egy pirított gríz, majd egy túró mousse ölel körbe. Mellé pedig érkezik még egy fahéjas barack sorbet is.

Central Grand Café & Bar

A Central Grand Café & Bar Budapest egyik leghíresebb kávéháza, amely a város kulturális központjában található. A hely elegáns, történelmi hangulatot áraszt, de modern kávéházi élményeket kínál.

Ide egész nap betérhetünk reggelizni, de a kínálatuk déltől még szélesebbre vált. Süteményeik között ott sorakozna az igazi klasszikusok változatlan formában, de az újragondolt desszerteknek is helyet adnak. Így itt akár egyszerre kikérhetjük a tradicionális és az újragondolt Dobost és Eszterházyt is.

Kapcsolat:

1053, Budapest, Károlyi utca 9.

+36 30 945 8058

[email protected]

centralgrandcafe.hu

Rákóczi túrós tarte (2690 Ft)

Linzer kosárka, baracklekvár, citrusos túróhab, mering, bogyós gyümölcsök és pipettába zárt barackvelő - így gondolta újra a Centrál cukrásza, Takács Judit ezt a sokakat megihlető klasszikust.

A gyümölcsöknek hála ez egy igazán üde, nyári finomság.

XXI. századi "Dobostorta" (2690 Ft)

A klasszikus Dobos (2290 Ft) valószínűleg nem szolgál magyarázatra, de a modern verzió a következőképpen áll össze:

karamell ropogóssal rétegelt piskóta, étcsokoládémousse toffee betéttel, tejcsololádés kéregben, aranyozott izomalt spirállal.

A két desszert kérhető külön is, de nagyon izgalmas játék egymás mellett kóstolni őket.

Mákosguba flambírozott barackvelővel (2790 Ft)

A végére hagytam a kedvencemet: a lángoló mákos gubát! Jó, igazából a guba nem lángol, csak a mellé szervírozott barackragu, de tényleg nagyon látványos az egész.

Az guba alapja helyben készült fonott kalács (Judit nagymamájának receptje szerint), a tetején pedig tejszínes vaníliahab csücsül.

NOUR

A Nour prémium desszertekre specializálódott cukrászda, amely Budaörsön és Budapesten is megtalálható. Süteményeik és tortáik a francia hagyományokat követik, sokszor hazai klasszikusok újragondolásával, és a legújabb technológiák felhasználásával készülnek, egyenként, aprólékos munkával. Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf is részt vett a kínálat megalkotásában, így a desszertek nemcsak ízletesek, hanem művészi formavilágukkal is csábítanak.

Bevallom őszintén a Nourtól tartottam egy picit, mert túl szépnek tűntek a desszertek ahhoz, hogy igazán finomak is legyenek, de egyáltalán nem okoztak csalódást.

Kapcsolat:

NOUR Budaörs: 2040, Budaörs, Felsőhatár u 1.

+36300140014

NOUR Budapest: 1051, Budapest, Sas utca 7.

+36 30 013 3600

[email protected]

nour.hu

Nour Somlói (3790 Ft)

A desszertben megjelenik az három piskótalap: klasszikus, diós és kakaós. Közöttük könnyű vaníliakrém, diópraliné és rumba áztatott arany mazsola fekszik, a teteje pedig keserű étcsokoládé sziruppal záródik. Mindezt tejszínes fehércsokoládé mousse veszi körül. Az egészet tejszínhabbal és a NOUR saját mintájával díszített csokoládélappal koronázzák meg.

Nour puncs kocka (3490 Ft)

A desszert alapja egy mandulás piskóta, amelyre édes baracklekvár került. Ezt követi egy krémes puncs ganache réteg, majd egy házi puncs szirupba áztatott piskóta. Ezek a rétegek többször ismétlődnek, végül egy könnyed fehércsokoládé mousse öleli körbe az egészet. A desszertet rózsaszín tükörglazúrral és csokoládélappal díszítették.

