Szegedre is berobbant a műhússal készült burger
Vegazzo Vegan Bistro (Szeged)
A Vegazzo Vegan Bistro ma már olyan népszerűségnek örvend Szegeden, hogy a tulajdonosok a Püspök utcai étterem mellett a Vitéz utcában is nyitottak egy egységet. Ugyan nem a hamburger a fő profilja a helynek, de a műhúsos burger itt is nagyon gusztusos volt.
A szezámmal szórt zsemlét kellemesen megpirítják, majd házi vegazzo szósszal kenik meg. Ebbe kerül a saláta, a paradicsom, a lilahagyma, a kovászos uborka, a vegán cheddar sajt és persze a Beyond Meat-féle húspogácsa.



Itt a húspogácsa gyengébben volt átsütve, ami a színén is látszódott, de kellemetlen mellékíze így sem volt. A fő összetevőket egyébként a borsófehérje, a burgonyakeményítő, a bambuszból kivont cellulóz és a kókuszolaj adja. Ez utóbbi nem tévesztendő össze a pálmaolajjal, amely miatt mostanság rengeteg esőerdőt irtanak ki.
Az összhatás itt is nagyon kellemes. Ha minden összetevőt együtt harapunk, akkor fel sem tűnik, hogy valami turpisság van a dologban.
És hogy mi értelme van ennek az egésznek? A hús előállítása óriási energiafelhasználással jár, nem beszélve arról, hogy a WHO jelentése szerint a globális felmelegedésért jelentős részben a szarvasmarha-állomány által kibocsátott metán és széndioxid a felelős. Nagyon leegyszerűsítve: ha kevesebb marhát ennénk, nem tudnának annyit eladni, és végső soron a tenyésztés is visszaszorulna, amivel jót tennénk a Földnek.
Ha időközönként egy ilyen burgert eszek a valódi húsos helyett, akkor én is tettem valamit a bolygóért. A Beyond Meat-nek köszönhetően mindehhez a megszokott ízről sem kell feltétlenül lemondanom, mivel a cég 70 %-os sikerrel reprodukálta a húsélményt.
A burgert a Vegazzo 2400 forintért, a Magic Burger és a Vegan Love pedig 2900 forintért árulja. Mivel ez egy kuriózum, az ára is elég borsos, ami nagyon remélem, hogy változni fog. A küldetését így jóval nehezebben fogja tudni betölteni.