GASZTRO

Csokoládétúrák a legjobb manufaktúrákba

Szuper programötlet az igazi csokoládé szerelmeseinek: szervezett túrák a legmenőbb csokiműhelyekbe.


Hazánk legjobb manufaktúráiba látogathattok el pár óra alatt, egy szervezett túra keretein belül, ahol nem csak sok érdekességet tudhattok meg a valódi csokoládé készítésről, de meg is kóstolhattok mindent:) Én már teszteltem a " Tour de Zsokolat " ízeit és hangulatát, ami felér egy óriási pozitív töltettel! Ebben a posztban most megtudhattok mindent az ötletgazdáról és a túráról is.

Áth-Horváth Zsóka sokáig nem evett cukros dolgokat, és nem is tudta, hogy vannak kiváló minőségű, alig cukros, ámbár nagyon ízletes csokoládék. Miden ott kezdődött, amikor megtörte a cukor böjtjét és elkezdett igazi csokoládék után kutatni.

Mi is az a PandArte blog?

Bánhidi Dóra több mint három éve a fejébe vette, hogy minden olyan dolgot megismertet a világgal, ami kreatív ötletből született.

dora

"Blogomon rengeteg hazai tervezőről, innovatív ötletről, helyről és designról írok, mert ezzel szeretném inspirálni az embereket arra, hogy megtalálják önmaguk 'ajándékát', vagyis azt, hogy ők miben a legkreatívabbak" - írja Dóra.

Mi pedig arra vállalkoztunk, hogy időről-időre bemutatunk valakit vagy valamit Dóra sikertörténeteiből

Hogyan jött az ötlet a csokoládé túrák szervezéséhez?

Miután megszületett a kislányom úgy döntöttem, hogy szeretnék valami saját dolgot csinálni. Régóta fontolgattam, hogy az időközben nagyon jó partneri viszonyt amit a csokoládékészítőkkel kialakítottam kamatoztatnom kéne. Volt szerencsém megismerkedni a csokoládé szakma két nagyon neves szakértőjével, Sarah Jane Evens-el és Chloé Doutre –Roussel-lel, akiktől sok inspiráló gondolatot kaptam. Leginkább Chloé-val beszéltünk sokat arról, hogy ő hogyan szervezi és vezeti a túrákat Párizsban, és a kakaóültetvényeken, Venezuelában és Ecuadorban. Elképesztő távlatok nyíltak meg előttem, és elkezdtem felépíteni azokat a túrákat, amik gyakorlatilag ma is alapját képezik a Tour de Zsokolat programjainak.

Hányféle túrát szervezel és bonyolítasz le?

Ennek lassan másfél éve, és persze a kínálatban már nemcsak túrák szerepelnek, hanem van tematikus kóstolás, ahol neves külföldi csokoládékészítők kollekcióit kóstoljuk végig, és van csapatépítés is just for fun, sok játékkal és csokoládéval. Most indulnak a rövid belvárosi túrák, ahol nem lesz műhelylátogatás, hanem 3 szaküzletbe megyünk el és kóstoljuk meg az éppen aktuális csokoládékat.

csokitura (2)

csokitura (3)

Ezen felül van lánybúcsús program is. Ami szintén nagyon izgalmas, mert a lányok úgy gyűjtenek pénzt az esti mulatózásra, hogy a műhelyben elkészült bonbont a menyasszony az utcán értékesíti. Ezt nagyon szokták élvezni, főleg akkor, amikor egy bonbont sikerül 1000 forintért eladni. Szóval a legtöbb program a játékra és az örömre épít, de nekem az is nagyon fontos, hogy megmutassam a résztvevőknek, hogy van nagyon jó minőségű jó alapanyagból készült csokoládé.

A túra során bemutatom a különböző termőterületeket, és a főbb kakaófajtákat. Kóstolunk kakaóbabot, és megtanulják a résztvevők, hogy hogyan kell csokoládét kóstolni. Ezen felül még azt is kipróbálhatják, hogy hogyan lehet trüffelt vagy bonbont készíteni, mert a túrát egy igazi csokoládéműhelyben kezdjük ( Bonbonier ) egy chocolatier ( Erdélyi Nóra ) vezetésével. És persze van csokoládétörténet is. Szóval igyekszem mindenről beszélni ami érdekes lehet, és amit szerintem fontos és érdemes tudni a csokoládéfogyasztás kapcsán. Mindig azt mondom, és hiszem is, hogy az amit csinálok nemcsak egy vállalkozás, hanem egy misszió is, mert fontosnak tartom, hogy az emberek a csokoládé fogyasztás területén is tudatosak legyenek.

csokitura (4)

csokitura (5)

Miért olyan fontos számodra, hogy megismertesd az emberekkel az igazi csoki értékét?

A csokoládé ha jó minőségű, akkor jó alapanyagból készül, ami a tömegtermelésre nem feltétlenül jellemző. Sajnos sokszor a nagy multinacionális cégek kizsákmányoló politikát folytatnak, és az olcsó, könnyen beszerezhető termékek mögött sok áldozatos, ki nem fizetett ember, és ennél rosszabb esetben gyermek munkája van. Nemrég láttam egy dán dokumentumfilmes (Miki Mistrati: Dark side of Chocolate/2010, Saddy Chocolate/ 2013.) filmjét, ami újra rádöbbentett arra, hogy mennyire fontos, hogy az emberek tisztában legyenek a termékek eredetével, és azzal, hogy milyen árat fizetnek mások azért, hogy mi a napi luxust nagyon olcsón vásárolhassuk meg.

A jó minőség mögött többnyire a méltányos kereskedelemnek (Fair Trade) is megfelelő üzletpolitika és beszerzés áll. Két olyan csokoládékészítő is van ma Magyarországon, aki úgynevezett “bean-to-bar” (“babtól a tábláig”) kategóriás csokoládét készít, vagyis maga rendeli a babot az ültetvényről és készít a babból csokoládét. (Rózsavölgyi csokoládé, Szántó Tibor csokoládé) A túrán ezeket is bemutatom.

csokitura (8)

csokitura (9)

Ezen felül pedig van egy másik érv a jó minőség mellett. Ez pedig nagyon egyszerű: finomabb, ízletesebb és egészségesebb, mert mondjuk nem spórolják ki belőle a kakaóvajat, ami egy nagyon hasznos összetevője a csokoládénak. Szóval két fontos érvem van a jó csokoládék és a minőség terjesztése és megismertetése mellett.

És ha már itt tartunk, milyen pontosan az igazi csoki?

A jó csokoládé jellemzője, hogy képes a kakaóbab ízvilágát megmutatni, ami fajtánként nagyon különböző lehet. Alapvetően négy fajta babot különböztetünk meg, de ezeknek vannak különböző hibridjei és alfajtái. Ahogy a bornál, úgy a babok és csokoládék esetében is beszélhetünk tannin tartalomról, ami lehet alacsony, közepes vagy magas. A különböző babok más-más ízjeggyel rendelkeznek, attól függően, hogy melyik termőterületről származnak. Ezen felül a jó csokoládé egyik fő ismérve, hogy széles ízspektrummal rendelkezik, és hosszan tart az íze.

A csokoládék világában is van terület szelektált, sorszámozott és évjáratos csokoládé. Neves csokoládé szakértők 2005-ben Londonban létrehozták az Academy of Chocolate-ot, hogy kétévente díjazzák a legjobb csokoládékat. Az alapítok között vannak természetesen csokoládé szakértők, borszakértők, gasztro bloggerek és újságírók! Nagyjából ők határozták meg azt a minősítőrendszert, amin belül jól lehet egyrészt kategorizálni a csokoládékat, másrészt módszert adnak a minősítésre is. Ezeket a túra során részletesen bemutatom. Mi is ezek alapján szoktunk kóstolni.

csokitura (10)

csokitura (11)

Amúgy Magyarországon, annak dacára, hogy egy kis piac, nagyon sok jó csokoládékészítő van. Bizonyítja ezt az is, hogy a legutóbbi díjkiosztón 5 csokoládékészítő is kapott díjat az Acadyemy of Chocolate-től. A túra során három olyan készítőnek a csokoládéit is kóstoljuk, akik a díjazottak között szereplenek. (Rózsavölgyi csokoládé, Zangio, Szántó Tibor csokoládék)

Te egy nap mennyi csokit eszel?

Nem sokat, de azt mindig ugyanakkor, és ugyanúgy! Reggeli előtt a napot azzal indítom, hogy letörök egy kis kockányit az egyik kedvencemből- mindig van otthon valami az általam legjobbaknak vélt egyikéből- és főzök hozzá egy bögre zöld teát. Amúgy a zöld tea nagyon segíti a csokoládéban lévő ízeket “szétrobbanni”, így jobban érvényesül a csokoládé. Azért ez egy jó kezdés reggelente. Szóval minden nap eszem csokoládét, és nemcsak én hanem a kislányom is, aki természetesen imádja a csokoládét, de pontosan tudja, hogy mi a napi mennyiség, és azt is tudja, hogy csak reggel kaphat belőle, arról nem is beszélve, hogy csak étcsokoládét kap ő is.

Az nem igaz, hogy a gyerekek nem szeretik az étcsokoládét, mert keserű. Ez csak szoktatás kérdése. A gyerekek elsősorban azt eszik meg, amit adunk nekik. Ő mindig is étcsokoládét kapott, és valószínű, hogy ennek a következménye az, hogy a tejcsokoládét meg sem eszi. Kísérletezem vele, és kapott tejcsokoládét is. Nem ízlett neki. Bocsánat, félreértés ne essék, mert nem a tejcsokoládé ellen beszélek, hiszen "ízlés dolgában nem lehet vitázni", szóval senkit nem akarok meggyőzni, hogy ezután csak étcsokoládét egyen, csak egy másik utat vagy inkább lehetőséget kívánok felmutatni.

csokitura (6)

csokitura (7)

Vannak titkos lelőhelyeid? Honnan érdemes beszerezni a legfinomabbakat?

Persze, hogy vannak! A túra is erről szól, hogy megmutassam és bemutassam ezeket. A legjobb manufaktúrák boltjait a belvárosban lehet megtalálni, a nemzetközi csokoládék közül pedig leginkább két-három helyszínen és az interneten lehet válogatni. Ezekről bővebben infót pedig mindenki kap a túrán vagy a honlapomon.

Kinek ajánlod a csokoládétúrákat?

Ajánlom azoknak, akik nagyon szeretik a csokoládét, de még bele sem gondoltak abba, hogy esetleg egy sokkal szélesebb választék is létezik annál, amit a szupermarketek és a bevásárlóközpontok vagy ABC -k polcai kínálnak. Ajánlom azoknak, aki szeretik a különleges és tiszta ízeket, és elkötelezett hívei a tudatos fogyasztásnak. Ajánlom azoknak, akik szeretik tudni, hogy miből készült a termék amit megesznek, vagy esetleg szeretik tudni, hogy ki készítette. Sőt: szeretik azt a pillanatot, amikor maga a készítő mutatja be a saját termékét.

csokitura (1)

csokitura (1)

Ajánlom azoknak, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan és milyen alapanyagokból készül a csokoládé. Ajánlom azoknak, akik nemcsak új emberekkel szeretnek ismerkedni, hanem új ízekkel is. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne több mint négy órát a csokoládé bűvöletében eltölteni. Van egy túrázom, aki minden egyes túrára eljön, és mindig ugyanolyan lelkesedéssel vesz részt rajta. Nekem ez egy nagyon jó megerősítés és visszajelzés, mert ez bizonyíték arra, hogy mindig sikerül valami újat becsempészni a programba.

Ha tetszik a program, oszd meg a barátaiddal!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Legnépszerűbb

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Mit tudtunk enni 2500 forintból a Campus fesztiválon?
Vajon maradtunk a pizzaszeletnél, vagy jól is lakhattunk ennyiből?


Vasárnap hajnalban véget ért a 16. Campus Fesztivál Debrecenben. Magyarország egyik legnagyobb nyári kulturális eseményére összesen mintegy 121 ezren látogattak ki, a legtöbben a pénteki napon Dimitri Vegas, illetve Majka fellépésén tomboltak.

A fesztiválra kollégánk is kilátogatott, hiszen a legtöbb hazai fesztiválon jelen vagyunk. A koncertek szünetei között volt ideje kicsit szétnézni, hogy megnézze idén milyen a kínálat étel fronton. Gyros, hot dog, kenyér- vagy krumplilángos, sült krumpli, kolbász, wrap, palacsinta, gofri: csak néhány a legnépszerűbb ételek közül, ezek mind megtalálhatóak voltak. A választásnak már csak az étvágy és a pénztárca szabott határt.

A célunk az volt, hogy 2500 forintból hozza ki a napi étkezését, ekkor futott bele a Lidl FesztMarket néven kitelepülő üzletébe, ami egy alternatív lehetőséget kínál azoknak, akik az étellel próbálnának spórolni. A Campuson felállított Lidlben zöldséget, gyümölcsöt, pékárut, felvágottat és rágcsálnivalót is lehetett kapni. Emellett pedig voltak előre fűszerezett grilltermékek, amelyeket a bolt grillteraszán meg is lehetett sütni.

Ide belépve bolti árakkal, valamint az éppen aktuális napi akciókkal kínált termékekkel találkoztunk.

Ráadásul a Lidl Plus applikációnak köszönhetően a fesztiválra szabott kedvezményre jogosító kuponokkal tovább csökkenthettük kiadásainkat, így a kitűzött 2500 forintos ár alatt maradtunk a költésben!

Bevásároltunk náluk és kipróbáltuk a grillteraszukat is! Nézd meg TikTok videónkat róla és próbáld ki te is az augusztus utolsó napjaira időzített SZIN-en:

@szeretlekmagyarorszag.hu Lehet olcsón is fesztiválozni! #campusfesztivál #lidl ♬ eredeti hang - Szeretlek Magyarország.hu

A Lidl programjai az idei Campuson

Az áruházlánc izgalmas játékokkal és programokkal kedveskedett a kikapcsolódásra vágyó családok, fiatalok és bulizók számára, akik különböző nyereményjátékokban is megmérettethették magukat.

Az érdeklődők az áruházlánc HR-aktivitásaival is találkozhattak, ahol az edukáció és a „töltődés” állt a középpontban. A pályaválasztás, vagy munkahelyváltás előtt állók játékos formában, de mégis edukatív módon sajátíthatták el a tökéletes önéletrajz elkészítésének lépéseit egy TOUCH TV-s játék segítségével, amely után az elkészült CV-t egy QR kóddal le is tudták tölteni.

Az interaktív játék mellett jelen voltak a fesztivál ideje alatt a Lidl toborzásért felelős kollégái is, akik az aktuális nyitott pozíciókról meséltek és mutatták be a vállalatot. Minden aktivitásban résztvevő a FesztMarketben beváltható ajándékban részesült. A Lidl chill zónában pedig kihelyezett napágyakkal és babzsákokkal várták a buliban elfáradt pihenni vágyókat, ahol a lemerült telefonokat is fel tudták tölteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Ma nyit újra a világ egyik legszebb McDonald’s étterme a Nyugati téren
Az 1,8 milliárd forintos felújítás a hazai étteremátalakítási program utolsó állomása.


Ma délután újra megnyitja kapuit a Nyugati téri McDonald’s, melyet több mint fél évig tartó felújítási munkálatok után adnak át a közönségnek. Az étterem, amelyet már többször is a világ egyik legszebb McDonald’s egységeként ismertek el, most a műemléki épület különleges belsőépítészeti elemeit megőrizve, természetes anyagok felhasználásával, mintegy 1,8 milliárd forintos költséggel újult meg teljesen.

Az eredetileg 1990-ben megnyitott McDonald’s különleges belső tere most a hazai étteremátalakítási program utolsó állomásaként kapott új életet.

Az átalakítás során különös figyelmet fordítottak arra, hogy a Nyugati pályaudvarral közös főfalon álló épület megőrizze a neoreneszánsz és neoromantikus stílusjegyeket, amelyek a vasútállomás építészeti stílusát is meghatározzák.

Az épület kívülről, a felújítás előtt

A Nyugati téri McDonald’s múltja

A Nyugati pályaudvart, Budapest legrégebbi állomását közel 150 évvel ezelőtt az Osztrák Államvasút Társaság építtette. Az állomás terveit August W. De Serres osztrák építész és a francia Eiffel Iroda készítette.

A mai McDonald's helyén mindig is étterem üzemelt, ami eredetileg csak az első és másodosztályú utasok számára volt elérhető.

A XX. század első felében a híres vendéglős, Démusz János irányítása alatt működött itt egy népszerű és elegáns étterem.

Az épülő Nyugati pályaudvar (Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

Démusz Vendéglő (Forrás: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

A 40-es évek végén a MÁV Utasellátó Vállalata vette át az étterem üzemeltetését. A színvonal azonban maradt, a konyhát elismert szakemberek vezették.

A Nyugati téri McDonald’s 1990-ben nyitotta meg kapuit, az ország második McDonald’s éttermeként.

Az első Régiposta utcai egység volt.

Az étterem külső és belső megjelenése is hűen őrizte az eredeti stíluselemeket: az antik lámpákat, kovácsoltvas kaput, festett stukkós mennyezetet és oldalfalakat. Ennek köszönhetően tartja számon az éttermet a világ az egyik legszebb McDonald’s egységeként.

1990 és 2010 között

A 2010-es felújítás után2024.02.10

2024, a teljes megújulás éve

Az új belső kialakítás a McDonald’s rendszer alapítójáról elnevezett RAY-design koncepció alapján készült, amelyet egyedi

tükrös üvegfelületek, rézburkolatú lámpatestek és speciális bútorelemek tesznek különlegessé.

Az étterem belső tereinek kialakítása során valódi, természetes anyagokat használtak fel, ami ritkaságnak számít a gyorséttermek világában. Az új belső tér öntött terrazzo padlót kapott, és számos helyen fa-, bőr- és rézburkolatokkal gazdagították a környezetet.

A belső terek és pillérek díszítő festését restaurátorok végezték, hogy megőrizzék az épület eredeti miliőjét és korszellemét.

Fotó: Vass Adrienn

Fotó: Vass Adrienn

Fotó: Vass Adrienn

Az étterem vendégélményének fokozása érdekében a felújítás során a „Jövő Élménye” koncepció modern megoldásai is megjelentek. Ennek részeként érintőképernyős kioszkokat telepítettek a hagyományos kasszák mellé, és lehetőség nyílik a rendelésre a McDonald’s mobilalkalmazáson keresztül is, amelyet akár az asztalhoz is kérhetnek a vendégek.

Az étterem különleges látványossága az ételszállító szalag, amely a konyha két szintje között szállítja a termékeket,

lehetőséget biztosítva a vendégeknek, hogy egy üvegdobozon keresztül nyomon követhessék a szendvicsek útját.

Fotó: Vass Adrienn

Fotó: Vass Adrienn

A felújítás során a korábbi lépcsőzetes elrendezés megszűnt, de a jellegzetes galériás elrendezést megtartották.

A vendégek továbbra is az épület közepén található kétoldali lépcsősoron keresztül juthatnak fel a mezzanin szintre.

A külső területen is jelentős változások történtek: a szabadtéri rész teljesen új formát öltött, új bútorokkal és lounge-hangulatú terasszal várja a vendégeket.

Az étterem enteriőrjét az ausztrál Landini dizájn stúdió tervei alapján alakították ki, amelyeket Sass Géza magyar belsőépítész adaptált az épület adottságaihoz. A kivitelezési munkálatokat a Market Építő Zrt. végezte.

A Meki hamarosan további különlegeségekkel is készül majd az ikonikus étteremben, de ennek részleteit csak a későbbiekben osztják majd meg.

Ha arra jártok, a legújabb pisztáciás fagyival mindenképpen tegyetek egy próbát.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Málnás tiramisu, fagylalt ízű puncskocka és modern Rákóczi túrós - újragondolt desszertek Budapesten
Ezek az édességek a hagyományok tisztelete mellett új élményt is nyújtanak.


Az "újragondolt desszert" kifejezés azt jelenti, hogy egy klasszikus vagy hagyományos desszertet modern megközelítéssel, kreatív módon készítenek el újra. Ez gyakran magába foglalja a szokatlan összetevők használatát, innovatív tálalási módokat vagy a hagyományos recept teljes átalakítását.

Az ilyen desszertek célja, hogy a hagyományok tisztelete mellett új élményt nyújtsanak

a megszokott ízek és textúrák mellett vagy akár helyett.

Például egy újragondolt somlói galuska lehet, hogy mousse formájában jelenik meg, vagy a piskótát más típusú tésztával helyettesítik, esetleg a klasszikus csokiöntetet egy másik összetevő váltja fel. Az újragondolt desszertek azok érdeklődését is felkelthetik, aki az alapreceptbe szerettek bele, és azokét is, akik valami különlegességre vágynak.

Most következő válogatásunkban olyan budapesti éttermeket és cukrászdákat mutatunk be, ahol több újragondolt desszert is található. Jöhet egy extra Dobos torta, egy Rákóczi vagy egy modern Eszterházy?

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café elegáns környezetben, a Városligeti tó partján található, ahol vendégeit a békebeli idők hangulatával és ízeivel várja. Az étterem különlegességei közé tartoznak a tradicionális magyar ételek modern tálalásban. Az élő zenei programok pedig tovább fokozzák az étkezés élményét.

Bár a Városliget Café alapvetően egy étterem, egy saját pörkölésű kávéra vagy egy sütire is érdemes benézni hozzájuk, mert egyszerűen hibátlan a kínálatuk.

Kapcsolat:

1146, Budapest, Olof Palme sétány 5.

+36308691426

[email protected]

varosligetcafe.hu

Városliget Sacher (3390 Ft)

Teljesen őszinte leszek: én még életemben nem ettem ennyire finom Sacher-tortát!

Piskótája marcipánnal készül, a hagyományos Sacher helyett pedig csokoládémousse van a piskótarétegek között. A tetejére helyben főzött baracklekvár kerül, amiből határozottan kiérződik, hogy madagaszkári vaníliával készül.

Máglyarakás (2890 Ft)

A desszert egy karamellás - diós - almás középpel rendelkezik. Ez foglalja össze a hagyományos máglyarakás ízvilágát. Ezt öleli körbe a vaníliás mousse, amelybe házi kalácsdarabokat kevernek. Ennek íze a madártejre emlékeztet. A borítása csokoládébársony, a tálalás pedig magáért beszél.

Málna-licsi mousse (3190 Ft)

Igaz, ez a málnás-licsis finomság nem kifejezetten az újragondol desszertek kategóriájába tartozik, de annyira csinos, hogy nem tudtam kihagyni a felsorolásból.

A desszert alapja egy rizsliszttel készült sablé. Az egész igazán nyárias ízvilág, licsis középpel, körben málnás mousse-val, amit egy liofilizált málnás, roppanós réteg tör meg.

Spoon The Boat

A Spoon The Boat egy exkluzív étterem és rendezvényhelyszín Budapest szívében, a Lánchíd mellett. A helyszín különlegessége a 360 fokos panoráma, amely a város lenyűgöző látképét kínálja. Az étlap nemzetközi fine bistro vonalon mozog, és a hangulatot olykor élő zene fokozza.

A csúcsidő náluk naplemente környékén és este van, pedig egy délutáni kávéra, koktélra vagy desszertre is abszolút megfelelő a hely.

Kapcsolat:

1052, Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

+36 30 493 3949

[email protected]

spoonboat.hu

Spoonmisu (3190 Ft) és Spoon Caffé (2990 Ft)

A Spoon Caffét egyszer kell kikérni, és az ember örökre a rabja lesz. A liofilizált málnaszórás miatt fantasztikusan néz ki, a tonkabab pedig ad egy kis magos-vaníliás plusz ízt neki.

Ez a kávé inspirálta a már eredetileg is újragondolt Spoon tiramisut, azaz a Spoonmisut, ami immáron sokkal gyümölcsösebb formában kerül elénk.

Őket lehet külön is kérni, de nem érdemes!

Digestive Dream (8900 Ft)

A Spoon nyári kínálatában kapott helyet a Digestive Dream, ami egy újragondolt Pavlova és egy koktél találkozása. A koktélba és az édességbe is belecsempészték a Tubit, ami miatt extra citrusos és gyömbéres az egész. A pavlovában pedig a nyár másik nagy slágere, a bodza is megjelenik.

A koktél összetevői: Tubi 60, Lillet Blanc, Toinc biter, citrom, tojásfehérje, Jázmin-Lime parfüm

A Degestif Dream kérhető alkoholmentes koktéllal is!

Rákóczi túrógombóc (3190 Ft)

A Spoon egyik ikonikus desszertje a Rákóczi túrógombóc, ami a Rákóczi túrós és a túrógombóc szerelemgyermeke.

A Rákóczi túrósra a desszert közepén elhelyezkedő barack gél utal, amit egy pirított gríz, majd egy túró mousse ölel körbe. Mellé pedig érkezik még egy fahéjas barack sorbet is.

Central Grand Café & Bar

A Central Grand Café & Bar Budapest egyik leghíresebb kávéháza, amely a város kulturális központjában található. A hely elegáns, történelmi hangulatot áraszt, de modern kávéházi élményeket kínál.

Ide egész nap betérhetünk reggelizni, de a kínálatuk déltől még szélesebbre vált. Süteményeik között ott sorakozna az igazi klasszikusok változatlan formában, de az újragondolt desszerteknek is helyet adnak. Így itt akár egyszerre kikérhetjük a tradicionális és az újragondolt Dobost és Eszterházyt is.

Kapcsolat:

1053, Budapest, Károlyi utca 9.

+36 30 945 8058

[email protected]

centralgrandcafe.hu

Rákóczi túrós tarte (2690 Ft)

Linzer kosárka, baracklekvár, citrusos túróhab, mering, bogyós gyümölcsök és pipettába zárt barackvelő - így gondolta újra a Centrál cukrásza, Takács Judit ezt a sokakat megihlető klasszikust.

A gyümölcsöknek hála ez egy igazán üde, nyári finomság.

XXI. századi "Dobostorta" (2690 Ft)

A klasszikus Dobos (2290 Ft) valószínűleg nem szolgál magyarázatra, de a modern verzió a következőképpen áll össze:

karamell ropogóssal rétegelt piskóta, étcsokoládémousse toffee betéttel, tejcsololádés kéregben, aranyozott izomalt spirállal.

A két desszert kérhető külön is, de nagyon izgalmas játék egymás mellett kóstolni őket.

Mákosguba flambírozott barackvelővel (2790 Ft)

A végére hagytam a kedvencemet: a lángoló mákos gubát! Jó, igazából a guba nem lángol, csak a mellé szervírozott barackragu, de tényleg nagyon látványos az egész.

Az guba alapja helyben készült fonott kalács (Judit nagymamájának receptje szerint), a tetején pedig tejszínes vaníliahab csücsül.

NOUR

A Nour prémium desszertekre specializálódott cukrászda, amely Budaörsön és Budapesten is megtalálható. Süteményeik és tortáik a francia hagyományokat követik, sokszor hazai klasszikusok újragondolásával, és a legújabb technológiák felhasználásával készülnek, egyenként, aprólékos munkával. Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf is részt vett a kínálat megalkotásában, így a desszertek nemcsak ízletesek, hanem művészi formavilágukkal is csábítanak.

Bevallom őszintén a Nourtól tartottam egy picit, mert túl szépnek tűntek a desszertek ahhoz, hogy igazán finomak is legyenek, de egyáltalán nem okoztak csalódást.

Kapcsolat:

NOUR Budaörs: 2040, Budaörs, Felsőhatár u 1.

+36300140014

NOUR Budapest: 1051, Budapest, Sas utca 7.

+36 30 013 3600

[email protected]

nour.hu

Nour Somlói (3790 Ft)

A desszertben megjelenik az három piskótalap: klasszikus, diós és kakaós. Közöttük könnyű vaníliakrém, diópraliné és rumba áztatott arany mazsola fekszik, a teteje pedig keserű étcsokoládé sziruppal záródik. Mindezt tejszínes fehércsokoládé mousse veszi körül. Az egészet tejszínhabbal és a NOUR saját mintájával díszített csokoládélappal koronázzák meg.

Nour puncs kocka (3490 Ft)

A desszert alapja egy mandulás piskóta, amelyre édes baracklekvár került. Ezt követi egy krémes puncs ganache réteg, majd egy házi puncs szirupba áztatott piskóta. Ezek a rétegek többször ismétlődnek, végül egy könnyed fehércsokoládé mousse öleli körbe az egészet. A desszertet rózsaszín tükörglazúrral és csokoládélappal díszítették.

Ez a sütemény különösen izgalmas volt számomra, mert nem a klasszikus puncskocka ízért kaptam vissza, hanem sokkal inkább egy puncs fagylaltét. Zseni!

Nour Eszterházy (3390 Ft)

A desszert fő összetevői: dió, rum fehércsokoládé és vanília.

Talán ez az édesség ragaszkodik leginkább az eredeti recepthez, de a tálalás egyértelműen Nour - tuningot kapott.

Fotó: NOUR

Cake to go Budapest

Sabján Adrienn (Hobbicukrászat Alapoktól a mesterfokig című könyv szerzője) 2020 júliusában nyitotta meg Cake to go Budapest névre keresztelt üzletét, ahol a célja az volt, hogy olyan sütiket kínáljon, amelyek valódi alapanyagokból készülnek, és nem csupán a trendeknek próbálnak megfelelni. Az üzletben a tradicionális és francia desszertek mellett ételérzékenyek is találnak megfelelő alternatívákat.

Szezonális kínálat, könnyen beszerezhető, természetes alapanyagokból készült sütemények, és egyedi torták, amikre nem kell hónapokkal előre bejelentkezni.

Kapcsolat:

1139, Budapest, Petneházy u. 37.

+36703950469

caketogobudapest.hu

Cukormentes szilvás gombóc (1150 Ft)

A sütemény a 2024-es Magyarország cukormentes tortája versenyre készült, de sajnos az elődöntőn elbukott, azóta viszont rengeteg rajongót szerzett.

A cukorbetegek valódi szilvás gombócot magas szénhidráttartalma miatt nem fogyaszthatnak, ebben a süteményben viszont megkapnak mindent, amit betegségük óta hanyagolniuk kellett. De sütemény a szilvás gombóc rajongók számára is erősen ajánlott, hiszen az íze és az állaga is kísértetiesen hasonlít rá.

Somlói kocka (1150 Ft)

Az ötlet onnan jött, hogy a gyönyörű egyenesre rétegezett lapokat a tulajdonos sajnálta szétcincálni, így a sütemény tetejére egy étcsokis áthúzó került, amit mascarponével dúsított tejszínhabbal díszítenek (így növényi tejszín használata nélkül marad tartós a hab). A süteményben jelen van a vaníliás, kakaós és diós piskóta, a narancsos cukorszirup, a lágy vaníliakrém és a rumba áztatott mazsola is.

Főzelék minitorta – 4 szeletes (7900 Ft)

Tudom, tudom, egy desszertes cikkben egy főzelék igazán extrémen hat, de annyira izgalmas dolog, hogy Adrienn valósághű kajatortákkal is foglalkozik, hogy kihagyhatatlan ziccernek éreztem a bemutatását.

Könyörgöm nézzetek rá a többi "elborult" ötletére is, mert ilyen minőségben ezt csak nagyon kevesen űzik az országban.

A csokimousse krémmel rétegezett, meggyek bolondított torta nemcsak különleges külsejű, de még gluténmentes is. Borsófőzelék, spenót, és tökfőzelék formában is rendelhető. És isteni finom!

Mon Petit Dessert Boutique

A Mon Petit Dessert Boutique különleges torta- és süteménykreációkat készít a legkiválóbb francia alapanyagokból, Sámson Zsófia cukrászmester vezetésével. Zsófia 10 évvel ezelőtt kezdett el cukrászként dolgozni, és bár több neves budapesti helyen is dolgozott, végül úgy érezte, hogy a saját üzlet nyitása lesz az igazi kihívás számára.

A desszertbutik gyakorlatilag Rácz Jenő Michelin-csillagos éttermének, a Roumornak az előszobája. Innen halad át minden vendég az étterembe. Ennek megfelelően a cukrászda is késő estig nyitva tart.

Kapcsolat:

1052, Budapest, Petőfi tér 3-5. (Bejárat a Régi posta utca felől)

+36308343720

[email protected]

monpetitdessert.com

Rákóczi túrós

Citrusos sablé tészta alapon egy enyhén sós túrókrém helyezkedik el, ami vaníliával és citrusfélék részelt héjával van ízesítve. Erre vaníliás rummal kikevert házi baracklekvár kerül. Végül az elmaradhatatlan égetett tojáshab díszek kerülnek a helyükre.

Eszterházy

Gluténmentes diós tésztára egy roppanós diós praliné réteg és enyhén sós és diós fehércsokoládés ganache kerül. A tetejét pedig egy zöld dió és csokoládé keverékéből készült krém koronázza. Na meg a csokiból készült tollak.

Dobos tekercs

A barna vajjal készült, mondhatni hagyományos dobos tészta tekercs formában születik ujjá. A közepére karamellizált étcsokoládé krém kerül, melyet sós - csokoládés vajkém egészít ki.

Fotók és szöveg: Vass Adrienn

Fotó: Mon Petit Dessert Boutique

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Az egész napos reggelizés fellegvára: Café Brunch Budapest
Zöld terasz, finom kávé, croissant és New York Roll.


Nem kell feltétlenül korán kelni egy kiadós reggelihez,

hiszen a Café Brunch Budapestben reggel 8-tól egészen délután 4-ig villásreggelizhetünk.

Az első éttermet 2017-ben nyitották meg, és azóta a kávézólánc jelentős népszerűségre tett szert. Mára már öt étterem működik a város különböző pontjain, így bárhol is járunk a belvárosban, biztosan találunk egy Café Brunch helyszínt a közelben.

Az éttermek listája a következő:

Cafe Brunch Budapest - Opera (1065, Hajós utca 26/b.)

2017-ben nyílt meg a Hajós és a Dessewffy utca sarkán az Operaház közelében.

Brunch Bistro Budapest - (1065, Bajcsy-Zsilinszky út 19/b.)

2019-ben nyílt meg a Bajcsy-Zsilinsky úton, kilátással a Szent István Bazilikára.

Cafe Brunch Budapest - Fővám tér (1056, Fővám tér 2-3.)

2020-ban nyílt meg a Nagyvásárcsarnok és a Szabadság-híd közelében.

Cafe Brunch Budapest - Bazilika (1051, Zrínyi utca 8-10.)

2021-ben nyílt meg a Zrínyi utcában, nagy terasszal és kilátással a Bazilikára.

Brunch Deli - pékség és szendvics (1065, Hajós utca 31.)

