9 furcsa tény a tejről, ami után másképp iszod majd
A tejről azt tartják, hogy az egyik legfontosabb ital a világon. Ezt isszuk már kisbabaként is, és később sem hagyunk fel vele, mikor felnövünk, hiszen rengeteg mindenbe beletesszük, a fagyitól a kávéig. A legtöbben olyan gyakran fogyasztják, hogy szinte magától értetődőnek gondolják egészséges mivoltát. De vessünk egy közelebbi pillantást erre az italra, és lehet, hogy kiderül: a tej furcsább, mint gondolnánk.
9. Ne adj a cicádnak tejet!
Hatalmas tévhit, hogy a cicának jó a tej. A macskák többsége laktózérzékeny, így az emésztőrendszerük nem tudja feldolgozni a tejtermékeket. A tej fogyasztása hasmenéshez és más emésztési gondokhoz vezet.
8. Kannibalizmus
Íme, egyből egy undorító kérdés: ha látnál egy tehenet megenni egy másik tehenet, akkor is meginnád a tejét? Következő alkalommal, amikor elmész a boltba, jusson eszedbe a tej részlegnél, hogy amit vennél, lehet, hogy egy kannibáltól van.
A tejtermelők minél olcsóbban akarják elérni azt, hogy a teheneik egészségesek és boldogok legyenek, valamint jó sok tejet adjanak. Ehhez a tehénnek sok energiára van szüksége. És itt lép be a kiolvasztott zsír a képletbe.
Sokszor az elhullott állatok zsírját használják a takarmányhoz. Szóval, amikor egy tehén épp eszik, lehet, hogy pont az unokatesóját fogyasztja el.
Ez persze most szörnyen hangzik, de valójában nem is olyan rossz dolog, mert ha másféle fehérjét vinnének be, attól könnyen kergemarhakórt kaphatnának.

7. A tehenek szeretnek lassú dallamokat hallgatni
Ha legközelebb tejet veszel, köszönd meg Lou Reed-nek. A Leicester Egyetem 2001-es tanulmánya szerint a zenész leghíresebb dala, a Perfect day hallgatásakor (amit te valószínűleg inkább a Trainspotting című filmből ismersz) azonnal elkezdenek tejet adni az állatok. A lassú ütemű dalok növelhetik a tejtermelést 3 százalékkal, a tudósok szerint azért, mert megnyugtatják az állatokat. Ilyen hasznos dalnak találták még egyébként az Everybody Hurts-t az R.E.M.-től.
Lou Reed: Perfect Day
Persze attól függ, kit kérdezünk. A leicesteriek kiállnak a tanulmányuk mellett, de a kanadai Mezőgazdasági és Agrár-élelmiszeripari Minisztériumban szkeptikusak, mivel érvelésük szerint ezt a kísérletet 2001 óta senki sem ismételte meg, így becsapós. Sőt: ők egyenesen azt állítják, hogy a zene zavaró lehet az állatoknak tejadás közben.
6. A fiúk és a lányok más tejet isznak
Mostanra már biztosak lehetünk benne, hogy a nők és férfiak különböznek. A nők tovább élnek, a férfiak jobban kezelik az alváshiányt, a nők jobbak a színek érzékelésében, és így tovább.
De tudtad, hogy bébiként az anya teje változik attól függően, hogy fia vagy lánya született?
Egy tanulmány szerint, amit makákókon végeztek, kiderült, hogy az anyamakákó teje változott attól függően, hogy hímnek vagy nősténynek adott életet. Annak, amelyiknek fia lett, a teje 35 százalékkal több zsírt termelt, mint annak, amelyiknek lánya született. Azt gondolják, ez azért van, mert a hím makákók sokkal aktívabbak, és szükségük van a plusz energiára. Viszont a lányos anyamaki teje több kalciumot tartalmaz, hogy erősebb csontjai legyenek a kicsinek. Emiatt úgy tűnik, a lánymakik jobb minőségű tejet isznak.
Ez persze nem csak náluk van így, hanem máshol is megfigyelhető. Például a teheneknél, fókáknál, rénszarvasoknál - na és az embereknél. A Michigan Állami Egyetemen futtattak egy vizsgálatot 72 kenyai nővel, és az eredmény ugyanaz lett, mint az állatoknál: a fiúk zsírban gazdagabb tejet kaptak.
A kutatások alapján nemsokára lehet, hogy a tejgyárak is különböző tejet adnak majd felnőtt férfiaknak és nőknek.

5. A legtöbb ember nem tudja megemészteni a tejet
Tölts magadnak egy pohár tejet, idd meg, és ha nem lesz semmilyen mellékhatása, gratulálunk! Te egy mutáns vagy.
Amíg sokan alapvetőnek tartják a tejivást, addig a világ lakosságának 60%-a nem tudja megemészteni ezt a fehér italt. Nagyon sok ember szenved laktóz-intoleranciával. A másik 40%-nak, akik legtöbbször Európából, Afrikából és Indiából származnak, genetikai rendellenessége van.
Egy ősi mutációnak köszönhetően az ő testük még mindig termel laktózt, ezért tudnak a csecsemőkor után is tejet inni.
Persze nem új dologról van szó: ez a mutáció Kr. e. 10 000 környékén bukkant fel, a mai Törökország területén.
4. Az online anyatej furcsa világa
Mivel az anyatej ételnek számít, sokfelé eladhatod annak, akinek akarod, és amikor csak akarod. Van, ahol kész tejbankok vannak; lassan egy egész üzletág alakul ki belőle. Nem csoda, hiszen rengeteg pénz van ebben.
A hirdetésekben az anyák feltüntetik, mit esznek, mennyit sportolnak, és úgy általában milyen az életvitelük. Ebben az egészben egyébként semmi rossz nincs, hiszen sokan vannak, akik valamiért nem tudnak tejet adni a babájuknak, ezért nekik ez jól jön. Kórházaknak is fel lehet ajánlani az anyatejet.
3. Madártej
Nemcsak az emlősök tudnak tejet termelni, néhány madár is ugyanúgy képes rá. Ott vannak például a galambok, akik kis fiókáik étrendjében biztosítják ezt a nedűt is. Mind a hím galamb, mind a tojó termeli ezt a tejet, amely a begy belső falán képződik, apró folyadékgolyók formájában. A galambtej 60 százalékban fehérjéből, 32-36 százalékban zsírból áll, csekély hányada pedig szénhidrát.
A galambok mellett a flamingók is képesek erre, sőt ha nem tér haza időben a halászatból a pingvinanyuka, akkor az apa is képes tejet adni a fiókának.

2. Miért van a tej mindig valahol hátul a boltban?
Felkelsz reggel, megennéd a szokásos gabonapelyhedet, csakhogy nincs otthon tej. Azonnal lefutsz a boltba vagy a szupermarketbe, de először végig kell menned az egészen. Ennek két oka van.
Az első, ami inkább talán csak összeesküvés-elmélet, hogy mivel a tej alapvető élelmiszer, ezért azt mindenképpen veszel, de előtte el kell haladnod rengeteg más termék mellett, amelyekre hirtelen vágyat fogsz érezni, hogy megvedd.
A másik, hogy amikor szállítják a tejet, azt végig hűtik, és a boltba érkezés után is folyamatosan ügyelnek rá, hogy hidegen maradjon (tekintsünk most el a tartós tejektől). A boltok hátsó részeit szokás hűvösebben tartani, így ott van jó helye az árunak.
1. Disznótej
Amikor az ember a tejre gondol, legtöbbször a tehén jut eszébe, de a világ számos részén kísérleteznek mással is. Abu Dhabiban például van tevetejből készített tejturmix, Olaszországban bivalyokat használnak néhány mozzarella típushoz. Közép-Ázsiában van egy kumis nevű ital, ami erjesztett lótejből áll össze, de van, ahol jak- vagy épp jávorszarvastejet isznak.
A tej talán legfurcsább forrása viszont a házi sertés.
Nem sokan iszunk disznótejes kakaót, pláne, hogy ezt az állatot eleve nehéz már megfogni és nyugalomra bírni is. Edward Leet azonban ez sem tartja vissza. Ő egy elismert séf, aki többször készített már például ricottát disznótejből.
A módszere hagyott némi kívánnivalót maga után, mert olyankor úgy szerzett tejet, hogy lefogta az alvó állatokat és megfejte őket, amikor felébredtek. Ma már új módszere van: úgy gondolja, ha a disznók bizalmába férkőzik, akkor könnyebben adnak neki tejet, ezért rengeteg időt tölt velük. Körberakja az ólat a ruháival, hogy szokják a szagát, mert úgy gondolja, ha a barátjuknak fogadják, akkor egyszerűbb lesz a dolga.
Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg!