4 ellenállhatatlan desszert húsvétra: klasszikusok és modernek
Te milyen desszerttel kínálod a rokonokat, barátokat húsvét táján? Előveszel néhány jó bevált tradicionális receptet, vagy évről évre újdonságokkal leped meg vendégeid?
Az alábbiakban a Food Network tévécsatorna két sztárséfjének két-két süteményreceptjét találod. Te melyiket választanád?
1. CSOKIS-NUTELLÁS-EPRES TORTA
Ree Drummond, azaz a vadnyugati nő receptje
Hozzávalók:
A tortához
- 2 kocka vaj
- 2 púpozott evőkanál kakaópor
- 1 bögre (3 dl) forrásban levő víz
- 2 bögre liszt
- 2 bögre kristálycukor
- ½ kávéskanál só
- ½ bögre író
- 2 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 1 bögre Nutella krém
A töltelékhez
- 4 bögre eper, megtisztítva, feldarabolva
- ¼ bögre kristálycukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 2 bögre tejszín
- ½ bögre porcukor

Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral, kenjük ki margarinnal vagy olajjal!
2. Egy közepes méretű serpenyőben olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá a kakaóport, és keverjük el, amíg sima lesz! Öntsük hozzá a forró vizet, várjuk meg, amíg a keverék buborékozik (kb. 20 másodperc), aztán vegyük le a tűzről, tegyük félre!
3. Egy edényben keverjük össze az írót, szódabikarbónát, tojást, vaníliakivonatot!
Egy másik, nagyobb edényben keverjük össze a cukrot, lisztet, sót! Ehhez adjuk hozzá a csokis öntetet, majd a tojásos keveréket is! Óvatosan keverjük csomómentesre a tésztát, tegyük félre!
4. A nyers tésztát osszuk el a két tepsibe, süssük 17-20 percig, majd tegyük félre, amíg kihűl!
5. Eközben az epret keverjük össze a cukorral, vaníliakivonattal! Hagyjuk állni kb 15 percig, aztán öntsük le róla az edény alján keletkezett levet!
6. Keverjük a tejszínhez a porcukrot, verjük fel tejszínhabbá!
7. Az egyik tortalapra kenjünk rá a Nutella felét, aztán a tejszínhab felét, aztán tegyünk rá egy réteg epret! Erre helyezzük rá a másik tortalapot, és utána ismételjük meg ugyanezt! Legalább egy órára tegyük hűtőbe tálalás előtt!
Sütési idő: 18 perc
Elegendő: 12 főre
Nehézségi fok: könnyű
2. MINI FONOTT KALÁCSOK
Anna Olson receptje

Hozzávalók:
¾ bögre (1,5 dl), körülbelül 40°C fokos 2,8%-os tej
2 ¼ teáskanál (1 zacskó) instant száraz élesztő
¼ bögre cukor
2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
1 nagy tojás sárgája
¼ bögre növényi olaj
3 ¼ bögre simaliszt
½ teáskanál só
1 tojás sárgája, 2 evőkanál tejjel elkeverve, a kenéshez
Szezámmagok vagy mák, a kalácsok díszítéséhez
Elkészítés:
1. Egy nagy előkészítő edényben vagy egy dagasztó lapáttal felszerelt konyhai robotgép edényében összevegyítjük az összes hozzávalót. Addig keverjük, dagasztjuk, amíg a tészta összeáll puha masszává. A tésztát kiolajozott előkészítő edénybe tesszük, frissentartó fóliával lefedjük, és hagyjuk, hogy a mérete megduplázódjon, ez kb. 90 perc.
2. A tésztát egy enyhén kilisztezett munkafelületre borítjuk, rúd alakúra formázzuk, és 12 egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztadarabot kettévágjuk, és a féladagokból 30 cm hosszú, vékony „köteleket” nyújtunk. Az egyik tészta-kötelet keresztben a másikra helyezzük. Az alul lévő (függőleges) kötél végeit keresztben a felül lévő kötél darabra hajtjuk. Ezt megismételjük a másik (vízszintes) darabbal, majd addig ismételjük ezt, míg elfogy a tészta. A kalács körülbelül 10 cm hosszú lesz. A tésztavégeket aláhajtjuk, és a kalácsot sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A folyamatot megismételjük a többi kaláccsal is. Vigyázzunk, hogy a kalácsok között legalább 5 cm távolság legyen a tepsiben. A tepsit frissentartó fóliával lefedjük és a kalácsokat körülbelül 45 percig hagyjuk kelni, míg térfogatuk szinte megduplázódik.
3. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, és a kalácsokat a tojás-tej keverékkel megkenjük. A kalácsok tetejét szezámmaggal vagy mákkal megszórjuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
4.A kalácsokat legjobb melegen felszolgálni, de 5 perc alatt 150°C fokos sütőben jól felmelegíthetők.
3. KARAMELLÁS TÚRÓKOCKÁK
Ree Drummond, azaz a vadnyugati nő receptje

Hozzávalók:
Az alaphoz
- Egy kevés olaj a fólia megolajozásához
- 320g vaníliás ostya
- ½ bögre pekándió
- 8 evőkanál sózott vaj, megolvasztva
- 1 ½ teáskanál vanília kivonat
A töltelékhez
- 680g krémsajt, megpuhítva
- 1 ½ bögre kristálycukor
- 1 ½ teáskanál vaníliakivonat
- 4 nagy tojás
- ½ bögre tejföl
- A karamell-borításhoz
- ½ bögre barna cukor, összenyomkodva
- 6 evőkanál sózott vaj
- 400g édes sűrített tej
- 2 evőkanál sötét kukorica szirup
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Pelyhes tengeri só, díszítéshez
Elkészítés:
1. A tésztaalap elkészítéséhez a sütőt 180°C fokosra előmelegítjük. Egy 23cm x 33cm méretű tepsit alufóliával kibélelünk, és a fóliát vékony rétegben megolajozzuk.
2. A vaníliás ostyát és a pekándiót egy konyhai robotgép edényébe szórjuk, és addig mixeljük, míg morzsa lesz belőle. Hozzáadjuk a vajat és a vaníliát is, és tovább mixeljük, amíg a keverék teljesen összeáll. A keveréket átöntjük az előkészített tepsibe és a morzsát jól belenyomkodjuk a tepsi aljába, az sem baj, ha a tészta felér az oldaláig.
3. A töltelék elkészítéséhez a krémsajtot, a kristálycukrot és a vaníliakivonatot egy közepes előkészítő edényben botmixerrel simára keverjük. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, a keveréket minden tojás után simára mixeljük. Ezután a tejfölt adjuk hozzá és ismét alaposan összekeverjük.
4. Az így kapott keveréket a tészta rétegre öntjük, a tetejét lesimítjuk, és 50 percig sütjük. Elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és a süteményt negyed óráig pihentetjük nyitott ajtónál. Ezután kivesszük és egy órát hűlni hagyjuk.
5. A karamell borítás elkészítéséhez a barna cukrot és a vajat egy serpenyőbe öntjük és a serpenyőt közepes tűzön melegítjük. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg a vaj megolvad, és a cukor szétolvad. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a kukorica szirupot és a vaníliát, majd folyamatos keverés mellett felforraljuk.
6. A sütemény-hőmérőt a karamellás keverékbe helyezzük, és addig forraljuk, míg az eléri a 107°C fokot. 7. A serpenyőt levesszük a tűzről és 5 percig hűlni hagyjuk, majd a keveréket a süteményre öntjük.
Hagyjuk 2 órát megszilárdulni, majd egy éles késsel kockákra vágjuk. Elhelyezzük egy tálon és minden sütemény kocka tetejét pelyhes tengeri sóval díszítjük.
Elkészítés teljes ideje: 4 óra 45 perc
Aktív idő: 40 perc
Elegendő: 24 kocka
4. LISZTMENTES TORTA VÉRNARANCS-SZIRUPPAL
Anna Olson receptje

Hozzávalók:
A tortához:
1 bögre (3 dl) tej
½ bögre sótlan vaj
1 bögre kukoricadara
1 bögre kristálycukor
4 nagy tojás, szobahőmérsékleten
2 teáskanál vérnarancshéj, finomra reszelve
1 bögre őrölt mandula
2 teáskanál sütőpor (szükség szerint gluténmentes)
¼ teáskanál só
1 csipet őrölt fahéj
A sziruphoz:
½ bögre vérnarancs lé (kb 2 narancsból)
½ bögre kristálycukor
A torta elkészítése:
1. A sütőt 180° fokra előmelegítjük, és kivajazunk egy 22 cm átmérőjű levehető aljú sütőformát.
2. A tejet és a vajat addig melegítjük, míg a vaj elolvad, majd ezt a keveréket folyamatos keverés mellett ráöntjük a nagy előkészítő edénybe helyezett kukoricadarára (nagyon hamar besűrűsödik). Belekeverjük a cukrot, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, minden egyes tojás után jól megkeverve, végül belekeverjük a reszelt narancshéjat is.
3. Egy másik előkészítő edényben összekeverjük az őrölt mandulát, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd hozzáadjuk a tésztához, és addig keverjük, míg összeáll. A tésztát az előkészített sütőformába öntjük, és kb. 45 percig sütjük, míg a közepébe szúrt fogpiszkálót/fémtűt tisztán ki lehet húzni.
A szirup elkészítése:
A vérnarancs levét és a cukrot teljesen felforraljuk. Amíg a torta még meleg a sütőből kivéve, a tetejébe fémnyárssal lyukakat fúrunk. A szirupot a tortára kanalazzuk (hamar be fogja inni). A tortát felszolgálás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.
Előkészítés ideje: 20 perc
Teljes idő: 65 perc
Elegendő: 12 személyre
Az Anna Olson Sütés című sorozatát szombatonként és vasárnaponként 11-től és délután 6-tól, míg “A vadnyugati nő” sorozatot hétvégente 9-től és délután 4-től nézheted a Food Network csatornán.