Ha a Balatonnál jársz, ezeket muszáj megkóstolnod
A balatonfenyvesi Angus marha és a vászolyi sajt lettek idén a Balaton legjobb alapanyagai. A Balatoni Gasztrotérkép kitalálói szeretnék, ha a “Balaton Alapanyaga” díj hagyománnyá válna és ösztönözné a termelőket, hogy egyre jobb minőségű árukkal jelentkezzenek. Céljuk, hogy ne csak nyáron kapjon kiemelt figyelmet a balatoni gasztronómia, hiszen télen is rengeteg elsőosztályú vendéglő várja az ínyenceket.

Minden finom fogásnak az alapanyag a kiindulópontja, ezért fontos, hogy az folyamatosan kifogástalan minőségű legyen. A díjazottak kiválasztására a balatoni régió profi vendéglőseit kérték fel: Bezerics Dániel (Télikert, Paletta, Bezerics Borház), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök Étterem), Deli János és Endrédi Zoltán (Márga Bisztró), Martonosi Zsolt (Chianti Étterem, Baricska Csárda), Laposa Bence (Balatoni Kör, Laposa Pince, Kishableány), valamint Jakabffy László (Gundel Károly életműdíjas vendéglátóipari szakember, a Balatoni Gasztrotérkép gasztronómiai szaktanácsadója), emellett a választásban résztvett a Balatoni Gasztrotérkép csapata, Budavári Dóra és Szauer Judit.

A Balatoni Gasztrotérkép segít eligazodni a Balaton régióban járó vendégeknek. A készítők, Szauer Judit és Budavári Dóra azt a célt tűzték ki, hogy minél több emberrel megismertessék a magas színvonalat képviselő gasztronómiai szereplőket, és megbízható forrásként segítsenek tájékozódni a turistáknak és az idelátogatóknak. Olyan vendéglátóhelyeket, éttermeket, borászatokat, cukrászdákat és egyéb gasztrohelyszíneket mutatnak be, melyek elkötelezettek a folyamatos, nem csak szezonális, minőségi vendéglátás iránt.

A kiválasztásnál a magas színvonal mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott terméket egész évben biztonsággal be lehessen szerezi a termelőktől. A vászolyi sajt és a balatonfenyvesi Angus marhának olyan vetélytársai akadtak, mint a vadhús, a levendula, a somogyi kifliburgonya, a nemesvámosi tökmagolaj. Ttermészetesen halak is kerültek a listára, úgy mint a nyurgaponty és a keszthelyi tokhal.
Ha szeretnéd megízlelni a vászolyi sajtból és a balatonfenyvesi Angus marhából készült fogásokat, november 25. és december 11. között húsz balatoni étteremben is megteheted.
A résztvevők listája folyamatosan bővül, a pontos listát és az ételeket a Balatoni Gasztrotérkép Facebook-oldalán folyamatosan közlik majd.
Ha rendeléskor tétováznál az itallapnál, a zsűri az olaszrizlinget ajánlja a díjazott alapanyagokból készült ételekhez.
Oszd meg a cikket, ha Te is megkóstolnád a Balaton legjobb alapanyagaiból készült ételeket!