Ez a sütemény különösen izgalmas volt számomra, mert nem a klasszikus puncskocka ízért kaptam vissza, hanem sokkal inkább egy puncs fagylaltét. Zseni!

Nour Eszterházy (3390 Ft)

A desszert fő összetevői: dió, rum fehércsokoládé és vanília.

Talán ez az édesség ragaszkodik leginkább az eredeti recepthez, de a tálalás egyértelműen Nour - tuningot kapott.

Fotó: NOUR

Cake to go Budapest

Sabján Adrienn (Hobbicukrászat Alapoktól a mesterfokig című könyv szerzője) 2020 júliusában nyitotta meg Cake to go Budapest névre keresztelt üzletét, ahol a célja az volt, hogy olyan sütiket kínáljon, amelyek valódi alapanyagokból készülnek, és nem csupán a trendeknek próbálnak megfelelni. Az üzletben a tradicionális és francia desszertek mellett ételérzékenyek is találnak megfelelő alternatívákat.

Szezonális kínálat, könnyen beszerezhető, természetes alapanyagokból készült sütemények, és egyedi torták, amikre nem kell hónapokkal előre bejelentkezni.

Kapcsolat:

1139, Budapest, Petneházy u. 37.

+36703950469

caketogobudapest.hu

Cukormentes szilvás gombóc (1150 Ft)

A sütemény a 2024-es Magyarország cukormentes tortája versenyre készült, de sajnos az elődöntőn elbukott, azóta viszont rengeteg rajongót szerzett.

A cukorbetegek valódi szilvás gombócot magas szénhidráttartalma miatt nem fogyaszthatnak, ebben a süteményben viszont megkapnak mindent, amit betegségük óta hanyagolniuk kellett. De sütemény a szilvás gombóc rajongók számára is erősen ajánlott, hiszen az íze és az állaga is kísértetiesen hasonlít rá.

Somlói kocka (1150 Ft)

Az ötlet onnan jött, hogy a gyönyörű egyenesre rétegezett lapokat a tulajdonos sajnálta szétcincálni, így a sütemény tetejére egy étcsokis áthúzó került, amit mascarponével dúsított tejszínhabbal díszítenek (így növényi tejszín használata nélkül marad tartós a hab). A süteményben jelen van a vaníliás, kakaós és diós piskóta, a narancsos cukorszirup, a lágy vaníliakrém és a rumba áztatott mazsola is.

Főzelék minitorta – 4 szeletes (7900 Ft)

Tudom, tudom, egy desszertes cikkben egy főzelék igazán extrémen hat, de annyira izgalmas dolog, hogy Adrienn valósághű kajatortákkal is foglalkozik, hogy kihagyhatatlan ziccernek éreztem a bemutatását.

Könyörgöm nézzetek rá a többi "elborult" ötletére is, mert ilyen minőségben ezt csak nagyon kevesen űzik az országban.

A csokimousse krémmel rétegezett, meggyek bolondított torta nemcsak különleges külsejű, de még gluténmentes is. Borsófőzelék, spenót, és tökfőzelék formában is rendelhető. És isteni finom!

Mon Petit Dessert Boutique

A Mon Petit Dessert Boutique különleges torta- és süteménykreációkat készít a legkiválóbb francia alapanyagokból, Sámson Zsófia cukrászmester vezetésével. Zsófia 10 évvel ezelőtt kezdett el cukrászként dolgozni, és bár több neves budapesti helyen is dolgozott, végül úgy érezte, hogy a saját üzlet nyitása lesz az igazi kihívás számára.

A desszertbutik gyakorlatilag Rácz Jenő Michelin-csillagos éttermének, a Roumornak az előszobája. Innen halad át minden vendég az étterembe. Ennek megfelelően a cukrászda is késő estig nyitva tart.

