HelloHal Fishbar: a hely, ahol halból készült kolbászt, brassóit és gyrost is ehetsz
Közeledik az év vége, és figyeljétek meg, újra előkerül majd a plazmatévé és szaloncukor-tesztelés mellett a halevés témája is.
Mert ugye a magyar kevés halat eszik. Még mindig keveset. Nyáron egy hekket, meg karácsonykor halászlevet. Állítólag.

Tegyük fel, hogy ez így van. Hogy az átlag tényleg siralmasan kevés uszonyost visz be a szervezetébe. De miért?
Mert a hal unalmas! Mert a hal drága! Mert a hal fagyasztott! Mert a hal szálkás! Mert a hal zavaróan halszagú és halízű!
Leszögezném, hogy ezek nem az én gondolataim, de cáfoljuk is meg őket szépen, egy már Budapesten is elérhető Fishbar segítségével.
Mert a HelloHal tulajdonosa,
Horváth Szabolcs nagyjából arra tette fel az életét, hogy az agyakat tisztára mossa és a gyomrokat magyar hallal töltse meg.
Ha valaki, hát ő pontosan tudja, hogy mik azok a vélt vagy valós problémák, amiket ki kell küszöbölni a téma tekintetében.

Mert a hal unalmas?
Annak, aki a halászlével, a hekkel és fagyasztott rudacskákkal, esetleg a nem túl izgalmas pangasiussal megelégszik, nyilván nincs túl sok „wow élménye” a hallal kapcsolatban.
De ha azt mondom, hogy a HelloHalasok szinte bármit legyártanak nektek, amit eddig csirkéből, marhából, disznóból és pulykából próbáltatok, akkor azért érhetnek meglepetések.


A halkolbász és a gyros tényleg csak a jéghegy csúcsa, de egy óvári harcsaszelet, egy brassói, egy harcsa cordon bleu vagy egy spenótos rakott hal is újratervezésre serkenti az agyunkat.
Az általam kóstolt fogások közül még a különféle rántott falatok is klassz élményt adtak, de a füstölt, afrikai harcsadarabokat vagy a pontychipset ezennel nektek is kötelezővé teszem! A süllőpofa meg ugye igazán értékes eledel, már ha csak abból indulunk ki, hogy egy darab süllőnek nem túl sok pofája van.
Mert a hal halszagú, halízű és szálkás?
Nyilván vannak erősebb aromájú halak, de sok magyar, édesvízi halfajtánál tényleg csak az elkészítésen múlik, hogy milyen végeredményt kapunk.
A három-négy fogás közül, amiket én kóstoltam, egyik sem volt tolakodóan erős illatú vagy ízű, mindegyik csak egy új színt adott, az általam már más formában megismert ételnek.
A szálka kérdése meg tényleg csak az odafigyelésen múlik. Én náluk egy darabbal sem találkoztam.


Mert a hal drága vagy fagyasztott?
A hal nem olcsó, főleg akkor nem, ha frissen veszi az ember. Megértem, ha nem pisztrángot ebédezgettek keddenként szarvasgombával és édesburgonyával. Azért szerintem ha rászoktatja magát az ember, egy-egy klasszikus marhából készült étel helyett be lehet iktatni vasárnapra egy halat, de ez már egy következő lépcsőfok. Először meg kéne ismerni, meg kéne szeretni, és erre tényleg remek hely lehet ez a Fishbar.

Kezdjétek például egy ebéddel. 2 fogásos menü 1690, 3 fogásos menü 1990, ami már egy desszertet is tartalmaz (nyugi, a somlói nem halból van). Szerintem ezek szerethető árak.

Nem ismerjük eléggé a magyar halakat, nem ismerjük a bennük rejlő lehetőségeket, és ezért bátortalanul is kísérletezünk velük. Pedig tudjuk, hogy egészséges, tudjuk, hogy izgalmas, tudjuk, hogy valami olyan dimenzió, amiben sokkal több rejlik.
A HelloHal megadhatja az első löketet, hogy javíthassunk azon a fránya halevési-halnemevési statisztikán.
Bővebb infók ITT.
Ha tetszik a hely, oszd meg a cikket másokkal is!