Centrál Grand Cafe & Bar: a 135 éves kávézó újranyitott, és szebb, mint valaha
Április 14-én újranyitott a Centrál Kávéház. Eleinte csak a hét négy napján, csütörtöktől-vasárnapig várják a vendégeket, de a távlati cél a hétnapos nyitvatartás lesz. A belső tér és a kínálat is pazar, de ahhoz, hogy a szellemiséget értékelni tudjuk, érdemes egy picit a múltba is tekintenünk.

A dicső múlt
A Centrál Kávéház 1887-ben nyílt meg Erényi Ullmann Lajos házában. Az építészeti terveket Quittner Zsigmond készítette el. Maga a kávéház a ház földszintjén volt és nyolc teremből, két játékszobából, egy kávékonyhából és egy ruhatárból állt. Alapítója Seemann kávés volt, aki veje, Frankl részére rendezte be a kávéházat. A következő tulajdonos, Grüneck Gusztáv 1900-ban vette át a kávéházat, őt pedig veje, Mészáros Győző követte 1905-ben. Ez volt a kávéház virágzó korszaka, a pesti szellemi élet egyik centrumaként tartották számon.
A régi Centrál Kávéház egyik legfontosabb hagyománya a híres vendéglátáson túl a kávéház intellektuális jellege, a pezsgő kávéházi szellemi élet volt, hisz egykor éjjel-nappali nyitvatartás mellett festők, építészek, szobrászok, újságírók, színházi emberek, fotósok, muzsikusok, művészettörténészek, orvosok, egyetemi tanárok otthona, törzskávéháza volt. A Centrál mai kifejezéssel élve saját korának tudás- és információs központja volt.
1905-től Mészáros Győző vette át a kávéház vezetését, aki nagy súlyt fektetett a kávéház szellemi életére. Ekkor élte a kávéház a fénykorát. A Centrál Kávéház Tudósasztala körül vitázott többek között Gombocz Zoltán nyelvész, Eckhardt Sándor művészettörténész, Szekfű Gyula és Hóman Bálint történészek. A Centrál Kávéház nevezetes Kerek Asztala körül szerkesztette Kiss József a Hét című újságot, innen indult el, majd ide tért vissza 1920-ban a New York Kávéházból a Nyugat. Törzsvendég volt itt Ady, Karinthy, Móricz, Babits, Osvát, Kosztolányi, Krúdy, Ignotus, Szabó Lőrincz, Tóth Árpád, Kaffka Margit, később Illyés Gyula, Tamási Áron, Veres Péter – hogy csak néhányat említsünk az akkori szellemi életének nagyjai közül. 1940 és 1944 között a Centrálban működött a Bólyai Akadémia irodalmi és társadalomtudományi baráti kör Püski Sándorral, Féja Gézával.
A második világháború után a Centrálban szerkesztették az első irodalmi folyóiratot – az Újholdat – így lettek a kávéház törzsvendégei Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky, Szabó Magda, Mándy Iván, Örkény, Ottlik, Hubay, Devecseri Gábor, Somlyó György.
Az 1887-ben alapított intézmény számtalan változást megélt. Az utolsó előtti nagy átalakulás, egy átépítés utáni újbóli megnyitás 2000-ben volt.

Sok évig működött így a méltó módon helyreállított, történelmi kávéház, de 2020-ban a koronavírus-járvány miatt 18 hónapra bezárt.
Ez idő alatt kezdődtek a tárgyalások az új, jelenlegi üzemeltetővel, az Eventrend Grouppal.
Ezt szerettem volna szemléltetni a fenti és a most következő képek kontrasztjával. Talán így még erősebben hat az emberre az, hogy milyen csodás, világos és elegáns teret varázsoltak most belőle, miközben megtartották az alapokat, és a gyökereket.






A belső tér megújítása mellett természetesen az étel és ital kínálat is hatalmas változáson esett át. Az étlap a párizsi és budapesti nagykávéházakra jellemző könnyed bisztró konyha.
A kora esti óráktól pedig Piano kíséretében lehet akár champagne-ok és koktélok közül válogatni. Szóval tényleg nincs olyan időszak, amikor ne lenne ide érdemes betérni.





Többféle dolgot is kóstoltunk, és határozottan meglepett minket a brunchkínálat. Mutatom, hogy miért:
Füstölt lazactatár, céklás mogyoró crème fraîche - 3560 Ft
Na ez az az étel, amivel soha nem pepecselnék otthon, pedig szívesen fogyasztanám gyakorta. Elképesztő ízek! Tökéletes étel, ha valami hűs és friss dologra vágynánk. Jár mellé egy jókora szelet kenyér is. Pont jól telít és tölt fel egészséges energiával.

Kemencés kecskesajt conchiglie, provance-i ragu - 3560 Ft
Ha nem tudod eldönteni, hogy még a reggeli, vagy már az ebéd ideje van, akkor jó választás lehet ez a krémes paradicsomban csücsülő tésztaétel. Így hús nélkül nem ad akkora gyomrost, hogy ne tudj azonnal ráfordulni a délutánra, de többet ad mint egy egyszerű pékárú. Az ízekben szintén nem volt hiba.

Central Brunch Tower - 4560 Ft
Elég sokáig vitatkoztunk azon, hogy ez a torony egy vagy két személyre készült-e. Egy kávé vagy gyümölcslé jár mellé... de közben meg hatalmas és sokszínű.
A húsos verzión van: szalámi, sonka, pulyka sonka, edam, gouda, maasdamer, labneh, uborka, paradicsom, paprika, gyümölcssaláta, kenyér, croissant, vaj, jam.
És közben a szemnek is annyira kedves!

Vegán Brunch Tower - 4860 Ft
Talán a legnagyobb meglepetést számomra ez a vegán torony okozta. Én még ilyet nem láttam. Itt a vegán nem azt érzi majd, hogy van valami választása, hanem konkrétan izgalmasabb és tartalmasabb a számára készült alternatíva. Na ezt egyedül biztosan nem tudnám beverni!
A vegán torony tartalma: avokadós tortillatekercs, hummus, uborka, paradicsom, paprika, granola, croissant, vaj, matcha torta, smoothie.
Már a smoothie is elég menő plusz kiegészítő, de hogy még egy matcha torta is jár hozzá?

Ez itt a Vegán matcha torta, ami a Brunch Tower része:

És egy signature desszert bónusz gyanánt: Centrál galuska, katalán krém - 2160 Ft

Ha pedig a kultúra nem csap arcon a belső tér láttán, van még egy különlegesség a tarsolyukban.:

Nem fogom felsorolni az étlap minden gyöngyszemét, mert nem lehet. Nem fogom tudni átadni a hangulatot megfelelően írásban, mert ezt látni kell.
Cím: Károlyi utca 9.
Nyitvatartás: Csütörtök-Szombat: 9:00 - 00:00, Vasárnap: 9:00 - 18:00
A kávézó Facebook-oldala

