Balatoni lángosozókat és lángosokat tesztelt a Nébih – több helyet megbírságoltak
A helyszíni szemlék alkalmával a hatóság szakemberei mintát vettek a késztermékekből, a használt, forró sütőzsiradékból, valamint különböző felületekről is. A laboratóriumi mérésekből érdemes kiemelni a használt sütőzsiradékból vett minták PAH vegyületeinek és poláros komponenseinek, továbbá a késztermékek akrilamid tartalmának vizsgálatát. E téren 1 sütőzsiradék minta poláros komponens eredménye kis mértékben túllépte a megengedett határértéket. A többi 35 vizsgálati eredmény mind megfelelt a vonatkozó rendeleteknek, és referenciaértékeknek.
A hatósági helyszíni szemlék mellett a Nébih szakemberei a natúr lángosok érzékszervi bírálatát is elvégezték a hivatal mobil érzékszervi vizsgálóállomásán. Ennek során
egy lángos kapott kiválóan megfelelt minősítést. 4 termék átlag feletti, 6 átlagos, míg 1 lángos átlag alatti eredményt ért el.
A kedveltségi vizsgálat alkalmával laikus lángoskedvelők értékelték a lángosozók vásárlóként megítélhető felszereltségét, választékát, higiéniát, a kiszolgálást és az összbenyomást. Emellett természetesen pontozták a kiszolgált sajtos-tejfölös lángosok külső megjelenését, színét, illatát, ízét és állagát is.
A balatoni lángosozók Szupermenta rangsora végül a kedveltségi teszt, az érzékszervi minősítés és a hatósági ellenőrzés eredményeinek összesítésével alakult ki.
Összesítésben első helyen a révfülöpi RÉV Büfé végzett. Második a zamárdi Sarok Büfé, a harmadik a Balatonszárszón található Róza Mama Büféje.