Szabó Győző és a belga sör
Több ezren látogattatok ki hétvégén a Vajdahunyadvárba, hogy megismerkedjetek a belga sörökkel és a különleges sörkorcsolyákkal. A fesztiválon személyesen Szabó Győző is pultusnak állt, és kínálta számotokra a különleges ízű söröket. Tartsatok velünk és tudjátok meg, milyen volt az idei hangulat, és mi Győző kedvenc söre.
Gerlachfalvy Réka írása, Lintz Gyula képeivel
Az idei Belga Sörfesztivált ősz helyett június első hétvégéjén rendezte meg a Belga Sörök Háza. A helyszín ezúttal is Vajdahunyadvár volt, csak most a földszint alakult át „sörvásárrá”.
A sok ember és a hely adottsága miatt a belső légtér elég fülledt volt, ezért sokan sétáltatok ki az udvarra, hogy elfogyasszátok sörötöket. Idén kétféle talpas üvegpohár járt a belépőhöz, igaz, ez sem tudta kiszolgálni az óriási érdeklődést, a vasárnap este érkezőknek már csak műanyag pohár jutott.
A belépőjegy árát teljes mértékben lefogyaszthattátok, egy zsetonért 2 dl sört adtak. A zsetonokat az egyedi ajándékboltban is be tudtátok váltani, ahol sörmárkákkal ellátott pólókat, női alsóneműeket, korsókat, sörnyitót és egyéb sörözéshez alkalmas cikkeket kínáltak.
A 140-féle sörből nehéz volt választani. Mi a saját ízlésünkre hagyatkozva, és a nagy melegre való tekintettel inkább a gyümölcsös söröket részesítettük előnyben, igaz, ezeknek is magasabb az alkoholtartalma, ahogy a belga söröknek általában.
Márkától függetlenül mindegyiknek erőteljes színe és intenzív gyümölcsös íze volt. A málnás és a barackos változatok egyaránt kiemelkedőek voltak, de a maracujás búzasör is nagyon ízlett. A felhozatalban többségben voltak a világos sörök.
A rendezvény különlegessége, a 11%-os Cuvée du Chateau nekünk is nagyon tetszett. Ez a barna sört éveken át érlelik, pezsgős üvegbe palackozza a Kasteel. A népszerű sörök közé tartozott még a kakaóbabos és a kókuszos sör is, ezekből teljesen kimerítettétek a készletet, valószínű, hogy ebben közrejátszott az is, hogy Szabó Győző kínálta őket.
A híres színész kiváló pultos. Megtudtuk tőle, hogy régen a vendéglátóiparban dolgozott. "Mondhatni onnan indult a karrierem: egy éjszakai szórakozóhelyen főleg koktélokat kevertem, a csapolást tanulni kell, de megy az is." A pultos munkát mókaként fogta fel, de külön öröm volt számára a felkérés, hiszen nagyon kedveli a belga söröket.
Kedvencei között sorolta fel a karmelitát, a trappot, a barbárt, a hercule-t, és az amber-t. Szerinte a belga sörök iránt egyre jobban vonzódunk, de sörgyártás terén komoly elmaradásunk van. Győző szereti a haza kézműves söröket is, a békésszentandrási sör az egyik kedvence.
Reméli, hogy előbb utóbb itthon is intenzíven beindul a sörgyártás, Győzőnek nagyon tetszik, hogy Belgiumban szinte minden falunak külön söre van. Az általa képviselt Kriek pult termékeit lelkesen mutatta be számunkra, elmondta, hogy a banános sör kivételével mindegyik bejött neki.
A sörkorcsolyák terén jóval nagyobb volt a választék, mint eddig. Belga töltött pralinéból marcipános-csokikrémes, narancsos trüffel, marcipános-mogyorós, epres trüffel, mogyorókrémes és kávés is volt.
A töltött csokit nem kedvelőknek pedig japán zöld teás, és jázminos zöld teás változatot kínáltak. A kerekedők szerint a belga csoki titka a minőségi alapanyag, és a csoki párosításnál nincs olyan szigorú szabály, mint a bor esetében.
A sajtoknál más a helyzet, bizonyos sajtok kihozzák a sör aromáit. A speciális sajtokat a Szega Camembert biztosította, ők sajtszaküzletet működtetnek a Budagyöngyében. Francia, belga, holland és angol termékeket kínáltak. Készségesen segítettek mindenkinek a választásban.
Pár szabályt számotokra is megosztunk, hátha kedvet kaptok a kísérletezéshez. Az erőteljes belga sörökhöz a roquefort, és a kéksajtok passzolnak, a félbarna sörökhöz kemény sajtokat válasszatok, például ementálit. A gyümölcsös sörökhöz brie-t vagy aszalt gyümölccsel ízesített sajtot, a kecskesajtok a búzasörhöz illenek, míg az ízesített, aromás sajtok a világos sörökhöz.
A tartalmas ételre vágyók hagyományos kétszer sütött krumplival és kenyérlángossal csillapíthatták éhségüket. A vélemény megoszlott arról, hogy valójában milyen a sörkultúránk.
A számok magukért beszélnek, az a tény, hogy ilyen sokan látogattatok ki a fesztiválra önmagáért beszél. A szervezők továbbra is csak évi egy fesztivált ígérnek, ellenben egész évben szeretettel várnak benneteket budai központjukban, ahol Szabó Győző is gyakran megfordul. Jövőre visszavárnak benneteket, ígéretük alapján még több újdonságban lesz részetek.
Ha szereted a sört, nyomj egy lájkot!:)






















