RÓKALAND

Japanika: hozzánk is elért az étterem, ami Izraelben lenyomta a Mekit

Az autóbaleset apropóján alapított izraeli-japán lánc Budapesten is éttermet nyitott. Kipróbáltuk.
Csákvári Péter - szmo.hu
2017. február 10.



Képzeld el, hogy elüt egy kocsi Izraelben, majd a biztosító fizet egy csomó pénzt, és nyitsz belőle egy olasz éttermet, ami tönkremegy. De megvilágosodsz, hogy neked inkább japán éttermet kellene vezetned. Na, ez a Japanika története röviden. De bőven van még van még sztori a háttérben, talán kicsit több is, mint egy átlagos étterem esetében.

japanika11

Nézed, nézed a képeket, mégsem ismerős, de a neve sem, ugye? Szinte látom rajtad, ahogy töröd a buksid, és beugranak a Nobu meg a Tokio képei, de valami mégsem stimmel. Ennek oka egyszerű: a tavaly nyáron nyitott étterem az ország egyik legdurvább üzlethelyiségében található a Bazilika előtt (ex-Mini). Tehát könnyen belefuthattál már, viszont annyira mégsem hivalkodó a porta, hogy beleégjen mélyen a tudatunkba. A hely belülről sem úgy néz ki, hogy belépve a szemed sarkából már keresed az aktuálisan nálunk forgató amcsi színészeket, de azért elegánsan pofás. De itt, a város egyik legszebb és legfrekventáltabb pontján mit keres egy nem brutál túlárazott, barátságos étterem?

Mi történik?

Franchise kérem szépen! Ez itt nálunk Európa első, de a világ 30. Japanikája, és nem csoda, ha nem találkoztál még vele. Hiszen nagy részük Izraelben található, ahol annyira népszerű, hogy konkrétan az izraeli fiatalság gyakrabban látogatja, mint a Mekit. Igen:

Izraelben több fiatal választja a Japanikát, mint a Mekit.

japanika10

Ez az oka annak is, hogy a Bazilikánál onnan lehet felismerni az izraelieket, hogy a Japanikával szelfiznek. A titok pedig abban van, hogy nem egy szimpla szusibárról beszélünk, hanem a japán konyhát a helyi szájízzel összekeverő, lazább hangvételű egységről. A japán éttermi kultúra náci elemeit szofisztikáltan egy kuka mellett felejtették, helyette egy mosolygósabb, színesebb maszkot húztak, hogy akik a nyers hal gondolatától is üvöltve hánynak, azok is megtalálják a nekik bejövős, de azért még simán japán karaktereket.

Az előételek közt puffogtatják szépen a klasszik japán megoldásokat, mint az edamame, a gyodza vagy a wakame-saláta. És ezek igazából elég izmos adagokra sikeredtek, hogy a nyúladagoktól parázóknak se legyen problémája. A gyodza totál házi, a japán séf hátul gyúrja a gombócokat úgy, ahogyan azt illik. A wakame saláta egy igazi eye-candy, mélyzöld algák halomra vágva, pimaszul megszezámozva. Az egyetlen dolog, ami tapad a pálcikára, és ha már tökösebbek vagyunk az ázsiai kísérletezésekben, akkor hamar belapátolja az ember.

japanika5japanika3japanika2

A koriandersalijuk is egy vadállat, ha imádod a koriandert (- vagy, ha nem, akkor gyűlölöd - ez a kétféle ember van) önmagában is, akkor érdekes lehet ez a teljesen korianderalapú cucc (nagyon sok koriander hal meg egy adagért).

Sushi-fronton az a nagy helyzet, hogy igen, bőven van azért sushi, de most nem kezdek bele egy rohadt unalmas sushi elemezgetésbe, hogy "finom" vagy "szép" esetleg "van benne valami extra citrusosság, mint a Buddhában". Inkább beszéljünk a meleg sushiról! Nem vagyok benne biztos, hogy japanisztikailag teljesen korrekt ez az eljárás - annak ellenére, hogy ez létezik ott is -, de egy teljesen más dimenzió. A bebundázott, vagy a betempurázott, kisütött makik kicsit arancini (kisütött rizsgolyó) flest generálnak, de hordozzák az eredeti, algás-umamis világot. Azzal a különbséggel, hogy például a lazac megfőtt verziója figyel a tekercsünk közepén.

Egy plusz textúra is kerül a ropogós réteggel a szánkba, így teljesen más az élmény a megszokott sushihoz képest. Ebben a formában még a nagymamád sem rágcsálna hozzá egy szép szelet kabátos húst, mondván, hogy ez csak lófasznyi köret, kisunokám. Egy tekercs simán kitesz egy főételt, és mindenfélét összeválogathatunk darabonként egy tányérra.

japanika4japanika8
japanika7

Az udon tésztával úgy vagyok, hogy szerintem egy jobb hely lett a világ, mióta létezik. Nincs párja ennek a kecsesen fickándozó, gyöngyfehér tésztakirályságnak, amit egy-két veneszi gasztrobúvár simán túlfőtt tagliatellének képes titulálni (sooo 2015..). Eme zöld currys verzió az ázsiai tésztaételek metál nagybácsija: mogyoróvajas, korianderes felütés, szép thai fűszeres lecsengéssel, ropogós mogyoróval, roppanós brokkolival és egy kis gombával. Mivel ráadásul az udon is házi, megvan az a határozott tömörsége, amitől nem tűnik szarrá főttnek, ha teljesen átfőtt is. Jól csúszik hozzá a Japanika limonádé, ami kókusz és licsi egészen klassz keveréke, viszont szegény elég gusztustalanul néz ki.

Ez nem az csilli-villi keleti sushibár, ahova nem mersz bemenni, nem állnak Lambók a bejáratnál, és nem is a kiszállítós vagy futószalagos témával állunk szemben. Az árak nem durvák, de nem filléres. A Japanika valahol a két véglet között van, a családiasság oltárán áldozva, kevesebb giccsel és több panírral, 30 éttermes tapasztalattal a háta mögött. Azt akarják mondani nekünk hogy: "haló srácok, a sushi nem sznob, viszont szexi."


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Legnépszerűbb

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk