Itt van a Balaton 20 legjobb fagyizója
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a múlt héten körbejárta és tesztelte a közismert balatoni fagyizókat. Különösképpen odafigyeltek a kiszolgálásra, a helyszínre, a kiszolgálásra, a választékra, illetve a csoki-, vanília- és eperfagyi minőségére is.

Az ellenőrzött fagylaltozókban a gyümölcsfagylalt legtöbbször fagyasztott gyümölcsöt vagy gyümölcsvelőt, ritkábban friss gyümölcsöt tartalmazott. A tejes fagylaltok alapja tej, tejpor, ritkábban tejszín. A csokoládéfagylaltokhoz jellemzően kakaóport használnak. Tojást ritkán használtak, ha mégis előfordult, az pasztőrözött tojáslé formában történt. Állagjavításra és ízesítésre szinte mindenütt felhasználnak iparilag előállított fagylaltpasztákat, porokat és sűrítményeket.
Sajnos a fogyasztók megfelelő tájékoztatása hagyott némi kívánnivalót maga után: az allergén információk és a színes fagylaltoknál az azo-festék tartalmára utaló tájékoztatás hiánya jellemzően előforduló probléma volt, holott azo-festék esetén ki kellene írni, hogy "gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat". A Nébih azt is megállapította, hogy számos helyen a kiszolgálók udvariatlansága és tájékozatlansága is gondot okoz.

A Nébih emberei az összbenyomás mellett a csokira, vaníliára és eperre koncentráltak. A tesztelők a legfinomabb eper- és csokifagyit Szigligeten a Várkávézóban, míg a legjobb vaníliát Balatonmáriafürdőn a Florida Fagyizóban kóstolták. Az összesítésben a balatonfüredi Bergmann Cukrászda győzött, a második helyet a szigligeti Várkávézó, a harmadik helyet pedig a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó szerezte meg, de kedveltségi eredmények alapján a fonyód-bélatelepi Nosztalgia Fagyizó is jó eredményt ért el.
Itt a teljes lista a 20 legjobb fagyizóról:

A Nébih azt tanácsolja, hogy vásárláskor a fagyizóknál arra figyeljünk, hogy a tégelyekben a fagylalt ne legyen feltornyozva és ne érjen a hűtőtartomány fölé. A fagyi akkor jó, ha láthatóan nem olvadt, és nem folyik, a nap nem süti.
A fagylaltadagolót minden gombóc után le kell öblíteni, vagy minden tégelyben külön fagyiadagolónak kell lennie. Az adagolókanalat nem szivacsra vagy mosogatórongyra ütögetéssel kellene vízteleníteni.

A tölcséreket védeni kell a portól, szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak. Kiszolgáláskor az eladóknak ügyelnie kell a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.
VIDEÓ: Így tesztelte a Nébih a balatoni fagyizókat
A fagyi állaga akkor jó, ha nincsenek benne jégdarabok, és láthatóan jó állagú, nem olvadt, a gyümölcsfagyiban pedig kellene lennie gyümölcsdaraboknak is. Emellett a pultban kellene lennie látható hőmérőnek, a hőmérséklet pedig nem emelkedhet -8°C fölé.
Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!