2022-ben nyílt meg a Cafe Brunch Budapest - az “Opera” étteremmel szemben.

Az éttermek folyamatosan törekednek az ételek tökéletesítésére, és kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokat használják.

Az étlapot átböngészve máris összefuthat a nyál a szánkban, és a következő pozitív meglepetés az lesz, amikor a képeken látott ételek egy az egyben meg is érkeznek elénk.

Mi ezúttal a Operánál jártunk, ahol egymással szemben két egységük is van, és ami egy igazi zöld oázis a belvárosban.

Nézd meg TikTok videónkat róla:

@szeretlekmagyarorszag.hu Cafe Brunch Budapest ? reggeliző és brunch étterem ?#hirdetés ? @Cafe Brunch Budapest Nyitvatartás: Hétfő – Vasárnap  8:00 – 16:00 Az éttermek listája: Cafe Brunch Budapest, Opera - 1065, Hajós utca 26/b. Brunch Bistro Budapest - 1065, Bajcsy-Zsilinszky út 19/b. Cafe Brunch Budapest, Fővám tér - 1056, Fővám tér 2-3. Cafe Brunch Budapest, Bazilika - 1051, Zrínyi utca 8-10. Brunch Deli - 1065, Hajós utca 31. #cafebrunchbudapest #szeretlekmagyarország #budapest #ajánló #magyartiktok #kóstolás #étterem #brunch #brunchtok #reggeli ♬ Ghibli-style nostalgic waltz - MaSssuguMusic

Az étlapon olyan kedvencek szerepelnek, mint az avokádós pirítós, az Eggs Benedict, az angol reggeli, a lazacos és avokádós bagel, a francia pirítós és az amerikai palacsinta.

Emellett népszerű magyar reggeli ételeket is kínálnak, például rántottát, bundáskenyeret és magyaros omlettet.

És ha ebéd környékén érkezünk akár gulyáslevest vagy egy könnyű salátát is választhatunk.

A menüben vegetáriánusok és vegánok, valamint laktóz- és gluténmentes ételeket igénylők is találhatnak kedvükre valót.

Mi első körben a rántottát kóstoltuk meg, ami óriási adag, rendkívül laktató. Meglepően stílusosan, kocka formában kerül a tányérra. Két sós péksütemény is jár mellé és némi zöldség.

De talán még ennél is izgalmasabb a grillezett bagel kecskesajttal. Itt a sajt mellé madársaláta, alma és eperlekvár is kerül. 

Érdekes csavar ez az eperlekvár a kecskesajt mellett, talán máshol nem is láttunk még ilyet, de óriási kedvencünk lett.
A Café Brunch Budapestnek saját kézműves péksége is van, amely 2022-ben nyílt meg.

A pékségben minden nap friss kenyeret és péksüteményeket készítenek, melyek a hagyományos recepteket és a legjobb hozzávalókat ötvözik. Ebből a pékségből kerülnek ki a szendvicsalapok és az édes sütemények a többi üzletbe is.

A kínálatban többek között szerepel a tökéletes croissant, és a klasszikus kakaós csiga, de időről-időre kísérleteznek újdonságokkal is.

Április óta kapható náluk New York Roll.

A New York Roll egy modern péksütemény, amely a croissant és a töltött fánk kombinációja. Lényege, hogy a klasszikus croissant tésztát különböző ízesített krémekkel töltik meg, majd az egészet fánkformára alakítják.

A Cafe Brunch Budapest Deliben három ellenállhatatlan változatban kapható: pisztácia-málnás, sózott karamell és kókuszos-csokoládé. 

És most nyáron egy igazán izgalmas, limitált íz is érkezik: a Baileys krémlikőrrel töltött New York Roll.

A New York Roll most minden kétséget kizáróan a legtrendibb péksütemény, de

a Café Brunch Budapest töltött croissantja egy olyan klasszikus, amit szintén vétek lenne kihagyni.

Málnás, csokis és pisztáciakrémes variációban kapható, és az izgalmas színes tészta mellett a brutális mennyiségű töltelék miatt is jár neki az elismerés.

Az ételek mellett az italokból is elég nagy a választék.

A Café Brunch Budapest különleges figyelmet fordít a kávék minőségére is. Együttműködnek a Budapest Kávéval, egy helyi kézműves pörkölővel, amely speciális kávékeveréket készít számukra. A 100%-os brazil Arabica kávét frissen pörkölik, és a magasan képzett baristák gondoskodnak arról, hogy minden csésze kávé tökéletes legyen.

A kávék, limonádék és gyümölcslevek mellett pedig különböző alkoholos italokat is találunk a kínálatban. Hiszen buborékos itallal abszolút ér indítani a napot, egy kézműves sör vagy koktél pedig délután már biztosan jól csúszik egy olyan oázisban, amilyen a Hajós és a Dessewffy utca sarkán lévő üzletük terasza.

A remek ízek mellett az ár - érték arány is rendben van: a magyaros rántotta 3650 forint, a kecskesajtos bagel 3950 forint, míg a croissant 1850 forintba kerül.

A teljes étlapot és további információkat ITT találtok róluk!

Szöveg és fotó: Vass Adrienn


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk