Műanyag karácsonyfadísz helyett készíts ehetőt!
Elkészítése:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, tejet, a vanília aromát, a sót és a fűszereket, majd tovább mixeljük. Amikor homogén az alapunk, akkor két lépésben adjuk hozzá a lisztet és azzal is összedolgozzuk.
Nem kell, hogy teljesen összeálljon a tésztánk, a lényeg, hogy egységes állag. Ekkor kézzel átgyúrjuk, lapos korongot formálunk belőle, és fóliában minimum 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A lehűlt tésztát kb. 8 mm vastagra nyújtjuk. Fontos, hogy a nyújtódeszka és a sodrófa is alaposan be legyen lisztezve, hogy ne tapadjon rá a tészta.
Ha megkaptuk a megfelelő vastagságot, vékonyan meghintjük liszttel, és elővesszük a mintás nyújtófánkat vagy a sütipecsétet. Ezeket is nagyon alaposan belisztezzük, hogy minden mélyedésbe jusson bőven, majd leütögetjük finoman róla a felesleget és egy határozott, közepes erősségű nyújtással lentről felfelé egyszer végig megyünk a tésztán a mintás sodrófával, vagy egyesével belenyomjuk a pecséteket, időnkét újra lisztezve a formát.
Elővesszük a szaggató formánkat, belisztezzük és nyomathoz igazodva kiszaggatjuk a kekszeket. Egy hurkapáca vagy szívószál segítségével kilyukasztjuk azon a helyen, ahol szeretnénk majd a madzagot átfűzni.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben 170 °C-on körülbelül 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Várjuk meg amíg teljesen kihűl mielőtt rátesszük az akasztókat.
Első pár napban nagyon kemény lehet a keksz, de az idővel elkezd puhulni. Azonban nem lesz omlós, megtartja a keksz állagot.
Ha kíváncsiak vagytok, hogy sósperecből és pattogatott kukoricából milyen karácsonyfa díszeket lehet készíteni, akkor nézzétek meg ezt a videómat:
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!