A 10 leggyakoribb allergiát okozó élelmiszer
Allergén minden olyan termék, összetevő vagy anyag, amely allergiás reakciót válthat ki a szervezetből. A kész- vagy félkész állapotban árusított élelmiszerek esetében ma már kötelező megjelölni a bennük megtalálható leggyakoribb allergéneket, illetve összetevőik között megkülönböztetett módon feltüntetni azok neveit. Bizonyos élelmiszertípusok gyakrabban váltanak ki allergiás reakciót, mint mások. Ha te is ételallergiában, intoleranciában vagy érzékenységben szenvedsz (vagy még nem tudsz róla, de vannak tüneteid), hasznos, ha tudod, mely élelmiszerek vagy innivalók fogyasztásától érdemes tartózkodnod.
Az egyik leggyakoribb allergén élelmiszercsoport a glutént tartalmazó készítményeké, melyek összetevői között megtalálhatjuk a búzát, árpát, rozst, zabot vagy a tönkölyt. A kivételek közé tartoznak a különféle gabonából származó készítmények, mint a glükózszirup, a dextróz vagy a maltodextrin – melyeket a cukrászipar előszeretettel használ fel termékeiben –, vagy a gabonafélékből készült szeszes italok, melyek nem tartalmazzák a gabonákban található glutént.

A zeller-allergia a globális felmérések szerint különösen a mi tájékunkon, Közép-Európában gyakori. A zöldség fogyasztása bőrkiütést és szájduzzadást okozhat az arra érzékenyeknél, de van, akin émelygés, asztmás roham, rosszabb esetben életveszélyes anafilaxiás sokk formájában jelentkezik az érzékenység. Allergén voltát a főzés sem csökkenti.
Japánban és Kínában szenvednek tőle sokan, és sajnos ki sem lehet nőni, ha egyszer kialakult valakinél az érzékenység. Van, akinél egyenesen ájulással, és életveszélyes, orvosi beavatkozást igénylő állapottal jelentkezik az allergia.
Vizsgáltasd ki magad!
Az ételintolerancia hátterében bélműködési problémák állhatnak, melyeket a nem megfelelő emésztés, valamint a bélfal áteresztőképességének fokozódása okoz. Fontos tudni, hogy a panaszok nem közvetlenül étkezés után, hanem órákkal, akár napokkal később jelentkeznek, súlyosságukat pedig az határozza meg, hogy mennyit fogyasztottunk a számunkra problémás összetevőből, ételféleségből. A tünetek sokfélék lehetnek: bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, légúti eltérések, fejfájás, emésztési zavarok, elhízás, ízületi panaszok, fokozott fertőzéshajlam, krónikus fáradtság vagy depresszió tapasztalható.
A tünetek késleltetett megjelenése igencsak megnehezíti, hogy az érintettek az étkezéshez kössék a panaszaikat, és ha fel is merül az ételintolerancia gyanúja, pusztán sejtésre alapozva nehéz biztonsággal meghatározni, pontosan mi állhat a háttérben. Ilyen esetben érdemes célzott labordiagnosztikai vizsgálatokat elvégeztetni, amelyek segítenek azonosítani a probléma forrását. Ha te is tapasztalsz bármilyen szokatlan tünetet, érdemes szakértőhöz fordulnod és kivizsgáltatnod magad! A SYNLAB Magyarországnál számos ételintolerancia- és allergiavizsgálat közül választhatsz. A jelentkezés menetéről itt olvashatsz bővebben!
- Nutritív 20-as panel: https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/nutritiv-20-as-panel-allergen-spec-ige
- Nutritív 40-es panel: https://www.synlab.hu/termek/nutritiv-40-es-allergiapanel
- Táplálékintolerancia vizsgálat 46 tápanyagra: https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/taplalekintolerancia-vizsgalatok-46-tapanyag
- Táplálékintolerancia vizsgálat 108 tápanyagra: https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/taplalekintolerancia-vizsgalatok-108-tapanyag
- Táplálékintolerancia vizsgálat 220+ tápanyagra, ingyenes dietetikai tanácsadással: https://www.synlab.hu/lakossagi/vizsgalat/taplalekintolerancia-vizsgalatok-220-tapanyag-ingyenes-dietetikai-tanacsadas
A gyerekek körében a leggyakoribb allergén, a felmérések szerint a kisgyermekek 2-5 százaléka tehéntejallergiás. Épp ezért nem ajánlják a szülőknek, hogy egy éves kor előtt tehéntejet adjanak a kicsiknek. Az allergia egyeseknél atópiás dermatitisz, azaz ekcéma, másoknál csalánkiütés, de akár asztmás roham formájában is jelentkezhet. Szerencsére a legtöbben később kinövik a tejérzékenységet.

a fehérje és a sárgája is kiválthat allergiás reakciót, és csalánkiütést, ekcémát, orrfolyást, fejfájást, vagy súlyosabb, orvosi beavatkozást igénylő tüneteket is okozhat. Az egyik legkellemetlenebb túlérzékenység, mivel a legtöbb élelmiszeripari termék tartalmaz tojást. Nemcsak a majonézt kell kerülni, hanem a legtöbb sütőipari terméket, tésztát, húskészítményt és édességet is.
A legsúlyosabb reakciókat kiváltó allergének egyike, épp ezért kisgyerekeknek nem tanácsos földimogyorót adni. Ha egy allergiás földimogyorót fogyaszt, szervezete az ekcémától egészen az életveszélyes anafilaxiás sokkig terjedő skálán válaszolhat rá. Ha csak enyhe reakciót vált ki, az sem jó jel: lehet, hogy legközelebb súlyosabb gondokat fog okozni!
Sajnos ezt az allergiát nem lehet kinőni, és ha az ember az egyik magra allergiás, a legjobb, ha az összeset kerüli. A diófélék még akkor is kiválthatják a kellemetlen reakciókat, ha egy mandulás sampon vagy egy sheavajas krém formájában magunkra kenjük őket.

Bár minden hal lehet allergén, a legtöbb kellemetlenséget a tőkehal és a lazac okozza, ám a tonhal, a makréla és a szardínia is veszélyes lehet.
A rákfélék és a kagylók asztmás rohamot, kiütéseket, ekcémát, vagy akár életveszélyes anafilaxiás sokkot is kiválthatnak az arra érzékenyeknél. Az allergiára általában felnőttkorban derül fény.
A szójatejet eredetileg épp az allergén tehéntej kiváltására kezdték gyártani az 50-es években. Sajnos azóta a szója is előre lépett az allergén élelmiszerek rangsorában. Szerencsére a szójaallergiás gyerekek többsége kinövi az érzékenységet, ám aki nem, annak nagyon alaposan kell tanulmányoznia az élelmiszercímkéket, hiszen magas fehérjetartalma miatt szinte minden élelmiszerben van szója.