Az 5 legjobb nyári torta
Nyáron szerintem a gyümölccsel kombinált vagy a citromos, üdítő hatású torták viszik a pálmát. Ha nincs ötleted, mit készíts, akkor szemezgess ezek közül a torta receptek közül. Ha figyelni szeretnél a cukorbevitelre (a gyümölcsök is magas cukortartalmúak), akkor a tésztalapot cukor helyet eritrittel süsd meg (kivéve Pavlova). Még egészségesebbé teheted őket, ha a lisztbe teljes kiőrlésű lisztet is keversz.
Azok számára is van természetesen javaslatom, akiknek eszük ágában sincs bekapcsolni a sütőt. Nekik ajánlom a sütés nélküli tortát, amit most számtalan gyümölccsel kombinálhatunk (málna, szeder, ribizli).
1. Ribizlis sült túrótora
a tésztához:
22 dkg liszt (ebből 7 dk teljes kiőrlésű)
14 dkg vaj
7 dkg porcukor (világos nádcukor)
1 egész tojás
a töltelékhez:
25 dkg túró
15 dkg tejföl
3 egész tojás
5 dkg vaj
10 dkg cukor (világos nádcukor) vagy méz
1 citrom leve
1 csomag vaníliás cukor
2,5 dkg liszt
a díszítéshez:
25 dkg ribizli
piros tortazselé
Elkészítés
A tortalap hozzávalóit egy magasabb tálban összedolgozzuk jó alaposan. Majd 30 percet pihentetjük a hűtőben. Vegyünk egy piteformát és reszeljük bele a tésztát a tökgyalun részen keresztül. Majd a tenyerünkkel nyomkodjuk a formába egyenletesen a tésztát ügyelve arra is, hogy a peremei elérjenek a forma széléig, mivel a töltelék meg fogja tölteni teljesen.
A tészta alját kinyit szurkáljuk meg villával, majd 150 fokos sütőben 10 percet vakon, azaz üresen sütjük. Közben a töltelék hozzávalóit egy tálban keverjük ki simára. Ehhez egy robotgép hatékony segítség lehet.

Az elősütött tésztára öntsük rá a masszát, majd 50 percig 150 fokon süssük tovább a tortát. Ha kisült, várjuk meg, amíg langyosra hűl.
A sütés során felemelkedett túró így kicsit visszaesik, és utána már díszíthető is a sütemény. Tisztítsuk és mossuk meg a ribizlit, majd a szemeket oszlassuk el a tortán.
Piros tortazselével fedjük be vékonyan, és tegyük hűtőbe. Hidegen a legjobb.
2. Bazsalikomos-citromos pite
a tésztához:
250 g liszt
150 g szoba meleg vaj
1 közepes tojás
csipet só
1 ek hideg víz
csipet stevia por (kihagyható)
a krémhez:
200 ml tejszín
15 friss bazsalikomlevél
100 g natúr krémsajt
5 tojás
120 ml méz
110 ml frissen facsart citromlé és 1 tojás sárgája
Elkészítés
A tészta hozzávalóit dagasztóspirállal dolgozzuk össze, a végén kézzel fejezzük be a munkát. Majd 2-3 órára minimum tegyük a hűtőbe pihenni. A tejszínt forraljuk fel, és szórjuk bele a megmosott, és darabokra tépkedett bazsalikomot. Nem volt elég intenzív az íz, ezért az áztatott leveleket végül belemixeltem a krémbe. A krém hozzávalóit egy turmixgépbe tettem, és így homogenizáltam.
A tésztát liszttel hintett sütőpapíron kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy teljesen beborítsa a piteforma peremét is. A felesleges részeket vágjuk le. Szurkáljuk meg villával a pite közepét, és 20 percet pihentessük a hűtőben.

Majd vágjunk ki sütőpapírból egy korongot, tegyük a tésztára, majd fedjük be babbal, rizzsel, valamilyen maggal. 180 fokos sütőben 20 percig süssük vakon így a tésztát. Majd vegyük ki, kenjük át a felvert tojással, és további 1 percig süssük. Így nem fog elázni a tészta a folyadéktól.
Öntsük a folyadékot (krémet) a tésztára. A sütőt hűtsük le 140 fokra, majd 40-50 percig süssük. Akkor vegyük ki a sütőből, amikor a töltelék minden része úgy remeg, mint a kocsonya. Hagyjuk kihűlni, majd legalább 2 órára, de inkább többre tegyük a hűtőbe.
3. Pavlova torta
3 kisebb tortához:
6 tojás fehérje
csipet só
1 ek almaecet
400 g porcukor
2 ek kukoricakeményítő
1 tk vanília kivonat
a tejszínes réteghez:
500 g mascarpore vagy 600 ml tejszín
a málnáshoz:
1 kis tálca friss málna
a barackoshoz:
3-4 nektarin
1 ek víz
1-2 ek nádcukor
1 mk aprított levendula
1 ek gyümölcsös balzsamecet
a fekete erdeihez:
1 ek víz
1-2 ek nádcukor
20-25 dkg magozott meggy
1-2 ek csoki csepp
Elkészítés
A habcsók elkészítése:
A fehérjéket válasszuk külön. Tegyünk bele csipet sót. A porcukrot keverjük ki a keményítővel. Kezdjük el verni a tojás fehérjét kézi vagy gépi elektromos habverővel. Amikor már megemelkedett, adjuk hozzá az ecetet, és 2 kanalanként a keményítős porcukrot.
A habot folyamatosan verjük, és kb. fél percenként adagoljuk bele a cukrot. Akkor jó a massza, ha a nyers pillecukor állagára hasonlít a leginkább: ragacsos és nagyon tömör.
Ebből az adagból lehet egy hatalmas, két nagyobb, illetve 3 közepes habcsóktortát készíteni. Az a lényeg, hogy vagy szilikonos sütőpapírra, vagy szilikonos lapra halmozzuk rá a habcsókot kör alakúra. Lehet előtte rajzolni a papírra kört, de egy rutinosabb konyhatündérnek erre nincs szüksége, és ez a torta szép rusztikusan is. A korong közepe mélyüljön kicsit. 140 fokos vagy légkeverésesen 130 fokos előmelegített sütőbe tegyük bele a tortákat. Én légkeveréssel sütöttem és egyszerre volt két tepsi a sütőben. Nem nyitogattam a sütő ajtót, nem cserélgettem a tepsiket.
A 3 közepes méretű habcsóktortához 40 perc sütési idő kellett. Ha nagyobb méretűt sütünk, annak 60, illetve a legnagyobb mérethez (egész mennyiség) akár 90 perc sütési idő is kellhet. Ha tányérdesszertet szeretnénk belőle készíteni, azaz mini Pavlovákat, akkor 25-30 perccel minimum számolni kell. Ha lejárt a sütési idő, akkor résnyire kinyitott sütőben hűtsük ki. Csak tálalás előtt töltsük be. A Pavlova akkor jó, ha a külseje ropogós, a belseje krémesen lágy.

Málnás verzió:
A mascarponet vagy a tejszínhabot verjük kemény habbá, és kanalazzuk a torta tetejére. Erre helyezzük el szép rendezetten a málnaszemeket.
Barackos verzió:
A nektarint mossuk meg, majd vágjuk szeletekre a héjával együtt. Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet, szórjuk rá a cukrot, karamellizáljuk. Szedjük rá a barackokat, és az ecetet, és maximum 1-1,5 percig folyamatosan rázogatva süssük át. Legvégül szórjuk meg az aprított levendulával.
Fekete erdei verzió:
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet, szórjuk rá a cukrot, karamellizáljuk. Szedjük rá a meggyet, és csak addig pároljuk, amíg 2-3 ek levet nem ereszt, mert ekkor még szirupos az állaga. Ha tovább pároljuk túl sok levet eresztene meg a gyümölcs. Szedjük ki egy tálkába, és még melegen keverjük bele a csoki cseppeket.
4. Sütés nélküli trópusi sajttorta
az alaphoz:
75 g olvasztott vaj
100 g kókuszos keksz morzsásra törve
15 g kókuszliszt
a krémhez:
100 g fehércsokoládé
250 g light Philadelphia krémsajt
125 g krémes állagú ricotta
50 g porcukor (fehér nád, vagy nyírfa, esetleg eritrit is megfelelő)
15 g útifű maghéj
+ 2 db maracuja
Elkészítés
A torta alapjához a vajat felolvasztjuk. A kekszet összetörjük, és hozzáadjuk a kókuszlisztet. A száraz anyagokat összemorzsoljuk a vajjal, majd egy sütőpapírral bélelt kis tortaformába egyenletesen ellapogatjuk. Ehhez egy hideg vízbe mártott kanál domború oldala a legmegfelelőbb szerintem. 15 percre a hűtőbe tesszük.
Közben a csokoládét egy kis habüstbe daraboljuk, és mérsékelt tűzön, gyöngyöző vízgőzre téve felolvasztjuk ügyelve arra, hogy ne csomósodjon be. Majd levesszük a gőzről, és belekeverjük a krémsajtot, a ricottat, és a cukort is. Alaposan belekeverjük az útifű maghéjat is.

TIPP: Amikor belekeverjük az útifű maghéjat, még szemcsés lesz a krém. Pár óra elteltével a hűtőben azonban teljesen zselés állaga lesz. Én zselatint szoktam használni, de most nem volt itthon, ezért döntöttem az egészséges, rostokban gazdag útifű maghéj mellett, ami gyorsan, és megbízhatóan összeállítja a krémet. Ha ilyen nincs otthon neked, akkor a krém mennyiségének (475 g) megfelelő mennyiségű zselatint használj.
Tehát a krémet ráhalmozzuk azonnal a kekszrétegre, elsimítjuk rajta, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a forma oldalánál egy vékony pengéjű késsel elválasztjuk a torta szélét a tortakarikától, majd a tortát egy tálcára helyezzük. A maracujákat félbe vágjuk, és a belsejükben lévő zselés nedűt és a magokat rákanalazzuk a torta tetejére. Várjunk 10-15 percet a szeleteléssel, hogy a vajas alap is könnyen vágható legyen.
5. Laktózmentes, erdei gyümölcsös torta
a piskótához:
4 db tojás
4 ek finomra darált világos nádcukor
csipet só
3 ek liszt
1 ek darált mák
1 mk sütőpor
1 ek olaj (pl. kókuszolaj)
a krémhez:
500 g Magic Milk laktózmentes tejföl
170 g finomra darált világos nádcukor
300 ml Magic Milk habtejszín
1 citrom reszelt héja, és leve
300 g szeder
12 lap zselatin
víz
100 g áfonya
50 g nádcukor
Elkészítés
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, a darált mákot, a sütőport, végül két részletben beleforgatjuk a tojáshabot is. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben 15-20 perc alatt (tűpróba) készre sütjük, majd teljesen kihűtjük.
A krémhez a tejfölt kikeverjük a porcukorral, citromhéjjal, lével. A szedret a kezünkkel összenyomjuk, majd a levét leszűrjük, félretesszük. A tejszínhabot keményre verjük.
A zselatinlapokat kis darabokra vágjuk, annyi vizet öntünk rá, ami ellepi, majd megmelegítjük, de nem forraljuk. Ha készen van, átkeverjük, majd leszűrjük, hogy ne maradjon benne zselatindarab.

A tejfölbe keverjük a tejszínt. Majd ebből a krémből 2-3 kanálnyit keverünk a zselatinba, amit azonnal vissza is keverünk a krémbe egy kézi habverővel, óvatos mozdulatokkal. Majd ebbe a krémbe keverjük a leszűrt, és áttört szedret, de csak annyira, hogy márványos maradjon a krém.
A piskótáról leszedjük a sütőpapírt, majd visszahelyezzük a kapcsos tortaformába, és beleöntjük a masszát. Egy éjszakára hűtőbe tesszük lefedve, hogy megdermedjen. Másnap a szederléből és a cukorból sűrű szirupot főzünk, langyosra hűtjük, ezzel borítjuk be a süteményt. A tetejére áfonyát, málnát tehetünk.
Ajánld másoknak is, ha tetszettek a torták!