Kapcsolat:

1052, Budapest, Petőfi tér 3-5. (Bejárat a Régi posta utca felől)

+36308343720

[email protected]

monpetitdessert.com

Rákóczi túrós

Citrusos sablé tészta alapon egy enyhén sós túrókrém helyezkedik el, ami vaníliával és citrusfélék részelt héjával van ízesítve. Erre vaníliás rummal kikevert házi baracklekvár kerül. Végül az elmaradhatatlan égetett tojáshab díszek kerülnek a helyükre.

Eszterházy

Gluténmentes diós tésztára egy roppanós diós praliné réteg és enyhén sós és diós fehércsokoládés ganache kerül. A tetejét pedig egy zöld dió és csokoládé keverékéből készült krém koronázza. Na meg a csokiból készült tollak.

Dobos tekercs

A barna vajjal készült, mondhatni hagyományos dobos tészta tekercs formában születik ujjá. A közepére karamellizált étcsokoládé krém kerül, melyet sós - csokoládés vajkém egészít ki.

Fotók és szöveg: Vass Adrienn

Fotó: Mon Petit Dessert Boutique

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Az egész napos reggelizés fellegvára: Café Brunch Budapest
Zöld terasz, finom kávé, croissant és New York Roll.


Nem kell feltétlenül korán kelni egy kiadós reggelihez,

hiszen a Café Brunch Budapestben reggel 8-tól egészen délután 4-ig villásreggelizhetünk.

Az első éttermet 2017-ben nyitották meg, és azóta a kávézólánc jelentős népszerűségre tett szert. Mára már öt étterem működik a város különböző pontjain, így bárhol is járunk a belvárosban, biztosan találunk egy Café Brunch helyszínt a közelben.

Az éttermek listája a következő:

Cafe Brunch Budapest - Opera (1065, Hajós utca 26/b.)

2017-ben nyílt meg a Hajós és a Dessewffy utca sarkán az Operaház közelében.

Brunch Bistro Budapest - (1065, Bajcsy-Zsilinszky út 19/b.)

2019-ben nyílt meg a Bajcsy-Zsilinsky úton, kilátással a Szent István Bazilikára.

Cafe Brunch Budapest - Fővám tér (1056, Fővám tér 2-3.)

2020-ban nyílt meg a Nagyvásárcsarnok és a Szabadság-híd közelében.

Cafe Brunch Budapest - Bazilika (1051, Zrínyi utca 8-10.)

2021-ben nyílt meg a Zrínyi utcában, nagy terasszal és kilátással a Bazilikára.

Brunch Deli - pékség és szendvics (1065, Hajós utca 31.)

2022-ben nyílt meg a Cafe Brunch Budapest - az “Opera” étteremmel szemben.

Az éttermek folyamatosan törekednek az ételek tökéletesítésére, és kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokat használják.

Az étlapot átböngészve máris összefuthat a nyál a szánkban, és a következő pozitív meglepetés az lesz, amikor a képeken látott ételek egy az egyben meg is érkeznek elénk.

Mi ezúttal a Operánál jártunk, ahol egymással szemben két egységük is van, és ami egy igazi zöld oázis a belvárosban.

Nézd meg TikTok videónkat róla:

@szeretlekmagyarorszag.hu Cafe Brunch Budapest ? reggeliző és brunch étterem ?#hirdetés ? @Cafe Brunch Budapest Nyitvatartás: Hétfő – Vasárnap  8:00 – 16:00 Az éttermek listája: Cafe Brunch Budapest, Opera - 1065, Hajós utca 26/b. Brunch Bistro Budapest - 1065, Bajcsy-Zsilinszky út 19/b. Cafe Brunch Budapest, Fővám tér - 1056, Fővám tér 2-3. Cafe Brunch Budapest, Bazilika - 1051, Zrínyi utca 8-10. Brunch Deli - 1065, Hajós utca 31. #cafebrunchbudapest #szeretlekmagyarország #budapest #ajánló #magyartiktok #kóstolás #étterem #brunch #brunchtok #reggeli ♬ Ghibli-style nostalgic waltz - MaSssuguMusic

Az étlapon olyan kedvencek szerepelnek, mint az avokádós pirítós, az Eggs Benedict, az angol reggeli, a lazacos és avokádós bagel, a francia pirítós és az amerikai palacsinta.

Emellett népszerű magyar reggeli ételeket is kínálnak, például rántottát, bundáskenyeret és magyaros omlettet.

És ha ebéd környékén érkezünk akár gulyáslevest vagy egy könnyű salátát is választhatunk.

A menüben vegetáriánusok és vegánok, valamint laktóz- és gluténmentes ételeket igénylők is találhatnak kedvükre valót.

Mi első körben a rántottát kóstoltuk meg, ami óriási adag, rendkívül laktató. Meglepően stílusosan, kocka formában kerül a tányérra. Két sós péksütemény is jár mellé és némi zöldség.

De talán még ennél is izgalmasabb a grillezett bagel kecskesajttal. Itt a sajt mellé madársaláta, alma és eperlekvár is kerül. 

Érdekes csavar ez az eperlekvár a kecskesajt mellett, talán máshol nem is láttunk még ilyet, de óriási kedvencünk lett.
A Café Brunch Budapestnek saját kézműves péksége is van, amely 2022-ben nyílt meg.

A pékségben minden nap friss kenyeret és péksüteményeket készítenek, melyek a hagyományos recepteket és a legjobb hozzávalókat ötvözik. Ebből a pékségből kerülnek ki a szendvicsalapok és az édes sütemények a többi üzletbe is.

A kínálatban többek között szerepel a tökéletes croissant, és a klasszikus kakaós csiga, de időről-időre kísérleteznek újdonságokkal is.

Április óta kapható náluk New York Roll.

A New York Roll egy modern péksütemény, amely a croissant és a töltött fánk kombinációja. Lényege, hogy a klasszikus croissant tésztát különböző ízesített krémekkel töltik meg, majd az egészet fánkformára alakítják.

A Cafe Brunch Budapest Deliben három ellenállhatatlan változatban kapható: pisztácia-málnás, sózott karamell és kókuszos-csokoládé. 

És most nyáron egy igazán izgalmas, limitált íz is érkezik: a Baileys krémlikőrrel töltött New York Roll.

A New York Roll most minden kétséget kizáróan a legtrendibb péksütemény, de

a Café Brunch Budapest töltött croissantja egy olyan klasszikus, amit szintén vétek lenne kihagyni.

Málnás, csokis és pisztáciakrémes variációban kapható, és az izgalmas színes tészta mellett a brutális mennyiségű töltelék miatt is jár neki az elismerés.

Az ételek mellett az italokból is elég nagy a választék.

A Café Brunch Budapest különleges figyelmet fordít a kávék minőségére is. Együttműködnek a Budapest Kávéval, egy helyi kézműves pörkölővel, amely speciális kávékeveréket készít számukra. A 100%-os brazil Arabica kávét frissen pörkölik, és a magasan képzett baristák gondoskodnak arról, hogy minden csésze kávé tökéletes legyen.

A kávék, limonádék és gyümölcslevek mellett pedig különböző alkoholos italokat is találunk a kínálatban. Hiszen buborékos itallal abszolút ér indítani a napot, egy kézműves sör vagy koktél pedig délután már biztosan jól csúszik egy olyan oázisban, amilyen a Hajós és a Dessewffy utca sarkán lévő üzletük terasza.

A remek ízek mellett az ár - érték arány is rendben van: a magyaros rántotta 3650 forint, a kecskesajtos bagel 3950 forint, míg a croissant 1850 forintba kerül.

A teljes étlapot és további információkat ITT találtok róluk!

Szöveg és fotó: Vass Adrienn


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk