Kéken foszforeszkál a nagyáruházláncnál vásárolt csirke
Kéken foszforeszkált a nagyáruházláncnál vásárolt csirke, amit egy Budakeszin élő férfi észlelt még február végén. Állítja: a hűtőben egy napig tárolt csirkefarhát még becsomagolt állapotban, fogyasztás előtt és (elméletileg) friss állapotban produkált fényjelenséget, miközben kellemetlen szaggal árasztotta el a lakást.
„Eleinte épp olyan minőségű húsnak tűnt, mint amilyet az áruházláncnál venni szoktam. Amikor viszont a következő nap elkészítettem volna, éreztem, hogy rettenetes bűz járja át a konyhát. Először a forrását sem tudtam megállapítani, majd a farhátat megszagolva derült ki, hogy abból árad” – meséli a 29 éves Dávid, akinek ekkor tűnt fel egy még meglepőbb jelenség:
– mondja a férfi, aki megörökítette a termék lejárati dátumát is.
Hasonló esetekről már korábban is születtek beszámolók. A jelenség pontos oka viszont a mai napig rejtély - sőt akár az egyes esetekben is eltérő lehet. Elképzelhető, hogy baktériumok szaporodnak el ilyenkor, de a szárnyasok gyors csontnövekedése is kiválthatja a sci-fibe illő látványt.

Mivel Dávid még aznap megszabadult a csirkétől, nem volt módunk azt laboratóriumba küldeni. Ezért a jól ismert, országszerte működő nagyáruházlánctól kértünk magyarázatot, csatolva a hiteles fotókat.
Arról érdeklődtünk,
- Vajon a hús beszállítójától, azaz külső cégtől eredhet a probléma?
- Milyen intézkedéseket hoznak, hogy a hasonló helyzetektől megkíméljék a fogyasztókat?
- És nem utolsósorban: hogy történhet meg az ilyesmi egyáltalán?
Az érintett áruházláncminőségbiztosítási és EHS igazgatója azonnal reagált, a gyártó partnercéget is bevonva a több hétig zajló vizsgálatba, hogy szakmailag kielégítő válasz születhessen.
A gyártó cég hangsúlyozta: hasonló esettel eddig nem találkoztak, ezért gyakorlati tapasztalatuk ezzel kapcsolatban nincsen. A mezőgazdasági állatorvosi területen dolgozó kollégákkal többször is egyeztettek, majd az alábbiakat válaszolták:
(Dávid a hűtőben, felbontatlanul tárolta, tehát egyáltalán nem dolgozta fel a csirkét.)

A Pseudomonas baktérium megtalálható bárhol a környezetünkben, különösen a nedves közegben, földön, konyhában stb. Ezek a baktériumok olyan pigmenteket termelnek, amelyek sötétben foszforeszkálnak, tehát nem szükséges az UV-fénnyel történő gerjesztésük.
A gyártó cég kiemelte, ők a hatóság által jóváhagyott vízvizsgálat-tervvel rendelkeznek, ami tartalmazza a Pseudomonasra is vonatkozó vizsgálatot is. Eddig egyetlen esetben sem fordult elő, hogy Pseudomonas-szennyeződést találtak volna a vizükben.
Hozzátették: ahogyan eddig is, a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek majd a termékeik minőségére. Folyamatosan ellenőrzik a gyártás és csomagolás folyamatait, hogy a problémákat kiszűrjék és előfordulásuk esetén orvosolják.
Ha baktérium miatt világít, abból már többmillió van a húsban
Az ügyben felkerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) is, ahonnan szintén részletes választ kaptunk:
„Korábban is értesült hatóságunk hasonló esetekről. Miután a jelen ügyben nem történt sem laboratóriumi vizsgálat, sem az élőállat-állományig, annak takarmányáig visszanyúló nyomonkövetéses vizsgálat, a valós ok csak feltételezhető” – kezdték, majd ők is mérlegelték a bakteriális fertőzés lehetőségét. A gyártócéggel szemben a NÉBIH szakértői állítják: a baktérium csak akkor foszforeszkál, pontosabban fluoreszkál, ha UV-fénnyel találkozik.
„A Pseudomonas fajok által termelt pigmentekre az jellemző, hogy UV-fénnyel gerjesztve fluoreszkálnak. Ez a folyamat azonban közvetlenül a gerjesztés után megy végbe, emiatt nem valószínű, hogy a (sötét) hűtőszekrényben tárolt csirke hosszantartó, intenzív fényjelenséget fog produkálni. A modern konyhai izzók kis mennyiségben ugyan, de kibocsátanak UV tartományba tartozó fénysugarakat.”
„A Pseudomonasokat ilyen mennyiségben tartalmazó hús egyébként jól észlelhető romlási jelenségeket mutatna, mint a nyúlós nyálkával fedett felület, kellemetlen szag” – írják, ez azonban egyebecseng Dávid vásárlói tapasztalatával.
Másik lehetséges okként a NÉBIH is a növekedéssel magyarázza a jelenséget:
„Az esetek túlnyomó többségében fiatal, gyorsnövekedésű broilercsirkék csontfelületén jelentkezett a fénykibocsátás. Feltételezhető, hogy a gyors csontnövekedés folytán beépülő foszforvegyületek is összefüggésben állnak vele. Mivel ez nem általános jelenség, előfordulásában más tényezők, például a takarmányozás is szerepet játszhat” – emelte ki a NÉBIH.
Mit tehetünk, ha kéken foszforeszkál a csirke?
Az áruházlánc ezúttal is bekérte a világító termékről készült fotót, annak pontos nevét, súlyát, a vásárlás pontos helyszínét, időpontját, illetve a probléma érzékelésének napját is. Később elkérték a kifogásolt csirkefarhát gyártási tétel-azonosítószámát, azaz LOT-számát, illetve EAN-számát, amely a vonalkód alatt található számsor, és a termék minőségmegőrzési idejét is.

Mindez értékes információ lehet azoknak, akik a jövőben hasonló jelenséget tapasztalnak és szeretnének közvetlenül a forgalmazó áruházlánctól, illetve a beszállító cégtől válaszokat kapni.
Mit tehetünk vásárlóként az egészségünkért?
A csirke legnépszerűbb élelmiszereink közé tartozik, a társadalom széles rétegei fogyasztják az üzletláncokban kapható termékek formájában.
Mivel a kéken foszforeszkáló csirke még ma is felbukkan a magyar piacon, és a jelenségnek szennyezés is lehet a forrása, érdemes a húst fogyasztás előtt rövid ideig megfigyelni, tapasztalunk-e bármilyen szokatlan fényjelenséget, szagot vagy egyéb furcsaságot. A legfontosabb mégis a tudatosság azzal kapcsolatban, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe.
Ezt emelte ki válaszában a NÉBIH: