RAKUN: elviteles ételdoboz-előfizetéssel küzdenek a környezetszennyezés ellen
Egyedülálló módszert dolgozott ki egy cég arra, hogy kevesebb műanyagot használjunk: elviteles dobozra lehet előfizetni náluk. Horváth Sarolta, a RAKUN Dobozközösség alapítója avatott be minket a részletekbe.
- Ha már előfizetés, akkor tévé, telefon jut először eszembe. Arra speciel sosem gondolnék, hogy ételdobozra fizessek elő. Hogy merült ez fel?
- Nagyon sok helyen megjelentek már szerencsére a lebomló műanyagok, így az edények és az evőeszközök is, viszont ezek beszerzése az éttermeknek nagyon költséges. Arról nem beszélve, hogy persze ennek is a vendég issza meg a levét, hiszen a végösszegben ennek az ára is benne lesz. A RAKUN dobozok pont ezt a költséget spórolják meg minden érintettnek. Az ára is ehhez igazodik, egy hónapra az alap csomagunk 500 forint, ez egy doboz használatára jogosítja fel az ügyfelet, de természetesen ha nagyobb menüt szeretne, akkor több dobozt is igénybe vehet, például kettőt már 800 forintért cserélnek neki. Sokkal olcsóbban jön ki így az ügyfél, mintha minden étkezésnél kér műanyag evőeszközt és dobozt, amelyekre nagyjából 200 forintot is felszámolhatnak éttermenként. A vendégek évente 19.200 forintot is meg tudnak így spórolni. És csak, hogy érzékeltessem: az elmúlt évek adatai szerint jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag szennyezi a világ óceánjait. Ennél még drasztikusabb, hogy egy most megjelent friss tanulmány szerint
- Hogy néznek ki ezek a dobozok, miért lennének jobb alternatívák?
- A mi dobozaink rozsdamentes acélból készülnek, amelyek nagyon strapabíróak. Természetesen hosszú évekig használhatóak pont emiatt, de ha véletlenül megkarcolódnak, vagy bármi éri őket, könnyen kijavíthatóak, és akkor kerülhetnek is vissza a körforgásba.

- Hogy néz ki ez az előfizetés?
- Úgy működik a rendszer, hogy a partner értermeinknél a vendégek ezekbe kérhetik az elviteles ételeket, vagy akár házhoz is rendelhetnek a dobozokban. Ha elfogyasztották az ételt, akkor visszaviszik a dobozt, és kérnek egy másikba ételt. De ha éppen más étteremből van kedve rendelni a vendégnek, azt is megteheti, ha partnerünk az illető vendéglátóhely, akkor oda is viheti a korábbi helyről elhozott dobozt, és kap helyette egy másikat. A lényeg az, hogy a dobozok használatáért kérünk egy fix havidíjat, és ezért cserébe mindig újat és tisztát vihetnek el.
- Milyen éttermek csatlakoztak eddig?
- Nagyon jó fogadtatása volt a kezdeményezésünknek. 2020 januárjában indultunk, az első két hónap alatt 15 vendéglátóhely csatlakozott, mára 70 feletti ez a szám. Budapesten például a Bonnie Restro, a Nem Adom Fel, a La Cipolla vagy a Don Corleone is erősít bennünket. Szegeden pedig a közelmúltban kapásból négy helyet is megnyertünk magunknak, így a Fittanyuka, a SOUP PORT Levesbár, az Art Hotel Szeged, és a Palánta - Szeged is csatlakozott már hozzánk.
- A RAKUN név miből jött?
- A higiénia van mindenek előtt, ezért ha valaki rámegy az oldalunkra, láthatja, hogy a kabalaállatunk egy mosómedve (angolul racoon). Ebből származik a RAKUN, kicsit áthallásosan.
- Hogyan lehet csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez?
- A felhasználó telefonos alkalmazáson keresztül 30 napos ciklusokra fizet elő, ezalatt korlátlan alkalommal használhatja a Rakun partnerek bármelyikében a dobozokat. A jogosultságot az étteremben QR-kód alapján ellenőrzik, majd az illető elviszi a dobozban az ételt. A vendég bármelyik Rakun partnerhez visszaviheti a tisztára mosott üres dobozt, és kap egy ugyanolyan, az étterem által is szabályszerűen elmosott példányt.
- Van és lesz igény erre vajon?
- A partnerek növekvő számából ítélve igen, és a tagjaink számának bővülése is ezt mutatja. Csak hogy még egy drasztikus számmal éljek,
Ha ezt sikerülne RAKUN-dobozokkal lecsökkenteni, akkor már megérte mindenkinek.
Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!